PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Tokina 11-16 f/2.8 + D80 - PROSZĘ O POMOC :)

thr
29-01-2009, 13:19
Witam,

Mam problem z Tokiną 11-16.

Nie wiem czy problem jest po stronie obiektywu czy puszki bo przy odległościach ok 2-3m tylko ok 10-20% zdjęć trafia w punkt. Przeważnie natomiast przy odległości od obiektu ok 3m, ostrość jest jakieś 2m za obiektem, na który była ustawiana.
Zauważyłem to dopiero ostatnio choć kupiłem obiektyw jesienią i robiłem trochę fot, ale głównie pejzaży przy wyższych wartościach przysłony. Wtedy nie zauważałem specjalnych problemów. Ostatnio jednak robiłem trochę zdjęć na koncertach i przy niższych wartościach przysłony ostrość przeważnie wypada kilka metrów za pierwszym planem, na który ostrzyłem.
Zastanawiam się czy mój AF nie daje rady z tym obiektywem czy jest to problem samego obiektywu. Robiłem test przy małych odległościach i też jest przesunięcie w ostrości, ale wtedy jest ono rzędu 3-4cm.

Co o tym myślicie, czy może być to wina body?

Miałbym taką serdeczną prośbę czy ktoś w Łodzi mógłby się ze mną spotkać i zrobić kilka zdjęć testowych najlepiej na D300 bo w najbliższym czasie na takie body będę się przesiadał i z tego co wiem, to ma on dużo lepszy AF niż D80, którego używam. Jeśli byłby ktoś skłonny pomóc mi sprawdzić obiektyw z innym body to również chętnie skorzystam z pomocy.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

mrpawcio
29-01-2009, 13:27
Znajdź temat o testowaniu obiektywu na BF/FF, wydrukuj sobie kartkę testową i zrób test, który powinien rozwiać Twoje wątpliwości. Co do D300 - ma on funkcję korekty AF, która jest bardzo przydatna i mogła by sobie poradzić z Twoim problemem.

Pozdrawiam

Motorniczy
29-01-2009, 13:27
Poszlo PW .

thr
31-01-2009, 14:42
dzięki uprzejmości motorniczego okazało się , że problem leży po stronie obiektywu. Także w poniedziałek pewnie pójdzie obiektyw do serwisu.

BarnabaZLodz
31-03-2009, 14:35
Czesc,

Ostatnio stalem sie (nie)szczesliwym posiadaczem Tokiny 11-16...i wyglada na to ze mam podobny problem jak Ty.

Chcialem sie dowiedziec czy udalo sie rozwiazac problem (czy kalibracja pomogla)?
Gdzie wysylales sprzet do kalibracji? I czy tylko obiektyw czy takze body?

assasyn
31-03-2009, 15:42
napiszcie jak rozwineła się dalej historia z tym szkiełkiem, bo zastanawiam się nad jego zakupem

kuman
01-04-2009, 12:25
dokładnie..dajcie znać jak się skończyło, bo też planuję kupić t116 w niedalekiej przyszłosci

BarnabaZLodz
06-04-2009, 14:19
Nie wiem jak thr rozwiązał problem, ale w moim przypadku pomogła kalibracja AF w aparacie (D300, statyw, seria zdjęć dla rożnych ustwień i ostatecznie korekta o -12, ...sporo. Zajęcie na jedno, jasne, kwietniowe popołudnie.)

Co do jakości zdjęć: porównując do Tamron 28-75 i Sigmy 70-200 - rewelacja.
Rożnica szczególnie widoczna przy f2.8, gdzie tamron i sigma dajna wyraźnie mydlane zdjęcia.

Obiektyw godny polecenia, o ile dostępny a cena nie poszybuje w kierunku abstrakcji...tam już króluje Nikon 14-24 ;-)

kuman
06-04-2009, 17:37
Nie wiem jak thr rozwiązał problem, ale w moim przypadku pomogła kalibracja AF w aparacie (D300, statyw, seria zdjęć dla rożnych ustwień i ostatecznie korekta o -12, ...sporo)

dobrze wiedzieć ;) nie jest tak źle, ja mam korekte na +15 z s70-200.w końcu po to ona jest.czekam tylko aż pojawi się(i za ile $) w uk s10-20 3.5 i wtedy albo tokina albo sigma wyląduje w torbie.

Blasius.G
14-04-2009, 22:43
Moze ktos mi napiasac, czy z Tokina 12-24 tez takie problemy bywaja?

deep
14-04-2009, 22:45
Z każdym szkłem mogą być takie problemy, w dzisiejszych czasach nie ma czegoś takiego jak kontrola jakości (nie istotne ile dany przedmiot kosztuje)

thr
20-04-2009, 09:35
Niestety ostatnio nie miałem za bardzo czasu zaglądać na forum. Co do mojej Tokiny 11-16. To mam spory problem. Serwis uważa, że szkło jest ok, a ja uważam że nie. Testowałem już na 4-ch body i niestety problem pozostaje na wszystkich taki sam. Z resztą po interwencji serwisu wydaje się, że jest jeszcze gorzej bo oprócz zupełnie nie trafiającego AF mam jeszcze jeszcze rozmazy na kontrastowych krawędziach. Także w tej chwili będę musiał zrobić porównanie z innym egzemplarzem. Patrzyłem na foty na optycznych i tam zdjęcia są o niebo lepsze. Potrzebuję jednak postawić na statywie wpierw z jednym obiektywem potem z drugim i zrobić kilka fot porównawczych.
Może ktoś w Łodzi miałby czas na moment się ustawić?