Zobacz pełną wersję : D80 - kompensacja ekspozycji w trybie M
Damianollo
30-01-2009, 12:45
Witam,
Czytając instrukcję (str 54) napotkałem na informację iż "Kompensacja ekspozycji jest dostępna w trybach P,S i A (w trybie M ma ona wpływ tylko na informacje o ekspozycji wyświetlane na drabince naświetleń; nie powoduje ona zmiany czasu otwarcia migawki ani przysłony)".
Zatem nie powinna mieć wpływu na zdjęcie finalne. Tak też się dzieje przy wykonywaniu zdjęć bez użycia wbudowanej lampy błyskowej. Natomiast kiedy używam lampy i zmieniam EV, wartości przysłony i otwarcia migawki zostają takie same ale zdjęcie jest (w zależności od ustawień) prześwietlone lub niedoświetlone.
Czy to normalne?
Albert44
30-01-2009, 13:04
Normalne.
SlaWasII
30-01-2009, 15:51
w trybie M ma ona wpływ tylko na informacje o ekspozycji wyświetlane na drabince naświetleń; nie powoduje ona zmiany czasu otwarcia migawki ani przysłony
Dodam, że w D60 nie można zmienić kompensacji w trybie M żadną kombinacją przycisków. Jednak zmiany wprowadzone w innym trybie (PSA) są wtrybie M uwzględnione!
Należy więc o tym pamiętać - kiedyś zepsułem całą serię zdjęć, bo nie zauważyłem tego (mimo wyświetlanej w wizjerze informacji).
Zatem w D60 ma wpływ na zdjęcie finalne.
Jak jest w innych modelach?
cardoptic
30-01-2009, 16:27
U mnie jest tak jak byc powinno.
W trybach P,S,A kompensacja jest dostepna, ale nie ma ona wplywu na trub M (bo niby z jakiej racji?).
W trybie M ustawien kompensacji nie ma, poniewaz ustawiamy ekspozycje wartosciami przyslony/migawki i w ten sposob mozemy przeswietlic/niedoswietlic.
Co do lampy blyskowej w trybie M to zmiana EV powoduje zmiane kompensacji blysku, dlatego wartosci przyslony/migawki pozostaja bez zmian, a zdjecia wychodza przeswietlone/niedoswietlone.
SlaWasII
30-01-2009, 16:34
W trybach P,S,A kompensacja jest dostepna, ale nie ma ona wplywu na trub M (bo niby z jakiej racji?).
Zrób, jeśli możesz taki test (bez lampy). Ustaw w trybie P (lub S lub A) kompensację na maxa, następnie przełącz w tryb M, ustaw drabinkę na zero i zrób zdjęcie.
Daj znać o efekcie.
okoterroru
30-01-2009, 17:21
Oczywiście, że w D80 w trybie manualym jest dostępna kompensacja ekspozycji i ma znaczny wpływ na naświetlenie zdjęcia. Stwierdzam to autorytatywnie gdyż z niej korzystam od zawsze. Jeśli jesteś zainteresowany szczegółami, to napisz, wytłumaczę.
cardoptic
30-01-2009, 17:39
Zrób, jeśli możesz taki test (bez lampy). Ustaw w trybie P (lub S lub A) kompensację na maxa, następnie przełącz w tryb M, ustaw drabinkę na zero i zrób zdjęcie.
Daj znać o efekcie.
Zrobilem taki test (D50). Efekt:
- pierwsze zdjecie (tryb A, +5EV) wyszlo przepalone/biale
- drugie zdjecie (tryb M, drabinka na wartosc 0) wyszlo poprawnie
SlaWasII
30-01-2009, 17:43
W trybie M sygnalizowało Ci włączoną kompensację?
Jeśli tak, to albo ja mam coś nie tego albo te aparaty różnią się pod tym względem. Nie ukrywam, że w D50 byłoby to dla mnie bardziej logiczne. Skoro w trybie M nie mogę zmieniać kompensacji, to powinno ją wyłączyć.
Jak wrócisz z M do PSA to kompensacja jest taka jak wcześniej ustawiłeś?
cardoptic
30-01-2009, 17:54
W trybie M sygnalizowało Ci włączoną kompensację?
Jeśli tak, to albo ja mam coś nie tego albo te aparaty różnią się pod tym względem. Nie ukrywam, że w D50 byłoby to dla mnie bardziej logiczne. Skoro w trybie M nie mogę zmieniać kompensacji, to powinno ją wyłączyć.
Jak wrócisz z M do PSA to kompensacja jest taka jak wcześniej ustawiłeś?
Nie, w trybie M nie sygnalizowalo wlaczonej kompensacji.
Tak, jak wroce do P,S,A to wartosci (w tym kompensacja) sa takie jak ustawilem wczesniej.
P.S. Kolega "okoterroru" napisal, ze w D80 jest mozliwosc ustawienia kompensacji w trybie M, wiec moze i w D60...?
tomek tychy
30-01-2009, 18:00
Kompensację ekspozycji można ustawić z poziomu body. Zmiana programu nie resetuje ustawień.
SlaWasII
30-01-2009, 18:00
Kolega "okoterroru" napisal, ze w D80 jest mozliwosc ustawienia kompensacji w trybie M, wiec moze i w D60...?
Z tego co wiem, to się nie da. Muszę jeszcze raz otworzyć manuala... :mrgreen:
Więc tak (manual od D60 str. 67):
"Jest ona dostępna w trybie P,S,A"
"W trybie M, wartość referencyjna przedstawiona na elektronicznej skali ekspozycji, ulegnie zmianie, chyba że wartość kompensacji ekspozycji zostanie ustawiona na 0.0"
W D60 w trybie M, jest możliwość ustawienia kompensacji ale nie pokrętłem, tylko z menu... Jak się ustawi drabinkę na 0, a kompensację na -5 to niedoświetli. Jak się ustawi w PSA -5 i przełączy na M, to jest dalej -5 i sygnalizuje włączoną kompensację i nadal niedoświetla.
okoterroru
30-01-2009, 18:04
Słuchajta: Kompensacja ekspozyci w trybie manualnym nie zmieni za ciebie otworu przysłony ani czasu naświetlania, ale zasugeruje na drabince naświetleń niedoświetlenie lub prześwietlenie. Ustaw aparat na motyw w trybie M i wyzeruj drabinkę naświetleń. Następnie ustaw kompensację ekspozycji na -1/3 EV na przykład. Zobacz teraz na drabinkę, wskazała prześwietlenie o +1/3 EV. Zerujesz drabinkę i robisz zdjęcie. Właśnie zrobiłeś zdjęcie z kompensacją ekspozycji -1/3 EV, tyle, że od ciebie zależało jak ją skompensowałeś, czy wydłużyłeś czas naświetlania czy przymknąłeś przysłonę. Zakładamy teraz, że robisz zdjęcia zimowego krajobrazu, w kadrze przeważa kolor biały - śnieg. Elektronika aparatu źle sobie radzi z takim rodzajem widoku i na siłę chce zredukować czystą biel do neutralnej szarości, w wyniku czego nie doświetla śniegu, który wychodzi na zdjęciach szary. Ty wiedząc o tym, za każdym razem powinieneś prześwietlić zdjęcie o około 1 EV. Czyli zerować drabinkę, a następnie wydłużać czas naświetlania lub zwiększać otwór przysłony, żeby uzyskać +1 EV, po co? Ustaw kompensację ekspozycji na +1EV, drabinka na zero i strzelaj. Każde zdjęcie wyjdzie nieznacznie prześwietlone ale dużo lepsze. Pisałem cały czas o trybie M.
okoterroru
30-01-2009, 18:16
W D80 kompensację ekspozycji najprościej ustawić trzymając przycisk kompensacji ekspozycji i obracając tylnym pokrętłem sterowania. W wizjerze i na ekranie pomocniczym pojawi się ikonka +/_ a po naciśnięciu przycisku kompensacji ekspozycji jej wartość.
SlaWasII
30-01-2009, 18:25
Słuchajta: (ciach)
Wszystko co piszesz jest o3wiste i zrozumiałe.
Mi chodzi o różnice w różnych modelach. Stąd to zamieszanie.
W D60 wkurza, że w M nie można tak jak w PSA zmieniać pokrętłem. W D80 można. D50 wyłącza kompensację w trybie M.
I to by było na tyle...
sokrates
30-01-2009, 18:27
Dodam, że w D60 nie można zmienić kompensacji w trybie M żadną kombinacją przycisków. Jednak zmiany wprowadzone w innym trybie (PSA) są wtrybie M uwzględnione!
Należy więc o tym pamiętać - kiedyś zepsułem całą serię zdjęć, bo nie zauważyłem tego (mimo wyświetlanej w wizjerze informacji).
Zatem w D60 ma wpływ na zdjęcie finalne.
Jak jest w innych modelach?
ale w jaki sposób zmienia expozycję? co masz w exife? takie wartości jak ustawiłeś w trybie M? no bo jak ustawisz ręcznie ISO, czas i przysłonę to która wartość jest modyfikowana przez kompensację? W moim D80 mimo włączonej kompensacji expozycja ustawiona jest tak jak ją ustawiłem poprzez ISO czas i przysłonę.
SlaWasII
30-01-2009, 18:36
ale w jaki sposób zmienia expozycję? co masz w exife? takie wartości jak ustawiłeś w trybie M? no bo jak ustawisz ręcznie ISO, czas i przysłonę to która wartość jest modyfikowana przez kompensację? W moim D80 mimo włączonej kompensacji expozycja ustawiona jest tak jak ją ustawiłem poprzez ISO czas i przysłonę.
W trybie M, tak jak i w pozostałych, w exifie mam to co ustawiłem: ISO, czas, przysłonę i ekspozycję (D60!).
Nie mozna powiedzieć którą wartość zmienia ekspozycja. Ona zmienia po prostu ekspozycję o ustawioną wartość. Jest wszystko jedno czy zmienisz ISO, czas, przysłonę czy też ekspozycję o 1EV. Na jedno wyjdzie, trza ino zmieniać w odpowiednią stronę. :mrgreen: W fotografii już ze 100 lat temu umówiono się, by tak konstruować obiektywy, by te zależności zmieniały się liniowo.
okoterroru
30-01-2009, 18:36
SlaWasII - ja odpowiadam na pytanie Damianollo, nie wiem jak jest w D50 czy D60.
Sokrates - Właśnie, przecież pisałem wcześniej, że w manualu z kompensacją ekspozycji żaden z parametrów nie zostanie za ciebie zmieniony, tylko zostanie pokazane na drabince naświetleń niedoświetlenie lub prześwietlenie, a to ty decydujesz jak chcesz skompensować zerując drabinkę czasem, przysłoną lub ISO. PRZECIEŻ PISZEMY DO DIABŁA O MANUALU, WIĘC NIC ZA CIEBIE NIE ZOSTANIE USTAWIONE.
SlaWasII
30-01-2009, 18:40
Loozik. I przepraszam, że się wtrąciłem. Zrobiłem tylko zamieszanie...
okoterroru
30-01-2009, 18:42
SlaWasII - nie ma ciśnień, kumpel ma D60, aż zciekawości zajrze jak to jest tam rozwiązane.
cardoptic
30-01-2009, 18:50
A ja uwazam za plus, ze z rozmowy o D80 zrobil sie watek dotyczacy kilku modeli bo przyda sie na przyszlosc.
Jesli chodzi o D50, to...
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=4135
...czyli w trybie M informacji o kompensacji nie ma/nie ustawia sie, trzeba samemu kombinowac poprzez zmiane parametrow ekspozycji.
Milego weekendu dla Was :)
SlaWasII
30-01-2009, 18:54
SlaWasII - nie ma ciśnień, kumpel ma D60, aż zciekawości zajrze jak to jest tam rozwiązane.
Domyślam się, że tak jak w D80. Tyle tylko, że D60 ma o jedno pokrętło mniej. Dlatego w trybie M można zmieniać wyłącznie poprzez menu.
Z dyskusji w tym wątku wynika IMO, że D50 ma to najlepiej rozwiązane. Najlogiczniej. Skoro parametry ustawiam ręcznie, kompensacja ekspozycji jest tu zbędna.
Ja się kiedyś zapomniałem i stąd moja uwaga w #3.
okoterroru
30-01-2009, 18:58
Jak by to było nie jasne napiszę na podstawie ustawień powiedzmy z preselekcją przysłony. Więc wybierasz tryb A, ustawiasz sobie odpowiednią przysłonę a aparat sam dobierze czas naświetlania, ewentualnie ISO - jeżeli nie masz wyłączonej opcji automatyczna czułość ISO. Następnie używasz kompensacji ekspozycji powiedzmy +1.0 EV. Zauważ, że aparat automatycznie wydłuży czas naświetlania, aby prześwietlić zdjęcie o 1 EV, jeżeli zabraknie mu czasów zwiększy czułość matrycy. Drabinka nie jest widoczna no bo i po co, skoro aparat sam ustala ekspozycję. W manualu natomiast masz drabinkę po to, żebyś mógł sam zdecydować, w jaki sposób chcesz wyrównać ustawioną przez ciebie kompensację na na +1.0 EV. I masz wybór zerujesz przysłoną, czasem albo ISO. CHyba piszę w koło to samo.
okoterroru
30-01-2009, 19:05
SlaWasII - no w/g mnie kompensacja nie jest zbędna, można oczywiście dodawać do drabinki wartość o którą chcemy skompensować ekspozycję ale wygodniej jest ustawiać ją po prostu na zero niż np. liczyć cztery kreski w prawo czy w lewo przy kompensacji 1,3 EV. Jest szybciej i wygodniej.
okoterroru
30-01-2009, 19:12
Mała poprawka. Jeżeli w trybie manualnym masz włączoną automatyczną czułość ISO to przy danej przysłonie i czasie wprowadzając kompensację ekspozycji aparat zmieni czułość.
SlaWasII
30-01-2009, 19:25
Mała poprawka. Jeżeli w trybie manualnym masz włączoną automatyczną czułość ISO to przy danej przysłonie i czasie wprowadzając kompensację ekspozycji aparat zmieni czułość.
Nie lubię automatycznego ISO, choć czasem używam. Nigdy w trybie M, bo w D60 się nie da...
okoterroru
30-01-2009, 19:26
Racja, żadnej automatyki, a już na pewno nie przy ISO.
Kompensacja w trybie M działa, ale jest to jakby trochę inna logika niż trybie P,A lub S, tzn:
W trybie P,A,S, gdy są już właściwie przez automatykę dobrane czas i przysłona np 1/6 i f=3,5, to wprowadzenie kompensacji np o +5 spowoduje, że aparat przedłuży czas lub przysłonę o 5EV np w A będzie to 6sek i f=3,5.
Można powiedzieć, że reakcja tej kompensacji jest natychmiastowa.
W trybie M natomiast, gdy wybierzemy czas 1/6 i f=3,5 i będzie to dla danej sytuacji akurat prawidłowe ustawienie, to gdy wprowadzimy kompensację o +5EV drabinka pokaże, że dla powyższego czasu i przysłony ekspozycja będzie miała za "niskie" ustawienia tzn o 5EV. Teraz kręcąc pokrętłem głównym powodujemy, aby drabinka ustawiła się na "0" i tym samym ustawimy się w pozycji zadanej wcześniej kompensacji. Tym samym też ustawimy czas 6sek i f=3,5.
W tej sytuacji można powiedzieć, że wpływ jest pośredni, czyli najpierw zmiana kompensacji informuje nas na drabince, że dla ustawionej kompensacji mamy niedoświetlenie i dopiero, gdy zmienimy czas uzyskamy nasze 5EV. Nie wiem czy jest to dostatecznie jasne, ale na pewno tak to działa.
okoterroru
30-01-2009, 20:27
Tak działa właśnie, pisałem otym wyżej.
sokrates
30-01-2009, 23:24
W trybie M, tak jak i w pozostałych, w exifie mam to co ustawiłem: ISO, czas, przysłonę i ekspozycję (D60!).
Nie mozna powiedzieć którą wartość zmienia ekspozycja. Ona zmienia po prostu ekspozycję o ustawioną wartość. Jest wszystko jedno czy zmienisz ISO, czas, przysłonę czy też ekspozycję o 1EV. Na jedno wyjdzie, trza ino zmieniać w odpowiednią stronę. :mrgreen: W fotografii już ze 100 lat temu umówiono się, by tak konstruować obiektywy, by te zależności zmieniały się liniowo.
znam zasady ekspozycji (sporo lat fociłem zenitem gdzie był tylko M) pytanie o exifa miało na celu dowiedzenie się który parametr w twoim przypadku zmienia kompensacja w trybie M.
P.S. jako że "My som ziomale" to zawsze można skonfrontować to w realu :-)
SlaWasII
31-01-2009, 00:06
który parametr w twoim przypadku zmienia kompensacja w trybie M.
Nie wiem. Wydaje mi się, że dowolny... a nawet wszystkie... :roll:
W D60 jak zmienię kompensację, to widać to na drabince. Następnie mogę zmieniać czas lub przysłonę bądź ISO, albo wszystkie po kolei w te i wewte, aż drabinka pokaże 0.0. Ale wiadomo - to nie będzie to samo 0 co bez kompensacji. Dla mnie bez sensu. Tzn. nie mam potrzeby tak kombinować.
PS
Też miałem Zenita ale mi go kupili w Grecji za 100$ - to było kilka moich ówczesnych pensji. Potem nabyłem za to Prakticę, przemyconą przez kumpla z DDR i jeszcze zostało 30$ :mrgreen:
Kundzior
31-01-2009, 11:00
W D50 nie ma kompensacji w trybie M. W D80 tyczy się drabinki kompensacja polega na skalowaniu drabinki. Czyli, gdy w trybie P ustawimy niedoświetlenie na 0,5EV to w trybie M przy niedoświetleniu 0,5EV drabinka będzie pokazywała 0 Czyli poprawną ekspozycje. D50 akurat tego nie ma tam manual to manual. Posiadam 2 body właśnie D50 i D80. Ta kompensacja powiem szczerze bywa zdradliwa:) Jakoś lepiej mi się pracuje na D50 bez tego oszukaństwa. Pozatym pomiar światła w D80 jest bardzo specyficzny i ni jak nie ma się do doskonałości D50siątki.
sokrates
31-01-2009, 17:55
...W D60 jak zmienię kompensację, to widać to na drabince. Następnie mogę zmieniać czas lub przysłonę bądź ISO, albo wszystkie po kolei w te i wewte, aż drabinka pokaże 0.0. Ale wiadomo - to nie będzie to samo 0 co bez kompensacji. Dla mnie bez sensu...
to nie jest bez sensu - dla mnie to logiczne. Jak w trybie M ustawię sobie korektę -1EV i potem tak dobiorę parametry żeby drabinka pokazywała 0 to po zrobieniu zdjęcia będzie ono niedoświetlone o -1EV w stosunku do takiego samego ale bez wprowadzonej kompensacji.
SlaWasII
31-01-2009, 23:00
to nie jest bez sensu - dla mnie to logiczne. Jak w trybie M ustawię sobie korektę -1EV i potem tak dobiorę parametry żeby drabinka pokazywała 0 to po zrobieniu zdjęcia będzie ono niedoświetlone o -1EV w stosunku do takiego samego ale bez wprowadzonej kompensacji.
Zgadza się.
To jest logiczne ale w wydaniu dla D60 uciążliwe w użyciu. Będąc w trybie M, muszę się przełączyć w tryb PSA by zmienić kompensację pokrętłem, a potem wrócić do M lub robić to spacerując po menu. I dlatego właśnie jest to dla mnie bez sensu. IMO. Wolałbym by było to tak zorganizowane jak w D50 lub D80.
czytam ten watek od poczatku posiadam D40 to samo co D60 i zrozumialem z tego tak i sam praktykowalem ze w M robiac korekte o -1 to na drabince pokazuja sie kreseczki na - wiec w tedy sam decyduje czym ten minus mam wykonac zeby na drabince bylo zero czy czasem czy przyslona to odemnie zależy wkoncu to manual a w A , S to juz jest guziczek ustawiam - 1 i automatyka dobiera sama albo czas albo przyslona wiec czemu tojest bez sensu ? chyba ze zle rozumuje
SlaWasII
31-01-2009, 23:57
czytam ten watek od poczatku posiadam D40 to samo co D60 i zrozumialem z tego tak i sam praktykowalem ze w M robiac korekte o -1 to na drabince pokazuja sie kreseczki na - wiec w tedy sam decyduje czym ten minus mam wykonac zeby na drabince bylo zero czy czasem czy przyslona to odemnie zależy wkoncu to manual a w A , S to juz jest guziczek ustawiam - 1 i automatyka dobiera sama albo czas albo przyslona wiec czemu tojest bez sensu ? chyba ze zle rozumuje
To co piszesz jak najbardziej ma sens. Nie zrozumiałeś chyba co jest wg mnie bez sensu. Można się z tym nie zgadzać. Dla mnie kompensacja w trybie M jest zbędna, szczególnie w wykonaniu dla D60. Jak jest w D40 nie wiem.
cardoptic
01-02-2009, 00:39
Zgadza się.
To jest logiczne ale w wydaniu dla D60 uciążliwe w użyciu. Będąc w trybie M, muszę się przełączyć w tryb PSA by zmienić kompensację pokrętłem, a potem wrócić do M lub robić to spacerując po menu. I dlatego właśnie jest to dla mnie bez sensu. IMO. Wolałbym by było to tak zorganizowane jak w D50 lub D80.
Dokladnie. W D50 tego nie ma, a w D80 ma to "swoj" przycisk, wiec w obu przypadkach spacerowac po menu nie trzeba (czyli nie jest uciazliwe).
Dodam tak off topic, ze wlasnie za takie "*******ki" nie lubie modeli D40/D40x/D60, bo wg mnie D50 bylo najbardziej okrojonym modelem i wszystko co nowsze powinno isc w te druga (bardziej profesjonalna strone), czyli wiecej mozliwosci (pod wzgledem technicznym) i wiecej funkcji wyjetych na zewnatrz.
velaskez
01-02-2009, 06:14
Pozatym pomiar światła w D80 jest bardzo specyficzny i ni jak nie ma się do doskonałości D50siątki.
Nie zaczynaj:-P
okoterroru
01-02-2009, 17:33
Kundzior - a co jest tak specyficznego w pomiarze światła D80, oświeć mnie.
Jak to jest z tą kompensacją expozycji? Daję na + ileś tam EV a na drabince idzie na minus. Oczywiście w Manual i z wyzerowaną expozycją. Czy aparat informuje mnie że punkt zero na drabince się przesuną, czy że mam znowu wyrównać (np. czasem).
Do tej pory dawałem poprawkę exp. nie zerowałem ponownie 'na drabince', fociłem i efekty były takie jakie oczekiwałem.:-D
mateo912
18-02-2009, 09:30
Kompensacja ekspozycji w trybie M właśnie działa w ten sposób że jakby punkt 0 się przesuwa na drabince.
Czyli:
a) kompensacja ekspozycji na 0 ustawiasz drabinkę na 0 to wyjdzie Ci normalne zdjęcia
b) kompensacja ekspozycji na +1EV ustawiasz drabinkę na 0 to wyjdzie Ci zdjęcie prześwietlone o 1EV(o ile dopasujesz czasem i/lub przysłoną, ale będzie wskazywać niedoświetlenie o 1 EV)
c)b) kompensacja ekspozycji na -1EV ustawiasz drabinkę na 0 to wyjdzie Ci zdjęcie niedoświetlone o 1EV(o ile dopasujesz czasem i/lub przysłoną, ale będzie wskazywać prześwietlenie o 1 EV)
Pozdrawiam
Mateo912
Michal_C
18-02-2009, 12:54
pierote w D80 w trybie M kompensacja daje tylko informację na drabince ale nie ma wpływu na zdjęcie.
znam zasady ekspozycji (sporo lat fociłem zenitem gdzie był tylko M) pytanie o exifa miało na celu dowiedzenie się który parametr w twoim przypadku zmienia kompensacja w trybie M.
nie zmiania żadnego parametru. Przesuwa zero drabinki, wyskalowuje inaczej światłomierz.
okoterroru i inni kilka razy tłumaczyli, pisali poprawnie i nic, dalej swoje
Nie wiem. Wydaje mi się, że dowolny... a nawet wszystkie... :roll:żaden. W trybie M body nie może zmienić samo ekspozycji, bez różnicy jak ustawia się kompensację.
PS
Zdaje się, że są kłopoty ze słownictwem. Chyba niektóre osoby nie znaja znaczenia słowa ekspozycja. Tzn wydaje się im, że znają.
kielbach
18-02-2009, 20:18
No nie do końca kompensacja ekspozycji nic nie zmienia w ramach fizycznej wartości ekspozycji. Nie zmienia jedynie w trybie M przysłony i czasu. Pozostałe składniki ekspozycji mogą być zmieniane automatycznie. Przykłady: 1.Włączone Auto ISO wtedy kompensacja ekspozycji oddziałuje na czułość. 2.Lampa w trybie iTTL również kompensacja ekspozycji zmienia moc błysku razem z kompensacją błysku, które to wartości się sumują.
Jeżeli chodzi o wykorzystanie Auto ISO w trybie M to też nie jest takie całkowicie bezzasadne jakby się wydawało. Przykładem tego może być potrzeba utrzymania stałej GO oraz np. krytycznego czasu naświetlania ze wzgledu na dobór tematu. A wykorzystanie przykładowo Auto ISO w granicach 400-800 będzie w takim przypadku mniej degradujace aniżeli zmiana GO lub czasu. Nie przy każdym temacie można dowolnie zmieniać parametry ekspozycji poprzez przysłonę i czas. Jeżeli chodzi o kompensację mocy błysku to również możemy się wspomagać kompensacją ekspozycji w celu np. zwiększenia podbicia lampy. Pamiętajmy, że w przypadku Nikona (Inaczej jest w Canonach) kompensacja mocy lampy w trybie iTTL w uproszczeniu jest sumą kompensacji ekspozycji oraz kompensacji błysku. W przypadku wykorzystania z lampą zapewne kompensacja ekspozycji nie jest konieczna - przynajmniej ja jeszcze takiej potrzeby nie miałem nigdy - ale zawsze taka możliwość istnieje.
Swoje przemyślenia opieram o D40 ale w D60 i D80 jest identycznie (oprócz sposobu obsługi).W innych nowych puszkach zapewne też jest podobnie. Niewiem jak jest w puszkach D50/70.
Dla mnie "ekspozycję" tworzy trójkąt przysłona, czas i czułość. Jeżeli jestem w błędzie to mnie poprawcie.
No nie do końca kompensacja ekspozycji nic nie zmienia w ramach fizycznej wartości ekspozycji. Nie zmienia jedynie w trybie M przysłony i czasu.
Dla mnie AutoISO to już nie jest 100% M, więc w takim rozumieniu M to kompensacja nic nie może zmienić.
Dla mnie "ekspozycję" tworzy trójkąt przysłona, czas i czułość. Jeżeli jestem w błędzie to mnie poprawcie.dla mnie też, dlatego odrzucam autoiso
SlaWasII
18-02-2009, 20:45
Dla mnie "ekspozycję" tworzy trójkąt przysłona, czas i czułość. Jeżeli jestem w błędzie to mnie poprawcie.
W klasycznej definicji, czułość nie ma wpływu na ilość światła padającego na błonę... ;)
kielbach
18-02-2009, 21:35
Celowo napisałem "Ekspozycję tworzy trójkąt...", a nie "Ekspozycja to trójkąt...". To tak dla zadość uczynienia semantyce bez odwołań do definicji klasycznej :)
Zresztą gdyby tak brać pod uwagę definicję, jako ilość światła padającego na film to przykładowo składnikiem ekspozycji jest też lampa błyskowa jako element wywołujacy zmianę ilości światła docierającego do detektora.
Co do 100% trybu M to najwięksi puryści wykorzystywanie pomiaru swiatła poprzez aparat do ręcznej korekcji ekspozycji traktują już jako tryb półautomatyczny. Ja się całkowicie zgadzam, że Auto ISO oraz lampa w trybie automatycznym nie jest czysto manualnym podejsciem do tematu ale to nie zmienia faktu że tryb M na selektorze aparatu jest nadal trybem M (mimo Auto ISO czy iTTL) i umożliwia manualne nastawy przysłony i czasu (chociazby w celu kreowania GO i utrwalenia/zamrożenia ruchu itd.).
W każdym razie moim celem nie jest udowadnianie co jest trybem M a co nie jest. A tym bardziej obalanie czy też nadinterpretowanie definicji. Tymbardziej nie jest moim celem wywoływanie sporów (tak na wszelki wypadek żeby mnie nie linczować) :)
Chodzi o to co możemy uzyskać poprzez kompensację ekspozycji w trybie M (jako trybie wybieranym na wybieraku aparatu, a nie szeroko rozumianym manualu). I chyba warto by zadający pytanie miał przegląd co się może dziać po zmianie kompensacji ekspozycji w różnych "wariantach" dopuszczonych w ramach trybu M. Z pewnością taka swiadomość działania kompensacji ekspozycji zapewni, że nie będą się pojawiały pytania np odnosnie niewłasciwej reakcji aparatu pomimo zmiany czasu/przysłony w trybie M (efekt nieumiejetnego użycia kompensacji ekspozycji z lampą lub Auto ISO).
kompensacja wpływa na światłomierz, dlatego możliwy jest inny dobór ISO w AutoIso i inna siła błysku przy pracy z lampą. Ale nie ma to związku ze zmianą czasu i przysłony, bo te w trybie M są niezmienne.
Nikt chyba nie napisał, że w trybie M niemożliwe jest prześwietlenie czy niedoświetlenie zdjęcia :-D, nawet mimo 0 na drabince. Bo nie wiadomo czy była kompensacja i jaka, bo nie wiemy czy był pomiar spot i patrzył na coś czarnego/białego itp.
kielbach
19-02-2009, 03:46
Przepraszam ze błędne polskie znaki ale siedzę na PPC. Jacek_Z zgadzam się z tobą całkowicie. W trybie M zmiana czasu i przysłony zawsze jest manualna. Co do odpowiednio przeprowadzonego pomiaru swiatła (wybrania metody.obiektu. przeanalizowania wyniku a następnie wprowadzenia odpowiedniej kompensacji ekspozycji) to jest to kolejny temat. Mozemy przyjac ze drabinka jest ustawiona odpowiednio. Wykorzystanie wskazan drabinki do ręcznej korekcji czasu/przesłony przy zalożeniu. że nie ma w tle żadnego automatu - AutoISO iTTL - będzie czysto manualne i dowolne. Druga droga to jezeli wspiera nas automatyka ISO lub iTTL tutaj możemy celowo ręcznie skorygować czas/przysłone `niewłašciwie` (wzgledem drabinki prawidlowego naswietlenia) by utrzymac inne parametry zdjęcia na żądanym poziomie. Wyrownanie do włašciwej. zadanej poprzez pomiar i wprowadzoną kompensację wartošci ekspozycji zostanie wykonane poprzez np. automatykę ISO, błysk iTTL. Zakres drugiego podejšcia jest tak szeroki jak kreatywnošć fotografa. Nie podejmuje tutaj kwestii pracy z lampą blyskową w manualu bo to zupełnie inna bajka.
Teraz to juz chyba zgoda w 100% :)
Pozdrawiam i Dobranoc :)
Do tej pory dawałem poprawkę exp. nie zerowałem ponownie 'na drabince', fociłem i efekty były takie jakie oczekiwałem.:-D
przynajmniej tak mi się wydawało, chyba że auto iso zadziałało :)
Ktos zapyta, po jaki czort robic kompensację w trybie M, kiedy można ja wprowadzić w bardziej naturalny i oczywisty sposób w trybie dla tego trybu. Niby tak, ale ... Opowiem na swoim przykładzie. Trudne warunki oświetleniowe (dużo bieli i kontrasty). Ustawiam tryb M oraz pomiar punktowy. Wprowadzam korektę około 2 do 2,3 EV i mierzę sobie swiatło kierując spota na białe powierzchnie, a na drabince staram się ustawić zero. Dlaczego, bo tak jest wygodniej i czytelniej.
SlaWasII
20-02-2009, 12:17
bo tak jest wygodniej i czytelniej.
I tu mozna się spierać. Nie napisałeś w jakim body jest wygodniej - domyślam się że w D200. W D60 nie jest wygodniej. W trybie M nie ma możliwości korygować kompensacji ekspozycji w sposób wygodny. Trzeba strasznie kombinować.