PDA

Zobacz pełną wersję : Po odinstalowaniu view nx zniknely zdjecia... Help

Sprezyn
27-01-2009, 23:03
Witam,
W kwestiach fotograficznych w tym roku definitywnie mam pecha najpierw rozstalem
sie z D40 i D60 (wbrew woli - skradziono) a teraz po odinstalowaniu programow
Nikona (viewnx i programy do transferu) ZNIKNELY MI WSZYSTKIE ZDJECIA
Z FOLDERU W KTORYM PRZECHOWYWALEM. Kilkadziesiat giga zdjec - lata, lata
historii.
Prosze o pomoc jesli ktos ma pomysl co sie moglo stac. Po cofnieciu systemu
sa foldery ale puste - dotyczy to tylko drugiej partycji. Nie jestem jakims
szczegolnym komputerowym laikiem ale nie mam wcale koncepcji co sie stalo.
Minuta i nie ma zdjec....

Sprezyn
27-01-2009, 23:09
tak jakby view nx zabral ze soba do piekla wszystkie powiazane zdjecia....

Boryszuk
27-01-2009, 23:33
a programy do odzyskiwania danych? Zajmie to chwile, ale raczej warto chyba...

bartekh86
28-01-2009, 15:07
Nie zazdroszczę. Ja w wakacje sformatowałem dysk, który był jedynym miejscem ze zdjęciami z podróży poślubnej. Udało się odzyskać programem ontrack recovery czy jakoś tak. Poszukaj go przez google.

bartekh86
28-01-2009, 15:08
a może view nx tylko je przetransportował gdzieś? Spróbuj użyć funkcji wyszukiwanie w systemie i znaleźć wszystkie pliki jpg. Wyszukaj i wpisujesz *.jpg
Powodzenia życzę

Jacek Wrzesińsk
28-01-2009, 18:52
A czasem nie miałeś w nef-ach? Inne przeglądarki mogą ich nie widzieć.

luczek
28-01-2009, 21:38
Nie ruszaj nic na tym dysku! i zgłoś się do mnie na priv. Odzyskiwałem w pracy już nie takie rzeczy.

sokrates
28-01-2009, 22:53
najlepiej nic nie rób sam jeśli się nie czujesz na siłach, wyłącz kompa i oddaj dysk komuś kto ma doświadczenie w takich sprawach (odzyskiwanie danych). Pewnie to jakaś błachostka, ale lepiej dmuchać na zimne. Przywracanie systemu to duży błąd. Ono i tak nie odzyskuje skasowanych plików (tylko programy i ustawienia rejestru) a sam proces odzyskiwania wygenerował mnóstwo danych na dysku, co moze znacznie utrudnić odzyskanie twoich plików.

Alonzo
29-01-2009, 22:04
Moim skromnym zdaniem-za poprzednikami-lepiej nie ruszać twardego dysku, w szczególności partycji na której przechowywane były zdjęcia. Jakiekolwiek zapełnienie jej nowymi plikami może całkowicie uniemożliwić odzyskanie utraconych zdjęć-które stały sie jakby niewidoczne dla systemu ale posiadają swoje konkretne miejsce-zapisanie na ich miejscu kolejnych plików spowodować może całkowite utracenie tych "straconych". Najlepiej oddać to komuś sprawdzonemu, zajmującemu sie tym zawodowo-w wypadku takiej wartości zaginionych plików. Swojego czasu bawiłem sie w odzyskiwanie plików programem Easy Recovery Pro - który nie dawał stu procent pewnosci-ja jednak miałem szczęście ale i pliki nie były aż tak cenne by szczególnie bać się ryzyka.
Na drugi raz radzę robić kopie swoich kolekcji-i nie poprzestawać na zgrywaniu ich na CD (lub o zgrozo-DVD-większa pojemność-większa ewentualna strata) ale kopiować na inny, bezpieczny komputer/pamięć flashowa, zewnętrzny dysk twardy.
Pozdrawiam.
Alonzo

Alonzo
29-01-2009, 22:05
Oczywiście daleki jestem od proponowania by próbować odzyskiwać to samemu-bez żadnej praktyki w tej dziedzinie, tudzież dawania tej roboty byle komu. Zapewne w każdym większym mieście znajdzie sie serwis który jest to w stanie zrobić, odzyskać, na ile jest to wciąż możliwe-i zrobic to dobrze.
Głowa do góry!
Alonzo