Zobacz pełną wersję : Jakie szkło standardowe wybrać?
Witam WSZYSTKICH to mój pierwszy post na forum.
Zastanawiam się nad kupnem szkła, chodzi mi o jakieś standartowe ze światłem 2.8 a chciałbym wydać tak do 1500 zł może być używane. Prosił bym o jakieś rady!?
pozdrawiam
jeys81
Tamron 17 - 50 poczytaj, sporo o tym jest na forum, musisz tylko uważać żeby trafić dobrą sztukę
polecam Nikkora 35-70/2,8. swietne szklo. zakres pasuje idealnie i ma swiatlo 2,8.
Sigma 18-50, Tamron 17-50, ewentualnie Tokina 16-50. Reszty poszukaj sam na forum.
A ten Nikkor... 50-100 po cropie... Faktycznie, idealny standard.
to moze podziel sie wiedza jaka ogniskowa jest uznawana za standard w fotografii maloobrazkowej, co ?
to moze podziel sie wiedza jaka ogniskowa jest uznawana za standard w fotografii maloobrazkowej, co ?
Coś pomiędzy 24 a 80? Tak pi razy drzwi... Oczywiście mówimy o standardowym zoomie...
Jeśli chodzi o stałkę to powiedzmy 50mm :)
Teraz tylko przełożyć na DX i po sprawie ;)
W Twojej propozycji tak jakby, ...hmmm szerokiego kąta brakuje,
patrz a ja zawsze myslalem ze 24 to szeroki kat a 80mm to krotkie tele. zylem w blogiej nieswiadomosci myslac ze standatd to okolo 50mm. Pewnie Henri Cartier-Bresson lekko by sie zdziwil gdybys mu podmienil jego standard na 'swoj standard' 24 lub 80mm :)
Stałke mam Nikkora 50/ 1.4 może faktycznie coś szerszego....myślałem o sigmie 30/1.4 ale ten auto focus mnie przeraża....
No na DX za standard przyjmuje się coś z zakresu 30mm - 35mm
Hyper, nie bede sie z Toba lapal za slowka, kolega chce kupic zoom standardowy (wnioskuje, ze zoom, bo napisal o 2.8 ), wiec wysil sie na odrobine domyslnosci. Zbior "zoomy standardowe pod DX" zawiera pewien okreslony typ obiektywow, do ktorych 35-70 sie NIE zalicza. Zalicza sie na FX, bo najogolniej rzecz biorac, zoom standardowy to taki obiektyw, ktorego zakres zaczyna sie na szerokim kącie, a konczy na krotszym lub dluzszym tele. Ekwiwalnet 50mm nie jest szerokim katem. Si?
Hyper, nie bede sie z Toba lapal za slowka, kolega chce kupic zoom standardowy (wnioskuje, ze zoom, bo napisal o 2.8 )
Może chciał Nikkora 28/2.8 ;)
patrz a ja zawsze myslalem ze 24 to szeroki kat a 80mm to krotkie tele. zylem w blogiej nieswiadomosci myslac ze standatd to okolo 50mm. Pewnie Henri Cartier-Bresson lekko by sie zdziwil gdybys mu podmienil jego standard na 'swoj standard' 24 lub 80mm :)
proponowałeś 35 na DX - czy to jest szeroki kąt?
ja szukam standardowego zooma pod dx już od pazdziernika... :( i nie moge znaleźc...też chciałem kupic 35-70 ale 50 po cropie to odrobine za wąsko...choc jak używałem analoga to miałem sigme 28-70 i właśnie N 35-70 i nigdy nie zauważyłem że brakuje mi milimetrów na dole...ale to oczywiście kwestia tego czy ktoś lubi szeroko czy nie lubi...mi wystarczyłoby to 28 po cropie...
proponowałeś 35 na DX - czy to jest szeroki kąt?
nie - to standard
Hmmm jeys81 czy ty szukasz standardowego zooma czy stałki?
Bo jeśli stałki i boisz się sigmy to nikon 35/2, jeśli zooma to Tamron 17-50
Ale 28/2.8 nie jest szklem standardowym, to szeroki kąt. 35 mm to ogniskowa powiedzmy... wspolistnienia standardu i szerokiego kata ;) Ogolnie rzecz biorac standardowe stalki maja ogniskowe od 45 do 58mm.
Agraf - Stałka tez wchodzi w gre ...ale bardziej celowalem w standartowego zooma, na poczatku myslałem nad stałką...
to masz do wyboru wspomniane wcześniej zoomy Tamron 17 - 50 (najostrzejszy), Tokina 16- 50 i Sigma 18 - 50, ja polecam Tamrona, popatrz na stopki forumowiczów, Tamron z tych 3 jest najpopularniejszy, 50 na DX to jakies 75, o N35/2 i sigmie 30/1.4 jest dość spory wątek poczytaj.
Dzieki Agraf, a jeszcze z innej beczki co sadzisz o N 85/1.8?
Ale 28/2.8 nie jest szklem standardowym
No jeśli mówimy o DX to możemy trochę to podciągnąć ;)
P.S. nie polecam tego szkiełka.
O DX ;) miałeś to szklo w rekach?
Może sigma 24-70 F/2,8 EX DG macro.
Masz od szerokiego konta do w miarę przyzwoitego zbliżenia, światło 2,8 w całym zakresie. W związku z tym niestety średnica spora, filtry 82mm – kosztowne
Wykończenie EX co daje przyzwoitą jakość wykonania jak na sigmę.
Opis i testy
http://www.optyczne.pl/72.1-Test_obiektywu-Sigma_24-70_mm_f_2.8_EX_DG_Macro.html
85/1.8 to naprawde porzadne szklo. Do portretu jak znalazl, mimo, iz obarczone jest pewnym wadami. Za takie pieniadze nie znajdziesz nic lepszego z AF.