Zobacz pełną wersję : D 300 problem z bateria
Witam wszystkich,
Fotografuje D300 od roku i ostatnio - 2 kolejne dni pracy, pojawil mi sie problem z bateria. Zawsze mam przy sobie 2, w pelni naladowane, rozpoznawane przez aparat jako nowe, baterie. Zwykle jedna bateria starcza mi na ok 6 ha pracy i okolo 500-600 zdjec. Teraz po zrobieniu ok 100 - 150 zdjec aparat sie wylacza i pojawia symbol wyladowanej baterii. Wymiana baterii na inna, w pelni naladowana, nie daje zadnego rezultatu. Kazdorazowe wlaczenie aparatu przywraca mu zycie na jeszcze kilka ujec po czym znowu siada. Po okolo pol godzinie nie da sie go ozywic, natomiast kiedy sobie odpocznie na tych samych bateriach historia zaczyna sie od nowa... NB uzywam Nikkora 70-200 z wlaczonym VR i z manualnym fokusem.
Jezeli macie jakies pomysly, lub ktos mial podobny problem bardzo prosze o rade.
Pozdrawiam
K.
Czy masz najnowsze oprogramowanie w aparacie? O ile się nie mylę, poprawiali coś z bateriami w którejś wersji.
lukrobax
01-02-2009, 01:16
Z mojego doświadczenia z innymi aparatami wynika, że niska temperatura ma znaczny wpływ na tego typu zachowania. Jeżeli robisz zdjęcia przez długi czas na zewnątrz temperatura akumulatorów (zarówno tego w aparacie jak i tych zapasowych) może się znacznie obniżyć a co za tym idzie spada napięcie. Miałem podobna sytuację tez z nikonem D80 na jesieni - w nocy naładowałem akumulator do pełna, rano aparat wrzuciłem do bagażnika, gdzie panuje dość niska temperatura, po kilku godzinach podróży wyjąłem aparat i dosłownie po kilkudziesięciu już zdjęciach zaczął padać. Po ogrzaniu w ciepłym pomieszczeniu znacznie się poprawiło.
grzybecki
01-02-2009, 10:30
Lukrobax... masz, wydajność baterii spada (o tym jest nawet w instrukcji), ale nie aż tak jak pisze kolega.
Co do nowego suftu, to fakt nowy soft poprawia kooperacje za bateriami, ale to ma znaczenie tylko i wyłącznie podczas wyświetlania stanu baterii "nie Nikona". Innych różnic po zainstalowaniu nowego softu nie zauważyłem odnośnie baterii.
Mi się wydaje że tu mogło coś ostrzej nawalić.
Poczekajmy chwilę aż nasi spece się obudzą i "zdiagnozują" problem.
SlaWasII
01-02-2009, 11:01
Może ładowarka nawala i nie ładuje na full...?!
D.Anihilati
01-02-2009, 11:57
Co do nowego suftu, to fakt nowy soft poprawia kooperacje za bateriami, ale to ma znaczenie tylko i wyłącznie podczas wyświetlania stanu baterii "nie Nikona".
No wlasnie, ale AFAIR podobne objawy juz sie pojawialy u korzystajacych z nieoryginalnych baterii w D300. Byc moze pierwsza bateria to byl oryginal a nastepne to zamienniki, tego Kant juz nie napisal.
mam w swojej puszce nieoryginalną baterię (1 bateria to za mało), fakt że już trochę wyrobiona bo trzyma na 400 ujęć, ale nie spotkałem się z takimi objawami...
bierz pod uwagę uszkodzoną ładowarkę, soft, no i samą baterię
grzybecki
01-02-2009, 13:04
mam w swojej puszce nieoryginalną baterię (1 bateria to za mało), fakt że już trochę wyrobiona bo trzyma na 400 ujęć, ale nie spotkałem się z takimi objawami...
bierz pod uwagę uszkodzoną ładowarkę, soft, no i samą baterię
Skoro masz nowy soft, to problemu nie zauważasz. Bo w starym sofcie byś miał problemy ze wskaźnikiem stanu baterii.
u mnie jest od nowości v1.10
Na jednej udaje mi sie robić około 1000zdjęć jak i nie więcej, chyba że często wykonuje podgląd.
Przyczyną padniecia aku raczej jest temperatura, tak ostatnio miała moja koleżanka, po wsadzeniu do body było totalne zero nawet ikonka bateri się nie pokazywała.
Trzeba pamiętać że EN-EL3e nie należy zostawiać pustych, nawet jak mają 50% i mają leżeć to lepiej naładować i wtedy na półke odłożyć.
No i jak każdy aku nie lubią zimna:D Ja zmieniałem firmware ale szczególnych zmian nie zaobserwowałem :D
lukrobax
01-02-2009, 15:18
Lukrobax... masz, wydajność baterii spada (o tym jest nawet w instrukcji), ale nie aż tak jak pisze kolega.
No rzecz w tym, że w opisanej przeze mnie historii z D80 właśnie AŻ TAK spadła wydajność, a jeśli kolega nosi akumulatory przez wiele godzin w torbie, luzem, to jak porządnie przemarzną to możliwe jest takie zachowanie...
Oczywiście nie mówię, że to nie jest sprawa softu bo pewnie jest, że pewien spadek napięcia spowodowany wychłodzeniem, aparat odczytuje jako kompletnie rozładowaną baterię.
zerknij jaki masz soft problem z błędnym wskazaniem baterii był przy wersji A: 1.01 i B:1.02(chyba dobrze pamiętam) wersja 1.03 eliminowała te problemy. Po wgraniu bedą jednakowe A:1.03 i B: 1.03.
Oryginalny akumulator jak i Hama wytrzymują po około 1000-1300 ekspozycji w temperaturze ok. 20 stopni bez podglądów. Czasem wyskoczę na mróz 2-3 godzinki ale po tym czasie spada jedna kreska na wskaźniku ile wskazuje wyświetlacz nie wiem bo nie zaglądałem.
mam obie oryginalne baterie nikona, i nie pracuje w plenerze tylko 100% we wnetrzach. W miedzyczasie sprawdzilam tez miedzynarodowe fora i wydaje sie ze jest to dosc powszechny problem dla D200 i D300 i obiektywu 70-200... Nic nikt nie pisze o D700, wiec moze nikon cos z tym zrobil. Na razie nie moge rozpakowac update'u na moim macu, sprobuje jutro w biurze i dam znac czy pomoglo.
pozdrawiam