PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Swoiski kot

Marek KA
28-01-2009, 23:50
Proszę o ocene

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=lb6ps7yhqaw2mzo6oz1.jpg)

Marcin T
29-01-2009, 00:11
Taki se kotek. Szkoda, że przepalony.

eldritch
29-01-2009, 13:14
Proszę o ocene

siadaj, PAŁA!

a jako pokutę zrobisz lepsze zdjęcie kota na jutro... :mrgreen:

MARTINK
29-01-2009, 13:30
Cieplo macie w tym Szczecinie... ;)

Co do zdjecia - moglbys troszke przymknac obiektyw lub skrocic czas to nie mialbys przepalow, pozniej ew. mozna rozjasnic miejscowo w PS bo miales bardzo ostre slonce.

Sam kadr jakos do mnie nie trafia - taki koci pstryk aby "sprawdzic czy aparacik dziala".

Marek KA
29-01-2009, 13:55
Bo fakt, że to był taki pstryk, nawet miałem napisać temat "Taki sobie kotek" ale stwierdziłem że to by było zbyt sugestywne. ALe akurat nie kot (temat) i poryw artystyczny (którego rzeczywiście tu nie ma) w tym przypadku mnie interesuje co ocena techniczna samego zdjęcia, przepał na kociaku był u mnie w głowie cały czas, ale stwierdziłem że pomimo przepału wystawie, bo moze sie dowiem czegoś wiecej, co umkneło mojej uwadze w kwestiach techniki. Na forum dopiero zaczynam, a co do fotografii tak na powaznie mnie wzielo calkeim nie dawno, brak tez czasu na wyciezki z apratem, i wogole na wycieczki, mimo duzych checi, wiec zdjecie jak to sie mowi z szuflady, wystawilem juz 3 teamty w roznych działach, jak to mowiles takie pstryki ( no może oprócz synków, bo choć nie rewelacja to jakiś przekaz już tam według mnie jest - zapraszam to wyrażenia o nich opini na marginesie) i czekalem na jazde ale o dziwo zaskoczenie, bo malo postów. No nic, tylko się cieszyć że kultura i wysoki poziom i ludzie jak uwazaja ze nudne i bez wyrazu to sie po prostu nie wypowiadają, bo szkda słów ... za wszystkie uwagi jednak serdeczne dzieki. Jak znajde chwile to wstawie coś ciekawszego ... to może więcej będzie chętnych do wyrażania swojego zdania

Pozdrawiam

eldritch
30-01-2009, 15:55
Zdjęcie słabe, ale przynajmniej kolega kulturalny... to się chwali...

Wszyscy zaczynający na forum - zwłaszcza jak nie są super fotografami - mają ten sam problem - zbyt krytyczne lub zbyt lakoniczne uwagi na temat ich zdjęć (lub jedno i drugie). Musisz sobie zdać sprawę, że pokazywanie innym swoich zdjęć jest jak próba przekonania przez cyrkowego sztukmistrza plutonu egzekucyjnego. Jak zrobi marny numer dostanie wszystkie kulki - jak numer będzie rewelacja to im "lufy zmięknął"... dlatego po takich komentarzach należy sobie zadać pytanie kto jest winny takich komentarzy oni czy ja?

a teraz uwagi:
1 za bardzo kontrastowe oświetlenie (nie zawsze jest takowe złe - ale tutaj zdecydowanie tak);
2 zbyt małe wyizolowanie z tła (za krótka ogniskowa, za duża przysłona);
3 kadr po pierwsze (koty składają się z głowy, tułowia, 4 łap i ogona - jeżeli rezygnujesz z pokazywania którejś z tych części to musisz pozostałe tak skadrować by to miało "ręce i nogi" - [taka gra słów];
4 nieczystość - nie w sensie religijnym oczywiście - nieczystość kadru - czyli elementy odwracające uwagę- czyli conajmniej te dwie trawki jedna w LD i druga wyglądająca jak antenka do zdalnego sterowania kotem...;
5 kadr po drugie - słyszałeś o mocnych punktach? w zasadzie nik nie twierdzi że zdjęcie skadrowane bez ich pomocy musi być złe, ale czy nie warto by ich jednak w tak prostym ujęciu zastosować...?;
6 przekaz - no a właściwie brak przekazu - zapytasz co może przekazać kot? no wiele rzeczy: np. pewne emocje są koty wesołe, smutne budzące się i zasypiające, pocieszne i agresywne, skulone i wyciągające łapy itp. Jeżeli jednak nasz fotografowany kot wygląda nijako - tak jak w twoim przypadku - to trzeba sięgnąć po standard - czyli kocie oczy - i rozkręcić zdjęcie w oparciu o nie - aby to zrobić muszą przyciągać uwagę być ostre - być może tylko one powinny takie być - być w mocnym punkcie, mieć kolor i blask...;

Marek Ka napisał:
"Bo fakt, że to był taki pstryk..." jak chciałbyć żeby ludzie oceniali "pstryki"? Miliard ludzi pstryka codziennie za pomocą cyfrowych i analogowych lustrzanek, kompaktow, hybryd, kamer video, komórek, odtwarzaczy mp3, lodówek, pralek i wszystkiego w co można wbudować urządzenie do rejestracji obrazu fotograficznego (celowo nie nazywam tego aparatem) - czy wszystkie pstryki muszą być dobre?

Marta Baranowska
30-01-2009, 15:57
swoiski?

Kto jak kot, rewelacja to nie jest żadna

www_cyfrowe_pl
30-01-2009, 16:09
Uwagi techniczne były już powyżej, ja bym tylko dodał to co często mówię podczas oceniania zdjęć zwierząt - nie widać czy ten kot jest prawdziwy czy wypchany, brakuje życia. Ale wszystkiego można się nauczyć.

eldritch
30-01-2009, 16:23
Przyznaję, że nie jestem w stanie z moimi skromnymi umiejętnościami zrobić nic sensownego z Twojego ujęcia,
a trudno jest też zrobić zdjęcie ze zdjęcia więc chciałbym tylko pokazać pewne kierunki:

Autorem tego zdjęcia jest: Marek KA
Zmasakrowałem je w PSie "ja"
Jeżeli autor nie zezwala na masakrowanie jego zdjęć proszę aby używająć wykrzyknika po lewej stronie ekranu raportował zły post.
Obrońców praw zwierząt informuję, że podczas cięcia wąsów obecny na zdjęciu kot nie cierpiał.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://eldritchfr.republika.pl/JPG2/kot2.jpg)

Wszystkim, którzy uważają, że w mojej interpretacji jest za ciasno proszę o zwrócenie uwagi, że w oryginale kotu brakuje tego i owego...

251kris
30-01-2009, 16:34
Jak mówią Rosjanie, macz beter. :-D

Marian K
30-01-2009, 21:01
Ten kot, od tamtego kota , różni się tym ,że ten mi się bardziej podoba.
Ganić za brak samokrytyki ,czy chwalić za odwadę.

Marek KA
31-01-2009, 11:19
No cóż ... przyjmuje wszystkie kulki na klatę z radością ... pierwsze koty za płoty :) Szczególne podziękowania dla eldritch'a za poświęcenie mi sporo czasu, a zwłaszcza za konstruktywne uwagi o kadrze i kompozycji (przyznaje że dowiedziałem się czegoś nowego). Dzięki również za bardzo cenne jak dla mnie uwagi na temat "pstryków", filozofie podejścia do fotografii też trzeba w sobie budować. Czy wszystkie pstryki muszą być dobre? Pstryk "pstrykowi" nie równy także w kwestii oczekiwań autora, ciocia na imieninach z małpką analogową nie wiele pewnie oczekuje po swoim pstryku, ale ludzie wystawiający zdjęcia na forum w większości pewnie już tak. Jeszcze raz wielkie dzięki - będę pamiętał o tym plutonie egzekucyjnym, chyba trafiło to do mnie i to dość mocno :)