Zobacz pełną wersję : pinacle kontra premiere
takie pytanko - używam pinacle gold, teraz ukazał się w bardzo okazyjnej cenie premiere elements i moje pytanie czy ktoś miał okazję porównywać te dwa programy, interesuje mnie porównanie stabilności i szybkości działania co do pinacle po prostu mam małe zastrzeżenia,
Premiere to zupelnie inna jakosc pracy i wiecej wysilku wlasnego ale co za tym idzie wieksza kontrola, przejscia, menu wszystko robisz sam i ustalasz pod wlasne potrzeby, masz pelna kontrole nad edycja i dziala chyba ciut szybciej niz pinnacle
Od lat z uporem maniaka probuje uzywac Pinnacle studio (bodaj od wersji 8 ). Troche filmikow udalo mi sie skecic (zaden wielki montaz : sceny powybierane + tylul, czasem menu DVD i juz :)). Przez chwile uzywalem Premiere Elements 6 : OK. Zastanawialem sie przed dwoma miesiacami (po raz n-ty), co wybrac :PE7 czy Studio 12. Stanelo na Studiu 12, bo ma filterek audio, ktory lagodzi effekt nagranego na wolnym powietrzu wiatru.
Stabilnosc Pinnacle to po prostu kpina. Bodaj w werjsi 10 program w ogole startowal raz na trzy razy. W koncu wypuszczaja jeden patch, drugi i ... nastepna wersje. I wszystko zaczyna sie od poczatku. W 12 SP1 dalej super stabilizacji nie czuc (np. wadliwe nagrywanie DVD), ale udalo mi sie przerobic z 10 tasm VHS na DVD.
Poniewaz video mnie w ogole nie podnieca i nie bawie sie tym wiele, wiec dalej uprawiam ten masochizm z Pinnacle. Z czystego z lenistwa :).
Valdek_Tychy
30-01-2009, 10:14
Zależy do czego używasz.Jeśli tylko do celów domowych-amatorskich to moim zdaniem premiere trochę za ciężki jest,ja używam Ulead Video Studio 10 i bardzo fajnie się na nim pracuje
Zawodowo zajmuję się obróbką filmów od dwudziestu lat. Od kilku lat do tworzenia płyt DVD używam Pinnacle Studio. Najpierw była to wersja 9plus, potem przez chwilę 10plus i szybki powrót do 9plus w związku z masakryczną niestabilnością i powolnością dziesiątki. Obecnie używam wersji 12ultimate. Ale Pinnacle używam tylko do authoringu płyt. Studio ma jedną wielką zaletę - jeden z najlepszych i w sumie najtańszych kodeków do tworzenia płyt dvd. Sprawdzałem różny soft i nadal authoring dvd robię na Pinnacle. Natomiat sam montaż filmu przeprowadzam w sofcie Canopusa o nazwie Edius.
Co do Premiere... Do wersji 7 pracowałem w jej pełnych profesjonalnch wersjach. Po kupnie Ediusa - zrezygnowałem na jego rzecz z softu do montażu firmy Adobe. Edius jest po prostu szybszy i stabilniejszy. Samej wersji Premiere Elements nigdy nie używałem ale wielu moich znajomych miało z nią styczność. Głównie prywatnie i chwalili i nadal chwalą sobie ten soft. Głównie za stabilność.
Szczerze mówiąc to osobiście gdybym miał wybierać to chyba postawiłbym w warunkach domowo-amatorskich na Premiere Elements.
Pozdrawiam
...do celów domowych-amatorskich to moim zdaniem premiere trochę za ciężki jest
Premiere jest za ciężki ale Premiere Elements to zupełnie inna bajka. Ja używam Elementsa i nigdy nie przyszło mi na niego narzekać.
premiere teraz rozwaliło mnie ceną - w super ofercie kosztuje 56zł, dlatego zastanawiam się nad przesiadką, dziś chyba zainstaluje wersję demo aby się pobawić, używam pinacle od 2 lat i mnie dobija właśnie niestabilność i pewne jego zachcianki
Valdek_Tychy
30-01-2009, 12:29
premiere teraz rozwaliło mnie ceną - w super ofercie kosztuje 56zł, dlatego zastanawiam się nad przesiadką, dziś chyba zainstaluje wersję demo aby się pobawić, używam pinacle od 2 lat i mnie dobija właśnie niestabilność i pewne jego zachcianki
A gdzie Ty znalazłeś to za 56zl ?