Zobacz pełną wersję : Ktoś robi zdjęcia ślubne D700?
Witam
Szukam kontaktu do osób fotografujących śluby D700. Bardzo bym prosił o podesłanie NEF-ów z tego aparatu. Ostatecznie może jakieś linki do galerii fotografii ślubnych robionych D700.
Z góry dziękuję za pomoc. Wojtek
renart_wk(at)op.pl
Witam
Szukam kontaktu do osób fotografujących śluby D700. Bardzo bym prosił o podesłanie NEF-ów z tego aparatu. Ostatecznie może jakieś linki do galerii fotografii ślubnych robionych D700.
Z góry dziękuję za pomoc. Wojtek
renart_wk(at)op.pl
Odezwij się do robin102.
jacek.gold
28-01-2009, 13:54
Odezwij się do ribin102.
Tego bym mu nie życzył :)
dostanie taaaaaaką listę wad i się chop zniechęci
robin102
28-01-2009, 13:58
A już tam wad. Odkąd używam D700 nie istnieje dla mnie zagadnienie szumów i niecelności AF-a.
Jednak na autorytet w fotografii ślubnej to się absolutnie nie piszę. Zaczynam i uczę się.Trzeba by uderzyć do prawdziwych forumowych fachowców w tym temacie. Poględzić o cenach, konkurencji, sprzęcie to proszę bardzo :)
Tego bym mu nie życzył :)
dostanie taaaaaaką listę wad i się chop zniechęci
A to fakt, chociaż w ostatnich wątkach się nawet pozytywnie na jego temat wyrażał ( ale nie wiem jaki miał humor ):)
A już tam wad. Odkąd używam D700 nie istnieje dla mnie zagadnienie szumów i niecelności AF-a.
Jednak na autorytet w fotografii ślubnej to się absolutnie nie piszę. Zaczynam i uczę się.Trzeba by uderzyć do prawdziwych forumowych fachowców w tym temacie. Poględzić o cenach, konkurencji, sprzęcie to proszę bardzo :)
Ostatnio zamieszczałeś nawet fotki (ślubne) stąd moja reakcja.:)
Znajdzie się ktoś, kto poratuje kilkoma NEFami-slubniakami na wysokim iso? Bardzo mi zależy na samodzielnej obróbce tych NEF-ów
Tak sobie myślę... do czego Ci to?:)
piotrnas
28-01-2009, 21:59
Portfolio pewno buduje ;)
Portfolio pewno buduje ;)
Nie rób sobie jaj!
Po prostu trafiam na głosy, że puszka D700 owszem świetna, ale już nad obrazkiem nieco trudniej zapanować niż w canonie np. 5D. Więc jakbym takiego NEFa - ślubniaka obrobił po swojemu, to może wyrobiłbym sobie zdanie, upewnił, że jednak obrazowanie D700 nie będzie stanowiło dla mnie problemu.
Nie rób sobie jaj!
Po prostu trafiam na głosy, że puszka D700 owszem świetna, ale już nad obrazkiem nieco trudniej zapanować niż w canonie np. 5D. Więc jakbym takiego NEFa - ślubniaka obrobił po swojemu, to może wyrobiłbym sobie zdanie, upewnił, że jednak obrazowanie D700 nie będzie stanowiło dla mnie problemu.
Aha 300 fotek razy, powiedzmy ze swietnie znasz oprogramowanie, 2 min. sztuka, no i ? Oplaca sie tyle siedziec przy kompie?
A obrazek w D700, trudno zapanowac?? - moze lepiej zaplacic profesjonaliscie? I sie nie meczyc. Pzdr.
Nie kumam,,, Jeżeli z d700 ma być coś nie halo, to faktycznie lepiej zmienić profesję
Ja właśnie też nie kumam - prosimy o rozwinięcie wątku, że w d700 trudno zapanować nad obrazkiem :D
Sprawa jest prosta - chcę osobiście obrobić NEFy z D700 i już.
Decyzję o zakupie D700 już właściwie podjąłem na 99%, ale jeden za znanych fotografów ślubnych z forum canona, zasiał we mnie spore wątpliwości co do jakości kolorów z D700. Zresztą znany tu wszystkim i szanowany Adam Trzcionka, na Fotopolis wyraził swą subiektywną opinię na ten temat "...nie podobają mi się kolory, jakie generuje D700, szczególnie zielenie i tony skóry. Jakkolwiek w pliku NEF mogę dokonywać swobodnych korekt nie udało mi się doprowadzić obrazka z D700 do tego, co w 5D urzeka mnie najbardziej - niesamowitej ostrości, płynności, pięknego odwzorowania kolorów skóry, pastelowości i miękkości barw".
Ale to jest opinia tych panów, ja chciałbym obrobić taki materiał ślubny z D700 samemu, i przekonać się, czy moja opinia będzie zbieżna z tą wyrażaną przez zawodowców - stąd "rozpaczliwe" próby zorganizowania NEFów ślubnych do obróbki. Niestety w mojej okolicy nie znam nikogo z D700. Na szczęście znalazła się dobra dusza na tym forum i NEFy juz do mnie lecą.
Zoidberg
28-01-2009, 23:43
Daj znać jakie są wyniki Twoich eksperymentów.
Rowniez ciekaw jestem niezmiernie.
Jacek B.
28-01-2009, 23:50
Też jetem ciekaw choć mam pewne obawy jeśli chodzi o wyniki.
ja kazdemu majacemu obawy przed d700 moge serdecznie polecic 5dmk2.
po co kupowac cos czego sie podswiadomie czlowiek obawia?
ja kazdemu majacemu obawy przed d700 moge serdecznie polecic 5dmk2.
po co kupowac cos czego sie podswiadomie czlowiek obawia?
Dokładnie tak. Nic na siłę :)
Niedzwiedz
29-01-2009, 01:52
słuchaj kolego :) miałem 5d mam d3 i d700 tym drugim jeszcze nie robiłem ślubów ale imo nie rożni się od d3 :) praca nad kolorami to dokładne wywołanie RAW, dobre oświetlenie i jeszcze kilka tematów. Kupujac 5d nie bedziesz wcale miał lepszych klorow od d700, wszytko to kwestia wypracowania ich, tak d3 ma wiesza glebie kolorow zdjecia maja mocniej nasycone kolory (lub wg mnie canon ma wyprane kolory ). Robisz sluby dziwi mnie twoje pytanie winnes wiedzieć co ci potrzeba do pracy .
BTW Adam T używa d3 i 5d równocześnie, pokaz mi które to sa foty z d3 a które z 5d
tak mnie naszlo teraz, jak to jest z magia canonow w rawach?
Niedzwiedz
29-01-2009, 02:37
otwierasz rawa i mówisz abrakadabra i hokus pokus :) , więcej o magii kolorów Adam i Kalina na szkoleniu będą mówić :)
no to mam nadzieje na bootleg video bo mnie szkolenie na pewno ominie :(
ps. wlasnie, apropo video ze szkolen, to czy ktos kiedys o tym pomyslal???
otwierasz rawa i mówisz abrakadabra i hokus pokus :) , więcej o magii kolorów Adam i Kalina na szkoleniu będą mówić :)
ja tak nie z gruszki ni z pietruszki wyskocze jak filip z konopii :)
A na jakim szkoleniu ? mozna sie ewentualnie zapisac ?
robin102
29-01-2009, 12:14
...BTW Adam T używa d3 i 5d równocześnie, pokaz mi które to są foty z d3 a które z 5d
Po tej obróbce, tym programem który używa Pan Adam T. to chyba nawet plików z mojego Olympusa C5050 byś nie poznał czy są z niego, czy z C5D. Ja w każdym razie nie poznaje :mrgreen:
..... więcej o magii kolorów Adam i Kalina na szkoleniu będą mówić :)
Szczerze i serdecznie śmiem wątpić. Który kucharz zdradza swoje receptury :) przecież z tego jest kesz. Szkolenie nie jest po to abyście robili lepsze zdjęcia tylko po to aby ktoś tam coś zarobił, a może się mylę :)
Takie prawo rynku. To jak z gorączką złota w Ameryce> najbardziej wzbogacili się na niej producenci kilofów i fasoli w puszkach :)
Niedzwiedz
29-01-2009, 17:09
ja tak nie z gruszki ni z pietruszki wyskocze jak filip z konopii :)
A na jakim szkoleniu ? mozna sie ewentualnie zapisac ?
poszukaj na ich stronach nic wiecej nie pisze bo wymoderuja mnie ;)
Adam Trzcionka
29-01-2009, 17:27
Po tej obróbce, tym programem który używa Pan Adam T. to chyba nawet plików z mojego Olympusa C5050 byś nie poznał czy są z niego, czy z C5D. Ja w każdym razie nie poznaje :mrgreen:
Robin, więcej elastyczności :lol: na swojej stronie piszesz, że zawsze jesteś otwarty na propozycje i sugestie Młodych. a co, jak Ci klient powie, Panie Robinie - pojedź Pan po kolorach? ;)
robin102
29-01-2009, 17:46
Panie Robinie - pojedź Pan po kolorach? ;)
Jadę Panie Adamie jadę, z niechęcią, ale pojadę. Klient nasz pammm :) chyba ;)
Z drugiej strony patrząc na szczęście tacy klienci mi się nie trafiają, na razie :) i oby tak było, a jak by co to odeślę do Pana Panie Adamie :)
I w nawiązaniu jakby do poprzedniej mej wypowiedzi która w trojaki sposób mogła by być odczytana. Nie mam nic do szkoleń Pana Panie Adamie. Sam się zapiszę. Nigdy człowiek nie wie tak dużo, żeby się nie musiał uczyć. Podziwiam pomysłowość i odwagę.