Zobacz pełną wersję : Nikon D90 + jakie szkła
Witam fotografowaniem zajolem się jakieś 3 lata temu, połykając bakcyla przy kupnie dla mojej ówczesnej dziewczyny aparat Lumix Fz50..miał być dla niej bo ona b.lubiła fotografie ..i iwyszlo,ze to ja połknołem większego bakcyla, zdecydowalem się na przejście na nikona ( po zrobieniu kilkudziesieciu ujec najpierw D50 + vr 18-200 pozniej D300 z tym samym szkłem)
Foce wszystko co mi sie podba, ludzi krajobrazy dzieci, na wycieczkach, wyjazdach, morze góry jęździmy dużo i dużo zdjec rowniez robimy
Mam dylemat fiansowy.. wiadomo d90 + kit 18-105 wjdzie duzo taniej niz d90 + 18-200
Może pytanie idiotyczne ale czy mam sie wyportkowac zuplnie z kasy na tego mega zuma dla mnie chyba dość uniwersalnego - nie ukrywam,ze po kupnie przez najblizsze 3 lata możliwości wymiany ni ebedzie...
Czy nie szarpać się z tym droższym szkłem i pozstac na kitowym ?
korzen121
29-01-2009, 21:34
ja bym proponował jednak kitowe szkło 18-105 z perspektywy używającego, posiadającego i zadowolonego:) a czy chcesz wiekszy czy mniejszy zakres to już w sumie zalezy indywidualnie od Ciebie ponieważ nikt prócz Ciebie nie wie co dokładnie i jak fotografujesz:P więc szkło musisz dopasować do swych potrzeb a jak piszesz że fociłeś jednym i drugim to masz już jakiś pogląd na ten temat:)
Nie mów że wymienisz za trzy lata - fotografia to worek bez dna :P
Raz wejdziesz, za pół roku cos, to coś i tak dalej i tak dalej ;)
irek6311
29-01-2009, 21:47
Na początek d90 + kit 18-105 wystarczy ,
na Allegro jakiś Tele zoom Sigmy czy Tamron za 200 - 300zł i zestaw do wszystkiego ;)
http://www.allegro.pl/50604_autofokus.html?id=50604&shops=&hide_categories_form=0&state=0&city=&distance=1&postcode=&view=gtext&order=t&buy=0&listing_sel=2&listing_interval=7&price_from=100&price_to=300&a_enum[834]=2&a_text_i[835][0]=&a_text_i[835][1]=&a_text_f[836][0]=&a_text_f[836][1]=&change_attr=Poka%C5%BC
Nie mów że wymienisz za trzy lata - fotografia to worek bez dna :P
Raz wejdziesz, za pół roku cos, to coś i tak dalej i tak dalej ;)
Napisałem,ze jak kupię zestaw z kitem to po prostu raczej w przeciągu 2-3 lat nie kupie drugiego obiektywu, prócz stałki do portretów (50), ze względu,ze mieszkanie rowniez prawie kupione z tym jak wiadomo.. kredyt hipoteczny..i cała zabawa z mieszkaniem..a to duzo wiesze pieniadze nz ten zestaw..:)
wracając do meritum sprawy, owszme fociłem ale tak na prawde nie mam żadnego porownania; to , że 18-105 bedzie mniej uniwersalny to wyczytłem w testach, to, że 18-200 jest juz dobrym szkłem to tez wyczytalem, bo majac dwa aparaty d50 oraz d300 e reku strzalając nimi zdjęcia nie potrafię na chwile obecną wyciągnąc wniosków, bo nie widziałem w akcji tego kitowego szkła.
Jest mi ciężko się zdecydować więc szukam na forum ukierunkowania mnie do dobrego toku myślenia - nie chę od Was usłyszeć tak kup ten ub tamten, bo każdy ma inne wyobrazenie..to sprawa indywidualna
Ale może podpowiedzie w stylu,ze jeden od drugiego obiektywu jest po prostu lepiej wykoanny, bedzie dluzej zachowywał parametry podczas swojej pracy.. nie wiem co jeszce.. pytam w koncu to bedzie moje pierwsze lustro.
pozdrawiam serdecznie
korzen121
30-01-2009, 00:14
a czy byłeś na optyczne.pl?
18-105: http://optyczne.pl/139.1-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_18-105_mm_f_3.5-5.6_VR_DX_ED_Wstęp.html
18-200: http://optyczne.pl/69.1-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_VR_18-200_f_3.5-5.6G_IF-ED_Wstęp.html
bo jeśli nie to polecam, tam są takie konkretne i sprawdzone dane, wiadomości na temat tych szkiełek. Są tam również komentarze i sportrzeżenia użytkowników jak i tak jak Ty kolego potencjalnych nabywców-mających podobne "rozkminki":)
korzen121 no wlasnie tam to wszystko wyczytałem i na inny fotopolisach cudach ;-)
korzen121
30-01-2009, 02:24
no to ceiszy mnie to, że masz profesjonalne podejście do sprawy-że naprawde się w to wkręcasz i wczytujesz hehe no ale ja w tym momencie chyba pasuje poniewaz nie miałem styczności z 18-200 i raczej mieć nie bedę bo nie idę w tym kierunku ale ktoś napewno się tu znajdzie:) chyba że masz jakieś konkretne pytania do 18-105 to mogę się wypowiedzieć:)
travis69
30-01-2009, 03:06
Mogę się wypowiedzieć z perspektywy osoby używającej 18-200 i nie mającej żadnej styczności z 18-105.
We wrześniu byłem w Tunezji i miałem ten właśnie obiektyw (18-200). Sprawdziłem ile zdjęć zrobiłem w tym czasie w zakresie 105-200 mm, wyszło, że około 15-20%. Czyli mając obiektyw 18-105 miałbym o tyle zdjęć mniej ;) (no nie do końca prawda, ale może nie byłyby to takie zdjęcia jakbym chciał).
Napisałeś, że całkiem dużo podróżujesz, a skoro tak to choćby do "widoczków" te dodatkowe 95 mm może się przydać. Z drugiej strony cena jednak też większa, dlatego może bardziej opłacalne jest to co wcześniej napisał irek6311, kit + tanie tele. Z tym, że jak idziesz np. w góry to już więcej dźwigasz itd. itp.;)
ray_knox
30-01-2009, 03:43
Może pytanie idiotyczne ale czy mam sie wyportkowac zuplnie z kasy na tego mega zuma dla mnie chyba dość uniwersalnego - nie ukrywam,ze po kupnie przez najblizsze 3 lata możliwości wymiany ni ebedzie...
Czy nie szarpać się z tym droższym szkłem i pozstac na kitowym ?
to zależy ile masz zer na koncie :razz:
sorry, sam stwierdziłeś, że pytanie jest idiotyczne :lol:
Jeżeli 18-200VR to w tej chwili za duży wydatek, to może przemyśl inną opcję: DX 18-70, ze wszystkich kitów ma najlepsze opinie, przyzwoity zakres i (zapewne) w zasięgu możliwości finansowych. Po jakimś czasie dokupisz 70-300VR i będziesz mieć na dwóch obiektywach szerszy zakres ogniskowych. Innymi słowy: co masz wydać na obiektyw(y), to i tak zapewne wydasz ;) Opcja którą zaproponowałem pozwoli Ci rozłożyć wydatki w czasie (np. 1 roku).
pozostań przy kitowym, a za oszczędzone pieniążki kup słownik ortograficzny ;)
pozostań przy kitowym, a za oszczędzone pieniążki kup słownik ortograficzny ;)
to już było zgryźliwe ;-)
Co do reszty - wczoraj wpadł mi jeden pomysł, przecież mogę kupić obiektyw na raty...
Może trochę się uparłem na tego 18-200 ze względu, że tak jak zauważyłem spora część osób napisała o nim jako o "uniwersalnym" Kolejna sprawa posiadając w obecnej chwili Lumixa FZ 50 w brew wszystkim opiniom,ze on taki a siaki - to nawet dobry aparat (alee pioruńsko wolny - jak na kompakta przystało)...ale duże ogniskowe mnie jakoś przyzwyczaiły :) a w nim są na prawdę pokaźne ;-)
Co do reszty, tak czytam różne opinie ale czasami wręcz opnie testerów z fotopolis czy optyczne są różne i to dotyczy się testu właśnie 18-200
Natomiast faktycznie podróżujemy dość regularnie ... no i chyba tu się dość przyda
Kolejna sprawa pozostawmy już opcję używania ogniskowych ...
Podejmijmy temat jakości wykonania
Czy megazum bije na głowe faktycznie tego kita
mocowanie ( kit plastikowe, dłuższy metalowe) ale w sumie nie bede go w kółko wymieniał chociaż kto wie jak to kolo się potoczy..
innych różnica nie znam.. nie potrafie ich jeszcze wyłapać
tak jak pisałem do kompletu dojdzie Nikkor 50
Co do pytań do kitowego to mam jedno jak długo go posiadacie - ile za pomocą tego obiektywu zrobiliście zdjęć i czy nadal wszystko ok
Dziękuję i pozdrawiam
Witam,
Ja używam 18-105 i robię głównie nim zdjęcia. Mam jeszcze 55-200 ale ani razu go jeszcze nie użyłem.
Wykonanie tego 18-105 uważam za przyzwoite jak za taką cene i jakość fotek też przyjemna.
Nie używałem 18-200 więc sie nie odzywam.
siwiutki
30-01-2009, 11:54
Kup szkła takie jak radzi ray_knox i rób zdjęcia. Na doktoryzowanie się, które szkło lepsze nie trać czasu, no i trochę za późno (zajolem, polknolem, podejżec). To nie jest moja złośliwość, ale jeżeli chcesz pisać na forum, dołóż nieco staranności do swojej pisowni, a wtedy będziesz z powagą potraktowany.
Gdzieś na jakimś forum pewien "uczony w piśmie" chciał sie pochwalić i napisać:
Strzał w dziesiątkę
napisał:
Szczał w dziesiontke
Czytałem to i popijałem łyk kawy. Wiecie co sie wydarzyło?
Monitor czyściłem pół godziny, a klawiatura poszła do likwidacji.
Forumowicze, dbajcie o sprzęt innych czytelników.
Ronol, kup sobie 18-70 + 50 1.8 i będziesz zadowolony jak nic!
jeśli nie wiesz na czym polega różnica między obiektywami (oprócz wykonania) to zobaczysz ją od razu zakładając 50 1.8 vs. 18-70 albo też 18-105. Inna bajka, obrazowanie, kontrola głębi, kolory.. długo by wymieniać. Dlaczego niby ludzie płacą parę tys. za 17-55 skoro mogą mieć kita 18-55?
Moja rada i nie tylko moja: kup 18-70 (450-550zł) +501.8 (350-450zł) i sprawa załatwiona. Jak chcesz dłużej to do tego 70-210 nikkora (400zł) i po kłopocie, będziesz zadowolony na 100%
pzdr
MadOnion
30-01-2009, 11:59
to zależy ile masz zer na koncie :razz:
same zera ;) nic nie pomogą
Od wczoraj jestem posiadaczem Ninona D90 z kitowym szklem.Dlugo marzylem o takiej klasy aparat.Przydal by mi sie 18-200 szklo,ale nie teraz.Tazke bede sie dzielil swoimi spoztrzezeniami, bo jestem lajik.Raczej bede korzystal a waszych, bardziej doswiadczonych rad:-) Za bledy ortograficzne sie prosze nie czepiac, bo jestem samoukiem jezyka polskiego:-)
Pozdrawiam
Stach2008
30-01-2009, 12:35
Ja na razie do swojej D90 kupiłem sigmę 18-200 DC OS HSM bo była tańsza od nikkora a w kwestii budowy i własności optycznych wcale nie jest od niego gorsza. Myślę że warto się nad nią troszkę zastanowić jeśli chodzi o fundusze
A uzywales Nikorra 18-200 mm do porównywania?
POzdrawiam
Ja na razie do swojej D90 kupiłem sigmę 18-200 DC OS HSM bo była tańsza od nikkora a w kwestii budowy i własności optycznych wcale nie jest od niego gorsza. Myślę że warto się nad nią troszkę zastanowić jeśli chodzi o fundusze
czyli praktycznie mozna nie zauwazyć różnicy w zdjęciach ?
Obawiam się, że skoro Stach2008 kupił Sigme to może miał możliwość ale na chwilkę podczepienia Nikkora.
PS. Masz body z dołączonym gripem w swoim awatrze?
SlaWasII
30-01-2009, 16:17
Za bledy ortograficzne sie prosze nie czepiac, bo jestem samoukiem jezyka polskiego:-)
No, rewelacja! Jak na samouka.
Najważniejsze, że wszystko co napisałeś jest zrozumiałe w stu procentach. Chciałbym znać japoński w takim stopniu jak Ty polski.
PS
Manuale wolę czytać po angielsku lub niemiecku. Tłumaczenia na polski są często nieprecyzyjne i przez to wprowadzają w błąd. I to nie tylko w branży fotograficznej.
Piotrek Charchuła
30-01-2009, 16:21
Ronol a dlaczego nie rozważysz 18-200 ale nie z D90 tylko z D80 ?
Alex, juz po ptakach:-) mam d90. znalazlem w ogloszeniu, pani miala d200 z 18-200mm ale nie zdazylem,bo chcialem zostawic sobie 18-200mm i sprzedac swoj kitowy z d200.Byc moze delikatnie bym dolozyl do tego interesu,ale juz po....W kazdym badz razie narazie ciesze sie z tego co mam.
Pozdrawiam
www_cyfrowe_pl
30-01-2009, 16:36
D90 z 18-105 to zdecydowanie bardziej rozsądne rozwiązanie. Ogniskowych powyżej 105 zbyt często się nie używa przy codziennym fotografowaniu, chyba, że fotografuje się ptaki. A nawet jeśli 105 będzie za mało to dalej lepiej dokupić jakiś tele zoom . 18-200VR jest naprawdę dobry jak na taki zakres ogniskowych ale co 2 szkła to nie 1.
Zawsze sprawa się rozbija o finanse. Jeśli ktoś jednak myśli o pokryciu szerokiego zakresu ogniskowych, to moim zdaniem lepszy od N18-200 będzie duecik N18-70 oraz N70-300VR. Duet w sumie cenowo bardzo zbliżony do N18-200, a zakresem i jakością na pewno lepszy. Do tego N50mm f/1.8 i jest uniwersalny i dobry zestawik.
SlaWasII
30-01-2009, 17:11
...ale co 2 szkła to nie 1.
Muszę przyznać, że moje 2 kity (vide stopka) są bardzo uciążliwe przez konieczność ich częstych zmian. Marzy mi się S24-70 2.8 jako uniwersalne szkieło z zakresem idealnym dla dużej części moich potrzeb. Jednak jeśli miałbym zamienić moje dwa za tę Sigmę, to chyba miałbym duży problem (brakowałoby zakresu powyżej 100).
Stach2008
30-01-2009, 17:20
A uzywales Nikorra 18-200 mm do porównywania?
POzdrawiam
Miałem pożyczonego nikkora ale tylko dwa dni. Miałem bardziej na myśli test sigmy i jej porównanie do nikkora na optycznych http://optyczne.pl/index.html?producent=&obiektyw=394&typ=0&moc=0
PS. Masz body z dołączonym gripem w swoim awatrze?
Tak
witam jestem nowy na forum.widze ze kolega ma ten sam problem co i ja miałem.powiem ci tak,fotografia to niezły konik,pstrykam krotko bo dopiero trzeci rok.zdjecia przewaznie przyroda w plenerze.mam kita ale chciałem lepszego zuma i stabilizacji,kupiłem 18-200vr i jestem z niego bardzo zadowolony.w miare jedzenia apetyt rosnie i juz mysle o AF-S VR 70-200 mm f/2.8G IF-ED.jeszcze poza moim zasiegiem ale napewno go kupie a mam podobną sytuacje finansową jak ty.
Witaj, 3 lata to tak jak ja..
tak jak wszedzieli mowili,ze na wszystko idzie zrobic prpomocje tak dzis okazalo sie ze jednak d90 + 18-200 nie da rady...zostaje przy kicie i nikorze 50
masz apetyt i pieniądze to sie powaznie zastanow co ci potrzebne.18-200 napewno sie nie zawiedziesz,to naprawde uniwersalne szkło.
Na Ebayu 18 kosztuje kolo 350f-400f.Jutro zdecyduje jak zobacze za ile pojdzie kitowy od d90 .
Pozdrawiam
Witam,w wątku przewinął się obiektyw N 70-210,mam rozumiec ,że chodzi o szkło AF NIKKOR 70-210 mm, 1:4-5,6 D (pompka),jeśli tak to mam pytanie o działanie tego szkiełka z D90?Czy będzie wszystko w pełni "grało"?Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!
a czemu miałoby nie grać ?
Dzięki za info,pytam bo nowiciusz ze mnie,zawsze lepiej poradzić się kogoś bardziej doświadczonego.Poczytałem trochę pochlebnych opinii o nim i zastanawiam się na jego nabyciem,dlatego chcę być w 100% pewny,że będzie on w pełni kompatybilny.