Zobacz pełną wersję : SB-400 w MM za 149 zł
Cześć.
W poznańskich MM jest w promocji od dnia 30 stycznia lampa SB-400 za 149 zł.
http://www.mediamarkt.pl/poznan_bukowska/gazetka/
Jak jest w innych miastach tego nie wiem.
jacek.gold
28-01-2009, 13:49
gdyby ona jeszcze chciała działać bezprzewodowo w ttl to kupiłbym 5 :(
gdyby ona jeszcze chciała działać bezprzewodowo w ttl to kupiłbym 5 :(
Wtedy nasze portfele by miały za dobrze :)
Ale jak widać raz na jakiś czas można coś ciekawego i taniego w MM znaleść dla swojego aparatu.
Dla porównania:
http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/139030
Eeee... Ta lampa, to powinna byc gratisem dolaczanym do promocyjnych zestawow. O kant d... rozbic to co ona umozliwia.
mariobor
28-01-2009, 15:57
No to chyba tylko w twoim mieście jest w tej cenie. W mojej gazetce nie ma SB400 ... i z tego powodu się ciesze bo tydzień temu kupiłem za 169 w MM i bym sobie nie wybaczył przepłacenia 20zl ;) Co do samej lampy to zgadzam się powinna być jako gratis, kto wie może będzie za jakiś czas:) A tak na poważnie to jest to lampa która daje "jakieś" (choć ograniczone) możliwości zabawy światłem i w moim przypadku działa jako dodatkowy bodziec do zakupu SB800.
może Tobie nic nie umożliwia. Ja np. nie mogę sobie pozwolić na zakup sb-800, czy nawet używanej sb-600. Różnica w cenie jest spora.
Niedawno kupiłem tę lampkę i sama możliwość odbicia błysku od sufitu robi dla mnie kolosalną różnicę.
Dlaczego tak często zakładacie z góry, że każdy ma jak Wy sporo kasy na sprzęt i lubi ze sobą taszczyć kilogramy...
a jak tego dokonałeś ?
Zawsze to lepsze niz wbudowana :)
a jak tego dokonałeś ?
przekrecilem palnik w pozycje 90 stopni :P
nie do konca rozumiem co masz na mysli
Niedawno kupiłem tę lampkę i sama możliwość odbicia błysku od sufitu robi dla mnie kolosalną różnicę.Na pewno kupiles SB-400? :)
nie uzywałem tej lampy, a po konstrukcji wydawało mi się że wali tylko na wprost..
trzymam ją w ręku i powoli czytam...: "sb-400".
Tak, jestem pewny :) Cudów może nie zdziała, ale wbudowanej nie skieruje w górę.
ten malutki palniczek jest obracany do góy o ile mnie pamięć nie myli. Także błysk można skierować do góry.
czyli wychodzi na to, że dużo krzyku a lampy w rękach nie mieliście :D Thebeściaki :D
Dokładnie tak. Obraca się tylko końcówka lampy, a nie cała konstrukcja. Po zdjęciach może być ciężko się domyślić
Nie byłem zainteresowany tym modelem to nie trzymałem, a po zdjęciach z sieci nie można tego stwierdzić dlatego pytam.
Nie byłem zainteresowany tym modelem to nie trzymałem, a po zdjęciach z sieci nie można tego stwierdzić dlatego pytam.
Ja piłem bardziej do wypowiedzi Stig'a, odebrałem to jako trochę jak "jestem profesjonalistą, a ta lampa jest za tania żeby była dobra" :P Dlatego troche mnie poniosło, wybaczcie :)
mariobor
28-01-2009, 16:22
Tak to jest , pozory mylą :)
A tak dla porównania tej lampki. jej liczba przewodnia 21 , liczba przewodnia wbudowanej (wg instrukcji D80) 13 to dla samej mocy błysku wydaje mnie się że za taką kase warta do rozważenia na początek. Do tego dochodzi ruchomy palnik 45' , 60' , 90' i można się już coś pobawić:)
Za tę cenę jest bardzo ok, a jak ktoś pisał w wątku obok, ma jedną niewątpliwą zaletę - da się schować do kieszeni :)
Mam SB-800, ale za ~150 PLN to bym sobie tego maluszka sprawił :)
Pzdr
Kijas
Do tego dochodzi ruchomy palnik 45' , 60' , 90' i można się już coś pobawić:)
Dla ścisłości: 60', 75', 90'. Choć przy innych kątach też można wyzwolić błysk, ale tylko na tych 3 palnik "wskakuje" i trzyma się na swoim miejscu.
mariobor
28-01-2009, 16:27
pisane z pamięci a ona jak wiadomo czasami zawodzi :)
MadOnion
28-01-2009, 16:36
a jak tego dokonałeś ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/01/bounce90KEN_8337-1.jpg
źródło (http://www.kenrockwell.com/nikon/images1/sb-400/bounce-90-KEN_8337.jpg)
Szczerze to ja też kiedyś sądziłem, że to takie troszkę większe wbudowane gówienko... ale fakt obracania się palnika, niektóry może uratować dupsko ;)
Ten maluch jest wart swojej smiesznej ceny, jak juz sobie kupie starsza siostre, jej i tak nie sprzedam. Jest bardzo praktyczna a do pomieszczen ca. 20 m² w zupelnosci wystarcza, czyli do "cioci na imieniny" w sam raz ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/01/bounce90KEN_8337-1.jpg
źródło (http://www.kenrockwell.com/nikon/images1/sb-400/bounce-90-KEN_8337.jpg)
Dziękuję :)
Panowie zaskoczeni "funkcjonalnością SB-400" - czy wy czytacie to forum?
cały wątek z fotami...http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=82499
Ja piłem bardziej do wypowiedzi Stig'a, odebrałem to jako trochę jak "jestem profesjonalistą, a ta lampa jest za tania żeby była dobra" :P Dlatego troche mnie poniosło, wybaczcie :)Masz chyba jakies kompleksy, skoro moje pytania odebrales w ten sposob. :) Dla mnie to jest nadal szajs, a nie lampa. Nie interesuje mnie taki sprzet, a wszystko co mozna zobaczyc na zdjeciach to monolit, ktorym nijak sie nie da operowac. Dlatego tez nie wiedzialem, ze ten palniczek wielkosci paznokcia mozna obracac, i zadawalem pytania, ktore doprowadzily do konkretnych informacji.
Panowie zaskoczeni "funkcjonalnością SB-400" - czy wy czytacie to forum?A uwazasz, ze wszyscy maja czas, zeby czytac wszystkie watki? :)
Przychylam się do opini zadowolonych użytkowników lampki SB-400 - ma wyższą wartość lp w stosunku do wbudowanego flesza, a przede wszystkim możliwa jest 3-stopniowa regulacja palnika. Nie chcąc powielać wcześniejszych przykładów zastosowania SB-400, których wiele można znaleźć w innych wątkach, w skrócie przedstawię moje "świeże" doświadczenie. Jesienią wzbogaciłem swój skromny zestaw lampą Sigmy 500 Super podejmując "zabawę" z dodatkowym fleszem - błyskiem SB-400 wyzwalam Sigmę. Prawdę mówiąc, nie spodziewałem się po takiech "kombinacjach" ciekawych efektów - tymczasem jestem mile zaskoczony:-) Właśnie w takim przypadku możliwość uniknięcia bezpośredniego błysku (na jaki jesteśmy skazani korzystając z wbudowanej lampy) pozwala na osiągnięcie korzystniejszych dla zdjęcia rezultatów.
Podsumowując - szczerze polecam zaopatrzenie się w SB-400 - ceny w obecnych promocjach są bardzo niskie, a możliwości naprawdę zadowalające.
marszull
29-01-2009, 12:19
ja jakis czas temu tez zakupilem w fotojokerze za niecale 200zl
moim zdaniem calkiem spoko wydane 200zl :-)
i pisze to mimo ze mam tez sb 800
mrpawcio
29-01-2009, 17:33
Mały offtopic... Czy SB-400 można wyzwolić bezprzewodowo lampę SB-800?
Mały offtopic... Czy SB-400 można wyzwolić bezprzewodowo lampę SB-800?
Tak, lampą SB-400 można wyzwolić lampę SB-800. W drugą stronę to nie działa.
To bardzo fajna lampa. Mała, leciutka, poręczna, nie rzucająca się w oczy i nie źre dużo energii. Z tych powodów, lubię ją nosić na spacery czy na kameralne imprezki, a w domu jest non stop w użyciu.
A jak się chce, to można sobie samemu nawet do niej dyfuzorek sprawić.
Tak, lampą SB-400 można wyzwolić lampę SB-800. W drugą stronę to nie działa.
To Sb-400 można ustawić w tryb commander?
mariobor
29-01-2009, 19:43
Nie wiem jak działa fotocela SB 800 ale jeśli jest opcja na pierwszy błysk to by się to dało chyba zrealizować:) warunek SB400 musi być odpalona na manualnych ustawieniach.Inaczej robi "chyba" przedbłyski. Jak będę w domu to zobaczę jak to działa z moją fotocelą na pierwszy błysk... tylko pytanie po co SB800 wyzwalać SB400 jak można to zrobić równie dobrze wbudowaną? Jeśli jestem w błędzie to poprawcie.
może sb-400 ma większy zasięg... więc mogłaby lepiej zastapić wbudowana, poza tym może trochę odchylić palnik, tak aby 800 jeszcze zadziałala...
tez myśle czy sobie jednej nie sprawić (... i może przerobić...)
Nie wiem jak działa fotocela SB 800 ale jeśli jest opcja na pierwszy błysk to by się to dało chyba zrealizować:) warunek SB400 musi być odpalona na manualnych ustawieniach.Inaczej robi "chyba" przedbłyski. Jak będę w domu to zobaczę jak to działa z moją fotocelą na pierwszy błysk... tylko pytanie po co SB800 wyzwalać SB400 jak można to zrobić równie dobrze wbudowaną? Jeśli jestem w błędzie to poprawcie.
wbudowana wali na wprost i to ją często wyklucza z użycia... sb400 można ustawić na sufit, zastanawiam się nad takim zakupem...
szymoire
30-01-2009, 01:03
Po przerzuceniu chyba z 20 wątków z SB400 w roli głównej mam jedno pytanie: czy po podpięciu jej do d70s da radę wprowadzać jakieś korekty ustawienia mocy błysku lampy z poziomu body? Bo odpowiedzi jakie znajduję są co najmniej sprzeczne, ale ze wskazaniem na to, że nie :(
jacek.gold
30-01-2009, 01:16
nie mam tej lampki ale z tego co wiem to jest ona sterowana przez body
więc mozna jej dać zapewne korekcję z poziomu body
mrpawcio
30-01-2009, 01:21
No ja właśnie też myślałem nad 400stką żeby wyzwolić 800stke, odchylając palnik do góry. Czy ktoś, kto ma obie te lampy mógłby to sprawdzić i dać znać? Promocja już jutro od 7:00 :P
jacek.gold
30-01-2009, 01:27
niemożna :)
to by było zbyt piękne co zresztą pisałem w jednym z pierwszych komentarzy w tym wątku
pisałeś o pracy bezprzewodowej - której nie będzie realizowała, ale zamontowana na body powinna odpalać zdalną 800 ale może się mylę
mariobor
30-01-2009, 09:02
wbudowana wali na wprost i to ją często wyklucza z użycia... sb400 można ustawić na sufit, zastanawiam się nad takim zakupem...
No ale wbudowaną można ustawić na 1/128 błysku i wtedy odpali z fotoceli SB800 jednocześnie nie będzie odczuwalna zupełnie na zdjęciu. Ja tak robię i spisuje się całkiem całkiem. Z tym że zamiast SB800 mam fotocele na pierwszy błysk własnej produkcji i 2 stare lampy :)
mariobor - wszystko zależy co fotografujesz, ja np. jakieś małe przedmioty które mają duży odblask, wtedy każde światełko widać...
Ciekawe dlaczego jest taka różnica w cenach tych lamp w MM. W Szczecinie tydz. temu kosztowała bagatela 459 zł.
szymoire
30-01-2009, 18:02
dziś pytałem w Łodzi jak sprawa wygląda. Nie ma w obu MM, ostatnio była za 177.
U mnie w MM nie ma tej promocjii ,kosztuje 199zl
Ciekawe dlaczego jest taka różnica w cenach tych lamp w MM. W Szczecinie tydz. temu kosztowała bagatela 459 zł.
Z ciekawości (bo w planach SB-600) zaszedłem dziś do szczecińskiego MM. I żadej lampy do Nikona nie było nie mówiąc już o jakiś promocjach.
Każdy sklep rządzi się swoimi prawami. W Szczecinie można np. znaleźć bootlegi Pink Floyd (nieco nielegalne jednak), bo jeden z szefów jest fanem PF.
Może jakiś chiński kontener z lampami akurat trafił do Poznania :)
Może jakiś chiński kontener z lampami akurat trafił do Poznania :)
Chyba kontenerek. Sprzedawca powiedział, że były 3 sztuki i zeszły zaraz po otwarciu marketu. Śmiech na sali
Byłem dzisiaj w MM Marcelin i lamp już nie było. Widziałem jedną, ale jako gratis do ( chyba ) D80.
W Fotojokerze w sklepie internetowym SB400 kosztuje 177 zł (co ciekawe w gazetce jest za 199 zł).
W Fotojokerze w sklepie internetowym SB400 kosztuje 177 zł (co ciekawe w gazetce jest za 199 zł).
Bo jak doliczysz koszt wysyłki to wyjdzie Ci około 199zł.
dzisiaj odebralem moja SB400 od kuriera. Zamowilem w internetowym sklepie Fotojoker gdyz w normalym nie bylo na stanie. W internetowym koszt 177 + 19,5 zł kurier natomiast w normalnym 199. Na lampke czekalem od piatkowego popoludnia. Biorac fakt ze po drodze byl weekend - wysylka blyskawiczna. Jesli chodzi o foty to roznica kolosalna - wbudowana lampa w D60 skierowana na obiekt fotografowany a SB400 na 60 st w gore to niebo i ziemia. Goraco polecam ta lampke bo naprawde za 197,5 zł roznica w jakosci zdjec zasadnicza. !!!
Mam pytanie gdyz rozgladalem sie za dyfuzorem i koszt takowego dedykowanego do SB400 to ok 99 zł :/ Wiecie jaki inny podejdzie do tej lampki bądz jak i z czego samemu zrobic? :)
osobiście próbowałem dobrać dyfuzor z wielu dostępnych tanich zamiennków - niestety, żaden nie pasował (lampa ma dosyć nietypowy kształt) - kupiłem więc Sto-Fen'a za $13 (przy ówczesnym kursie - rok temu - była to 1/3 ceny na naszym rynku); obecnie widziałem ofertę na allegro za 64zł; pozdrawiam
Tu masz wzor, jak z kartki papieru zrobic fajny dyfuzor do SB400, zaleta jest, to, ze A4 znajdziesz wszedzie (nie trzeba ze soba nosic) i jak juz pamietasz jak sie zagina, pare sekund i gotowe ;) http://www.kenrockwell.com/nikon/images1/sb-400/sb-400-diffuser.pdf Warto przeczytac tez caly "test" http://www.kenrockwell.com/nikon/sb400.htm
testował ktoś SB-400 w roli commandera do komunikcji z innymi lampkami... w cls-ie
czy założona na body spełni się w tej roli?
ona nie dziala w CLS. ma tylko ittl. Nawet tryb manualny jest mozliwy do uruchomienia tylko z puszka D40 chyba...
nie chodzi o prace zdalną... tylko jako lampka na sankach body zastępująca wbudowaną w trybie commander...
w instr. do SB-400 jest napisane
This Speedlight, which features the Nikon Creative Lighting System (CLS),
provides i-TTL flash operations in combination with CLS-compatible
cameras. Manual mode is also available with the D40 camera.
Nie dziala jako commander!!!!
z CLS dziala tylko blokada sily blysku...
sokrates
05-02-2009, 13:04
widać nie wszyscy dobrze rozumieją co kryje się pod nazwą CLS - i utożsamiają CLS jako ogólnopojęte błyskanie zdalne - a tak nie jest. Błyskanie zdalne jest tylko 1 z elementów systemu CLS - i akurat SB400 tego elementu nie posiada, ale jest zgodna z iTTL (również jest to element CLS jako całości)
Kasandra
05-02-2009, 13:07
a po polsku można prosić?tak wiesz dla blondynki
sokrates napisal wlasnie wersje dla blondi. prosciej i poprawniej sie nie da :)
Kasandra
05-02-2009, 13:29
To inaczej: czy wyzwolę tą lampą błysk z SB900 (bez wnikania w szczegóły)?
Jesli w sb-900 uaktywnisz fotocele to blyskajac sb-400 wyzwolisz 900ke... tyle tylko ze do takiego wyzwolenia sb-900
wystarczy lampka wbudowana w body.
Nie wyzwolisz, a po za tym był już taki temat:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=65496
A w skrócie cytując samego siebie:
"CLS (Creative Lighting System) jest nazwą dla całego systemu oświetleniowego Nikona, w skład którego wchodzą lampy (np. SB-400, SB-600...) kabelki do wyzwalania lamp, sterownik błysku SU-800, i nigdzie nie ma powiedziane, że jeżeli aparat obsługuje CLS to można wyzwalać bezprzewodowo
tutaj jest mowa o AWL (Advanced Wireless Lighting) i to jest poprawny skrót do określania wyzwalania bezprzewodowego, no i w skład tego wchodzą lampy (sb-600, sb-800, R200) no i sterowniki (np. D80, D300, SU-800)"
Kasandra
05-02-2009, 13:52
aha dziękuję, ale tej wbudowanej nie odchylę do góry , a tę mogę. I czy wtedy odpalę Sb900?
Jeśli tak to fajna sprawa taka lampeczka w takiej cenie
Nie wyzwolisz, a po za tym był już taki temat:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=65496
A w skrócie cytując samego siebie:
"CLS (Creative Lighting System) jest nazwą dla całego systemu oświetleniowego Nikona, w skład którego wchodzą lampy (np. SB-400, SB-600...) kabelki do wyzwalania lamp, sterownik błysku SU-800, i nigdzie nie ma powiedziane, że jeżeli aparat obsługuje CLS to można wyzwalać bezprzewodowo
tutaj jest mowa o AWL (Advanced Wireless Lighting) i to jest poprawny skrót do określania wyzwalania bezprzewodowego, no i w skład tego wchodzą lampy (sb-600, sb-800, R200) no i sterowniki (np. D80, D300, SU-800)"
Dlaczego wprowadzasz w blad?
Zdalnie nie wyzwolisz (w CLSie) ale wogole blysk 400ki moze wyzwolic sb-900 o ile ta ma wlaczona fotocele!
sokrates
05-02-2009, 13:55
bez wnikania w szczegóły to SB900 (oraz SB800) wyzwolisz w zasadzie wszystkim co błyska :-) łącznie ze starą radziecką lampą na 220V....
Mr. who ma racje. sb-400 jest totalnie ograniczona. niczym jej nie wyzwolisz, ani niczego nia nie wyzwolisz, chyba ze dysponujesz D40, pewnie tez 40x lub 60. One maja w menu dodatkowe ustawienia dla tej lampy.
Z pozostalymi skrzynkami masz tylko ittl i kontrole ekspozycji, jakis tam czerwone oczy i synchro na 2ga kurtyne. dziala tez blokada blysku.
sprawdzilem temat bo ostatnio jak pisalem w innym watku kupilem to cos za 100zl w MM.
NIE da sie jej wyzwolic stawiajac na fotoceli. Nie ma gniazda synchro. Jesli zdalnie to tylko po kablu sc17 i pochodnymi. Byc moze zadziala z nikonowa fotocela SU-4 ale nie wiem, wiec na 100% nie potwierdze.
edit: pojawily sie nowe posty zatem uscislajac - sb400 wydje z siebie przedblyski z wiadomych wzgledow, jesli komus pasuje wyzwolenie dla wyzwolenia - OK, ale zastosowania dla czegos takiego nie widze. nie ma trybu M poza wspolpraca ze wspomnianymi puszkami. Nie ma nawet guzika do przetestowania czy blyska.
aha dziękuję, ale tej wbudowanej nie odchylę do góry , a tę mogę. I czy wtedy odpalę Sb900?
Jeśli tak to fajna sprawa taka lampeczka w takiej cenie
Wbudowanej nie odchylisz, to prawda.
Nie ma znaczenia w ktora strone bedzie skierowany palnik sb-400 zeby wyzwolic sb-900 pracujaca na fotoceli,
wazne jest zeby blysk 400ki zostal w jakis sposob "zauwazony" przez 900ke.
NIE da sie jej wyzwolic stawiajac na fotoceli. Nie ma gniazda synchro. Jesli zdalnie to tylko po kablu sc17 i pochodnymi. Byc moze zadziala z nikonowa fotocela SU-4 ale nie wiem, wiec na 100% nie potwierdze.
Dlaczego nie mialaby blyskac postawiona na kostce z fotocela?
Gniazdo synchro w takim wypadku nie jest do niczego potrzebne ;)
powodzenia :)
Co masz na mysli? Rozwiniesz wypowiedz?
Przyznaje ze sb-400 nie mialem nawet w rece, wg. mnie powinna blysnac postawiona
na kostce z fotocela. Czy nie? ;)
ja tez tak myslalem. niestety nie blyska. stawialem na 3 roznych fotocelach i zadna z nich jej nie wyzwolila. prawdopodobnie musi byc wiecej niz srodkowy styk aktywny by w ten sposob nia blyskac. stad moja wczesniejsza wypowiedz, ze byc moze zadziala z oryginalna SU-4.
Gdybym nie sprawdzil to bym nie pisal.
ja tez tak myslalem. niestety nie blyska. stawialem na 3 roznych fotocelach i zadna z nich jej nie wyzwolila. prawdopodobnie musi byc wiecej niz srodkowy styk aktywny by w ten sposob nia blyskac. stad moja wczesniejsza wypowiedz, ze byc moze zadziala z oryginalna SU-4.
Gdybym nie sprawdzil to bym nie pisal.
dziwne...
w takim wypadku nie mam pytan ;)
Zalozylem ze skoro rozne stare wynalazki mozna w ten sposob wyzwolic to i sb-400,
bledne zalozenie...
tez tak myslalem... i teraz mam sb-400
Kasandra
05-02-2009, 15:01
no ale za 100zł!więc super cena
Kasandra
05-02-2009, 15:13
no to sam widzisz, rewelka!
Wygląda na to, że SB-400, żeby błysnąć, musi być sprzężona z aparatem. Wg instrukcji, tylko w połączeniu z D40 i D60 możliwe jest przełączenie lampy z i-TTL na tryb M poprzez menu aparatu. Prawdopodobnie lampa odłączona od aparatu oczekuje sygnału i-TTL od aparatu, i dlatego nie błyska.
kielbach
05-02-2009, 16:08
Z D90 również zadziała M.