PDA

Zobacz pełną wersję : pinacle kontra premiere

bogdi64
29-01-2009, 13:24
takie pytanko - używam pinacle gold, teraz ukazał się w bardzo okazyjnej cenie premiere elements i moje pytanie czy ktoś miał okazję porównywać te dwa programy, interesuje mnie porównanie stabilności i szybkości działania co do pinacle po prostu mam małe zastrzeżenia,

pt240
29-01-2009, 14:33
Premiere to zupelnie inna jakosc pracy i wiecej wysilku wlasnego ale co za tym idzie wieksza kontrola, przejscia, menu wszystko robisz sam i ustalasz pod wlasne potrzeby, masz pelna kontrole nad edycja i dziala chyba ciut szybciej niz pinnacle

Pawel92
29-01-2009, 23:38
Od lat z uporem maniaka probuje uzywac Pinnacle studio (bodaj od wersji 8 ). Troche filmikow udalo mi sie skecic (zaden wielki montaz : sceny powybierane + tylul, czasem menu DVD i juz :)). Przez chwile uzywalem Premiere Elements 6 : OK. Zastanawialem sie przed dwoma miesiacami (po raz n-ty), co wybrac :PE7 czy Studio 12. Stanelo na Studiu 12, bo ma filterek audio, ktory lagodzi effekt nagranego na wolnym powietrzu wiatru.

Stabilnosc Pinnacle to po prostu kpina. Bodaj w werjsi 10 program w ogole startowal raz na trzy razy. W koncu wypuszczaja jeden patch, drugi i ... nastepna wersje. I wszystko zaczyna sie od poczatku. W 12 SP1 dalej super stabilizacji nie czuc (np. wadliwe nagrywanie DVD), ale udalo mi sie przerobic z 10 tasm VHS na DVD.
Poniewaz video mnie w ogole nie podnieca i nie bawie sie tym wiele, wiec dalej uprawiam ten masochizm z Pinnacle. Z czystego z lenistwa :).

Valdek_Tychy
30-01-2009, 10:14
Zależy do czego używasz.Jeśli tylko do celów domowych-amatorskich to moim zdaniem premiere trochę za ciężki jest,ja używam Ulead Video Studio 10 i bardzo fajnie się na nim pracuje

wisa
30-01-2009, 10:16
Zawodowo zajmuję się obróbką filmów od dwudziestu lat. Od kilku lat do tworzenia płyt DVD używam Pinnacle Studio. Najpierw była to wersja 9plus, potem przez chwilę 10plus i szybki powrót do 9plus w związku z masakryczną niestabilnością i powolnością dziesiątki. Obecnie używam wersji 12ultimate. Ale Pinnacle używam tylko do authoringu płyt. Studio ma jedną wielką zaletę - jeden z najlepszych i w sumie najtańszych kodeków do tworzenia płyt dvd. Sprawdzałem różny soft i nadal authoring dvd robię na Pinnacle. Natomiat sam montaż filmu przeprowadzam w sofcie Canopusa o nazwie Edius.
Co do Premiere... Do wersji 7 pracowałem w jej pełnych profesjonalnch wersjach. Po kupnie Ediusa - zrezygnowałem na jego rzecz z softu do montażu firmy Adobe. Edius jest po prostu szybszy i stabilniejszy. Samej wersji Premiere Elements nigdy nie używałem ale wielu moich znajomych miało z nią styczność. Głównie prywatnie i chwalili i nadal chwalą sobie ten soft. Głównie za stabilność.
Szczerze mówiąc to osobiście gdybym miał wybierać to chyba postawiłbym w warunkach domowo-amatorskich na Premiere Elements.
Pozdrawiam

elix
30-01-2009, 10:19
...do celów domowych-amatorskich to moim zdaniem premiere trochę za ciężki jest

Premiere jest za ciężki ale Premiere Elements to zupełnie inna bajka. Ja używam Elementsa i nigdy nie przyszło mi na niego narzekać.

bogdi64
30-01-2009, 10:49
premiere teraz rozwaliło mnie ceną - w super ofercie kosztuje 56zł, dlatego zastanawiam się nad przesiadką, dziś chyba zainstaluje wersję demo aby się pobawić, używam pinacle od 2 lat i mnie dobija właśnie niestabilność i pewne jego zachcianki

Valdek_Tychy
30-01-2009, 12:29
premiere teraz rozwaliło mnie ceną - w super ofercie kosztuje 56zł, dlatego zastanawiam się nad przesiadką, dziś chyba zainstaluje wersję demo aby się pobawić, używam pinacle od 2 lat i mnie dobija właśnie niestabilność i pewne jego zachcianki

A gdzie Ty znalazłeś to za 56zl ?