Zobacz pełną wersję : Jaki rozmiar oddawanej fotki
witam
Zastanawiam się w jakich rozmiarach (rozmiar pliku *MB, wymiary *x*piks, rozdzielczość *ppi) oddajecie zrobione fotografie.
Obojętne czy to sesja komercyjna (ślub) czy fotki okazjonalne z imprezy, wycieczki itd..
Ja starałem się oddawać dużego jpga ok 5MB i 3888x2592 (z 40D)
Ale teraz przy 5D II mam wątpliwości czy jest sens oddawania w max formacie
Myślę,że 10mpix to chyba dosyć. starczy nawet na powiększenie 50x70cm - z d80 takie robiłem i było ok.
dzięki za odpowiedź
No właśnie też tak mi się wydaje że jpg ok 5MB i 3888x2592 powinien wystarczać a reszta to przesada
Z tą wielkością odbitki to chyba przesadziłeś
Fotki skalujesz do rozmiaru odbitki jakie zamawiasz, np. dla 13x18 ok 1460x2200px, a to dlatego że wyostrzasz fotki zawsze po przeskalowaniu w przeciwnym wypadku oddając plik dużo większy możesz odebrać odbitki odbiegające od tego co widziałeś na monitorze.
Fotki skalujesz do rozmiaru odbitki jakie zamawiasz, np. dla 13x18 ok 1460x2200px, a to dlatego że wyostrzasz fotki zawsze po przeskalowaniu w przeciwnym wypadku oddając plik dużo większy możesz odebrać odbitki odbiegające od tego co widziałeś na monitorze.
dawno juz nie dostałem odbitki zgodnej z tym co widziałem na monitorze :)
I nie chodzi tu o kalibracje pod lab tylko ludzi którzy tam pracuje ;) oni mają swój punkt widzenia
To każ im puszczać na Auto lub kanał Reprodukcja, lub ogólnie bez poprawiania (w Noritsu z tego co pamiętam da się odznaczyć) :) Tylko wtedy czeka Cie chodzenie kilka razy z jedną kontrolną fotką aż sobie monitor skalibrujesz by zdjęcia "na oko" się zgadzały :)