Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dramatyczniej w BW
To coś jeszcze dla zwolenników BW:
http://img89.imageshack.us/img89/1505/dsc3138editbwob9.jpg
Trudo powiedzieć które lepsze, to czy tamto. Tamto było znakomite, ale i to ma swoje zalety. Jakbym nie widział tamtego, to bym się zachwycał tym.
Chociaż im bardziej się przyglądam to jednak b/w bardziej mi się podoba. Nie umniejszając kolorowi...
Chyba wole te kolorowe. Robią większe wrazenie. Ale kazdy ma swoje zdanie... :)
spiritwood
30-01-2009, 01:06
Ja jestem zdecydowanie za BW. Moim skromnym zdaniem (a nieczęsto pozwalam sobie na komentowanie czyichś prac) - świetne zdjęcie!
Dzięki choć przyznam, że jestem teraz w niezłej kropce bo m.in tę BW lub kolorową wersję miałem posłać na konkurs w kategorii dramatic landscypes :???:. Ta kategoria nie jest moją domeną ale trochę na uparciucha chcę jednak coś wysłać z moich prac.
autograf
30-01-2009, 01:13
B&W.
No ale spodziewałeś się, że tak powiem ;)
Dzięki choć przyznam, że jestem teraz w niezłej kropce bo m.in tę BW lub kolorową wersję miałem posłać na konkurs w kategorii dramatic landscypes :???:. Ta kategoria nie jest moją domeną ale trochę na uparciucha chcę jednak coś wysłać z moich prac.
Wysyłaj! A którą wersję? Zobacz z kim konkurujesz. Bo takich kolorowych landrynek to jest wszędzie od zarąbania, a dobrych b/w niewiele. Tak więc to jest argument za b/w. Argumentem za kolorem jest natomiast ten, że jeśli właśnie wszędzie dominuje kolor, to i panel sędziów może być przez nich zdominowany, i oni mogą ciąć b/w właśnie z tego powodu że jest b/w.
Jednak nie chcąc być złym doradcą ja bym wysłał b/w. Właśnie z powyższego powodu. Przejdź się po różnych internetowych galeriach i zobacz że Twój kolor niczym wobec nich nie odróżnia. Natomiast jako b/w ma do zaoferowania odrębność.
Poza tym jeśli konkurs jest nt dramatycznych landszaftów, to b/w jest pod względem dramatyzmu sto razy lepszy.
B&W.
No ale spodziewałeś się, że tak powiem ;)
Jestem świeżym bywalcem niniejszego Forum ale do pewnych spraw rzeczywiście przywykłem hehe.
Wysyłaj! A którą wersję? Zobacz z kim konkurujesz. Bo takich kolorowych landrynek to jest wszędzie od zarąbania, a dobrych b/w niewiele. Tak więc to jest argument za b/w. Argumentem za kolorem jest natomiast ten, że jeśli właśnie wszędzie dominuje kolor, to i panel sędziów może być przez nich zdominowany, i oni mogą ciąć b/w właśnie z tego powodu że jest b/w.
Jednak nie chcąc być złym doradcą ja bym wysłał b/w. Właśnie z powyższego powodu. Przejdź się po różnych internetowych galeriach i zobacz że Twój kolor niczym wobec nich nie odróżnia. Natomiast jako b/w ma do zaoferowania odrębność.
Poza tym jeśli konkurs jest nt dramatycznych landszaftów, to b/w jest pod względem dramatyzmu sto razy lepszy.
Ciężko ocenić jaka jest konkurencja bo to konkurs organizowany przez magazyn fotograficzny. Jak do tej pory tylko 1 raz w życiu udało mi się coś wygrać w tej dziedzinie więc doświadczenie mam wątpliwe :-D. Do jutra muszę podjąć decyzję, może kotś jeszcze pokusi się o podpowiedź.
Tak w ogóle to dziękuję :) .
velaskez
30-01-2009, 01:21
Ładna podłoga.
spiritwood
30-01-2009, 01:22
Ja nigdy nie wysyłałbym na konkurs patrząc na konkurencję. Wysyłalbym pracę, która MI (MNIE) się podoba i w którą wierzę. Koniec, kropka.
Ciężko ocenić jaka jest konkurencja bo to konkurs organizowany przez magazyn fotograficzny. Jak do tej pory tylko 1 raz w życiu udało mi się coś wygrać w tej dziedzinie więc doświadczenie mam wątpliwe :-D. Do jutra muszę podjąć decyzję, może kotś jeszcze pokusi się o podpowiedź.
Jeszcze dodam że najlepiej jak zostaniesz wierny temu co się Tobie bardziej podoba.
Ja nigdy nie wysyłałbym na konkurs patrząc na konkurencję. Wysyłalbym pracę, która MI się podoba i w którą wierzę. Koniec, kropka.
To prawda. To co powyżej napisałem... :)
mnie bardziej lezy kolor ale to preferencje osobiste:-D
malasana
30-01-2009, 08:12
Ja rowniez za kolorem. W b/w jednak dla mnie to zdjecie traci klimat. Kulten, moim zdaniem z kolorem mozesz smialo uderzac, i nie zdziwie sie, jesli bedziesz jednym z faworytow. Moze i sporo takich podobnych zdjec sie pojawi, ale to Twoje kolorowe jest naprawde nieprzecietne.
borregaard
30-01-2009, 08:18
Tylko kolor .B&W wykastrowało to zdjęcie...:-D
Bardzo smaczne to zdjęcie. Superklimatyczne w B&W.
Też kolor . Piszą o Tobie w najnowszym numerze Digital SLR User .
Nostromo
30-01-2009, 10:01
Dla mnie kolor.
Rzekłbym, że B&W- takie byłoby moje zdanie... Zaś patrząc szerzej, to ów pejzaż, aż się prosi o "landrynkowe" kolory...
T_P_
Kolor był świetny ale to jest REWELACJA - cud, miód i orzeszki!
Widziałbym to u siebie na ścianie... ;]
Motorniczy
30-01-2009, 21:19
Ja bym proponowal bez nieba .
Ja bym proponowal bez nieba .
???
Żartujesz, prawda..? :)
Kolor przyjemniejszy a B&W bardziej dramatyczne jak w temacie.
Sam nie wiem czy kolor, czy BW.
Więc ....... wybieram kolor i BW. Różne zdjęcia, bo różne emocje.
Obydwie wersje wspaniałe.
Motorniczy
31-01-2009, 11:48
???
Żartujesz, prawda..? :)
Zwróć uwagę na to błoto czy kamienie w dolnej części kadru , to jest główny i najciekawszy element tego zdjęcia , przypomina skórę słonia w powiększeniu i ma bardzo ciekawa fakturę . Niebo nie jest tutaj głównym elementem tego zdjęcia , może stanowić dopełnienie ale gdyby kadrowane było by bez chmur to uważam , że było by ciekawiej .
wojtek6308
31-01-2009, 14:11
Kolor chyba bardziej mi posuje, choć BW dobre i bardziej dramatyczne.
Dziękuję wszystkim.
Na konkurs poleciało zdjęcie w kolorze.
Motorniczy - szanuję Twoją opinię ale jeśli sobie wyobrażę to zdjęcie bez nieba to nijak nie potrafiłbym się pogodzić z utratą tego boskiego dla mnie 5-minutowego zachodu słońca, które miałem szczęście uwiecznić. W mojej opinii zdjęcia zawierające samą tzw "podłogę" nie mają życia i przygniatają klaustrofobią.