PDA

Zobacz pełną wersję : Komputer pod NX2 i CS3

artko
31-01-2009, 00:03
Witam. Nie jestem za bardzo na bieżąco w podzespołach i stąd będzie moje prośba do użytkowników będących na bierząco co warto kupić, ale do rzeczy.
Ze starego blaszaka mam kartę na PCI-E (GF 8600), nagrywarkę na IDE i ram GeIL Dual Ultra 2x 2GB DDR2 800 Mhz.
chcę złożyć sobie kompa na platformie AMD (mam dobre chłodzenia AC Freezer64).
Jaki procek, płytę główną, zasilacz i dysk polecacie ( budżet 1200zł ) - oczywiście takie żebym mógł wykorzystać zarówno ram, nagrywarkę jak i chłodzenie procka z którego jestem zadowolony.
Komputer nie będzie służył do gier. Jestem człowiekiem który wielce ceni ciszę pracującego komputera. Interesuje mnie tylko obsługa NX2 i CS3.

Będę wdzięczny jeśli koledzy i koleżanki (jeśli jakieś się tym interesują) coś ze swojej strony polecą bo ja już się w tym z lekka zagmatwałem i nie wiem co kupić :-D .

wacki4
31-01-2009, 00:22
artko - nie bedzie sluzyl do gier, tylko obróbka... i amd? lepiej odrazu inwestuj w intela.. amd przy takich zastosowaniach ma raczej zawsze duzo slabsza wydajnosc... pozatym kompa który uciągnie nx2 chyba nie ma :P mnie ostatnio szlag trafiał przy 4 gb ram i c2d 3.5Ghz jak miałem tym coś robić... ten program ogólnie jest do przepisania... ;)
pozatym, co masz za procka teraz i jaką płytę? może da sie jeszcze koszta ograniczyć.. ;)

ja osobiscie brałbym...:
-coś typu c2d e7400... przy tych funduszach.. albo uzywany E6750... ;)
-płyta z chipsetem P45.. trzeba by poczytac o awaryjności.. ;)
-zasilacz ... tagan, toppower, chieftec.. koło 500W powinno styknąć
-dysk, najlepiej koło 500GB, to też trzeba indywidualnie patrzeć w sumie na modele, najlpiej chyba teraz wypadają WD i seagate.

artko
31-01-2009, 00:35
Wolałbym jednak nie szaleć z kasą i wziąć coś z AMD bo mają dość atrakcyjne cenowo procesory. Niestety inne nie wymienione przeze mnie podzespoły które mam w obecnej konfiguracji to muzeum techniki . Chyba da się coś sensownego złożyć na AMD jak myślicie ?

krzysztof jot
31-01-2009, 03:13
Interesuje mnie tylko obsługa NX2 i CS3.

:-D .

jakas niedroga płyta Gigabyte - wystarczy GA-P35-DS3R ( masz nawet RAID na płycie) +Quad6600 - te programy potrafja juz kozystac z wielordzeniowych układów - to widać gołym okiem . Intel - tylko Intel. To jedyne co zawsze działa i nigdy nie robi problemów.

wisa
31-01-2009, 10:11
artko, tylko Intel. Naprawdę. Ale en-iksa to nawet quad 9550 kiepsko ciągnie :) Ot taki soft. Płytę niezłą polecił Ci mój przedmówca. Ram masz, dysk np. Samsunga 500 GB no i zasilacz koło 450 W. Procek - E7400 wystarczy.
Pozdrawiam

Radek Radziszewski
31-01-2009, 10:52
Ja mam amd od 9 lat - i nigdy nie narzekałem...

wacki4
31-01-2009, 11:33
Radek - bo nie pracowałeś na intelu... amd przy jakichkolwiek obróbkach/montażach wideo itd chodzi jak pięcioletni intel... ;) te procesory nigdy nie były i nigdy nie będą przystosowane do tego typu operacji...
artko - jak teraz kupisz komputer to na długie lata, warto dozbierać te 500 zł i coś mądrego kupić... i z rozwagą... ;) to prawie jak kupno statywu, albo 24-70 2.8 .. :P tego nie wymienisz za 2 lata :) ja swojego na intelu E6750 kupiłem 2 lata temu ponad i nadal nie widzę sensu na zmianę, gdyż nowe jednostki wcale nie są tak bardzo dużo wydajniejsze, a komputery i tak już osiągneły na początku kariery c2d całkiem przyzwoity poziom ;)

artko
31-01-2009, 11:43
Czyli np. Phenom 9650 z AMD to się nie nadaje . bo myślałem nad czymś w ten deseń . Na benchmark.pl ogólnie w teście procesorów te 4 rdzeniowce z AMD polecali o ile tylko maszyna ma nie służyć do grania. Kurde w kropce w takim razie jestem bo mam 1200 a raczej za te pieniądze to nie uda mi się nic konkretnego złożyć na Intelu z tego co się orientuję. No to trochę mnie podłamaliście jednym słowem :( .

wacki4
31-01-2009, 11:50
artko - naprawdę, te wszystkie recenzje są o 'kant .... rozbij' ;) sam wiem bo byłem recenzentem na 2 portalach i wiem jak to wygląda... dozbieraj, kup intela, jakis dobry zasilacz na lata a nie tanie cos, pamieci ram mozesz zostawic te co masz chociaz fajnie by bylo zmienic na 1066Mhz, i naprawdę będziesz miał sprzęt na którym się z niczym nie zawiedziesz :)

artko
31-01-2009, 11:57
No powiedzmy, że z bólem mógł bym 1600 przeznaczyć i zdecydowałbym się na intela. Konkretnie jaki procek,płytę i zasilacz polecacie. Biorę pod uwagę też to, żeby ten komputer nie był smokiem na energię (praktycznie chodzi non stop więc jest to bardzo istotna sprawa). Chociaż dziwi mnie wasze zdanie nt. AMD trochę bo w czasach Athlona 64 na S754 miałem kompa na AMD i było nieźle (miałem porównanie do P4) .

Co do zużycia energii to widzę,że tu mają TDP 95W http://www.komputronik.pl/Procesory/AMD_Phenom_Quad_Core_9550_BOX_Socket_AM2_/pelny,id,53892/ opinie tutej zbiiera ten procek też naprawdę dobre .

wacki4
31-01-2009, 12:09
artko - miałes doczynienia ze slabym albo zapchanym kompem z intelem... ;) dobra intelowska płyta z dobrym prockiem nigdy nie da sie zapchać ;)
http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=14123 INTEL CORE 2 DUO E7400
http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=13029 ASUS P5Q
i np http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=13766 TAGAN TG600-BZ - 600 W powinien styknąć zeby zasilic... ;) ale w tej dziedzinie jest duży wybór i cokolwiek weźmiesz z listy co dałem wyżej to będzie śmigać super ;)
razem 1425zł... więc i na dysk powinno jakiś jeszcze starczyć ;)

artko - canony, olympusy, soniaki tez chwalą... ;) a i tak wiemy jaka jest prawda :P tu jest to samo ;)

artko
31-01-2009, 12:15
Spoko a jak ten zasilacz 600W modularny tagana ma się do niskiego zużycia energii ??

artko
31-01-2009, 12:17
jakas niedroga płyta Gigabyte - wystarczy GA-P35-DS3R ( masz nawet RAID na płycie) +Quad6600 - te programy potrafja juz kozystac z wielordzeniowych układów - to widać gołym okiem . Intel - tylko Intel. To jedyne co zawsze działa i nigdy nie robi problemów.

Kolega napisał, że NX2 potrafi korzystać z wielordzeniowców więc może jednak4 rdzenie a nie dwa ??

wacki4
31-01-2009, 12:24
NX2 to pseudoaplikacja.. :P zreszta, sam sprawdź 4rdzeniowce intela i powiedz czy cie stać.. ;) róznica w cenie jednak jakaś jest... poza tym ja jestem i tak wyznawcą 2rdzeniowców, jakoś nigdy nie miałem i tak zapchanego kompa na amen, w tle masowo wywoływane rawy albo zmniejszanie np 200 jpgów, gg, muzyka, forum, jakas mała gierka i wszystko chodziło stabilnie bez zacięcia.. więc po co 4 rdzenie skoro nadal wiele aplikacji ledwo sobie radzi z obsługą jednego.. ? ;) akurat nx2 obsługuje, ale i tak nie spodziewaj się od neigo demona szybkosci jak pisałem wyzej.. ta aplikacja nadaje się do przepisania bo jej wydajnosc i tak ejst tragiczna niezależnie od sprzętu...

pozatym zawsze możesz spojżeć tak że narazie weźmiesz 2 rdzenie a jak coś wskoczy i będziesz jednak potrzebował to zmienisz na 4 ;)

a tagan ma się tak że zasilacze mają swoją 'sprawność' tj, ile energii sie marnuje na zasilaniu maszyny... i i tak myśle że poniżej 90% ta sprawność nie spada, to już jest sprzęt z wyższej półki więc się tego od niego wymaga.. ;)

wisa
31-01-2009, 12:41
To ja polecam to:
http://www.gral.pl/preview/Intel/IntelCore2DuoE74002_80GHzBOXLGA775FSB10663MB64-bit_82_print.php?p=0
http://www.gral.pl/preview/Asus/AsusP5QP45DualDDR2-800SATA2RAIDGBLANFWATXCore2_98_print.php?p=0
http://www.gral.pl/preview/bequiet!/ZasilaczdoobudowyATX600WbequietStraightPowerE6-600WUltraCiche!_60_print.php?p=0
A decyzja należy do Ciebie :)
Pozdrawiam

david555
31-01-2009, 12:47
NX2 to pseudoaplikacja.. :P

A co to znaczy, bo już zaczynam się gubić w tych Waszych wywodach?

PS.
Intryguje mnie od długiego już czasu Twój nick. ;)
Jeden Wacek, to rozumiem, ale cztery, to chyba przesada jest. :D

artko
31-01-2009, 12:54
A co to znaczy, bo już zaczynam się gubić w tych Waszych wywodach?

PS.
Intryguje mnie od długiego już czasu Twój nick. ;)
Jeden Wacek, to rozumiem, ale cztery, to chyba przesada jest. :D

Ja tak na temat NX2 nie twierdze :) . Może jednak ktoś kto ma kompa na AMD złożonego się wypowie, bo mam wrazenie, że tu wszyscy mają intele (aż mi się nie chce wierzyć, że nikt nie ma komputera złożonego na Phenomie z AMD ) .

wacki4
31-01-2009, 13:29
david - porównaj wydajnosciowo ile ci zajmie wywołanie nefa w nx2 a w innej aplikacji jakielkolwiek.. przesuniesz suwak o 0,5% w nxie i czekasz na zmianie na erkanie dobre 10sekund czasem... w kazdym innym sofcie na bierzaco jak przesuwasz to widzisz wstępnie jak to bedzie wyglądać.. ;) [wiem, moze troche przesadzam, ale ci co uzywaja i tego i innego softu wiedzą co mam na myśli.. zreszta nie raz była mowa na forum o tragicznej wydajnosci nx2.. ;) ]
a co do psa - widzisz... tak to czasem bywa... :P

artko - sciagnij inny soft jakikolwiek polecany na forum i zobacz o co chodzi... ;) a tu mało kto posiada amd, to jak szukanie canonowców na naszym forum... może i są ale sie nie ujawniają :D

terpsych
31-01-2009, 13:45
Podepnę się do tego wątku z premedytacją. Dysponuję kwotą około 2500 i chciałbym prosić o pomoc w wyborze sprzętu opartego na core 2duo (bo quad mi nie jest potrzebny), który służyłby do podobnych celów o jakich wspominali przedmówcy a jednocześnie pozwalał na odpalenie w miarę nowych gier, które uwielbia część mojej rodziny.

Dzięki

terpsych

david555
31-01-2009, 13:45
Różnice są, że tak powiem DOKTRYNALNE. :D

Ja zbyt dużo zdjęć nie "produkuję", to znaczy czasem natrzaskam ich trochę, ale większość odpada w przedbiegach i nie ma potrzeby ich obrabiać.

Kiedy jednak już, po surowej selekcji wybiorę tych 50 -100 obrazków, to nie mam powodów by się spieszyć, więc spokojnie sobie mogę dłubać w nich NXem i PSem.

W zasadzie to należałoby sobie zadać bardzo istotne pytanie, czy fotografia sprawia nam przyjemność, bo jeśli tak, to obróbka jest nierozłączną częścią fotografii, która również ma swój urok.
Mając powyższe na względzie dłubanie w zdjęciach, tak kiedyś, jak teraz sprawia mi przyjemność i mogę sobie w tym siedzieć godzinami.
A do każdej fotki, mam podejście bardzo indywidualne, więc i tu trudno o pośpiech. :)

KONKLUZJA

Jeśli sie komuś spieszy, to niech raczej uwiecznia w jotpegach z pominięciem obróbki i bezpośrednio zanosi efekty do labu na karcie pamięci.
A jeśli się nie spieszy, to znaczy, ze rozumie fotografię i darzy ją uczuciem.

artko
31-01-2009, 13:53
No mi się aż tak nie spieszy, ja podobnie najpierw przebieram i dopiero potem po selekcji obrabiam no może max z 50 zdjęć za jednym posiedzeniem. Co do tych różnic doktrynalnych to właśnie wydaje mi się że AMD jest dyskwalifikowane już na początku a mi zależy na opini kogoś kto ma AMD i obrabia w NX2 jak to wygląda.

PS. Jak wacki4 czekasz 10 sekund na zmiane podglądu w NX2 to i tak w porównaniu z moim kompem twój to demon .

wacki4
31-01-2009, 13:58
david555 - twoim rozumowaniem, filmy nadal powinny być montowane za pomocą klejenia taśmy filmowej, a ty powinienes fotki robić analogiem i wywoływac w domowej ciemni.. ;) technika idzie do przodu.... nadal możemy rysowac w paincie, ale czy ktokolwiek go jeszcze uzywa ?;) [no dobra, mam pare kolegów którzy rysują wnim... piksel po pikselu.. i prace wychodza całkiem niezle.. zreszta wystarczy na youtube poszukać... ;) ale jak technika idzie do przodu to lepiej iść razem z nią... ;) ]

terpsych - to do tego co wyżej dorzuć dysk seagate bądź wd + pamieć ram najlepiej 1066, typu kingston, crucial, ocz + grafika, to wedle upodobań i tego ile ci zostanie $ ;) napęd to w sumie wszystko to samo produkują te same chinczyki.. :P w sumie ciezko tak powiedziec, napisz jakie gry, jakie dokladne wymagania i mozna wtedy cos pomyslec ;)

artko - to pomysl ze jak odpale cokolwiek np. ze stajni adobe to zmiany zachodzą natychmiastowo.. ;)

terpsych
31-01-2009, 14:01
CoD, WoW, Warhammer Online, Wiedźmin.. to wszystko chyba wyczerpuję wymagania mojej ekipy.

Terpsych

david555
31-01-2009, 14:03
david555 - twoim rozumowaniem, filmy nadal powinny być montowane za pomocą klejenia taśmy filmowej, a ty powinienes fotki robić analogiem i wywoływac w domowej ciemni.. ;) technika idzie do przodu....

Tyle, że ja to robię, to znaczy fotografuje analogowymi aparatami i siedzę w ciemni.
Moczę się w roztworach, bo to jest prawdziwy smak fotografii, a nie zera i jedynki. ;)

Poza tym plastyka fotografii analogowej, to zupełnie inna bajka jest.

"Robię" również cyfrowo, ale już bez tej przyjemności, niemniej próbuję sie delektować i na tym poletku.

To kwestia podejścia do fotografii.
Odpowiedz sobie, czym ona jest dla Ciebie.

artko
31-01-2009, 14:03
CoD, WoW, Warhammer Online, Wiedźmin.. to wszystko chyba wyczerpuję wymagania mojej ekipy.

Terpsych

Kolego ja tu pytam o co innego !! Mnie twoje gry nie interesują, skończ ten Offtop.

wacki4
31-01-2009, 14:24
artko - uspokoj sie, i tak ci nikt nie napisze nic mądrego o amd... :P
david555 - wiem... ;) ale ty tez chyba rozumiesz o co mi chodzi.. czemu mam czekać minute na generowanie jpega skoro na innym kompie zajmuje to 10 sekund.. itd ;) zreszta krótszy czas działania 'suwaczków' pozwala na szybsze sprawdzenie wiekszej mozliwosci 'konfiguracji' zdjecia.. ;)
terpsych:
-INTEL CORE 2 DUO E7400 - 2.8 GHz BOX
-ASUS P5Q - P45, DDR 2, PCI-Ex, S-775
-ASUS HD 4670 512 MB, DDR3, 128 bit, BOX - EAH4670/DI/512M ? nie wiem czy nie lepiej 4850... ale to kwestia przegladniecia testów... nie mam teraz zbytnio na to czasu ;)
-NEC AD-7200S - 20x DVDRW DL, RAM, SATA, OEM, czarna
-COOLER MASTER ELITE RC-331 - bez zasilacza, czarna
-TAGAN TG600-BZ - 600 W
+ jakis dysk... ;)
co w sumie da około 2369 zł... i mysle ze byłbyś zadowolony z tego zestawu.. ;)

artko
31-01-2009, 14:42
Ja się nie złoszczę, spoko tylko troszkę irytuje mnie to, że proszę o pomoc w dobraniu podzespołów w założonym budżecie a jakoś nikt konkretnych podzespołów mi nie napisał ( bo twoja konfiguracja jest fajna tylko nie spełnia jednego mojego załozenia- budżetu). Nie bierz tego do siebie, ale jeśli miałbym wydać na kompa 2600 to już wolałbym pomyśleć o jakimś obiektywie szerokokątnym - skutek fotograficzny lepszy byłby z tego niż z kompa do obróbki - co najwyżej obrabiałbym wolniej.

Ponawiam ostatni raz moje pytania, może jest ktoś kto pomoże mi zmieścić się w założeniach z 1-go postu (no może finanse 1600 byłyby do przełknięcia) .

Terpsych zapytał w moim wątku i od razu dostał gotową receptę, tymczasem ja odnoszę wrażenie że z moim budżetem to mogę iść na piwo a nie myśleć o modernizacji blaszaka :) .

wlopis
31-01-2009, 14:43
david555, miło się czytało Twoje posty, z wieloma kwestiami się zgadzam,
wacki4, moim skromnym zdaniem zaproponowałeś ciekawy zestaw.

wacki4
31-01-2009, 14:53
artko - smutna prawda.. ale na piwo to jest dobra kasa... :P tak samo wczoraj kolega mnie sie pytał jaki aparat kupić za 500 zł... odpowiedziałem mu że starczy mu na szklankę i kawałek kliszy... szlanka jako obiektyw, i bedzie naswietlał kliszę przez nią... :P tak samo tutaj... w cenie jaka rzuciłes, mozesz 'cos' złozyc... ale zalezy ci na byleczyms, czy jednak wolisz cos co starczy na lata ? ;) pare lat temu znajomy miał rozterke ile wydac na kompa, c2d bylo wtedy nowoscia... powiedzialem mu zeby nie oszczedzał tylko kupił za solidną kase, dostałem od niego 5k zł - masz złóż mi cos.. widziałem sie z nim dokladnie tydzien temu, do zestawu dokupił tylko dysk twardy i karte telewizyjną, w czasie uzywania raz reinstalował narazie system i jeszcze nie zdazylo mu sie zeby wydajnosc była dla niego niewystarczająca ;) wniosek jeden - lepiej wydać raz a dobrze ;)

artko
31-01-2009, 15:02
Za dobrze nie pamiętam ale chyba Stig napisał kiedyś mądrą rzecz: "komputer kupujesz tu i teraz. pod aktualne potrzeby" w pełni się z tym zgadzam, i proszę nie wmawiaj mi że można kupić komputer na przyszłość bo to jest śmieszne . Jak nie będzie mnie zadowalać za 2 lata wydajność komputera za 1500 zeta to wymienię go znowu na kompa za 1500 złotych . Nawet jak teraz wydam 5000 to za 2 lata kupie za 1500 złotych komputer wydajniejszy niż ten za 5tysięcy sprzed dwóch lat . Takie jest moje zdanie .

wacki4
31-01-2009, 15:20
artko - tak, racje masz, ale niepełną... wiekszosci z nas wystarcza aktualnie d70, to dlaczego tyle osób uwaza ze d70 nie robi juz zdjec i wszyscy kupuja d300... nie mówiac juz o aktualnej sprzedazy d300 by kupic d700 ;)

i jakies 3-4 lata temu z tym co stig napisał bym sie zgodził... aktualnie wszystkie podzespoły które mam w kompie maja koło 2-3 lat, wydałem na niego raptem 2500 zł jak mnie pamiec nie myli i nie spotkałem u żadnego ze swoich znajomych maszyny wydajniejszej od mojej... ;) rynek się odrobine 'zatrzymał', oraz wydajnosc jednostek stała się wystarczająca do aktualnych zastosowań... kiedyś szło to jak burza, aktualnie mozemy zauwazyć tylko wychodzenie kolejnych intelów Exxxx które postawione z poprzednikami wcale nie są tak dużo bardziej wydajne.. ;) E6750 + jakies starsze mobo + jakis zasilacz i zmiescisz sie mozliwe w tej cenie.. tylko ze to sprzet najczesciej uzywany i nie wiem czy taki chcesz... ja konkretnie pracuje na E6750+dfi bloodiron+2x2gb ocz reaper+toppower u1p12 550W? chyba.. juz nawet nie pamietam... i mozliwe ze zmiesciłbys sie cenowo w tej konfiguracji, jednak to sprzęt uzywany - jednak jak mówie, wydajnosc wcale tak strasznie nie wzrosła.

Yuras
31-01-2009, 15:22
artko.. no to masz na AMD i wg mnie trudno sie wdawać w dyskusje o wyższości świąt... nad świętami...

PROCESOR AMD PHENOM 9550 QUAD CORE (AM2+)(95W,65NM)
GIGABYTE GA-MA770-UD3 AMD 770 Socket AM2+ (PCX/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR2)
HDD SEAGATE 1TB ST31000333AS SATA II 32MB
ZASILACZ CHIEFTEC (GPS-500AB-A-BULK) 500W

..i zamawiając ten zestaw nie powinni Cie skasować więcej niż 1650PLN
chyba, że dysk zamienisz na:

HDD SEAGATE 500GB ST3500320AS SATA II 32MB 3

..to zajdziesz na 1450PLN

artko
31-01-2009, 15:37
artko.. no to masz na AMD i wg mnie trudno sie wdawać w dyskusje o wyższości świąt... nad świętami...

PROCESOR AMD PHENOM 9550 QUAD CORE (AM2+)(95W,65NM)
GIGABYTE GA-MA770-UD3 AMD 770 Socket AM2+ (PCX/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR2)
HDD SEAGATE 1TB ST31000333AS SATA II 32MB
ZASILACZ CHIEFTEC (GPS-500AB-A-BULK) 500W

..i zamawiając ten zestaw nie powinni Cie skasować więcej niż 1650PLN
chyba, że dysk zamienisz na:

HDD SEAGATE 500GB ST3500320AS SATA II 32MB 3

..to zajdziesz na 1450PLN

Pięknie dziękuję w końcu jakieśkonkrety ktoś podał, od początku chodziło mi o to właśnie konkretne podzespoły .

Yuras
31-01-2009, 15:46
Pięknie dziękuję w końcu jakieśkonkrety ktoś podał, od początku chodziło mi o to właśnie konkretne podzespoły .

Proszę bardzo.. Wycene masz na bazie cennika hurtowego Action S.A. (zaopatrują większość sklepów w kraju), doliczyłem do tego 9-10% marży dla sklepu (na takiej sklepy jadą średnio).. jak konkretnie podejdziesz do tematu, to coś tam jeszcze urwią ..ale niewiele. Towar na tą chwile dostępny w magazynie centralnym.

artko
31-01-2009, 15:59
Dzięki akurat z "Actionowni" to i ja czasem coś zamawiam w pracy, ale jako że nie bylem na bierząco w prockach i płytach jakie warto by budżetowe kupić to i właśnie takiej pomocy potrzebowałem .

david555
31-01-2009, 16:35
... "komputer kupujesz tu i teraz. pod aktualne potrzeby" ...

Ważne, aby być ciągle w środku stawki.

Tak więc nie kupować maszyn o najwyższych wydajnościach, bo to zwyczajna, niepotrzebna rozrzutność.

Wystarczy wymienić maszynę, raz na dwa, trzy lata, według powyższego schematu.

PS.
Bardzo się dziwię, że zakładane są wątki, gdzie oczekuje się na gotowce, toż chyba każdy powinien wiedzieć czego chce.
Ci, koledzy, którzy podają tu zestawienia, zazwyczaj podają je również w ciemno, więc specjalnie bym na takich radach nie polegał.

wacki4
31-01-2009, 16:59
david555- chyba ze maja doczynienia z podobnej klasy/takim samym sprzetem na takim samym zastosowaniu ;)

Yuras
31-01-2009, 17:11
david555- chyba ze maja doczynienia z podobnej klasy/takim samym sprzetem na takim samym zastosowaniu ;)

..lub gdy pracują w tym "bagienku" od 1995 ..na co dzień m.in. planując konfiguracje dla jednej z krajowych sieci sklepów ;)

david555
31-01-2009, 17:32
..lub gdy pracują w tym "bagienku" od 1995 ..na co dzień m.in. planując konfiguracje dla jednej z krajowych sieci sklepów ;)

Skoro trafiło na fachowca, to zrób takie zestawienie jak Tom01 dla monitorów i moderator podepnie w tym dziale, co uprości poszukiwania mniej doświadczonych kolegów.

Yuras
31-01-2009, 17:52
Skoro trafiło na fachowca, to zrób takie zestawienie jak Tom01 dla monitorów i moderator podepnie w tym dziale, co uprości poszukiwania mniej doświadczonych kolegów.

..haha.. no raczej niskich lotów prowokacja ;) ..to że moja firma ma w ofercie również modele latające, zmywarki czy sprzęt fitness nie znaczy, że muszę być w tych dziedzinach fachowcem. :) Niemniej nie było by pewnie dużego problemu by wspomóc pracę kolegi Tom01 względem np. zestawienia dotyczacego awaryjności na bazie ilości zgłoszeń serwisowych, co oczywiscie i tak nie byłoby miarodajne nie znając dokładnej ilości sprzedaży danego modelu.

JK
31-01-2009, 18:03
david - porównaj wydajnosciowo ile ci zajmie wywołanie nefa w nx2 a w innej aplikacji jakielkolwiek.. przesuniesz suwak o 0,5% w nxie i czekasz na zmianie na erkanie dobre 10sekund czasem... w kazdym innym sofcie na bierzaco jak przesuwasz to widzisz wstępnie jak to bedzie wyglądać.. ;) [wiem, moze troche przesadzam, ale ci co uzywaja i tego i innego softu wiedzą co mam na myśli.. zreszta nie raz była mowa na forum o tragicznej wydajnosci nx2.. ;) ] .....

Aplikacja aplikacji nie równa - to po pierwsze. A po drugie naucz się obsługi tego NXa, sensownie go zainstaluj i zaraz będzie o wiele lepiej. A jeszcze lepiej będzie, jak zadasz sobie trochę trudu i zrozumiesz zasady działania tej aplikacji. Ale Ty ponoć testerem byłeś, czyli raczej przegrana sprawa. :wink:

wacki4
31-01-2009, 18:12
JK - i ty brutusie przeciwko mnie ? :> nxa instalowalem juz na roznym sprzecie, próbowałem zmieniac cache itd.. niestety, zawsze konczylo sie to tak ze jego działanie od np wspomnianego lightrooma czy adobe camera raw czy nawet starego i poczciwego raw essentials wypadało tragicznie... i juz nie raz zostalo tu udowodnione ze ten soft jest zle napisany i bardzo słabo wydajny. pozatym, panie moderatorze, nie odbiegajmy od tematu - kolega pomoc dostał i się może cieszyć związku z tym i nie róbmy niepotrzebnej dyskusji o wydajnosci nx2. jak mamy o tym pogadac to otwórzmy nowy wątek, ale zdaje mi sie ze gdzies tutaj takowy już był.

...które potem 10 razy częściej trafiają na serwis niż poczciwe składaki zrobione w domu... ;)

Yuras
31-01-2009, 18:25
...które potem 10 razy częściej trafiają na serwis niż poczciwe składaki zrobione w domu... ;)

..oj wacki4 dużo by gadać na ten temat. Składając kompa w domu wszystko robisz na bazie przypadku.. tego co wyczytasz w prasie, necie, tego co wciśnie Ci dobry marketingowiec, powie kumpel, lub znajomy informatyk.. ;) Planując serie, która przed wejściem na rynek musi uzyskać odpowiednie certyfikaty (między innymi CE), a co ważne - musi być na bazie podzespołów referencyjnych wcześniej zaakceptowanych przez serwis, by ciąć koszty ewentualnych napraw... ..to nie tak do końca jak to ułożone w Twojej młodej głowie ;) Co oczywiście nie znaczy, że "rodzynek" sie nie trafi. Ja już nie raz widziałem "twory" kumpli moich synów na bazie wszystkiego co naj.. naj.. niemniej jakoś do kupy złożone śmigać nie chciało ;)

JK
31-01-2009, 18:26
JK - i ty brutusie przeciwko mnie ? :> nxa instalowalem juz na roznym sprzecie, próbowałem zmieniac cache itd.. niestety, zawsze konczylo sie to tak ze jego działanie od np wspomnianego lightrooma czy adobe camera raw czy nawet starego i poczciwego raw essentials wypadało tragicznie... i juz nie raz zostalo tu udowodnione ze ten soft jest zle napisany i bardzo słabo wydajny. pozatym, panie moderatorze, nie odbiegajmy od tematu - kolega pomoc dostał i się może cieszyć związku z tym i nie róbmy niepotrzebnej dyskusji o wydajnosci nx2. jak mamy o tym pogadac to otwórzmy nowy wątek, ale zdaje mi sie ze gdzies tutaj takowy już był. .....

To nie ja odbiegam od tematu, tylko Ty. Pytanie było jasne: jaki sprzęt do NXa i PSa? Nikt nie pytał, czy NX jest wolny, czy szybki. Kolega potrzebuje sprzętu, na którym NX będzie sprawnie działał. I tyle.

Idąc za twoim rozumowaniem, MS-Paint bije na głowe wszystko co edytuje obrazki, bo działa jak błyskawica i to nawet na bardzo, bardzo starych komputerach. Czujesz bezsens swoich wywodów? To nie jest ważne, czy coś działa szybko, bardzo szybko, czy wolno, ale czy spełnia wymagania użytkownika, pod względem uzyskiwanych wyników pracy. Program do zdjęć to nie gra zręcznościowa, tylko narzędzie. Trzeba je poznać i nauczyć się z niego korzystać. I jeszcze raz napiszę. Poczytaj instrukcję, zastanów się jak ten NX działa, co włączyć, co wyłączyć i ten wolny NX nagle zacznie działać szybciej. Zapewniam.

grajnert
31-01-2009, 18:41
BTW, wracajac do tematu. Przegladalem pobieznie watek - polecano seagate 7200.11 Barracudy. Bylo o tym pisane na forum i na stronach producenta - padaja jak muchy (mi tez elektronika padla). Kupujac S - ryzykujesz pad po 3 mies., moze akurat inny producent albo starsza seria (chwilowo mi 7200.10 bezproblemowo chodzi).

artko
31-01-2009, 19:28
BTW, wracajac do tematu. Przegladalem pobieznie watek - polecano seagate 7200.11 Barracudy. Bylo o tym pisane na forum i na stronach producenta - padaja jak muchy (mi tez elektronika padla). Kupujac S - ryzykujesz pad po 3 mies., moze akurat inny producent albo starsza seria (chwilowo mi 7200.10 bezproblemowo chodzi).

Spokojnie jeśli chodzi o dysk to i tak kupię tylko WD jakiegoś, bo po prostu na tych dyskach ani ja ani moi znajomi się nie zawiedli czego nie mógłbym napisać o Seagate'ach i Samsungach .

wacki4
31-01-2009, 19:55
dżeJKej - mylisz się, kazdy post o nxie mial zawartosc merytoryczną + pisałem tylko userowi żeby nie spodziewał się duzego wzrostu wydajnosci przy tej aplikacji bo tego sie nie da.. ;) idąc twoim tokiem rozumowania co do mojego czepienia się painta - adobe camera raw czy lightroom oferuje podobną ilosc mozliwosci i ustawień a chodzi 10 razy szybciej... ;) i ten nx nigdy nie potrafi działać szybciej co jak juz pisalem wyzej zostało nie raz stwierdzone wystarczy pokopać na forum... a niestety, apliakcja prócz tego że 'działa' to musi jakoś działać, tj wydajnie.. a nie zżerać całe zasoby systemowe na obliczenia które w porównaniu z wynikami prac z innych aplikacji nie różnią sie niczym a czasem nawet są gorsze...

tym samym tym postem kończę uczestnictwo w tym wątku, gdyż wszelkie rozterki sprzętowe zostały już rozstrzygnięte i ci co pytali uzyskali swoje odpowiedzi.

JK
31-01-2009, 20:01
..... adobe camera raw czy lightroom oferuje podobną ilosc mozliwosci i ustawień .....i.
Chyba rzeczywiście nie wiesz o czym mówisz. Ale może zakończmy ten OT, bo nie chodzi o to, czy ktoś umie się posługiwać NXem, czy nie.

gadas
01-02-2009, 23:25
To nie ja odbiegam od tematu, tylko Ty. Pytanie było jasne: jaki sprzęt do NXa i PSa? Nikt nie pytał, czy NX jest wolny, czy szybki. Kolega potrzebuje sprzętu, na którym NX będzie sprawnie działał. I tyle.

Idąc za twoim rozumowaniem, MS-Paint bije na głowe wszystko co edytuje obrazki, bo działa jak błyskawica i to nawet na bardzo, bardzo starych komputerach. Czujesz bezsens swoich wywodów? To nie jest ważne, czy coś działa szybko, bardzo szybko, czy wolno, ale czy spełnia wymagania użytkownika, pod względem uzyskiwanych wyników pracy. Program do zdjęć to nie gra zręcznościowa, tylko narzędzie. Trzeba je poznać i nauczyć się z niego korzystać. I jeszcze raz napiszę. Poczytaj instrukcję, zastanów się jak ten NX działa, co włączyć, co wyłączyć i ten wolny NX nagle zacznie działać szybciej. Zapewniam.
NX wolny ? To błyskawica . Nic mi się tak nie podoba jak NX oraz iPhoto nie wypowiadam się na temat MS Paint bo go nie mam :) Co do CS3 też się nie wypowiem mam zakupionego CS2 za miliony rupii i nie stać mnie na nowy wydatek typu upg do CS3,4,5,6 itd. (ciekawe ile osób ma legala i ile nie legala ;) ) , Luzu troche Panowie

artko
02-02-2009, 00:26

Poczytaj instrukcję, zastanów się jak ten NX działa, co włączyć, co wyłączyć i ten wolny NX nagle zacznie działać szybciej. Zapewniam.

Generalnie konfigurację już mam wybraną, ale korzystając z okazji, że wypowiedziałeś się w tym wątku mam pewną prośbę a być może całkiem ciekawy pomysł który uciąłby wojenki w stylu wacki4 . Mianowicie czy mógłbym cię prosić (myślę że nie tylko ja bym skorzystał na tym ale i wielu innych użytkowników NX2 ) abyś przybliżył na forum tematykę prawidłowego skonfigurowania NX2 - oczywiście jeśli to jest możliwe.

JK
02-02-2009, 00:41
Niedługo będzie i o tym, na przykład tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84650. Zapisz się do grupy (w końcu Pułtusk to Mazowsze), zapisz się na warsztaty, przyjedź i posłuchaj.

oem
02-02-2009, 01:02
wacki4 - twój dogmatyzm intelowski trochę mnie przeraża... Powszechnie (chociaż teraz mam już co do tego pewne wątpliwości ;)) wiadomo, że pentium 4 był ślepym zaułkiem w rozwoju procesorów intela i wpędził firmę w spore kłopoty (a jednocześnie pozwolił się rozwinąc AMD, za co dziękuję opatrzności i losowi). Ówczesne Athlony taktowane dużo niżej pokonywały podobnej klasy (i większej kasy) P4. Ale ty nie możesz tego wiedziec, bo nigdy nie pracowałeś na AMD ;P

artko - w polecanym dla ciebie zestawie zrezygnowałbym z dysku 1TB na rzecz 500 GB + w niedalekiej przyszłości zewnętrzny o takiej samej (lub większej) pojemności.

Jeszcze ktoś tu pisał o różnicy w cenie między dwoma i czterema rdzeniami... Akurat porównywalne E8400 i Q6600 cenowo też wypadają podobnie. Dla mnie wybór jest prosty - używasz oprogramowania wykorzystującego możliwości sprzętu (i możesz sobie na niego pozwolic) - kupujesz.

I żeby nie było - mam 3 komputery na intelu i jeden na AMD :)

maly5
02-02-2009, 17:31
. Ówczesne Athlony taktowane dużo niżej pokonywały podobnej klasy (i większej kasy) P4. Ale ty nie możesz tego wiedziec, bo nigdy nie pracowałeś na AMD ;P
.. Jeszcze ktoś tu pisał o różnicy w cenie między dwoma i czterema rdzeniami... Akurat porównywalne E8400 i Q6600 cenowo też wypadają podobnie. Dla mnie wybór jest prosty - używasz oprogramowania wykorzystującego możliwości sprzętu (i możesz sobie na niego pozwolic) - kupujesz.

zawsze byly okresy kiedy amd lepsze wydajnosciowo, i takie, kiedy procki intela je tlukly. kwestie finansowe to inna sprawa. ale jesli chodzi o wielordzeniowce to niestety intele jak na razie leja amd. robilem kiedys tutaj troche testow i porownan predkosciowych szczegolnie dla aplikacji graficznych na obu platformach. no i niestety. nie wiem jak nowe phenomy, bo ponoc lepiej, ale juz mi sie nie chce sprawdzac. a E8400 byl w ogole jednym z lepszych wyborow, szczegolnie jak mozna go bylo nabyc ponizej 400zl jakis czase temu ;-)

Pawel92
02-02-2009, 20:26
Przyczyna umiarkowanej stabilnosci systemow bazujach na AMD byly tez w przeszlosci towarzyszace tym prockom chipset'y VIA i NVIDIA.
Probowawszy roznych kombinacji z rozmaitym poziomem satysfakcji, dalem sobie w koncu spokoj i zostalem przy duecie procek/chipset Intel+Intel. Co oczywiscie niczego nie znacza, bo inni mieli napewno inne przezycia :)

wacki4
02-02-2009, 20:32
oem - i tu sie mylisz, mam 2 amd i 2 intele w domu z ktorych kozystam na stałe, z czego amd juz dawno bym wyrzucił w kubeł gdybym tylko miał kase, rozwalał go nawet mój stary celeron na 487 [a nie byl to zadny sempron a normalny athlon na 939... ;) ] więc sorry ale mnie nie przekonasz do wydajnosci amd a szczegolnie ze maly5 ma racje ze przy aktualnej roznicy cen i wydajnosci amd jest ślepym zaułkiem ;)

Kyle
02-02-2009, 22:04
Przyczyna umiarkowanej stabilnosci systemow bazujach na AMD byly tez w przeszlosci towarzyszace tym prockom chipset'y VIA i NVIDIA.
Probowawszy roznych kombinacji z rozmaitym poziomem satysfakcji, dalem sobie w koncu spokoj i zostalem przy duecie procek/chipset Intel+Intel. Co oczywiscie niczego nie znacza, bo inni mieli napewno inne przezycia :)
Od kilkunastu LAT używam procesorów AMD i Intel ... i bredzisz że stabilność na AMD jest "umiarkowana" ... co to właściwie ma znaczyć ... ??????

Czasem lepszy jest intel a czasem AMD ... pamietam jak tańszy Duron 800 masakrował celezłomy ... albo okres P4 ... długo by wymieniać.

ps. jesteś fanboyem Intela

oem - i tu sie mylisz, mam 2 amd i 2 intele w domu z ktorych kozystam na stałe, z czego amd juz dawno bym wyrzucił w kubeł gdybym tylko miał kase, rozwalał go nawet mój stary celeron na 487 [a nie byl to zadny sempron a normalny athlon na 939... ;) ] więc sorry ale mnie nie przekonasz do wydajnosci amd a szczegolnie ze maly5 ma racje ze przy aktualnej roznicy cen i wydajnosci amd jest ślepym zaułkiem ;)
A świstak siedzi i zawija w sreberka.

maly5
02-02-2009, 22:26
hmn.. no powiem Ci ze jak masz 939 ktore tlucze jakis celek to chyba cos slabo. no chyba ze ten celek na 775 oparty zdaje sie na jadrze prescota. bo tak jakis 64bit 3000/3200 byl zdecydowanie wydajniejszy w wiekszosci rzeczy (najlepiej jeszcze na 754). z kolei na 939 X2 tez dawaly rade. sa slabsze przy czesci operacji od intela core duo (choc w grach niekoniecznie), ale dochodzi jedna sprawa. jak sie pojawily 'dwa jadra' to procek kosztowal podobnie, ino plyta do intela byla dwa razy drozsza.. teraz podobnie zreszta podobnie to wyglada. plyta drozsza, procek drozszy ( i to sporo). a nie kazdy przerabia tych nefow na kilogramy i chce inwestowac 600 -700zl w sam procek.

wacki4
02-02-2009, 23:51
nei no to był stary celek, ale kręcony, całkiem mocno.. ;) potem p4 2.8 tłukł bez problemu, ba nie mówiąc jak to robił gdy wskoczył na 3.6 ghz... teraz juz nie porówuje, ale nigdzie nie widzialem 'wydajnego' kompa na amd i to pewnie ten ból jest że nie rozumiem jak taki system może być wydajny... ;) zreszta, miałem siedzieć cicho..

Pawel92
03-02-2009, 07:47
Od kilkunastu LAT używam procesorów AMD i Intel ... i bredzisz że stabilność na AMD jest "umiarkowana" ... co to właściwie ma znaczyć ... ??????

Przeczytaj uwaznie i spokojnie co napisalem. I sprobuj zrozumiec.
Napisalem o swoich doswiadczeniach (choc nie tylko).
Jezeli uzywajac taki czy inny procesor/chipset/etc nie miales problemow, to tym lepiej dla ciebie.

Kyle
03-02-2009, 11:45
Przeczytaj uwaznie i spokojnie co napisalem. I sprobuj zrozumiec.
Napisalem o swoich doswiadczeniach (choc nie tylko).
Jezeli uzywajac taki czy inny procesor/chipset/etc nie miales problemow, to tym lepiej dla ciebie.
Miałem chipsety dla AMD od ... Intela (!! ... ale to dawniej), VIA {KT133A, KT880} , nVidia {nForce 550} ... a kuzyn ma obecnie od AMD {z tych nowszych} i ... zero problemów na wszystkich! ... ale OK ... rozumiem że miałeś kosmicznego pecha albo problemy z obsługą (jakimś cudem) ;)

kropa
03-02-2009, 13:21
Miałem chipsety dla AMD od ... Intela (!! ... ale to dawniej), VIA {KT133A, KT880} , nVidia {nForce 550} ... a kuzyn ma obecnie od AMD {z tych nowszych} i ... zero problemów na wszystkich! ... ale OK ... rozumiem że miałeś kosmicznego pecha albo problemy z obsługą (jakimś cudem) ;)

No i przecież każdy wie, że na AMD nie "chodzą" gry ;)

Czemu jeszcze nikt nie polecił i7? ;)

wacki4
03-02-2009, 18:12
Czemu jeszcze nikt nie polecił i7? ;)
cena? brak konkretnych informacji... wiele czynników jest takich ;) zreszta zawsze pierwsze mobo i chipsety do danego typu procków maja problemy z wydajnością i stabilnością... ;)

kropa
03-02-2009, 18:39
cena? brak konkretnych informacji... wiele czynników jest takich ;) zreszta zawsze pierwsze mobo i chipsety do danego typu procków maja problemy z wydajnością i stabilnością... ;)

To było pytanie retoryczne :)

Starałem się ukazać, że każdemu wg. potrzeb. A kategoryczne wypowiedzi, że AMD jest "be" a Intel "cool" to szczyt fundamentalizmu. I wyłącznie do tego mam zastrzeżenia.
Bez problemu znajdę użytkowników, którzy udowodnią, że Intel jest "fe" bo ich komputer na Intel+Intel się wiesza :)

gadas
05-02-2009, 00:15
[...] Bez problemu znajdę użytkowników, którzy udowodnią, że Intel jest "fe" bo ich komputer na Intel+Intel się wiesza :)
Np. Mnie ;)

david555
05-02-2009, 17:15
Np. Mnie ;)

Na MacOSie?

Ci się wiesza? :D

gadas
08-02-2009, 22:40
Na MacOSie?

Ci się wiesza? :D

No nie na MC Mackówce wszystko jest super :)
Chwilowo jestem lekko wnerwiony na aperture 2.1.2 ( brak wiedzy - a rozpracowac go musze) tak po za tym wszystko ok

david555
08-02-2009, 23:09
... tak po za tym wszystko ok

A już myślałem, że systemy o dumnych nazwach od dzikich kotów, też maja jakoweś felery. :D