Zobacz pełną wersję : Efekt zakłamania w d50?
iron_gecko
04-08-2006, 15:31
Hmm jako że mam d50 od 3 dni i cały czas go testuję muszę przyznać że d50 ma pewien efekt zakłamania jeżeli chodzi o wyświetlacz...mianowicie robiąc zdjęcie ..sprawdzam sobie je na wyświetlaczu i wyszło bajecznie ...zrzucając na kompa efekt jest całkowicie inny...pracujac na nikonie coolpix 3700 zakłamanie wyświetlacza też się sporadycznie zdarzało ale raczej bardzo rzadko... a tutaj na d 50 to narazie zdarzyło mi się przynajmniej z 10 razy...a jak to jest u was??
idę dalej go testować..może nie w plenerze bo strasznie pada ..ale testowanie to podstawa :mrgreen:
sprocket
04-08-2006, 16:09
a zrzuc sobie na papier :) przekonasz sie ze wyswietlacz nikona nie klamie :)
chodzi o jasnosc, kontrats, kolory?
chodzi o jasnosc, kontrats, kolory?
Przyłaczam się do pytania - nie widzę osobiście żadnego wielkiego problemu z odwzorowaniem robionego zdjęcia na lcd aparatu...Więcej, na lcd można przecież powiększyć fotkę i ocenić jej jakość (np.pod kątem szumów).
Tak więc iron_gecko ...napisz coś więcej... :)
cypherdid
04-08-2006, 18:07
też byłem zdziwiony patrząc na LCD widziałem superfote..
a po zrzucie daleko było do tego...jeśli chodzi o nasycenie i jasność/kontrast...
dzieje się dlatego że aparat "ucina" histogram po bokach..ustawia go do wartosci gdzie zaczynają się na wykresie informacje..tak jak w PS jak korygujemy strzałkami na dole..aparat ma jakiś algorytm który stosuje do wyświetlania..tnie histogram poprostu
iron_gecko
04-08-2006, 18:23
chodzi o jasnosc, kontrats, kolory..tak ale to się da sprawdzić jednak sporym, zoomowaniem ...ale ogólnie jestem z nigo za dowolony chociaż nie w pełni go sprawdziłem cały czas się ucze różnych typów fotografowania z balansem bieli, ISO itp.
jak widzisz cos w małym rozmiarze to ci sie wydaje, ze i ostre i kontrastowe i w ogole cacy. po zrzucie na PC okazuje sie byc inaczej. to normalne
sprocket
04-08-2006, 18:55
D50 ma super lcd to prawda, wabi nas tym wyswietlaczem jak muchy do miodu :) pamietam moje pierwsze wrazenie gdy odpalilem puche po rozpakowaniu :shock:
monitor trzeba mieć dobry i dobrze wykalibrowany, wywołać pare fotek z zastrzeżeniem aby nie były poddawane korakcji, porównać z obrazem na monitorze i dopiero wtedy można mówić coś o przekłamywaniu wyświetlacza 8) Ja jako posiadacz kilku kompaktów w przeszłości a obecnie od roku D50 moge powiedzieć że wyświetlacz w D50 niepowala kątami widzenia ale nic innego mu nie można zażucić.
ja cos takiego zauwazylem u znajomego D 70,ktorym focilem,foty na podgladzie byly poprawnie naswietlone a po zrzuceniu na dysk wiel bylo niedoswietlonych,i czasem ostra korekta w Psie byla jedynym sposobem na naprawe....
jedno co zauwazyłem to to ze robiac foty z lampa wydaje mi sie ze są wyjarane ,a wcale tak nie jest. Musze kiedys poprostu wyregulowac go do monitora kompa.
1) Kup program Nikon Capture
2) Zdjęcia wykonuj w formacie NEF
3) Po otworzeniu zdjęcia w Nikon Capture włącz funkcję D-Lightning (z wartością 25 i 60), a potem naciśnij symbol słoneczka i ew. paletki na palecie "quick tools" [alt+0]
Wyświetlacz kłamie jak pies - wyświetla dość wąską paletę kolorów przez co jest cholernie kontrastowy, a to "uatrakcyjnia" wygląd zdjęcia
W sumie to zazwyczaj mam odwrotne odczucia, stąd staram się nie kasować zdjęć na podstawie wyświetlacza. Zdjęcie, dobrze wyciągnięte z RAW-a, najczęściej wygląda lepiej na 17 calowym LCD, niż na 2 calowym w aparacie (delikatnie mówiąc). Mnie się wydaje, że kolega zawala fotkę w obróbce.
RAF, my o rybkach, ty o akwarium. Weźże aparat z wyświetlonym zdjęciem i to samo wyświetl na monitorze, pomniejszone do analogicznych rozmiarów (na czarnym tle), zobaczysz o czym mówimy.
I co ma do tego obróbka, jak ktoś nie robi żadnej obróbki?
I co ma do tego obróbka, jak ktoś nie robi żadnej obróbki?
i tu właśnie leży błąd ...