Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Całująca się para
eutanator
31-01-2009, 20:00
Bardzo, ale to bardzo kiepskie było światło - tym niemniej rzućcie okiem... (to moje pierwsze zdjęcia robione w dzień :))
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img230.imageshack.us/img230/7880/dsc003567ki2.jpg)
czy moze ktos pokazac mi ta calujaca sie pare?
adam1277
31-01-2009, 20:10
to jakiś HDR?bo wygląda strasznie nie naturalnie
Może to białe, przy kominie? :wink:
eutanator
31-01-2009, 20:17
hahaaha - para stoi na chodniku!
tak sie dlugo calowali, ze udalo mi sie zrobic 3 zdjecia w bracketingu (tak, hdr-owane) bez ich poruszenia !
A ja tam widzę jedną osobę
Wydaję mi się, że to tytuł bardziej "zaczepny" niż "raport ze stanu faktycznego" ;) Tak żeby uwagę przyciągnąć.
Co do zdjęcia - za dużo się dzieję i jak na mój gust trochę przeostrzone.
eutanator
31-01-2009, 20:25
...ehhhh, wolałbym przeczytać co myślicie o zdjęciu, a tak muszę udowadniać pierdoły - o! proszę! jest para??
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img230.imageshack.us/img230/1628/dsc003567paralt9.jpg)
Teraz widzę całującą się parę – a co do zdjęcia to mi się podoba
eutanator
31-01-2009, 20:28
Wydaję mi się, że to tytuł bardziej "zaczepny" niż "raport ze stanu faktycznego" ;) Tak żeby uwagę przyciągnąć.
Co do zdjęcia - za dużo się dzieję i jak na mój gust trochę przeostrzone.
co do tego, że za dużo się dzieje - zgadzam się ale spróbowałem też obciąć tą lewą część, gdzie jest ten bałagan i nie podobał mi się efekt
a co do ostrzenia - to musi być efekt hdr, bo poza prostą obsługą photomatix nie opanowałem jeszcze żadnego programu do obróbki zdjęć - mam tez co do tego (do obróbki) dość negatywne nastawienie - to odwieczne pytanie czy to jeszcze zdjęcie czy już grafika....
A techniki HDR to czasem nie dotyczy?
eutanator
31-01-2009, 20:34
A techniki HDR to czasem nie dotyczy?
no to jest oczywiście element tej dyskusji :) - powiem tak, zależy mi na tym, aby oddać na zdjęciu stan najbliższy temu jaki faktycznie widzie - czyli detale, przejścia tonalne, głębia, emocje... i hdr wpisuje się tu tak, że jego obróbka jest dla mnie akceptowalna a zdjęcie pozostaje fotografią, pozostaje moim wspomnieniem...
no to jest oczywiście element tej dyskusji :) - powiem tak, zależy mi na tym, aby oddać na zdjęciu stan najbliższy temu jaki faktycznie widzie - czyli detale, przejścia tonalne, głębia, emocje... i hdr wpisuje się tu tak, że jego obróbka jest dla mnie akceptowalna a zdjęcie pozostaje fotografią, pozostaje moim wspomnieniem...
Elementem tej dyskusji jest tytuł czyli całująca się para hihi :mrgreen:
Do mnie nie przemawia ani tytuł , ani zdjęcie.
Kadrowo - ucięta rzeka , ucięte drzewo po prawej - więcej zdecydowania.
Tytułowa para niknie w otchłani wszystkiego co się mieści w kadrze.
Jestem na NIE
Jaki element, jakiej dyskusji? Jeśli nie akceptujesz obróbki komputerowej zdjęć, to nie akceptujesz także HDRa. Tego nie da się pogodzić. Jeśli akceptujesz HDRa, to naucz się obsługi jakiegoś programu, obrabiaj swoje zdjęcia i nie pisz, że obróbka jest beee. Po obróbce zdjęcia zapewne będą lepsze, choć trzeba się trochę pouczyć.
Zabrzmi brutalnie ale ja nie trawię Photomatixowego wyrobu zwłaszcza w tak agresywnym wykonaniu. I na pocieszenie powiem, ze wiele osób przechodzi przez etap zachwytu tego rodzaju zdjęć, w tym i ja ale całe szczęscie mam to za sobą i Tobie też tego życzę. Spróbuj innych technik a to takiej, gdzie w efekcie rodzą się podobne fotografie najlepiej zapomnieć.
A ja mam wręcz uczulenie na tego typu obróbkę. Niestety kadrowo też nie jest najlepiej
<...> powiem tak, zależy mi na tym, aby oddać na zdjęciu stan najbliższy temu jaki faktycznie widzie - czyli detale, przejścia tonalne, głębia,<...>
No to albo ci się paskudnie nie udało, albo widok, który widziałeś powinien być zapisany gdzieś w annałach historii jako dzień w którym świat przestał wyglądać normalnie, lub też jeśli jest jakiś okulista na forum to spróbuj wydębić numer - pewnie po znajomości policzy mniej za wizytę ;]
p e t e r
31-01-2009, 22:37
offtop: a kiedy dokładnie było robione to zdjęcie? i czy w Pradze (chyba że jesteś z Pragi warszawskiej)? tak tylko pytam.
eutanator
31-01-2009, 23:19
No to albo ci się paskudnie nie udało, albo widok, który widziałeś powinien być zapisany gdzieś w annałach historii jako dzień w którym świat przestał wyglądać normalnie, lub też jeśli jest jakiś okulista na forum to spróbuj wydębić numer - pewnie po znajomości policzy mniej za wizytę ;]
woow! coz za wspaniałe poczucie humoru - twoi znajomi musza cie za nie uwielbiac - zwlaszcza jak opowiadasz im o tych annalach
eutanator
31-01-2009, 23:20
offtop: a kiedy dokładnie było robione to zdjęcie? i czy w Pradze (chyba że jesteś z Pragi warszawskiej)? tak tylko pytam.
zdjecie bylo robione dzis po poludniu - Praga 2 - wzgórze Vysehrad
woow! coz za wspaniałe poczucie humoru - twoi znajomi musza cie za nie uwielbiac - zwlaszcza jak opowiadasz im o tych annalach
buzi ;]
Po za tym polskiego się poducz albo zainwestuj w słownik.
Jak już sprzedaż ten szajs do HDrów.
downunder
31-01-2009, 23:48
Widziałem już na tym forum znacznie gorsze HDR'y, a obsypywano je samymi superlatywami. :mrgreen:
eutanator (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=25397) skadruj to zdjęcie nieco ciaśniej i stonuj trochę obróbkę (ewentualnie daj b/w), a będzie całkiem ciekawie. ;)
NIE(naturalne) !
pozdr
McE
malasana
01-02-2009, 02:34
Nie podoba sie zdecydowanie. Za sprawa obrobki.
downunder
01-02-2009, 02:38
Nie podoba sie zdecydowanie. Za sprawa obrobki.
Mnie też nie co nie znaczy, żebyśmy nie podpowiadali autorowi jak mógłby to lepiej obrobić. ;)
Nie wiem czy się całują. Ale tytuł chwytliwy ;)
Dziwne jakieś te kolory.
autograf
01-02-2009, 03:01
Autorze - zajrzyj do jednej z moich ulubionych lektur: http://nikon.org.pl/showthread.php?t=75379
:D
P.S. Zdjęcie wygląda bardzo nienaturalnie. Pozwolę sobie zacytować pewnego forumowicza:
"Posrane kolory i kontrasty nie z tej ziemi to nie jest HDR, to jest kupa."
Dla mnie fota jest troszke przeostrzona i nie naturalna
do mnie tez niestety nie trafia - głownie przez obrobkę :-D