Zobacz pełną wersję : Kurs fotografowania w kosciele
--Arkadia--
29-01-2009, 10:40
Witam serdecznie,
czy orientuje się ktoś z was czy u was w mieście jest taki kurs dostępny, w ciągu najbliższych 3 miesięcy?
Kontaktowalem się z Kuria u mnie w mieście Bydgszcz i w odpowiedzi otrzymałem, że dopiero w listopadzie 2009.
Z góry dziękuję za pomoc
O, to jak w Bydgoszczy w listopadzie, to ja bym chętnie się udał (zależy też jaka cena ;D)
W Sosnowcu i Katowicach takie kursy mają być się gdzieś marzec/kwiecień
mariobor
29-01-2009, 16:59
W Krakowie najbliższy 3-4 marzec 2009, kurs 2 dniowy.
W Lodzi na wiosne- chyba w kwietniu- cena to chyba na caly kraj jednakowa powinna byc? (200zl na 10lat ostatnio placilem)
Kontaktowalem się z Kuria u mnie w mieście Bydgszcz i w odpowiedzi otrzymałem, że dopiero w listopadzie 2009.
A to po takim "kursie z Kurii" z automatu się imprimatur na robione zdjęcia dostaje? ;-)
cetoslava
30-01-2009, 07:52
To ja przy okazji. Mam chrzciny siostrzenicy za 2 tygodnie i ...nie mam zrobionego kursu. W takim wypadku nie pozwolą mi robić zdjęć?
Pershing
30-01-2009, 08:02
Jak się ksiądz uprze to nie. Generalnie chodzi o kase o nic więcej, bo przecież ONI cię na tych kursach niczego nie nauczą. Mało mają z niedzielnej tacy to wymyślają różne tam "co łaska". W Sosnowcu ostatnio wymyślili, że bezterminowe "papierki" tracą ważność, w kwietniu bedzie kurs a żaswiadczenie ważne tylko na 5 lat.
Najlepiej przed uroczystością idź do księdza, grzecznie powiedz "szczęść Boże" nie jestem, zawodowcem, a to moja siostrzenica i czy pan ksiądz (tu bez pan) ma coś przeciwko żebym zrobił sobie na pamiątkę kilka zdjęć. Księża to w większości też ludzie (choć niektórym się wydaje coś innego) i podchodzą po ludzku.
Kuria Włocławska organizuje co rok za 150 zł. Uczą uczą, o stroju, o zasadach, o zachowaniu itd.
Każdy medal ma dwie strony. Ja znam księdzy którzy dodatkowo biorą kase od fotografa za pstrykanie zdjęc.
Tam można sie poskarżyć na takiego delikwenta. Ja widze dużo pozytywów, z działalności tej instytucji.
Witam.
Tak informacyjnie.
W tym roku w Bydgoszczy taki kurs odbył się w listopadzie.Odbyły się dwa spotkania, koszt to 120zł. Uczestnik otrzymuje imienne "upoważnienie" do "obsługi" uroczystości kościelnych, ale to wcale nie znaczy, że może "wymusić " na "panu księdzu" zgodę (czyli mam identyfikator z Kurii to sie od....). Jest to raczej swojego rodzaju informacja dla kapłana że powiedzieli delikwentowi jak ma sie zachowywać w kościele itp...
Pozdrawiam.
I jeszcze jedno.
Upoważnienie jest ważne 5 lat.
Pzdr.
Witam.
Tak informacyjnie.
W tym roku w Bydgoszczy taki kurs odbył się w listopadzie.Odbyły się dwa spotkania, koszt to 120zł. Uczestnik otrzymuje imienne "upoważnienie" do "obsługi" uroczystości kościelnych, ale to wcale nie znaczy, że może "wymusić " na "panu księdzu" zgodę (czyli mam identyfikator z Kurii to sie od....). Jest to raczej swojego rodzaju informacja dla kapłana że powiedzieli delikwentowi jak ma sie zachowywać w kościele itp...
Pozdrawiam.
Jeśli ktoś ma zamiar zajmować się tym zawodowo, to nie widzę przeciwskazań, by taki kurs zaliczyć. A i kilku amatorom przydałaby się taka kindersztuba (parę razy byłem świadkiem zachowania... hmmm... niezbyt stosownego; fotografowali/filmowali "krewni & znajomi" PM - nie wiadomo, kto na uroczystości był najważniejszy: PM, ksiądz, czy Pan Fotograf/Kamerzysta:evil:, o Panu Bogu przez skromość nie wspominając:confused:).
Jeśli ktoś ma zamiar zajmować się tym zawodowo, to nie widzę przeciwskazań, by taki kurs zaliczyć. A i kilku amatorom przydałaby się taka kindersztuba (parę razy byłem świadkiem zachowania... hmmm... niezbyt stosownego; fotografowali/filmowali "krewni & znajomi" PM - nie wiadomo, kto na uroczystości był najważniejszy: PM, ksiądz, czy Pan Fotograf/Kamerzysta:evil:, o Panu Bogu przez skromość nie wspominając:confused:).
Jak najbardziej się z Tobą zgadzam. Dlatego m/innymi napisałem że bycie po kursie wcale nie upoważnia do robienia w kościele wszystkiego co dusza zapragnie (bo ma papier). Nie raz, spotkałem się z jak to napisałeś hm... zachowania niezbyt stosownego (czasem delikatnie mówiąc) i nie dziwię się że taki kurs został przez Kler utworzony.
W Lodzi na wiosne- chyba w kwietniu- cena to chyba na caly kraj jednakowa powinna byc? (200zl na 10lat ostatnio placilem)
Poznan. Kurs w grudniu co roku. Koszt: 20 PLN, waznosc: bezterminowo :)
Poznan. Kurs w grudniu co roku. Koszt: 20 PLN, waznosc: bezterminowo :)
Czyli co miasto to inne ceny.
cetoslava
30-01-2009, 21:07
Najlepiej przed uroczystością idź do księdza, grzecznie powiedz "szczęść Boże" nie jestem, zawodowcem, a to moja siostrzenica i czy pan ksiądz (tu bez pan) ma coś przeciwko żebym zrobił sobie na pamiątkę kilka zdjęć.
...po czym wyskakuję ze sprzętem ważącym w sumie z półtorej kilo, zamiast z malutkim kompaktem ;)
Już widzę jego minę, gdy spogląda na tego "amatora-hobbystę" ;)
Mam plan faktycznie iść do proboszcza i zapytać się grzecznie o pozwolenie i ogólne zasady fotografowania. Sama wiem, że nie mogę podczas mszy się rzucać w oczy.
Kursu robić nie zamierzam. Nie sądzę, żeby mi się kiedyś przydał. Nie opłaca mi się to.
A w Warszawie jest taki kurs?
To trzeba się w kurii pytać?
Mój kurs w Tarnowie, dwie soboty i 50 zł. Ważność - bezterminowo.
Kursu robić nie zamierzam. Nie sądzę, żeby mi się kiedyś przydał. Nie opłaca mi się to.
Przyjdzie taki dzień, że zmienisz zdanie...
W Tarnowie kurs odbędzie się 14.03.2009 i 21.03.2009 - kurs rozbity na 2 spotkania - co do ceny jeszcze nie ma informacji.
A w Warszawie jest taki kurs?
To trzeba się w kurii pytać?
20, 21, 23 kwietnia godzina 17-19 na miodowej.
KONRADOO
04-02-2009, 13:09
Ktoś już wie kiedy w Łodzi ?????
cetoslava
05-02-2009, 22:36
Przyjdzie taki dzień, że zmienisz zdanie...Jak to się mówi: tylko krowa nie zmienia poglądów ;) .
Dla świętego spokoju i swobody ruchów podczas mszy może zrobię. Czekam na forum Silesii na konkrety odnośnie terminów. Jeśli zdążę do 15 lutego to robię, jak nie to na razie odpuszczam. Foty w kościele wtedy również odpuszczę. Co najwyżej cyknę im kilka przed kościołem. Siostra - mama chrzczonego maluszka, się dowiadywała i musi być kurs.
Przy chrzcie również chcą papierków? Hmmm ...
Przy okazji - to jakaś parafia w Katowicach (jeżeli można, oczywiście)?
Chrzcie, komunii, bierzmowaniu... Nie tyle co chcą, co lepiej go mieć wtedy jak im się zachce to sprawdzić. A z tym różnie - jednych nie pytano ani razu a niektórych sprawdzano. Zależy od księdza.
W Tarnowie kurs odbędzie się 14.03.2009 i 21.03.2009 - kurs rozbity na 2 spotkania - co do ceny jeszcze nie ma informacji.
znasz moze bardziej szczegółowe informacje? Chętnie bym się wybrała na ten kurs.
@gabis - jeszcze oficjalnie nie ma na stroni kurii tarnowskiej ale na 99% odbędzie się on w kościele Filipinów ul. Piłsudskiego, ale godziny jeszcze nie znam gdyż dostałem informację że pokaże się to na stronie początkiem marca 2009 r.
Pimps: super, dzięki wielkie :-) w takim razie będę zaglądać na stornę kurii, odwiedzałam ją wcześniej ale nic nie mogłam znaleźć na ten temat. Pozdrawiam!
cetoslava
15-02-2009, 23:07
Przy chrzcie również chcą papierków? Hmmm ...
Przy okazji - to jakaś parafia w Katowicach (jeżeli można, oczywiście)?Byłam u księdza osobiście, który prowadził mszę i sobie sama z nim wcześniej porozmawiałam (nie warto posyłać pośredników) - bez problemu się zgodził. Jestem już po tej imprezie. Mogłam luźno biegać w okół rodziny podczas chrztu i cykać na mszy.
Tak, to była parafia w Katowicach - na Załężu. Ładny kościół, nieźle oświetlony, więc wyszło na prawdę mało inwazyjnie, stałam sobie z boczku z jasną stałką i bez lampy :)
--Arkadia--
16-02-2009, 11:31
Witam serdecznie po dłuższej nieobecności - szczerze przyznam, że nawet nie śledziłem tego wątku i sam orientowałem się wszędzie odnośnie kursu i na chwilę obecną jestem zapisany do Kurii w Krakowie na 3-4 marzec ale czekam również na informację z forum http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1095216 i jeśli się uda to wolałbym udać siędo Gdańska.
Dziekuję wszystkim za informację oraz za cenne informację - pozdrawiam
@gabis - jeszcze oficjalnie nie ma na stroni kurii tarnowskiej ale na 99% odbędzie się on w kościele Filipinów ul. Piłsudskiego, ale godziny jeszcze nie znam gdyż dostałem informację że pokaże się to na stronie początkiem marca 2009 r.
A tutaj dokładne informacje - http://www.diecezja.tarnow.pl/index_01.php?kom=543
W Kielcach najbliższy kurs odbędzie się w piątek 06.03.2009 r. w budynku Kurii Diecezjalnej, rozpoczęcie o godz. 17.00. Zapytania telefoniczne pod numer 602758365
Mata_Hari
19-02-2009, 22:25
Ktoś już wie kiedy w Łodzi ?????
Z tego, co jest zamieszczone na stronce widać, że kurs ma się odbyć 9 marca o 19.00 na ul. Skorupki 3.
myszeczka22lat
01-03-2009, 13:58
Witam
Dziś byłam u swojego księdza proboszcza i oto co dostałam za informacje od niego:
Kurs dla fotografów i operatorów kamer video w Diecezji Pelplińskiej
Kierując sie troską o świętość liturgii, a także miejsca jej sprawowania, Diecezjalna Komisja do Spraw Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego informuje, że w sobotę 18 kwietnia 2009r., o godzinie 9.30, w gmachu Wyższego Seminarium Duchownego w Pelplinie, rozpocznie się specjalny kurs dla fotografów i operatorów kamer. Uczestnikami kursu mogą być jedynie osoby uczestniczące w życiu Kościoła i parafii, szanujące świętość miejsca i czynności liturgicznych. Każdy kandydat winien przywieść opinię własnego księdza proboszcza oraz podpisane przez niego pismo polecające. Opłata za kurs wynosi 250zł. Obejmuje ona koszty szkolenia, materiały dydaktyczne oraz obiad.
Obowiązujące przepisy liturgiczne wymagają ukończenia takiego kursu, aby było można dokumentować różnego rodzaju wydarzenia liturgiczne we wnętrzu kościoła.
Uprasza się księży proboszczów o poinformowanie chętnych do wzięcia udziału w kursie i przysłanie zgłoszeń na adres: ks. Adam Matuszewski, Plac Mariacki 7 , 83-130 Pelplin.
cetoslava
07-03-2009, 00:44
Uczestnikami kursu mogą być jedynie osoby uczestniczące w życiu Kościoła i parafii, szanujące świętość miejsca i czynności liturgicznych. Każdy kandydat winien przywieść opinię własnego księdza proboszcza oraz podpisane przez niego pismo polecające.Absurd, absurd i jeszcze raz ABSURD! (przepraszam za krzyki, uniosłam się)
myszeczka22lat
10-03-2009, 14:05
też się z tym nie zgadzam, ale jadę bo mam najbliżej. Tak nie powinno być, ważne żeby uszanować to co się powinno. Fotografem może być przecież nie tylko katolik.
mArKo-85
11-03-2009, 02:47
Również dla mnie to jest dziwne, że uczestniczyć mogą jedynie osoby wierzące...
10-go marca (wtorek) rozpoczął się kurs w Archidiecezji Katowickiej i trwa do 11-go (środa)... co mi się spodobało - mimo iż jestem wierzący - to fakt, że księża odrazu zaznaczyli, iż nie interesuje ich to czy ktoś jest wierzący czy nie... ważne żeby po tym kursie każdy reprezentował sobą najwyższą kulturę w pracy fotografa czy kamerzysty... a co do samego kursu to nie wiem czy informacje dotarły tu takowe, że kurs jest przede wszystkim dla osób z diecezji katowickiej, ale inni również mogą w nim wziać udział - warunkiem jest obecnośc w te 2 dni.
Kurs oczywiście darmowy i ważny bezterminowo na terenie całej Polski - po uzgodnieniu z proboszczem, lub wikarym, danej parafii w której mamy robić zdjęcia (jedyne co jest do zrobienia to zrzutka na opłacenie wynajmu auli od Uniwesytetu Śląskiego)
Skąd bierze się to, że w niektórych diecezjach jest to płatne i to nie mało ? z tego co wiem to w Gliwicach koszt jest około 80 zł ze względu na to, że dodatkowo wydawane są legitymacje ze zdjęciem (po co? nie mam pojęcia)
Wojtek.B
27-03-2009, 01:36
Witam,
Jeśli by ktoś mógł to bardzo proszę o wyjaśnienie bo całkowicie zgłupiałem w temacie tych kursów.
Jak to w końcu jest czy one są darmowe czy płatne a może nie ma reguły i zależy to tylko od przedsiębiorczości księdza?
Jak sprawa wygląda w Łodzi, gdzie i kiedy można zrobić taki kurs i ile ew. trzeba wybulić?
Pytanie do kolegów pracujących na terenie Łodzi i województwa, jak to jest w naszych kościołach? W których bezwzględnie wymagają papierka a w których zapominają lub przymykają oko? Jeśli możecie sporządźcie jakąś swoją listę na podstawie własnych doświadczeń.
Proszę o rozstrzygnięcie tego tematu (przynajmniej jeśli chodzi o Łódź i okolice skoro w innych rejonach może być inaczej) bo na tą chwilę niczego konkretnego nie można znaleźć..
Pozdr.
KONRADOO
27-03-2009, 09:47
Witam,
Jeśli by ktoś mógł to bardzo proszę o wyjaśnienie bo całkowicie zgłupiałem w temacie tych kursów.
Jak to w końcu jest czy one są darmowe czy płatne a może nie ma reguły i zależy to tylko od przedsiębiorczości księdza?
Jak sprawa wygląda w Łodzi, gdzie i kiedy można zrobić taki kurs i ile ew. trzeba wybulić?
Pytanie do kolegów pracujących na terenie Łodzi i województwa, jak to jest w naszych kościołach? W których bezwzględnie wymagają papierka a w których zapominają lub przymykają oko? Jeśli możecie sporządźcie jakąś swoją listę na podstawie własnych doświadczeń.
Proszę o rozstrzygnięcie tego tematu (przynajmniej jeśli chodzi o Łódź i okolice skoro w innych rejonach może być inaczej) bo na tą chwilę niczego konkretnego nie można znaleźć..
Pozdr.
Z tego co wiem to kurs w kurii łódzkiej odbywa się raz w roku i jest płatny :-) 100zł ten papiurek kosztuje
Cytat wątku z innego forum: "W Łowiczu taki kurs organizowany jest w każda pierwsza srode miesiąca . Kosztuje 80 zł i trwa ....cała godzine :) . Jak zechce sie zaczekac to w ciagu 15-30 minut wychodzi sie juz z zezwoleniem na fotografowanie uroczystosci koscielnych . Jeśli czas goni - kuria wysle pozwolenie pocztą . Wiecej informacji na stonie łowickiej kurii .
Sama robilam tam kurs i przyjezdzali ludzie nawet z Lublina bo tu szybciej , taniej i bez mała od ręki."
link do strony kurii: http://www.diecezja.lowicz.pl/serwis/index.php?id=804&idd=91
Rozmawiałem dzisiaj z księdzem z linku do kurii, wszystko aktualne, ale zaświadczenie musi być od swojego proboszcza. Aby potwierdzić że "materia wiary nie jest Panu obca".
Jestem osobą wierzącą ale takie podejście jest po prostu żenujące.
Żeby jeszcze to miało wpływ na jakość zdjęć to jakoś bym zrozumiał... a tak jest to nic innego jak segregacja ze względu na wyznanie co o ile pamiętam jest sprzeczne z konstytucją a kościół polski podpisywał "papiery" czyli konkordat.
Wojtek.B
20-05-2009, 17:25
Wszystko super ale skoro ten 'niby' kurs odbywa się w środy i to w samo południe to chyba powinni całkowicie zdalny tryb pozyskiwania tegoż świstka wprowadzić.. Przecież wiadomo, że chodzi tylko o kasę a więc przez internet przelew a potem wysyłka.. Szkoda gadać, tak jakby każdy nic nie robił tylko czekał aby w środku tygodnia o 12 biznesy z księdzem jechać łatwić.. Makabra
Wszystko super ale skoro ten 'niby' kurs odbywa się w środy i to w samo południe to chyba powinni całkowicie zdalny tryb pozyskiwania tegoż świstka wprowadzić.. Przecież wiadomo, że chodzi tylko o kasę a więc przez internet przelew a potem wysyłka.. Szkoda gadać, tak jakby każdy nic nie robił tylko czekał aby w środku tygodnia o 12 biznesy z księdzem jechać łatwić.. Makabra
jak Ci nie pasuje to nie musisz przecież jechać - a zwłaszcza że z Łodzi masz z 50 km więc rzut kamieniem prawie.. jak nie pasuje to poczekaj - w marcu pewnie będzie kolejny bliżej i w dogodnej porze
mnie tam bardzo ta wiadomość ucieszyła - że jest kuria która takie coś organizuje nie tylko na początku sezonu - ja papier mam ale żona potrzebuje i wszędzie gdzie sprawdzałem najbliższe na wiosnę będą - i mimo że z Kielc do Łowicza z 200 km jest to pewnie 3 czerwca pojedziemy bo gdzie indziej się nie da.. przecież uczestnictwo obowiązkowe nie jest..
Orientuje się ktoś może, kiedy w Bydgoszczy (bądź okolicach) odbędzie się taki kurs? Musze zdobyć papierek przed 15 sierpnia... będzie cięzko ułaa.
W Kielcach najbliższy kurs odbędzie się w piątek 06.03.2009 r. w budynku Kurii Diecezjalnej, rozpoczęcie o godz. 17.00. Zapytania telefoniczne pod numer 602758365
Czy ktoś może przypadkiem orientuje się kiedy jest aktualnie organizowany ten kurs ... ?
Ach to lenistwo... ciężko je przezwyciężyć ale jak już sięuda okazuje się że wystarczy telefon do kurii i miła pani <czyt. siostra> informuje że takowy odbędzie się na początku października...
czy macie może jakieś informacje gdzie taki kurs można odbyć w Toruniu?
jackrabbit
01-01-2011, 17:28
czy macie może jakieś informacje gdzie taki kurs można odbyć w Toruniu?
w Toruniu to chyba mozna droga radiowa taki kurs odbyc ;)
Cytat wątku z innego forum: "W Łowiczu taki kurs organizowany jest w każda pierwsza srode miesiąca . Kosztuje 80 zł i trwa ....cała godzine :) . Jak zechce sie zaczekac to w ciagu 15-30 minut wychodzi sie juz z zezwoleniem na fotografowanie uroczystosci koscielnych . Jeśli czas goni - kuria wysle pozwolenie pocztą .
Fajny kurs 1 godzinny,tylko chyba nie powinien się nazywać kursem:-P
dla zainteresowanych kursem w katowicach, kurs ma sie odbyc 1 i 2 marca organizowany przez archidiecezje katowicka, od pierwszego lutego nalezy przysylac zgloszenia. Wioecej szczegolow mozna znalezc na www
Bartek1218
30-01-2011, 12:59
"W Wielkim Poście zorganizowany będzie w naszej diecezji (Opolskiej) po raz kolejny kurs liturgiczny dla operatorów kamer i fotografów. Odbędzie się on w trzy kolejne soboty Wielkiego Postu (termin zostanie podany wkrótce). Chętnych prosimy o zgłoszenia w Wydziale Duszpasterskim pod numerem tel. 774432130 lub mailowo:
[email protected]. Wymagania: podanie, zdjęcie i opinia Proboszcza miejsca zamieszkania." oto wiadomość jaka ukazała się na stronie mojej parafii.
"...Wymagania: podanie, zdjęcie i opinia Proboszcza miejsca zamieszkania." oto wiadomość jaka ukazała się na stronie mojej parafii.
o matyldo! Zmień parafię! :o
A czy ktoś spotkała się z takim "udogodnieniem" że nie uczestniczę w kursie ino wpłacam "co łaska" ?
No dobra, opinia proboszcza. Tyle, że jestem ateistą. Czy to dyskwalifikuje mnie jako fotografa ślubnego? Pisałem maile z pytaniem do Łowicza (blisko, krótki kurs), niestety nie otrzymałem odpowiedzi. Mogę bez większego problemu uzyskać kwit od proboszcza z sąsiedniej parafii, za "co łaska", tyle że jestem człowiekiem uczciwym i taka sytuacja wydaje mi się co najmniej absurdalna. Dodatkowo, biorąc pod uwagę, ze fotograf nie uczestniczy we mszy, nie powinno mieć znaczenia czy i jakiego wyznania jest.
Zdarza mi się czasami robić śluby dla znajomych i wolałbym taki papier posiadać.
Nikt nic?
Ale co?
W tej sytuacji jesteś nieco utyłkowiony. Jak to w życiu bywa - trza wybrać mniejsze zło. Za "co łaska" chętnie bym zobaczył jak proboszcz pisze w opinii, że jesteś jego parafianinem i popiera Twoją prośbę :)
Ale co?
Sadziłem, że może jest na forum ktoś w podobnej sytuacji i opisze, jak to rozwiązał.
Ma ktoś może do zeskanowania zaświadczenie? ;)
donkiszot
05-02-2011, 03:23
No dobra, opinia proboszcza. Tyle, że jestem ateistą. Czy to dyskwalifikuje mnie jako fotografa ślubnego? Pisałem maile z pytaniem do Łowicza (blisko, krótki kurs), niestety nie otrzymałem odpowiedzi. Mogę bez większego problemu uzyskać kwit od proboszcza z sąsiedniej parafii, za "co łaska", tyle że jestem człowiekiem uczciwym i taka sytuacja wydaje mi się co najmniej absurdalna. Dodatkowo, biorąc pod uwagę, ze fotograf nie uczestniczy we mszy, nie powinno mieć znaczenia czy i jakiego wyznania jest.
Zdarza mi się czasami robić śluby dla znajomych i wolałbym taki papier posiadać.
Przecież już rozmawialiśmy na ten temat. Bardziej lub mniej oficjalnie KK w Polsce wolałby abyś był katolikiem (tak, zgadzam się, że jest to co najmniej nie logiczne).
Albo znajdziesz kurs, na którym Cię o to nie zapytają, albo "co łaska". Innej opcji nie ma. No chyba, że mój skaner ;) (chcesz krakowską legitymację? ;))
Nikt nic?
Ja bym się dowiedział czy mimo wymagań, ktoś takie zaświadczenie w ogóle na tym kursie ogląda. Ja robiłem kurs w Poznaniu i był też taki wymóg a jak doszło co do czego to nikt się o to nie zapytał. Ja z prośbą o wydanie takiego zaświadczenia miałem podobne dylematy, ale akurat mamy w parafii „konkretnego” Proboszcza który był zainteresowany wyłącznie stroną techniczną takiego kursu. A co do zaświadczenia, nic w nim nie było czy jestem czy nie jestem katolikiem (przykładnym), tylko po prostu kazał swojej sekretarce napisać że akceptuje moją kandydaturę do udziału i tyle.
logitech55
19-02-2011, 18:26
Wysłałem zapytanie odnośnie kursów do kuri Kaliskiej i otrzymałem odpowiedz ze kuria kaliska nie organizowała i nie będzie organizować.
To chyba nie muszę posiadać?
National
19-02-2011, 18:54
Witam, jak by co to kurs w Łodzi odbędzie się w sobotę, 19 marca w Archidiecezjalnym Ośrodku Rekolekcyjno-Konferencyjnym
więcej na http://archidiecezja.lodz.pl/
Pozdrwiam
Podaje linka z informacją dla Torunia: http://www.torun.opoka.org.pl/art_pokaz.php?dzialart=zap&idart=1320
Ma ktoś może do zeskanowania zaświadczenie? ;)
Jak chcesz to napisz PM z mailem i jutro będziesz miał :)