PDA

Zobacz pełną wersję : Błędy w NEF-ach, D90, D700

nadzorca2
27-01-2009, 11:07
Witam...
Zauważyłem pewne błędy w zapisie NEF-ów przez aparat D700. Zdjęcie zapisane tylko w NEF-ach a odczytywane w Viev NX lub Capture NX 2.0 przyjmuje parametry ostatnio ustawionego w aparacie profilu dla JPG. Efekt jest taki, że otwierając NEF-a mam kolory, nasycenie a nawet ostrość z ostatnio ustawionego profilu. Na szczęście mam możliwość regulowania wszystkimi parametrami. Wyjątek tutaj stanowi przyjęta przez NEF-a ostrość wyjściowa jako zerowa a zawierająca wyostrzenie z ostatnio ustawionego profilu np. 6. Po zwiększeniu ostrości o następne 6 od zera w NEF-ie zdjęcie wychodzi za bardzo wyostrzone jakby faktycznie ustawiono na 6+6=12
Dziwne jest to, że typowo surowy NEF otwierają mi inne programy niż nikonowskie, np ACDSee Pro 2.5.
Jednak podczas otwierania NEF-a w ACDSee przez dwie sekundy widnieje NEF z ustawieniami ostatniego profilu z JPG a później przełącza się automatycznie na prawidłowego NEF-a czyli surowego bez jakichkolwiek zmian w parametrach-czysty zapis z matrycy.
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu tego zjawiska na które zwróciłem uwagę dopiero po postach na temat złej jakości JPG z D700 i D90.

Witusch
27-01-2009, 11:15
O soo chodzi? Przeciez to normalne, nie nazywallbym tego bledami.

Jacek_Z
27-01-2009, 11:18
nadzorca - czytaj więcej forum, dział oprogramowanie do tego "problemu" jest najodpowiedniejszy.

nadzorca2
27-01-2009, 11:19
O soo chodzi? Przeciez to normalne, nie nazywallbym tego bledami.
To dlaczego nie mogę otworzyć surowego NEF-a w Capture NX 2.0?
Otwieram go dopiero w ACDSee...

Kaleid
27-01-2009, 11:21
Capture NX czyta ustawienia aparatu, czego nie robi ACDSee, stąd ta różnica.

mpwt
27-01-2009, 11:23
Capture NX czyta ustawienia aparatu, czego nie robi ACDSee, stąd ta różnica.

I co nie zmienia faktu, NEF jest zawsze takim samym NEFem ;)

[OT] Kaleid, przeglądałem forum na LCD pod kątem i się zastanawiałem co to za Lord Vader zagościł na forum ;)

Kaleid
27-01-2009, 11:27
I co nie zmienia faktu, NEF jest zawsze takim samym NEFem ;)

[OT] Kaleid, przeglądałem forum na LCD pod kątem i się zastanawiałem co to za Lord Vader zagościł na forum ;)

Don`t underestimate the power of the dark side :)

Jacek_Z
27-01-2009, 11:27
To dlaczego nie mogę otworzyć surowego NEF-a w Capture NX 2.0?
co to jest : surowy nef? jaki ma profil koloru? sRGB czy Adobe RGR - może to pytanie pomocnicze skłoni cie do zastanowienia.
Każdy z programów do otwarcia nefa coś zakłada, bo musi. Zakłada jakiś profil, jakieś wyostrzenie, jakieś wysycenie itd itd. NX2 (i ViewNX) zakłada to co ty wcześniej ustawiłeś w puszcze, to olbrzymia zaleta. Inne programy niestety tego nie widzą, co jest ich olbrzymią wadą.
No i nie czytałeś co pisza w dziale "oprogramowanie" :(

messer
27-01-2009, 11:36
Zamknijcie ten wątek. Człowiek się może wystaraszyć o poranku, jak czyta taki nagłówek... ;-S

A "problem" rzeczywiście nie jest problemem, tylko i wyłącznie właściowością oprogramowania.

nadzorca2
27-01-2009, 11:56
Tak, zamykam ten wątek...
Pytałem, ponieważ w poprzednich aparatach Sony i Fuji S5 Pro tak się RAW-y nie zapisywały. Jeżeli jest to normalne w Nikonie to dziękuję kolegom i kończę temat.

mpwt
27-01-2009, 12:01
To jest jak z negatywem. W zależności jak go oglądasz (źródło światła) to różnie wygląda ;)

P.S. i nie zależy to od Sony, Pentaxa, Canona czy Nikona tylko od oprogramowania, którym go przeglądasz. NEF to taki cyfrowy odpowiednik Negatywu. Jakbyś chciał przeglądać surowego NEFa/RAWa to byś nic nie zobaczył...

Jacek_Z
27-01-2009, 13:39
.. ponieważ w poprzednich aparatach Sony i Fuji S5 Pro tak się RAW-y nie zapisywały. sorry, ale jak to nie? Co do fuji s5 - to jaką dynamikę przyjmowały te programy? 100% czy 400% czy może jeszcze inną? Fuji tez najlepiej pracowało na firmowym sofcie. Miałeś go w ogóle?
Ponowna prośba - zgłąb temat, bo to temat rzeka i nie orientujesz się w tym zbytnio.
Dział oprogramowanie - przypominam :-D