PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon F100 pytanie o kraj produkcji.

MaciekWojtak
27-01-2009, 18:43
Witam,mam małe pytanie odnośnie Nikona F100 mianowicie,czy istnieje jakaś róznica dotycząca tego modelu związana z krajem pochodzenia??Np.czy moge śmiało kupić tego Nikona sprowadzonego z USA nie martwiąc sie o to, że coś nie będzie pasowało, że będzie miał jakiś inny typ mocowania np. przy lampie,gripie itd.itp.Czy lepiej szukać tego modelu z kraju europejskiego??Pytam, ponieważ przymierzam się właśnie do kupna i niechciałbym mieć jakiejś niemiłej niespodzianki.
Pozdrawiam

PS.Co sądzicie na temat Nikona F4?Kilka postów niżej pytałem którego nikona z seri F wybrac ale cyferka 4 nie pojawiła się.Lepiej F100??

slawoj
27-01-2009, 19:03
Jak kupisz cokolwiek spoza Unii Europejskiej o wartości powyżej iluś tam EUR,
to urząd Celny doliczy Ci cło + 22% VAT.

Daj sobie spokój z F4 (chyba, że dla szpanu), kupuj F100 lub F5

MaciekWojtak
27-01-2009, 19:12
napewno nie dla szpanu;)W takim razie biorę F100 poczytałem i to będzie najlepsza inwestycja
O cle wiem ale chodziło mi już o aparat kupiony od kogoś w polsce tyle tylko, że sprowadzony z USA.

mpwt
27-01-2009, 19:49
Zagadaj galu44. On ma F100 prosto z USA. Na pewno ma wybrakowany wizjer. Ale to raczej problem jego egzemplarza ;)

sprocket
27-01-2009, 20:02
Ja tez mam z USA i nie widze roznicy z tymi sprzedawanymi z allegro.

MaciekWojtak
27-01-2009, 20:10
sprocket:nie masz żadnych problemów z innymi mocowaniami itd.??

mpwt
27-01-2009, 20:13
sprocket:nie masz żadnych problemów z innymi mocowaniami itd.??

Nie ma żadnych różnic, poza tym że numer seryjny zaczyna się od US.

MaciekWojtak
27-01-2009, 20:35
Dzięki za pomoc:]Pozdrawiam

galu44
28-01-2009, 00:10
dokładnie to z Kanady! ale ma numer US217...
cła nie płaciłem, bo przywiózł mi go znajomy ksiądz jednego znajomego :)

podejrzewam, że koleś miał przykręconą muszlę, a jak go sprzedawał to odkręcił bo pasował do jakiegoś zabździanego D-cośtam i zapomniał, że ten pierścień jest MÓJ!! MY PRECIOUS!!!

;)
pozdrawiam F100-maniaków

cypherdid
29-01-2009, 14:04
To jest wszystko to samo...
F100 to piękna maszyna ;)
Wyrwałem nówkę <adorama>...
...dziewczynę też taką wyrwałem <nie w adoramie> ;)) hehe

MacGregor
29-01-2009, 21:55
Pozdrawiam również F100 maniaków.

A propo wizjera, kupiłem sobie muszlę DK-6 i nic z tego, wygląda jakby był potrzebny pierścień ażeby dokręcić ową muszlę.
Jak to jest, wizjer jest oryginalnie wyposażony w takowy, czy potrzebuje dokupić dodatkowy pierścień .

mpwt
29-01-2009, 22:01
Masz wersję USA?

slawoj
29-01-2009, 22:24
dokładnie to z Kanady! ale ma numer US217...
cła nie płaciłem, bo przywiózł mi go znajomy ksiądz jednego znajomego :)

podejrzewam, że koleś miał przykręconą muszlę, a jak go sprzedawał to odkręcił bo pasował do jakiegoś zabździanego D-cośtam i zapomniał, że ten pierścień jest MÓJ!! MY PRECIOUS!!!

;)
pozdrawiam F100-maniaków
Tak to już jest.
Jak ludzie nie dbają o takie detale, to jak mają dopiero dbać o korpusy.
W ten sposób dziwnie "znikają" różne przykręcane akcesoria, np. zatyczki, koszyczki na baterie (gdy jest grip), na bezczelnego są odkręcane muszle oczne z pierścieniami, itp...

MaciekWojtak
29-01-2009, 23:13
Teraz ja poluję na 100 w bardzo dobrym stanie:)Powinno się udać:)Trzymajcie kciuki,jak już zostanę szczęśliwym posiadaczem tego cudeńka to napewno się pochwalę ;)
Pozdrawiam:)

MacGregor
29-01-2009, 23:13
Tak to już jest.
Jak ludzie nie dbają o takie detale, to jak mają dopiero dbać o korpusy.
W ten sposób dziwnie "znikają" różne przykręcane akcesoria, np. zatyczki, koszyczki na baterie (gdy jest grip), na bezczelnego są odkręcane muszle oczne z pierścieniami, itp...
Czyli jak dobrze zrozumiałem, oryginalnie powinien być przykręcony do wizjera pierścień. Czy tak?

MacGregor
29-01-2009, 23:16
Teraz ja poluję na 100 w bardzo dobrym stanie:)Powinno się udać:)Trzymajcie kciuki,jak już zostanę szczęśliwym posiadaczem tego cudeńka to napewno się pochwalę ;)
Tylko kolego sprawdź czy jest pierścień przy wizjerze bo z przymocowaniem muszli będzie tak jak u mnie.:evil:

HSM
30-01-2009, 09:48
Czyli jak dobrze zrozumiałem, oryginalnie powinien być przykręcony do wizjera pierścień. Czy tak?

Każdy wizjer w starszych nikonach posiada nakręcany okular - jak nazywasz go "pierścień". W oryginale nie ma żadnych specjalnych właściwości optycznych czy użytkowych. Jednak ze względu na fakt, że można go odkręcić, pozwala na naprawdę wiele... Zamiast oryginalnego okularu można sobie sprawić:
-specjalny - pokryty powłoką utrudniającą skraplanie rosy (w zależności od modelu aparatu DK-14, DK-15, DK-17A),
-korygujący (od -2 do +3 dioptrii). Warto pamiętać, że w tej grupie są okulary o oznaczeniu 0 dioptrii - które wbrew nazwie nie zastępują okularów fabrycznych - okulary fabryczne nie mają właściwości optycznych i przy ich użyciu wizjer standardowo jest ustawiony na -1 dioptrię,
-powiększający DK-17M

Warto też wspomnieć, że Nikon standardowo prowadził (i częściowo prowadzi) trzy linie wizjerów/okularów: prostokątne, okrągłe nie-HP, okrągłe HP. Średnice okularów zazwyczaj pozwalają korzystać z tych samych akcesoriów z wybranymi modelami aparatów. Jednak fakt, że pasują do siebie nie oznacza jeszcze, że fabrycznie różne aparaty miały te same okulary. Nawet F4, F5 i F6 (mimo że da się na nie nakręcić to samo) mają inne oznaczenia okularów. Najlepsze zestawienie okularów jest tu (http://www.nikonmall.com/pdf/Eyepiece_Compatibility_Chart_0800701.pdf).

Kupując aparat warto zwrócić uwagę, czy jest okular. Raczej nie będziemy jednak w stanie ocenić, czy jest oryginalny (na okularach brak symboli). Warto też zwrócić uwagę na gumową osłonkę (okulary powinny posiadać takie wykończenie, dzięki któremu fotografując w nota bene okularach nie rysujemy sobie szkieł). Niestety najczęściej tych gumowych osłonek nie ma. Po prostu, jeżeli poprzedni właściciel używał dodatkowej muszli ocznej w rodzaju DK-2, to musiał osłonkę zdjąć z okularu.

MaciekWojtak
30-01-2009, 18:29
Dzieki za cenne uwagi napewno się przydadzą:)Kurczę teraz mam dylemat czy nie lepiej dozbierać do F5?Chciałbym kupić f100 wraz z gripem tylko nie wiem czy nie lepiej dozbierać do F5?Choć F5 jest cięższy i mniej poreczny, a gripa od F100 zawsze będę mógł odczepić jesli bede potzrebował czegoś poręcznego.Macie jakieś sugestie?

MaciekWojtak
01-02-2009, 22:11
Stało się, kupiłem:)Stwierdziłem, że nie ma co czekać i zbierać bo takim sposobem to nic nie kupię bo cały czas będę zbierał i zbierał niewiadomo na co:) Chciałbym powiedzieć,że F100 jest niesamowity poprostu cudo!!!!!Fotografowanie tym to cos pięknego:)Czekam z niecierpliwościa na efekty mojej pierwszej współpracy z 100-tką:)Chyba będe z nim spał pod poduszką:)
Pozdrawiam wszytskich:)

krzyzne
02-02-2009, 12:59
pozazdrościć :)
ja czekam na f601..
szkoda ze f100 tam w paczce nie przyjdzie :D
pzdr!

galu44
02-02-2009, 16:21
Chyba będe z nim spał pod poduszką:)

trochę uwiera, ale pierwszą naszą noc też spędziliśmy we trójkę w łóżku :D

mpwt
02-02-2009, 21:38
trochę uwiera, ale pierwszą naszą noc też spędziliśmy we trójkę w łóżku :D

Zboczeńcy...

Daniel Ręcławowicz
02-02-2009, 21:46
Gratuluję wyboru i zakupu! Kupiłeś razem z gripem? Miałem napisać, ale za późno wątek zuważyłem.

Aberrator
03-02-2009, 00:59
Stało się, kupiłem:)Stwierdziłem, że nie ma co czekać i zbierać bo takim sposobem to nic nie kupię bo cały czas będę zbierał i zbierał niewiadomo na co:) Chciałbym powiedzieć,że F100 jest niesamowity poprostu cudo!!!!!Fotografowanie tym to cos pięknego:)Czekam z niecierpliwościa na efekty mojej pierwszej współpracy z 100-tką:)Chyba będe z nim spał pod poduszką:)
Pozdrawiam wszytskich:)
A na czym bedziesz fotografowal: slajdy czy negatywy? ja robie F100 tylko slajdy i powiem szczerze ze ekspozycja jest tak skalibrowana ze nigdy nie ma przepalow w swiatlach, przy zlej pogodzie zdjecia wychodza czasem zbyt ciemne, gdy jest duzy kontrast aparat dobiera tak ekspozycje ze niebo jest naswietlone prawidlowo ale reszta moze byc ciemnawa - oj chyba troche nie na temat ale wiem ze sie przyda
pozdrawiam fanatyka analogow!

MacGregor
03-02-2009, 14:35
Gdy kupiłem F100 też nie mogłem się nacieszyć, jak małe dziecko dosłownie.
Tym bardziej jest to niesamowite, gdy marzyłem(nieśmiało) dziesięć lat temu że może kiedyś jak będę bogaty to go kupię (ostatnią cenę z tamtych lat jaką przypominam to ponad 6000zł, ale wydaje się że była większa).
Jest to jeden z najbardziej ergonomicznych korpusów jakie znam i jakie trafiły do mych łapek.
Jak go biorę w dłoń od razu mordka się zaczyna cieszyć.

Cytat:
Napisał galu44
trochę uwiera, ale pierwszą naszą noc też spędziliśmy we trójkę w łóżku
Zboczeńcy...

Chyba też jestem zboczony.:oops:

MaciekWojtak
04-02-2009, 00:15
Będę fotografował na slajdach (pewnie część to będzie cross),póki co musze ogarnąć jakis tani zakład gdzie wywołaja mi dobrze E-6 :) Napewno będę tez pracował na moich ukochanych negatywach b&w, a zwykły kolor to zostawiam dla średniego formatu bo małym obrazkiem jakoś mi nie idzie zwykły kolor;) Sprzęcik jest wspaniały:)Kupiłem narazie bez gripa za to z bardzo pratycznym jak dla mnie skórzanym "trzymadełkiem" (skórzany trójkąt-opaska na ręke)nie wiem niestety jak to się profesionalnie nazywa za to wiem, że fotografowanie z tym jest strasznie poręczne i niesamowicie wygodne:)
MacGregor: z racji mojego wieku nie mogę za bardzo powspomniać czasów kiedy 100-tka to był nieosiagalny dla wielu szczyt marzeń;)Wiem natomiast, że póki co takim szczytem jest dla mnie F6i mam nadzieję, że za kilka ładnych lat będę mógl się nim cieszyć tak bardzo jak teraz F100:)
Chciałbym jeszcze powiedzieć, że mając 17 lat rocznikowo 18 co prawda:) powinienem zaliczać się do grona "cudownych" dzieci-syfry jednak nie ma to jak stara szkoła!! zapach chemi i wszytskie wpsaniałe uczucia towarzyszące fotografi tradycyjnej!!
Klisza rządzi :)
Pozdrawiam wszytskich kliszo-maniaków :)

cypherdid
04-02-2009, 09:29
Super! Jak będziesz miał jakieś pytania dotyczące tradycyjnej fotografii i obróbki ciemniowej - jeśli o nią zahaczysz - to pytaj śmiało.

:) Przez Was na weekendowe focenie jadę tylko z F100 haha

sprocket
04-02-2009, 15:14
Jakas magia jest w tym F100 ze budzi takie zachwyty, sam tego doznalem ;)

cypherdid
04-02-2009, 17:34
Jakas magia jest w tym F100 ze budzi takie zachwyty, sam tego doznalem ;)

bo to piękna Efka jest...każdy ma miękkie giry przy niej ;)

MaciekWojtak
04-02-2009, 20:36
Jak coś napewno będę pytał ale ciemnia nie jest mi obca i siedze w niej już od ponad 2 lat:)Dam znać jak już będę mial pierwsze efekty pracy z 100-tką :)

wadi_akarit
19-02-2009, 00:39
Na początek chciałem wszystkich miło powitać :) Mój dziewiczy post na forum nikona ;)

Od pewnego czasu również rozważam zakup F100. Moja F80ka już nieco wysłużona, a ceny za F100 spadły na tyle, że warto się szarpnąć, (zwłaszcza gdy czytam te achy i ochy...) :) Mam pytanie czy można gdzieś popbrać z sieci instrukcję w ojczystym języku? Ew. czy ma ktoś z Was może i by użyczył ?

Darek72
19-02-2009, 02:39
Zobacz na www.elektroda.pl w bazie instrukcji.

wadi_akarit
21-02-2009, 10:31
Dzięki Darek72, znalazłem tam obszerną instrukcję :)

bublik
03-03-2009, 00:27
galu44: Kiedyś zgubiłem pierścień (ten gumowy z szybką) od F90X, a z tego co pamiętam to w F100 były one identyczne. Znalazłem w sieci polski sklep i za chyba 50zł przysłali mi oryginalną nówkę. Niestety, musiałem się z nimi kontaktować przez telefon bo w mailach nie ma śladu po tej operacji :( Jak sobie przypomnę to dam znać gdzie powinieneś się zgłosić :) Pozdrawiam!

galu44
04-03-2009, 11:18
takie g. za 50 zł? to ja za tyle całą muszlę znalazłem... ale cóż, za luksus trzeba płacić :)

FotkoFociarzArt
01-08-2011, 15:14
Witam.
Mam takie pytanko , używam D300 z jasnymi obiektywami 2,8 (24-70 , 70-200) chcę stworzyć system z klasycznym na kliszę .
Czy w/w obiektywy będą całkowicie współpracować z F100 , czy raczej inny klasyk na kliszę , co do lampy to mam SB900 ale już wiem że w razie czego do F100 to raczej SB800 .

pastwisko
01-08-2011, 16:22
szkła będą współpracować.

http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm

zdyboo
01-08-2011, 16:22
Czy w/w obiektywy będą całkowicie współpracować z F100 , czy raczej inny klasyk na kliszę.

Będą, F100 póki co obsługuje w pełni wszystkie najnowsze słoiki.

pastwisko
01-08-2011, 16:32
Będą, F100 póki co obsługuje w pełni wszystkie najnowsze słoiki.

obsługiwać obsługuje wszystkie, ale jak słoik ma w nazwie DX to ja go bym nie polecał :)

choć wiele osób udaje ze winieta z 35/1.8 jest okej :D