Zobacz pełną wersję : Początki z d50
iron_gecko
04-08-2006, 01:38
Witam jestem tu nowy...fotografią interesuję się od 3 lat...najpierw były analogwki konica, później trochę zabawy z radzieckim zenitem xp 12( żeby wyciągnąć i przewinąć kliszę trzeba mieć mocne nerwy)....potem mój pierwszy nikon i zarazem pierwsza cyfrowka z której mimo iż kompaktówka wychodziły bardzo dobre zdjęcia (teraz dostał ją ode mnie mój młodszy brat) minowicie był to nikon coolpix 3700.
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona D50...i muszę przyznać że firma się postarała dając tą torbę która mi odpowiada w 100%...aparacik już rozgryzłem w 95%
Ale mam kilka pytań
Mianowicie może macie jakieś porady odnośnie fotografowania nim w nocy bo bawiąc się ISO nie za bardzo mi wychodziły fotki oświetlonego miasta ect.
A poza tym jakie najlepiej wprowadzić ustawienia w pomieszczeniach ciemnych...tak żeby wykorzystywać wpadające ...naturalne albo sztuczne światło...bez ingerencji lampy....bo pomimo moich prób zdjęcia wychodzą bardzo ciemnne
to tyle z góry dzięki
pozdrawiam :mrgreen:
amator D50
04-08-2006, 07:59
Na początek proponuję statyw + odpowiednio długie czasy.
Gratuluję udanego zakupu - szykuj się na kolejne wydatki :mrgreen:.
ray_knox
04-08-2006, 08:01
Mianowicie może macie jakieś porady odnośnie fotografowania nim w nocy bo bawiąc się ISO nie za bardzo mi wychodziły fotki oświetlonego miasta ect.
A poza tym jakie najlepiej wprowadzić ustawienia w pomieszczeniach ciemnych...tak żeby wykorzystywać wpadające ...naturalne albo sztuczne światło...bez ingerencji lampy....bo pomimo moich prób zdjęcia wychodzą bardzo ciemnne
statyw
:)
Wysokie ISO nic Ci nie da jesli masz dlugie czasy otwarcia migawki (teoretycznie powyzej 1/20-1/30s, w praktyce zalezy to jednak od ogniskowej posiadanego obiektywu), gdyz i tak nie utrzymasz nieruchomo aparatu przy czasach np. 1-2s. Zatem najlepszym rozwiazaniem przy tego typu fotografii jest statyw: 1) zdjecia na pewno beda ostre, 2) bedziesz mogl zejsc z ISO w dol. Wybierz tryb M, czas Bulb, domknij przyslone do (wedle uznania) f/8-f/16 i zrob kilka zdjec na roznych czasach (1s, 2s, 5s itp) - wowczas powinienes otrzymac zadowalajace efekty.
Jezeli nie dysponujesz statywem, mozesz wykorzystac cos co masz "pod reka" - murek, slup, lawka, drzewo etc. etc. - jednak w tych przypadkach ryzyko nieudanego zdjecia, niestety, jest wieksze.
patrz wyzej :)
Jezeli pomieszczenie jest b.ciemne, wowczas rowniez statyw bylby wskazany. Wowczas smialo mozesz wydluzyc czas naswietlania. Z reki mozesz robic na czasach bedacych odwrotnoscia ogniskowej, np 50mm - czas nie dluzszy niz 1/50s, 300mm - co najmniej 1/300s.
ja nawet analaogiem robilem foty nocne na reali100 tak wiec tu proponuja takze iso najnizsze...
cypherdid
04-08-2006, 09:00
ja robiłem na ISO 50 nawet...
słuchaj...tu masz wświetlacz i od razu możesz wstępnie ocenić fotke..i co za tym idzie poprawić coś później w parametrach...zaczynasz się uczyć dopiero...później już na oko będziesz mógł ocenić warunki oświetleniowe..kwestia wprawy..natomiast staty..o ile nie masz to dobrze zainwestowane pieniądze...nie patrz na rozmiar jego po złożeniu [bo to najczęstrza rzecz na co ludzie patrzą]..statyw ma być stabilny przede wszystkim :) po to jest...ahaa..i rób NEFy..zawsze coś chociarz będziesz mógł podciągnąć
ddaanniieell
04-08-2006, 09:49
ray_knox, zasada o ktorej piszesz -"np 50mm - czas nie dluzszy niz 1/50s, 300mm - co najmniej 1/300s" - to nie jest uogolnienie dla pelnej klatki? oczywiscie pomijajac zdolnosci fotografa w utrzymaniu aparatu. czyli dla d50 dochodzi jeszcze x1.5?
pozdrawiam
Daniel
iron_gecko
04-08-2006, 10:06
dzięki wielkie...akurat mam to szczęście i mam statyw..także będę próbował i będę sprawdzał różne czasy naświetlania
pozdrawiam
w pomieszczeniach korzystając ze światła zastanego korzystaj z odpowiedniego pomiaru światła, bo często aparat głupieje i zdjęcia wychodzą ciemne i nieczytelne
ray_knox, zasada o ktorej piszesz -"np 50mm - czas nie dluzszy niz 1/50s, 300mm - co najmniej 1/300s" - to nie jest uogolnienie dla pelnej klatki? oczywiscie pomijajac zdolnosci fotografa w utrzymaniu aparatu. czyli dla d50 dochodzi jeszcze x1.5?
pozdrawiam
Daniel
Przecież fizycznie ten obiektyw nadal ma 50mm, inna ogniskowa wynika tylko z różnic w budowie korpusów. Czyli zasada IMO działa tak samo :)
ddaanniieell
04-08-2006, 11:18
proszek, to zalozmy, ze ta matryca jest 10 razy mniejsza, albo nawet 100, to chyba intuicyjne, ze przy minimalnym ruchu zdjecie bedzie bardziej rozmazane. albo inaczej czy np. w kompaktach o rzeczywistym przedziale np. 6.3-63 mm (odpowiednik 38-380 mm) wystarczy powiedzmy 1/100 na dlugim koncu to stabilnosci zdjecia?
wiem, to sa takie czysto teoretyczne rozwazania, jednak twierdze, ze zasada 'powstala' dla 35mm.
pozdrawiam
Daniel
ray_knox
11-08-2006, 08:41
dyskusja na Forum (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=3708&highlight=odwzorowanie) nt. ogniskowej i ostrosci z reki
ddaanniieell ma rację, ale spokojnie można ta zasadę stosować w cyfrze, przeliczając ogniskową obiektywu (w nikonie x1,5) Czyli 50mmx1,5=75
Witam, bezwzględnie statyw, Zbigniew Pękosławski "Fotografia w praktyce amatorskiej" wyd.IV z 1977 roku ( mam je do dzisiaj ) str.98 cyt. "Poważny amator powinien zakupić statywo o sztywnej, solidnej konstrukcji i nie wstydzić się jego używania ...... nieocenione usługi oddaje statyw w fotografii architektury i poważnych studiach krajobrazowych". Czytałem tę książkę wiele razy, nie żałuję.
Pozdrawiam