PDA

Zobacz pełną wersję : Mysql - bazy darmowe

ars
04-08-2006, 11:56
No wlasnie, czy ktos z Was moglby mi polecic jakas sensowna darmowa baze mysql obslugujaca polskie literki ?

pebees
04-08-2006, 12:06
ars, zadaj poprawnie pytanie. Każdy MySQL obsługuje polskie literki i do tego przeważnie jest darmowy. Nie tyczy się to 'sensowności'.

odie
04-08-2006, 13:54
Chłopaki, ale przecież jest tylko jeden, jedyny MySQL... więc osochozi? :)

Kuba_eM
04-08-2006, 13:57
Do czego potrzebujesz tę bazę: czy robisz witrynę internetową, piszesz jakiś program,...?
W zależności od potrzeb używam SQL Serwera, MySql'a, Postgresa a jak pisze jakiś program nie wymagający połączeń ze światem, to używam (i bardzo sobie chwalę) Sqlite. Trzy ostatnie są darmowe, również do użytku komercyjnego, z żadną nie mam problemów z polskimi znakami...

akustyk
04-08-2006, 14:27
nie no... mysql to profanacja. przeciez tam nic nie ma :(
PostgreSQL minimum :) tez darmowy, w kazdej dystrybucji Linuksa

ars
04-08-2006, 17:17
hmm..w istocie rzeczy..nie precyzyjnie pojechalem.. potrzebuje baze pod ..cms taki jak mambo i on wybitnie lubi mysql a nie lubi innych wynalazkow bazodanowych. Kiedys bylo www.dbree.com czy jakos tak ale ..hmm.. pomine fakt istnienia tegoz. No niemniej..hmm.. chyba troche wyjasnilem.

eclipse
04-08-2006, 17:29
mysql to profanacja. przeciez tam nic nie ma

ulalala, ales pojechal ;) wszystkie witryny, ktore wykonuje, wszystkie sklepy internetowe opieram wlasnie o mysql'a... i jakos niczego mi nie brakuje... wiem, ze czasem potrzeba wiekszej wiedzy aby wyciagnac z tego ciut wiecej ale to tylko kwestia praktyki... don't you think ?

life
04-08-2006, 18:37
a co do polskich znakow to musisz kodowanie poprawnie ustawic zalezy tez od strony kodowej www ktora robisz ja uzywam utf8 mniej problemow przy wilojezycznych produkcjach, szczegolnie RU, UA itp :) tak wiec ISO podziekowalem :)

a co do samego silnika bazodanowego to uzywam MySQL, PostgreSQL i SQLite jednakl najczesciej jest to MySQL ;) szybciutka baza od wersji 4.1.x wspiera transakcje, klucze obce czyli to czego najbardziej brakowalo w seri 3.x a 5.x to ma trigery, funkcje i mase innych zaawansowanych dodatkow :D

akustyk
04-08-2006, 20:24
ulalala, ales pojechal ;) wszystkie witryny, ktore wykonuje, wszystkie sklepy internetowe opieram wlasnie o mysql'a... i jakos niczego mi nie brakuje... wiem, ze czasem potrzeba wiekszej wiedzy aby wyciagnac z tego ciut wiecej ale to tylko kwestia praktyki... don't you think ?
pewnie tak, choc postgresa uzywam w aplikacjach webowych od kilku lat i nigdy nie mialem problemow z jego dzialaniem. moj serwer to (od lat) 2xP400, ciagnie cala mase tabel, i nawet jak joinuje tabele po 5000 rekordow (nierzadko) to z palcem w nosie to lyka, przetwarzajac w bardzo krotkim czasie.

jakbym mial wybor to moze byc IBM-owskiego DB2 sprobowal. ale poki co mam i uzywam PostgreSQL-a. z MySQL-em mialem raz na powaznie do czynienia - na teoretycznie niezlym serwerze ssk.pl. to co robilem dla klienta dosc mocno zmulilo sie na docelowym serwerze (z MySQL), w porownaniu z wersja testowa na moim PostgreSQL-u. moze kwestia serwera, ale wrazenia mialem dosc srednie...

EDIT: na pocieszenie dodam, ze ostatnio z okazji importu danych z SAP-a mialem "przyjemnosc" bawic sie MSSQL. moze ja jestem zbyt do Postgresa przyzwyczajony, ale wymuszanie "kolacji" jest dla mnie jakies... mocno po...one. i to nie czarnym pieprzem :)

pebees
04-08-2006, 22:50
odie, jest kilka silniczków
Kuba_eM, SQLServer (o ile masz na myśli MS) też jest darmowy, w komplecie z Express C++ lub C#.

odie
04-08-2006, 22:57
pebees, to podaj linki. :) Mam niejakie wrażenie, że zgarnąłeś wszystkie bazy SQLowe pod jedną nazwę - MySQL.

pebees
04-08-2006, 23:18
odie, w sumie chodziło mi nie tyle o silniczki sensu stricte, ile rzeczy typu innodb. A wrażenie masz błędne ;-)

odie
04-08-2006, 23:35
Aaaaa! Chiba że tak. Tośmy się teraz dogadali. :) I OT zrobili przy okazji. ;)

kiemlo
05-08-2006, 00:00
akustyku, ale czy aby na pewno "mulenie" wynikało z wyboru silnika bazy? MySQL z właściwymi indeksami zasuwa ze sporymi tabelami bez większych problemów.

eclipse
05-08-2006, 00:10
MySQL z właściwymi indeksami zasuwa ze sporymi tabelami bez większych problemów.

potwierdzam, i dlatego wczesniej napisalem, ze to kwestia wiedzy i praktyki ;)

tumiwisizm
06-08-2006, 14:59
google jest na mysql ..