Zobacz pełną wersję : System Cokina plus cos
neverhood
27-01-2009, 11:26
Chcialem zapytac o system Cokina.
Jesli ktos ma.
Jak wyglada sprawa holdera. Czy on musi byc wpiety na stale. W jakiej odleglosci znajduja sie filtry od szkla.
Czy taki system spelnia tez role ochronna np. przed ewentualnym piaskiem czmoze dokupic jakis zwykly filtr.
Chcialem powiedziec ze robie troche plenerow na plazy i stad moje pytanie o bezpieczenstwo szkla.
Holder nie na stałe. Znajduje się dosyć daleko od szkła (nie wiem po co ci dokładne dane ale przy najbliższym slocie około 1 cm). Zresztą w zależności od tego czy masz holder na jeden czy kilka (3) filtrów. Nie chroni szkła raczej. No chyba, że przed bezpośrednim porysowaniem jakimś badylem. Akurat to się zdarzyło - przedzierałem się przez krzaczory z założonym filtrem i jakaś gałązka przejechała po filtrze. Rysując go niestety, choć nie ma to raczej znaczenia podczas robienia zdjęć (rysa wychodzi tylko pod ostre światło i na dużej przesłonie). Przy czym filtry są wykonane ze znacznie mniej trwałego materiału niż szkło obiektywu i jestem pewien, że ta sama gałązka, które porysowała mi filtr nie uczyniła by żadnej krzywdy soczewce (czy raczej powłokom).
Na co dzień może używać dobrego, nakręcanego UV jak już tak się martwisz o szkła. Na moich trzyletnich obiektywach, zachowując elementarne środki bezpieczeństwa (czyt. nie rzucam szkłem w dal), fotografując w deszczu, śniegu, w lesie, nad morzem, podczas burzy itp. i nie stosując żadnych filtrów zabezpieczających nie najmniejszego śladu - plamki, ryski itp. na samej soczewce.
Stosując jednak filtr UV uważaj na jednoczesne korzystanie z cokina. Czasem takie połączenia, w nietypowych warunkach oświetleniowych może dać jakieś flary lub odbicia.
neverhood
27-01-2009, 12:11
dziekuje za odpowiedz,
Wprawdzie holder nie musi być zapięty na stałe, ale zakładasz go na pierścień adaptacyjny dobrany do średnicy filtrów dla danego obiektywu (od fi 49 mm do fi 82 mm).
W zależności od szkieł, które używasz (i w/w średnicy filtra) były kiedyś 2 typy: A (amatorskie, bodajże do 62 mm) i P (profesjonalne, od jakiejśtam średnicy w górę). W typ A bawiłem się jakiś czas temu, zostało mi parę połówkowych plastików, 8-gwiazdka i polar liniowy. Z tego co widzę, w tej chwili na rynku serii A już nie ma, została tylko seria P.
Zestaw pierścień + holder + wsuwana w holder zaślepka w zasadzie nie chroni przed kurzem/piaskiem. Już lepiej po nakreceniu pierścienia/i dokupić czarny szczelny dekielek nakładany na pierścień w miejsce holdera (po to, by za kazdym razem nie wykręcać pierścienia, który uniemożliwia załozenie standardowego dekielka).
Chcialem zapytac o system Cokina.
Jesli ktos ma.
Jak wyglada sprawa holdera. Czy on musi byc wpiety na stale. W jakiej odleglosci znajduja sie filtry od szkla.
Czy taki system spelnia tez role ochronna np. przed ewentualnym piaskiem czmoze dokupic jakis zwykly filtr.
Chcialem powiedziec ze robie troche plenerow na plazy i stad moje pytanie o bezpieczenstwo szkla.
Pomimo, iż w zasadzie "wszystko dzisiaj można zrobić w PS" zabawa z połówkowymi Cokinami IMHO dalej daje frajdę. Szczególnie na plaży. Nie wiem tylko jakiej jakości jest Cokinowski ci-pol. Ja tam swoją kolekcję pomalutku odtworzę w linii "P".