PDA

Zobacz pełną wersję : ,,BLOKADA POMIARU ŚWIATŁAW D70S"

CSC
03-08-2006, 20:40
MAM NIKONA D70S, JESTEM AKTUALNIE NA WYJEŹDZIE I POTRZEBUUJĘ POMOCY... ZE ZDJĘĆ KTÓRE OGLĄDAŁEM MOGĘ WYWNIOSKOWAĆ, ZE KIEDY WŁĄCZĘ PUNKTOWY POMIAR SWIATŁA I NAJADĘ ŚRODKIEM CELOWNIKA NA np.TWARZ I PRZESUNĘ APARAT TO JEDYNIE OSTROSC BEDZIE W TYM MIEJSCY WŁĄCZONA A SWIATLO ZOSTANIE ZMIERZONE CO PRAWDA W PUNKCIE ALE NIESTETY NIE NA TWARZY TYLKO W MIEJSCU GDZIE WCISNE SPUST...

CZY W NIKONIE D70S MOGĘ JAKOS ,,ZABLOKOWAĆ" POMIAR ŚWIATŁA NA TWARZY TEJ OSOBY? (CZYLI BLOKUJE OSTROSC + PUNKTOWY POMIAR)

SORY ZA WIELKIE LITERY ALE W TEJ ,,KAFEJCE" NA TYM KOMUTERKU NIE DA SIE WKACZYCMALYCH LITER BO KAPS LOK SIE POPSUŁ CZY COS...

PADI
03-08-2006, 20:46
Na prawo od wizjera masz guziczek AE-L AF-L
AE-L - blokowanie ekspozycji
AF-L - blokowanie ostrości

W menu [CSM menu - pozycja 15.] ustawiasz czy tym guziczkiem chcesz blokowac tylko ekspozycję, tylko ostrość czy i jedno, i drugie.

mariuniu
03-08-2006, 20:52
Mam D50 i wiem że w menu aparatu mogę ustawić m.in. blokadę ekspozycji AE + blokadę ostrości AF po przyciśnięciu spustu do połowy. W D70 z pewnością jest identyczna opcja tylko musisz ją znaleźć w menu. Pozdrawiam.

[ Dodano: Czw 03 Sie, 2006 ]
Przypomniałem sobie już jak jest dokładnie w D50 - w menu jest opcja "AE-Lock" - treba ją ustawić na ON i wtedy po wciśnięciu spustu do połowy aprat blokuje zarówno ostrość i ekspozycję (nie zmienia jej po przekadrowaniu chyba że puścisz spust). Pozdrawiam.

CSC
03-08-2006, 21:43
PADI, mariuniu, dzieki, juz dziala jak trzeba :d