Zobacz pełną wersję : Czy aluminiowe statywy Benro są plastikowe?
Dzisiaj zajrzałem do największego (nie znam większego) sklepu fotograficznego we Wrocławiu, aby "pomacać" aluminiowe statywy Benro. Wcześniej wiedziałem, że ten sklep prowadził sprzedaż statywów tej firmy.
Na moje pytanie o statyw tej firmy, uszłyszałem, że już nie prowadzą sprzedaży statywów tej firmy, a to co mieli odesłali, ze względu na wykonanie i użyte materaiały. Ponoć nogi były wykonane z plastiku (dwukrotnie pytałem z niedowierzaniem), a nie aluminium. Po paru miesiącach stania w sklepie i demonstrowania klientom zaciski sekcji nóg nie trzymały...
Najbardziej zastaanwiają mnie te plastikowe nogi, o których mówił sprzedawca - czy to możliwe, czy może sprzaedawca źle ocenil materiał? Producent deklaruje, że nogi są ze stopu aluminium.
Dzisiaj zajrzałem do największego (nie znam większego) sklepu fotograficznego we Wrocławiu, aby "pomacać" aluminiowe statywy Benro. Wcześniej wiedziałem, że ten sklep prowadził sprzedaż statywów tej firmy.
Na moje pytanie o statyw tej firmy, uszłyszałem, że już nie prowadzą sprzedaży statywów tej firmy, a to co mieli odesłali, ze względu na wykonanie i użyte materaiały. Ponoć nogi były wykonane z plastiku (dwukrotnie pytałem z niedowierzaniem), a nie aluminium. Po paru miesiącach stania w sklepie i demonstrowania klientom zaciski sekcji nóg nie trzymały...
Najbardziej zastaanwiają mnie te plastikowe nogi, o których mówił sprzedawca - czy to możliwe, czy może sprzaedawca źle ocenil materiał? Producent deklaruje, że nogi są ze stopu aluminium.
Piszesz o sklepie na Odrzańskiej ? Mnie też tam odradzono carbonowych statywów BENRO.
Po tych ostatnich wątkach które pisaliśćie o benro travell, jak czytam o samych superlatywach to jestem trochę skonsternowany.
Sam szukam małego ( po złożeniu ) i bardzo lekkiego statywu, dałem sobie czas do marca, jak nie znajdę to MN 055 F3 tak jak doradzał Sławek z Hesji i marekm. Póki co czujnie czytam wszystkie wątki i pilotuję posty marka"m, co kupi on, kupię i ja, ponieważ mam te same prefrencje co marekm ale słaby byłem z fizyki :-D
Marekm chyba skłania się w kierunku Gitzo.
Każdy chwali swoje. a wszystkie wady wyjdą w praniu. Nikt nie będzie rozkładać na czynniki pierwsze statywu by sprawdzić z czego są zrobione zatrzaski. No chyba że ktoś mi zwróci kasę za nogi to mogę się tego podjąć :D
Marekm chyba skłania się w kierunku Gitzo.
Zazwyczaj pisze sie w superlatywach o swoim ale wszystkie wady wyjdą w praniu. Nikt nikt nie będzie rozkładać na czynniki pierwsze statywu by sprawdzić z czego są zrobione zatrzaski. No chyba że ktoś mi zwróci kasę za nogi to mogę się tego podjąć :D
No tak, zagalopowałem sie trochę, i prostuję rozważę sobie to co kupi marekm, ale pilotuję jego posty.
Póki co muszę nadal targać niemieckie solidne bydle BILORA (ponad 3 kg) + głowica MN 488RC2.
Piszesz o sklepie na Odrzańskiej ? Mnie też tam odradzono carbonowych statywów BENRO.
Tak, o tym sklepie piszę...
Pan za ladą powiedział, że nie tylko nogi (rurki) statywów były plastikowe, ale i mocowanie nóg było z żeliwa albo stali (jeśli to nawet prawda, to chyba jest dobry materiał, choć ciężki).
Co do statywów węglowych Bemro, to dopiero mają je dostać, bo jeszcze nikt ich w POlsce nie ma z oficjalnej polskiej dystrybucji. Gdy powiedziałem, że znam są już osoby, które kupiły taki stayw (węglowy) w polskim sklepie, usłyszałem, że pewnie nie z polskiej dystrybucji Benro.
Początkowo myśłałem o statywie węglowym, ale ponieważ bardzo rzadko korzystam ze statywu, to zdecydowany byłem już na aluminiowe Benro, a tu słyszę, że one są tak naprawdę plastikowe. Gdy sprzedawcę drugi raz pytałem z niedowierzaniem, czy aby na pewno nogi (rurki) były zrobione z plastiku, to sprzedawca niemal się nie oburzył, że posądzam go o niewiedzę. Mi jednak trudno w to uwierzyć.
Tak, o tym sklepie piszę...
Pan za ladą powiedział, że nie tylko nogi (rurki) statywów były plastikowe, ale i mocowanie nóg było z żeliwa albo stali (jeśli to nawet prawda, to chyba jest dobry materiał, choć ciężki).
Co do statywów węglowych Bemro, to dopiero mają je dostać, bo jeszcze nikt ich w POlsce nie ma z oficjalnej polskiej dystrybucji. Gdy powiedziałem, że znam są już osoby, które kupiły taki stayw (węglowy) w polskim sklepie, usłyszałem, że pewnie nie z polskiej dystrybucji Benro.
Początkowo myśłałem o statywie węglowym, ale ponieważ bardzo rzadko korzystam ze statywu, to zdecydowany byłem już na aluminiowe Benro, a tu słyszę, że one są tak naprawdę plastikowe. Gdy sprzedawcę drugi raz pytałem z niedowierzaniem, czy aby na pewno nogi (rurki) były zrobione z plastiku, to sprzedawca niemal się nie oburzył, że posądzam go o niewiedzę. Mi jednak trudno w to uwierzyć.
Ha Ha Ha , tę samą rozmowę miałem, potem napisałem do benro, żeby mi odpisali na temat ich statywów opisując całe zajscie juz 2 miesiące mijają a benro milczy mimo, że ten sklep wskazują jako przedstawiciela na Dolny Śląsk.
Sądzę, że skoro milczą to ten facet ze sklepu może mieć jednak rację. Dlatego do benro podchodzę jak do jeża :mrgreen:
Właśnie stałem się właścicielem węglowego Benro. Sądząc po jakości wykonania tej odmiany statywów podejrzewam, że pan ze sklepu gada kompletne bzdury. Zresztą o statywach Benro zrobiło się głośno w całej Europie i to ze względu na ich bardzo dobre wykonanie.
Właśnie stałem się właścicielem węglowego Benro. Sądząc po jakości wykonania tej odmiany statywów podejrzewam, że pan ze sklepu gada kompletne bzdury. Zresztą o statywach Benro zrobiło się głośno w całej Europie i to ze względu na ich bardzo dobre wykonanie.
Czy możesz podać jakieś źródła tej opinii ? Pytam poważnie, ponieważ rozważam zakup statywu Benro w włókien węglowych, ale mam wątpliwości. Na forach amerykańskich opinie są co najmniej mieszane, może w Europie jest inaczej.
Marekm chyba skłania się w kierunku Gitzo...
Rozważam różne opcje.
Przede wszystkim czytam niemieckie fora. Na dslr-forum.de wątek dotyczący Benro trwa już od końca 2006 roku, kiedy Benro było rozprowadzane wyłącznie przez chińskich sprzedawców na ebayu. Tam tez przeczytałem ciekawy artykuł dotyczący powiązań Benro z Vitec Group (Manfrotto, Gitzo, Sachtler i inni). Opinie też były różne, ale przeważają pozytywne. Benro nie jest tam porównywane do Goldfoto, ale przede wszystkim do Gitzo, Arca Swiss i ewentualnie Markinsa. Na tle takich firm nie zawsze wydaje się być lepszy, ale jest to tam fachowo dyskutowane. Jeden z uczestników poddał nawet badaniom stopy aluminium, z których Benro robi głowice (plastiku tam nie znalazł).
Ogólnie Benro jest tam traktowany jako jeden z lepszych statywów obok Gitzo, Arca i innych.
za to co panowie na Odrzanskiej wygaduja nie dalbym zlamanego centa.
to juz nie pierwszy przypadek, kiedy ziomki (tzn. konkretnie to albo ten
stary albo ten ciemny, nieogolony - bo ten koles z jasnymi wlosami jest
tem jedyny sensowny) plota co popadnie, przekonujac ludzi, ze czarne
jest czarne a biale jest biale ;)
ja bym raczej wierzyl opinii osob, ktore tego uzywaja.
I jeszcze jedno: już w 2007 roku Benro przestrzegało, ze na rynku znalazły się podróbki ich wyrobów.
W USA Benro jest sprzedawane przez MAC group, przedstawiciela na rynek amerykański wielu uznanych marek.
I jeszcze jedno: już w 2007 roku Benro przestrzegało, ze na rynku znalazły się podróbki ich wyrobów.
W USA Benro jest sprzedawane przez MAC group, przedstawiciela na rynek amerykański wielu uznanych marek.
Tylko, że sklep na Odrzańskiej bierze Benro z oficjalnej polskiej dystrybucji, czyli od Foto-Techniki, chyba jednak z tymi plastikowymi nogami to sprzedawca ściemniał, a jeśli tak, to niedobrze świadczy o tym sklepie...
Przede wszystkim czytam niemieckie fora. Na dslr-forum.de wątek dotyczący Benro trwa już od końca 2006 roku, kiedy Benro było rozprowadzane wyłącznie przez chińskich sprzedawców na ebayu. Tam tez przeczytałem ciekawy artykuł dotyczący powiązań Benro z Vitec Group (Manfrotto, Gitzo, Sachtler i inni). Opinie też były różne, ale przeważają pozytywne. Benro nie jest tam porównywane do Goldfoto, ale przede wszystkim do Gitzo, Arca Swiss i ewentualnie Markinsa. Na tle takich firm nie zawsze wydaje się być lepszy, ale jest to tam fachowo dyskutowane. Jeden z uczestników poddał nawet badaniom stopy aluminium, z których Benro robi głowice (plastiku tam nie znalazł).
Ogólnie Benro jest tam traktowany jako jeden z lepszych statywów obok Gitzo, Arca i innych.
Nie chcę prowadzić sporów, tym bardziej, że for niemieckich nie czytam. Benro jest produkowane w Chinach i jest kopią Gitzo (głowice są natomiast wzorowane na produktach Markinsa), podobnie jak Goldhoto jest kopią Manfrotto. Związków Benro z Vitec Group się nie doszukałem, a przeczytałem wczoraj sporo materiałów na ich temat, ale to oczywiście nie ma większego znaczenia. Statywy Benro są tańsze od markowych, więc trudno się dziwić, że zdobywają kolejne rynki.
Zamienniki gripa do D300 / D700 mają swoich zwolenników, dlaczego produkty Benro nie miałyby mieć swoich. Na naszym forum jest kilku właścicieli statywów Benro, ale ponieważ mają je od niedawna, trudno na razie o relacje z długotrwałego użytkowania. Mam nadzieję, że okażą się wytrzymałe i solidne.
potwierdzam, mam A-500ex i NIE jest to "plastikowe" aluminium !!!!, jakość wykonania bdb , anodyzowanie nóg to nie militarne HA-III, ale porównując do całej gamy moich latarek to HA-II spokojnie :)
Kumpel od prawie dwóch miesięcy używa C-168M8 z BH0 i jest wielce zadowolony. Ja mam to co w stopce i też nie mam powodów do marudzenia. Po prostu trzeba się przejść i pomacać.
Po prostu trzeba się przejść i pomacać.
No właśnie, chciałem to zrobić w sklepie, a usłyszałem, że to szajs i już ich nie sprzedają.
Może ktoś podpowie, gdzie we Wroćławiu mógłbym pomacać aluminiowe statywy Benro, a może jakiś forumowicz z Wrocławia ma taki statyw, chętnie na chwilkę bym się spotkał?
Nie chcę prowadzić sporów, tym bardziej, że for niemieckich nie czytam. Benro jest produkowane w Chinach i jest kopią Gitzo (głowice są natomiast wzorowane na produktach Markinsa), podobnie jak Goldhoto jest kopią Manfrotto. Związków Benro z Vitec Group się nie doszukałem, a przeczytałem wczoraj sporo materiałów na ich temat, ale to oczywiście nie ma większego znaczenia. Statywy Benro są tańsze od markowych, więc trudno się dziwić, że zdobywają kolejne rynki.
Zamienniki gripa do D300 / D700 mają swoich zwolenników, dlaczego produkty Benro nie miałyby mieć swoich. Na naszym forum jest kilku właścicieli statywów Benro, ale ponieważ mają je od niedawna, trudno na razie o relacje z długotrwałego użytkowania. Mam nadzieję, że okażą się wytrzymałe i solidne.
Ja też nie mam ochoty na żadne spory i nawet nie widzę rozbieżności pomiędzy tym, co piszę i tym, co czytam w Twoich postach. Na temat związków Benro z Vitec Group jest sporo. Część to fakty, część domysły i spekulacje.
Fakty to między innymi fakt wypuszczenia przez Benro krótkiej serii statywów z włókien magnezowych. Po ich wycofaniu produkcję magnezowych rozpoczął Gitzo. Benro na swoje prace nad wykorzystaniem i wdrożeniem magnezu do produkcji statywów został dofinansowany przez chińskie Ministerstwo Ochrony Środowiska. Ludzie zajmujący się powiązaniami fim wykryli, że przy budowie fabryki Benro pod Honkongiem brał udział jeden z dyrektorów Vitec Grop itd. Nie chcę o tym więcej pisać, bo reszta to - jak już napisałem - domysły.
Benro oczywiście cierpiał (jeszcze cierpi) na choroby wieku dojrzewania. Ale jeszcze nie dawno robił to koreański Markins, a i Arsene Gitzhoven sam statywów nie wymyslił. Na forach można jednak spotkać Ludzi, którzy używają Benro od przynajmniej dwóch lat i potwierdzają jego dobrą jakość i wytrzymałość.
Nieufnym i tak zawsze polecam Berlebach Stative :mrgreen:.
Czy nie byłbyś tak uprzejmy podał nam jaki konkretnie masz model węglowego Berno i gdzie go nabyłeś. Z góry dzięki
No właśnie, chciałem to zrobić w sklepie, a usłyszałem, że to szajs i już ich nie sprzedają.
Może ktoś podpowie, gdzie we Wroćławiu mógłbym pomacać aluminiowe statywy Benro, a może jakiś forumowicz z Wrocławia ma taki statyw, chętnie na chwilkę bym się spotkał?
tydzień temu oglądałem 500ex w sklepie przy ul.Wybrzeże Wyspiańskiego -nazwy sklepu nie pamiętam był tam kiedyś sklep Vobisu
Czy nie byłbyś tak uprzejmy podał nam jaki konkretnie masz model węglowego Berno i gdzie go nabyłeś. Z góry dzięki
Gdzieś już pisałem: Benro C-269M8. Wybrałem pięciosekcyjny ze względu na wagę, wysokość po rozłożeniu i długość po złożeniu. Łażę po górach i do takich zadań wydaje mi się najlepszy. Z pewnością ostatnia sekcja nie przysparz mu stabilności, ale nie zawsze trzeba go całego rozkładać.
Kupiłem w naszym zaprzyjaźnionym sklepie imfoto.pl. Udzielają rabatów dla członków forum. Musisz spytać hestię.
Imfoto ma w tej chwili wszystkie statywy Benro w ofercie.
Błazeje dziękuję,
przejrzałem wątki faktycznie pisałes, musiałem się pogubić.
nie wiem, moj a-269 jest zdecydowanie aluminiowy.
cypherdid
29-01-2009, 14:15
Benro to świetne statywy - ciut gorsze głowice - ale pewnie się poprawią. Nie widziałem plastikowego statywu tej firmy - a widziałem chyba większość modeli tej firmy :) Również najnowszy patent - głowice typu Gimbal.
Wspominałem już w innym wątku że jedyna w tej części świata - polska ;) - Sigma 200-500/2.8 pracuje na nogach Benro. Trudno mieć zastrzeżenia do jakości statywów, na których przytwierdza się szkło wartości 80tys PLN.
Zdecydowanie jestem zwolennikiem statywów Benro...powiem że mój na Saharze sprawdził się super...piasku nigdzie nie złapał...czego nie powiem o szkle ;/
Zdecydowanie jestem zwolennikiem statywów Benro...powiem że mój na Saharze sprawdził się super...
a jaki masz dokładnie model, z jaką głowicą?
cypherdid
30-01-2009, 00:13
a jaki masz dokładnie model, z jaką głowicą?
Benro C-458n6 + głowica Giottos MH 1302-652
Raju ale mi strach napędziliście tym gadaniem o plastikowych nogach w Benro. Właśnie pobiegłem do studia i przypatrzyłem się mojemu A-458 n6 i stwierdzam, że plastik to to nie jest. Tak na marginesie, po 2-3 miesiącach używania tego sprzętu jestem z niego zadowolony i podpisuje się pod opinią, że to dobry sprzęt i jeszcze cena bardzo atrakcyjna.
Raju ale mi strach napędziliście tym gadaniem o plastikowych nogach w Benro. Właśnie pobiegłem do studia i przypatrzyłem się mojemu A-458 n6 i stwierdzam, że plastik to to nie jest. Tak na marginesie, po 2-3 miesiącach używania tego sprzętu jestem z niego zadowolony i podpisuje się pod opinią, że to dobry sprzęt i jeszcze cena bardzo atrakcyjna.
wszystko wskazuje na to, że sprzedawca albo się nie zna, albo po prostu kłamał, mając w tym jakiś cel :(
cypherdid
04-02-2009, 12:21
wszystko wskazuje na to, że sprzedawca albo się nie zna, albo po prostu kłamał, mając w tym jakiś cel :(
pewnie "chłit makertindody" coby sprzedać velbona albo jeszcze lepiej...hamę :)
pewnie "chłit makertindody" coby sprzedać velbona albo jeszcze lepiej...hamę :)
albo też Manfrotto za >800 zeta ;o)
cypherdid
04-02-2009, 17:37
albo też Manfrotto za >800 zeta ;o)
Manfrotto są przereklamowane...szczególnie w Europie...za oceanem nie robią furory, a tu są odnośnikiem do oceniania wszystkich innych statywów.
Mam w studio też Manfrotto. Nie pamiętam symbolu ale jest to spory kawałek statywu. Typowo studyjny. Może i przereklamowane ale na te statywy też nie mogę złego słowa powiedzieć.........no, chyba, że chodzi o cenę. Faktycznie przesadzają. Z tego powodu przy kolejnym zakupie statywu zdecydowałem się na Benro.
buhahaha plastikowe statywy benro. hmm w zasadzie nie wiem dokładnie z czego są ale mój dobry kolega przywiózł sobie z 1,5 roku temu z Chin jakieś benro. wydaje mi się że jest to a-357 lub 457 i powiem że słonie można na nim wieszać. więc albo ten plastik to nie plastik albo ci panowie w sklepie coś kręcą. statyw jest dość intensywnie używany i nie nosi większych śladów używania. minusem jest waga. plusem stabilność i wykonanie.
witam,
dzisiaj bylem wlasnie w sklepie na odrzanskiej i powiedzieli mi dokaldnie to co przeczytalem w tym watku...
masakra (oczywiscie polecali manfotto 055, elcz to nei moja polka cenowa)
czy ktos ma benro 600?
Przeciez nawet statywy no-name za 50zl z Allegro sa aluminiowe...
pewnie się powtarzam ale mój a-269 jest jak najbardziej metalowy
Śmieszą mnie te pogłoski o Benro.
Chyba Manfrotto albo Velbon zasiał plotkę, bo zobaczył poważnego konkurenta.
Ja tam macałem i A-500 i swojego A-298 i jedyne co tam jest z plastiku to pokrętła do zmiana położenia i może jeszcze jakieś detale, ale cały ten plastik i tak jest wysokiej jakości.
Śmieszą mnie te pogłoski o Benro.
Chyba Manfrotto albo Velbon zasiał plotkę, bo zobaczył poważnego konkurenta.
Ja tam macałem swojego A-298 i jedyne co tam jest z plastiku to pokrętła do zmiana położenia i może jeszcze jakieś detale, ale cały ten plastik i tak jest wysokiej jakości.
u mnie też tak jest :)
choć macałem a-297 :)
z czystym sumieniem mogę polecić jako bardzo dobrą alternatywę dla manfrotto
wigi - gdybyś chciał osobiście pomacać, zapraszam na priva
witam,
dzisiaj bylem wlasnie w sklepie na odrzanskiej i powiedzieli mi dokaldnie to co przeczytalem w tym watku...
masakra (oczywiscie polecali manfotto 055, elcz to nei moja polka cenowa)
czy ktos ma benro 600?
Ja mam A-600EX + BH-2 i jestem baaardzo zadowolony :-)
Przy moich 186 cm wzrostu jest super. Stabilny, lekki, solidnie wykonany i profesjonalne etui w komplecie.
Dla mnie bomba!
Ja mam A-650EX + KB-2a kawał solidnego statywu wykonanie MZ super .Plastikowe nogi to nie sa ,czuć fajny chłodek aluminium.Stabilny; mój zestaw wazy ok2,5 kilo + głowica-sprawuje sie super.
Pokrowiec fajny.
Ja tez widziałem sigme 200-500/2.8 na nogach benro i nie było to w Polsce.Ale to moze chwyt marketingowy?
Podłączę się bo temat ciekawy:
Gdzie można pomacać Benro we Wrocku?
i jeszcze w dobrej cenie może gdzieś jest?
Miałem A-550EX + BH-1 i zamieniłem na A-650EX z BH-2 jeden i drugi wykonany świetnie, aż miło to wziąć do ręki.
650EX z BH-2 bardzo stabilny, dzisiaj sprawdzałem i podpiąłem D300 z Gripem + Tamiego 70-200 f/2,8 i ani drgnie.
Za 485 PLN rewelacja.
Ja tez mam A550EX i BH-1. Lekki, stabilny , dokladnie taki jak ma byc. Napewno nie jest to plastik. Czego to ludzie nie wymysla zeby ludzi naciagnac na drozsze!.
arciu102
18-05-2009, 23:23
A jak to jest z panoramami przy głowicy BH-2 ? SKoro jest podziałka , to rozumiem , że jest taka opcja. Jak to działa?
U mnie głowica jest bez podziałki :-( BH-2 oczywiście.
A jak to jest z panoramami przy głowicy BH-2 ? SKoro jest podziałka , to rozumiem , że jest taka opcja. Jak to działa?
A jak niby ma działać? Przecież głowice BH to najprostsze głowice kulowe z jedną wajchą do blokowania kuli...
wlasnie odebralem paczke z tym statywem i glowica....
moj wczesniejszy statyw (Velbon Sherpa 600r) wyglada przy nowym jak zabawka:
kilka cech:
1. w oczy rzuca sie swietne opakowanie (firmowa torba)
2. piekne, NIEPLASTIKOWE (wbrew temu co panowie na Odrzańskiej twierdza) ciemne nogi, bardzo stabilne
3. glowica swietna...
calosc sprawia bardzo bardzo solidne wrazenie... nawet w porownaniu do MF055
jedyny minus to przy wkreconych raczkach do glowicy niemiesci sie w opakowaniu, ale to szczegol
jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, liczylem ze to bedize swietnej jakosci statyw, lecz ze az tak ...
teraz mam nadzieje ze posluzy mi on wiele, wiele lat.
jakby co to za jakis czas dam dluzszy opis mojego zestawu.
arciu102
19-05-2009, 00:11
A jak niby ma działać? Przecież głowice BH to najprostsze głowice kulowe z jedną wajchą do blokowania kuli...
Dzięki za takie opinie ;)
Jak bym wiedział jak działa to bym nie pytał
A posiadasz taką głowicę czy tak tylko sobie pitolisz? ;)
pytajaca
30-07-2009, 13:41
nigdzie nie mogę się doszukać na temat tego, czy taki Benro A-550EX potrafi robić takie szpagaty jak (chyba jakiegoś velbona widziałam), do tego jeszcze być tak wysunąć kolumnę jakby grał w twistera.. Albo czy w ogóle Benro tak powiedzmy do 450zł to potrafią?
adolfik9501
30-07-2009, 23:40
http://www.benro-statywy.pl/. Pobierz katalog w PDF z większą ilością danych.
pytajaca, mój benro 300 potrafi. Ikosztował mnie ~200 zł.
pytajaca, mój benro 300 potrafi. Ikosztował mnie ~200 zł.
Chciałem zapytać jak się spisuje Twój statyw?
Pytam bo sam przymierzam się do zakupu 500ex.
Miałem A-550EX + BH-1 i zamieniłem na A-650EX z BH-2 jeden i drugi wykonany świetnie, aż miło to wziąć do ręki.
650EX z BH-2 bardzo stabilny, dzisiaj sprawdzałem i podpiąłem D300 z Gripem + Tamiego 70-200 f/2,8 i ani drgnie.
Za 485 PLN rewelacja.
Co Cie sklonilo do zamiany jesli mozna wiedziec ?
Ja tez mam A550EX i BH-1. Lekki, stabilny .
Wytrzyma S5 + N24-70 na wietrze bez opieki przez 20 sekund i bez nerwow?
Czemu zdecydowaliscie sie na 550 skoro 500 maja jedna sekcje nog mniej czyli niby bardziej stabilne powinny byc?
Czy seria EX ma haczyk na kolumnie srodkowej zeby podwiesic jakis worek z ziemniakami celem dodatkowej stabilizacji?
I na koniec banal - czy dla mnie (177cm) wystarczy te 147cm czy jednak wskazane jest wyzej? Jak Wam sie pracuje przy tej wyskosci statywu?
ex ma haczyk......tylko to niepotrzebny bajer !!!!, ustabilizowanie dyndającego plecaka trwa wieki !, a i tak nawet lekkie muśnięcie wiatrem (a plecak ma duuuużo większą pow. wystawioną na działanie wiatru niż nogi statywu )ponownie wprowadza go w ruch (plecak) to zdecydowanie pogarsza stabilność statywu.
Ja mam 500ex , prawie 2m wzrostu i jest ok !
mam 550EX z BH2 i wykonanie jest bardzo dobre, statyw jak na swoją lekkość jest bardzo sztywny, ma haczyk, potrafi szpagaty :).
Może teraz zamówiłbym 650EX dla wysokości w niektórych przypadkach (naprawdę rzadko to odczuwam) ale raczej zmieniał nie będę.
BH-2 za to spełniła moje wszystkie oczekiwania możliwościowo - jakościowe (tak na prawdę brak w niej tylko niezależnej od kuli panoramy)
Al Koholik
03-08-2009, 12:07
Ja mam pytanie dla posiadaczy statywów Benro, tych tańszych jak np a-550ex. Czy da się w tej serii ze statywu zrobić monopod?
Takie coś mam w swoim Sliku 300dx. Wykręcam nogę, skręcam z kolumną środkową i mam monopod.
Ja mam pytanie dla posiadaczy statywów Benro, tych tańszych jak np a-550ex. Czy da się w tej serii ze statywu zrobić monopod?
Takie coś mam w swoim Sliku 300dx. Wykręcam nogę, skręcam z kolumną środkową i mam monopod.
Nie, takich tricków to nie przewidziano przynajmniej w 550ex
Jak najbardziej są - aluminiowe: A-0681, A-0691, A-1681, A-1691, A-2681, A-2691.
A także w serii karbonowej: C-0681, C-0691, C-1691, C-2681, C-2691.
Pozdrawiam
marianzzz1
03-11-2010, 20:15
Jestem już prawie zdecydowany na benro z serii karbonowej .Dużo łaże po terenie z tele,mam teraz pożyczony Manfrotto 055 -to koszmar jeżeli chodzi o łażenie z tym- ciężki i bardzo wysoki po złożeniu.Miałem w rękach Benro i wiem co mówie.Jednak większy problem to dla mnie głowica pod te nogi.Wiele naczytałem się o głowicy Benro B-3 czy ma ktoś tą głowice i może podzielić się wrażeniami z użytkowania.Dodam że ma do niej być podpięte Tele C400 5.6L.Może w przyszłości cięższe szkło.
Wiele naczytałem się o głowicy Benro B-3 czy ma ktoś tą głowice i może podzielić się wrażeniami z użytkowania.Dodam że ma do niej być podpięte Tele C400 5.6L.Może w przyszłości cięższe szkło.
mam B-1 i najwieksza rura, ktora pod to zapinam to 300/4, a o ile pamietam wagowo i gabarytowo dosc zblizona do 400/5.6. przy zalozonym uchwycie statywowym to jest stabilne. co najwyzej przy body cropowym (ja na codzien mam 5D) trzeba juz uwazac, bo wiatr daje temu w kosc i drgania moga uniemozliwic zrobienie nieporuszonego zdjecia. ale na wiatr to ogolnie niestety nie ma mocnych.
o ile wiem B-3 ma lepsza plytke (wieksza - PU-60) i sama z siebie kula jest masywniejsza i stabilniejsza. tak ze ja bym spokojnie bral.
Ja mam A-600EX + BH-2 i jestem baaardzo zadowolony :-)
Przy moich 186 cm wzrostu jest super. Stabilny, lekki, solidnie wykonany i profesjonalne etui w komplecie.
Dla mnie bomba!
Też mam A-600EX i nie wydaje mi sie żeby nogi były plastikowe, całkiem solidny i niestety też całkiem ciężki.