PDA

Zobacz pełną wersję : Vista 64 a Nikon Capture NX2 i rozterki

elanek
30-01-2009, 02:10
W związku ze zmianami sprzętowymi - szybszy komp, niedługo nowa puszka muszę z żalem pożegnać się z tandemem XP + NC4 - pójdą dla przyjaciela :)

Ale mam inny poważny dylemat - jutro muszę zamówić system. Z uwagi na prawdopodobny i tani późniejszy upgrade do Windows 7 mój wybór padł na Vistę.

1. Czy jest różnica między systemami:
- Vista Home Basic 64
- Vista Home Premium 64
w sensie współdziałania z aplikacjami graficznymi? Będzie śmigać na nim przede wszystkim Nikon Capture NX2, a w maju przed sezonem komunijno-ślubnym na pewno zakupię Photoshopa CS4. Jeśli dużych nie ma to nie będę dawał ponad 100 zł więcej za premuim.

2. Czy znane są jakieś problemy we współpracy systemu 64 bitowego w NXem i PSem? Czy jakimiś innymi aplikacjami typu: Kaspersky, Open Office itp.?

3. Sprawy prawne:
Czy jako człowiek podpisujący tylko umowy o dzieło, nie zarejestrowany jako przedsiębiorca muszę mieć na kompie wersje komercyjne wszystkich programów? No bo Open Officem zarabiał nie będę...
Działalności nie zarejestruję bo charakter mojej pracy mi na to nie pozwala.

4. Czy Visty mają jakieś emulatory XPka? Chodzi mi o to, że lubię sobie czasem pograć w stare gry, które niekoniecznie mogą chodzić na Viście: Heroes III itp.

Proszę o konkretne odpowiedzi poparte wiedzą i doświadczeniem. Z góry dziękuję za pomoc.

elanek
31-01-2009, 00:23
Halo! Czy nikt nie wie jak działa NX2 z 64 bitowym systemem?

artko
31-01-2009, 01:12
Też mnie te zagadnienie interesuje. Jak to pracuje na procku 64 bitowym z Vistą 64 bitową ? Dołączam się do pytania kolegi .

marcys
31-01-2009, 03:44
U mnie, od kiedy zainstalowałem NX2, nie było najmniejszego problemu. Oczywiście Vista 64 i lekko podstarzały sprzęt :)

Pawel92
31-01-2009, 11:13
Od dwoch miesiecy uzywam Vista64 Pro razem z NX2, Dx0 i LR 64. Zero problemow :-D.
Wiecej ci pomoc nie moge, gdyz nie zaistalowalem zadnych avirow, office'ow, gier, itp, itd.

Kundzior
31-01-2009, 11:15
OT u mnie na Viscie 64 DxO mówi nie:)

Pawel92
31-01-2009, 11:20
OT u mnie na Viscie 64 DxO mówi nie:)
Uzywam obecnie 5.3.1 Elite, a instalowalem 5.3. Co sie konkretnie u ciebie dzieje ?

wacki4
31-01-2009, 11:54
nx2 chodzi jak zawsze - zamula się tak że broń panie boże.. :P
tak to wszystko chodzi jak powinno, polecam adobe lightroom 64bit.. :P to jest dopiero demon szybkości ;)

Kundzior
31-01-2009, 21:09
U mnie wyskakuje okienko z napisem error coś tam gdzieś tam. i kilka formułek błędu. A na XP śmiga doskonale.

elanek
01-02-2009, 03:07
nx2 chodzi jak zawsze - zamula się tak że broń panie boże.. :P
tak to wszystko chodzi jak powinno, polecam adobe lightroom 64bit.. :P to jest dopiero demon szybkości ;)

Zamula? Jaki masz sprzęt?
Lightroom chyba odpadnie - może PS stanieje do czerwca? :)

barat
01-02-2009, 19:08
Mam Vistę x64 Business od kilku miesięcy (z MSDN AA) i bardzo sobie chwalę - do XP już nie wrócę.
Co do współpracy - photoshop śmiga aż miło, bardzo mu się "podoba" 4GB ramu i otwiera się w 3s. Sama praca też nie nastręcza żadnych problemów :)
Co do "emulatora" - jest uruchamianie w trybie kompatybilności, aczkolwiek np SolidWorks'a 2009 nie byłem w stanie zainstalować (wywala komunikat, że z Vx64 się nie zainstaluje), ale to oprogramowanie trochę innego rodzaju :)nZ grami raczej takiego problemu nie będzie.
Nie wiem niestety jak jest w przypadku Nikon Capture NX2...

Co do wersji Basic i Premium ... stabilnością i budową się nie różnią, ale Basic jest mocno okrojony. Najbardziej widoczny brak to Aero - na stronie jest porównawcza tabelka co jest, a czego nie ma :)