PDA

Zobacz pełną wersję : gdy hobby staje się czymś więcej...

tomik34
28-01-2009, 01:03
na początek pytania mała historia
Jestem człowiekiem który w wieku 16 lat dostał swój pierwszy aparat i z wujem uczył się co to ciemnia i stawiał pierwsze kroki w fotografii.
Potem przerwa uśpienie pasji.
Potem coś drgnęło ... kupiłem Panasonica FZ50 - pomyślałem dobra optyka nie będzie kusił wymianą obiektywu i inwestycjami. Myliłem się i to bardzo...dostrzegałem ograniczenia ... postanowiłem się ich pozbyć ... pomyślałem Nikon.
Czytam to forum od ponad roku ... ludzie piszący tu o fotografii pomogli mi obudzić ( panasonic też mi pomógł ) to co gdzieś w środku siedziało. Pomogli mi również w wyborze aparatu , optyki, akcesoriów. Teraz kiedy już jest mniej więcej czym robić zdjęcia, zaczynam się tym cieszyć i wciąga mnie to jeszcze mocniej ( nie zamieściłem jeszcze na forum zdjęć uważam że są jeszcze za słabe ) . Jednocześnie widzę braki które muszę uzupełnić - braki warsztatowe.
I tu powstaje pytanie. Pytanie do was czyli to tych którzy pomogli mi zarazić się pięknem fotografii. Co dalej ? jak ułożyć sobie dalsze połykanie wiedzy ? ( przecież forum nie wystarczy - nawet teksty Jacka "JK" chociaż są niesamowite )
Wiem że są kursy ale jaką kolejność wybrać ( przeważnie są tematyczne ) i gdzie najlepiej iść na śląsku ? Co jeszcze czytać ? Jak szukać ciekawych miejsc na zdjęcia ?
Może pytania banalne ale takie przychodzą mi do głowy .

autograf
28-01-2009, 01:46
Co jeszcze czytać ?

Działy fotograficzne. Nie onanizuj się w DSLR. Czytaj komenty pod pracami ;)

Duża skarbnica wiedzy!

marszull
28-01-2009, 13:02
proponuje ksiazki na allegro, jest duzo starych tytulow w smiesznych cenach, a co do kadrowania czy tez podstaw naswietlania to w zasadzie nic sie nie zmienilo.
Jesli mozesz to kupuj tez albumy fotograficzne (tu polecam ebay - naprawde mozna znalezc super pozycje w bardzo dobrych cenach) i ogladaj jak najwiecej zdjec (wlasnie albumy, wystawy, prasa itd)
i podstawa trzeba robic jak najwiecej (przemyslanych) zdjec ;-)

bartekh86
28-01-2009, 14:03
Jak najmniej czytaj na temat sprzętu (co sam robię i jestem świadom tego błędu) a jak najwięcej szukaj inspiracji. Może powiem co mnie najbardziej inspiruje:
1. do pięknej fotografii kolorowej - książki Bryana Petersona, obecnie są trzy, ładnie wydane - wszystkie dostaniesz w empikach, każda w cenie trochę ponad 30zł. Napisana w sposób taki, że po każdym rozdziale wybiegasz z domu z aparatem. I przede wszystkim zdjęcia piękne.
2. Po obejrzeniu filmu Masters of Wedding photography II zająłem się fotografią ślubną i stało się to moją pasją, uwielbiam oglądać zdjęcia ślubne mistrzów (na przykład Jeff Ascough). Oglądaj strony internetowe i portfolia ludzi, którzy są dobrzy w tym co robią. Co do fotografii ślubnej, to nawet na tym forum jest taki jeden (nick: niedźwiedź chyba), którego portfolio oglądam regularnie na zmianę z Jeffem Ascough.

Pershing
28-01-2009, 14:31
Tak niedźwiadek robi super ślubniaki, do tego poglądaj Adama Trzcionkę, radzika100, no i koniecznie kalinę. Można szukać w ich pracach inspiracji a w zalezności od posiadanegfo talentu próbować zbliżyć się poziomem do nich.

tomik34
28-01-2009, 21:56
Dzięki Panowie bardzo
Czy mogę prosić o więcej namiarów na ciekawe strony ze zdjęciami "mistrzów" powiem że strona Jeff Ascough-a mnie rozwaliła - już mam pomysły .

vASQ
28-01-2009, 22:26
Ja moge polecic Ci ksiazke ktora ostatni zakupilem(i j/w Petersona ), Okiem Fotografa-Michaela Freemana.

redrumdanyboy
30-01-2009, 10:45
Od siebie polecam portal agencji tamtam albo visavis, tam można znaleźć naprawdę ciekawe reportaże (forma odbioru podcasty). Jest jeszcze magazyn, który jedna z tych agencji wydaje. Co prawda raz na jakiś dłuższy czas ale warto do tego sięgnąć. Jest zupełnie darmowy, nazywa się 5 klatek. A tak w ogóle myślę, że sailor zrobił komuś kiedyś wielką przysługę : ) o właśnie tą kopalnią linków http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=714399&postcount=5

pradut
30-01-2009, 10:49
po pierwsze pilnuj sie żeby nie przegadać połowy życia na forum, bo nawet jak zostaniesz świetnym fotografem to tylko przez połowe życia

tu coś do obejrzenia

http://www.madeinphoto.fr/

tomik34
03-02-2009, 18:37
powiedzcie proszę coś o kursach
Jaką kolejność - bo są przeważnie tematyczne typu portret,akt, krajobraz no i jeszcze obróbka .
Czy na kurs obróbki iść na początku czy najpierw kurs zdjęć( myślę że fajnie byłoby zobaczyć zawodowca w akcji).

elanek
04-02-2009, 09:26
Rób zdjęcia, oglądaj obrazy, rób zdjęcia, czytaj książki, rób zdjęcia, rozwijaj wyobraźnię, rób zdjęcia - i nie oglądaj na początku za dużo zdjęć innych ludzi. Szukaj swojego stylu, ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia. Nie musisz robić takich zdjęć jak inni, nie musisz być dobry we wszystkim, robiąc zdjęcie nie myśl o tym, jak będzie odbierane na forum bądź portalach fotograficznych.
Mój znajomy uwielbia fotografować koty, chyba jest nawet od tego magistrem :), hipnotyzuje je skubaniec...
http://onephoto.net/index.php?id=509804#509804
Miłej zabawy. I nie spinaj się za bardzo jak ktoś źle będzie Twoje zdjęcia odbierał - jego prawo :)

marszull
04-02-2009, 20:09
te koty sa naprawde bardzo bardzo

slawekkawek
04-02-2009, 20:21
ja polecam książki Bryana Petersona genialnie tłumaczy jeżeli nie znasz słownika fotografa i tak zrozumiesz po za tym rusza temat i daje przykłady w trakcie czytania proponuje samemu robić opisane eksperymenty .... książka 6/6