mibartek
26-01-2009, 22:18
witam
zachęcony przez znajomego i zdjęciami w necie (niestety link mi uciekł) chciałbym spróbować swoich sił w nazwijmy to "makro szerokokątnym" ;-)
i tu pojawia się moje pytanie
mam oto takie pierścionki :
http://allegro.pl/item535746452_pierscienie_posrednie_makro_nikon_d3 00_d200_d60.html
czy przepis podany w aukcji, cytuję :
Jeżeli obiektyw nie ma pierścienia przysłony również możemy przymknąć przysłonę w obiektywie.
Wykonujemy to w następujący sposób:
1. Zakładamy obiektyw do aparatu;
2. Pokrętłem na aparacie ustawiamy odpowiednią przysłonę;
3. Wciskamy przycisk podglądu głębi ostrości;
4. Nie zwalniając przycisku zdejmujemy obiektyw – przysłona pozostanie zablokowana na wybranej wartości;
5. Mocujemy obiektyw do pierścieni.
Aby ponownie otworzyć przysłonę wystarczy zamocować z powrotem obiektyw na korpusie.
jest realny, bezpieczny dla obiektywu/aparatu?? Bo chciałbym tak podłączyć moją Tokine 12-24 która jak powszechnie wiadomo nie ma pierścienia przysłony.
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
zachęcony przez znajomego i zdjęciami w necie (niestety link mi uciekł) chciałbym spróbować swoich sił w nazwijmy to "makro szerokokątnym" ;-)
i tu pojawia się moje pytanie
mam oto takie pierścionki :
http://allegro.pl/item535746452_pierscienie_posrednie_makro_nikon_d3 00_d200_d60.html
czy przepis podany w aukcji, cytuję :
Jeżeli obiektyw nie ma pierścienia przysłony również możemy przymknąć przysłonę w obiektywie.
Wykonujemy to w następujący sposób:
1. Zakładamy obiektyw do aparatu;
2. Pokrętłem na aparacie ustawiamy odpowiednią przysłonę;
3. Wciskamy przycisk podglądu głębi ostrości;
4. Nie zwalniając przycisku zdejmujemy obiektyw – przysłona pozostanie zablokowana na wybranej wartości;
5. Mocujemy obiektyw do pierścieni.
Aby ponownie otworzyć przysłonę wystarczy zamocować z powrotem obiektyw na korpusie.
jest realny, bezpieczny dla obiektywu/aparatu?? Bo chciałbym tak podłączyć moją Tokine 12-24 która jak powszechnie wiadomo nie ma pierścienia przysłony.
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.