PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścienie makro bez automatyki

mibartek
26-01-2009, 22:18
witam
zachęcony przez znajomego i zdjęciami w necie (niestety link mi uciekł) chciałbym spróbować swoich sił w nazwijmy to "makro szerokokątnym" ;-)
i tu pojawia się moje pytanie
mam oto takie pierścionki :
http://allegro.pl/item535746452_pierscienie_posrednie_makro_nikon_d3 00_d200_d60.html
czy przepis podany w aukcji, cytuję :

Jeżeli obiektyw nie ma pierścienia przysłony również możemy przymknąć przysłonę w obiektywie.
Wykonujemy to w następujący sposób:

1. Zakładamy obiektyw do aparatu;
2. Pokrętłem na aparacie ustawiamy odpowiednią przysłonę;
3. Wciskamy przycisk podglądu głębi ostrości;
4. Nie zwalniając przycisku zdejmujemy obiektyw – przysłona pozostanie zablokowana na wybranej wartości;
5. Mocujemy obiektyw do pierścieni.

Aby ponownie otworzyć przysłonę wystarczy zamocować z powrotem obiektyw na korpusie.

jest realny, bezpieczny dla obiektywu/aparatu?? Bo chciałbym tak podłączyć moją Tokine 12-24 która jak powszechnie wiadomo nie ma pierścienia przysłony.

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

mpwt
27-01-2009, 12:10
Hmmm...a zastanawiałeś się jaka będzie odległość ostrzenia przy wykorzystaniu T12-24?

mibartek
27-01-2009, 18:21
chciałem założyć ten najmniejszy pierścień, bo dosłownie brakuje mi 3-4cm aby uzyskać pożądany efekt.

puch24
04-02-2009, 02:38
Po pierwsze:

Przepis ten dotyczy chyba Canona EOS'a, w Nikonach na 100% nie działa.

Po drugie:

Pierścienie pośrednie są przeznaczone do użycia przede wszystkim z obiektywami o stałej ogniskowej, i to raczej nieco dłuższej, 50-100 mm. W połączeniu z krótkimi zoomami często nie pozwalają w ogóle ustawić ostrości, albo ostro odwzorowuje się... np. kurz na przedniej soczewce obiektywu.