Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Delikatnie i miękko
Zdjęcie wykonane w słoneczne przedpołudnie i nieco zmiękczone w Photoshopie.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img217.imageshack.us/img217/8980/321ge9.jpg]źródło ([URL=http://img217.imageshack.us/my.php?image=321ge9.jpg)[/URL]
puchbeary
26-01-2009, 21:01
Układ ust jest dla mnie kompletnie z innej bajki niż wymowa samego portretu - wręcz go wypacza. Nie kupuje tym razem.
Ktoś powiedział mi bym nie wypychała ust bo robie wiecznie tą samą minke, więc je nieco skrzywiłam... i wyszło tak. Rozumiem co masz na myśli. Dziękuje za komntarz..
Sądząc po jakości pliku... zamieniłaś nikona na komórkę?
Wyraz ust odstrasza i ... najważniejsze.
Co chcesz osiągnąć kolejnym autoportretem? Co chcesz powiedzieć? Że lubisz zieleń?
Jestem na nie.
Novika - nie przejmuj się. Zaraz przyjdzie hani i pochwali ;)
Prawie udało Ci się być dowcipnym... :) Nawet się uśmiechnęłam..
Sądząc po jakości pliku... zamieniłaś nikona na komórkę?
Wyraz ust odstrasza i ... najważniejsze.
Co chcesz osiągnąć kolejnym autoportretem? Co chcesz powiedzieć? Że lubisz zieleń?
Jestem na nie.
Zdjęcie jest wykonane Nikonem ... Nie widze nic złego w kolejnym autoportrecie. Jak Ty tak.... to nie odwiedzaj moich wątków... A co do zieleni to lubie ten kolor i nie tylko...ten.
puchbeary
26-01-2009, 21:09
Maciek ma rację - pokaż nam coś więcej? Pokaż nam świat w którym żyjesz, swoją rodzinę (nie tylko męża[bo to chyba był mąż jeśli dobrze pamiętam]), swoją ulicę, książkę którą czytasz...
Novika - nie zrozum mnie źle - jestem już zmęczony - mimo innej pozy, innej firany, ciebie całej , ciebie nagiej, ciebie w kadrze amerykańskim, w kadrze japońskim itd - to wciąż Ty.
Dziękuje za radę, ale jak na razie zostaje przy swoim. Z czasem komuś spróbuje zrobić jakies fajne zdjęcia. Jak na razie musicie przetrzymać moje autoportrety...
Tym razem zdjęcie słabe - przykro mi.
Ok, dzięki za komentarz...
Zgadzam się z kolegami. Słabo tym razem.
Zgadzam się z kolegami. Słabo tym razem.
A co Tobie nie podoba się w tej pracy? Co byś zmienił? Może jakieś rady w końcu ja się tylko uczę...
A co Tobie nie podoba się w tej pracy? Co byś zmienił? Może jakieś rady w końcu ja się tylko uczę...
Co bym, zmienil ? Po pierwsze zdjęcie jest nieostre, po drugie to kadr jakich juz u Ciebie widzialem dziesiątki, po trzecie niezbyt Ci się udał ten grymas ust, jakiś dziwny, niezbyt zachęcający do oglądania.
Mówisz, że się uczysz. Wg. mnie ciągle stoisz w miejscu. Ale nikt cie nie zmusza do progresu, jeśli lubisz stac w miejscu i dobrze Ci z tym to Twoja sprawa, jesli sprawia Ci przyjemność to co robisz to rób to dalej, w końcu fotografia ma sprawiać przyjemność prawda ?
Niestety usta bardzo niekorzystnie, przeostrzone i generalnie wciąż te same pozy. Zmiana strony z prawej na lewa i vice versa nic nie wnosi. I to jest własnie stanie w miejscu
To Twoje zdanie... ale masz do niego prawo... A ja się nie zgadzam... i to też mi wolno ;)
To Twoje zdanie... ale masz do niego prawo... A ja się nie zgadzam... i to też mi wolno ;)
Jasne, że Ci wolno, każdy ma prawo do swojego zdania, ale zadam Ci pytanie. Dlaczego sądzisz, że akurat to zdjęcie jest dobre ? Co Ci się w nim podoba ? Chciałbym tylko poznać Twój tok myslenia.
Chcesz wiedzieć co mi się podoba w tym zdjęciu. Podoba mi się miękkość na zdjęciu, kolor skory jaki wyszedł na zdjęciu... który nieco rozmyłam w Photoshopie. Podoba mi się makijaż i to jak wyszedł na zdjęciu. Moim zdaniem kadr jest dobry i ustawienie światła też. Nie ma na tym zdjęciu cieni na mojej buzi, co niestety pojawiało się na moich pracach bardzo często z powodu złego ustawienia światła.
PS. Poza tym zawsze dziwi mnie ilość wejść na mój wątek.. jest tutaj od godziny i dwudziestu minut a ma już 150 odwiedzin. Ciekawa jestem co tu tak ciągnie ludzi? Jakoś na pozostałych watkach nie ma takiego ruchu? O czymś to świadczy... Poza tym mój watek zawsze kończy się jakąś ostrzejszą wymianą zdań. Miło wiedzieć ze budzę takie emocje....
Pozwolę sobie i ja skomentować ale nie tylko samo zdjęcie lecz całą sytuację jaką ostatnio tutaj zauważam.
Naprawdę dziwi mnie fakt, że zamiast oceniać zdjęcia, słać konstruktywne uwagi spostrzeżenia, mówić co się zrobiło nie tak a co można zrobić lepiej i w jaki sposób ostatnio w wątkach novikiej czytam co.... eh szkoda pisać nawet gadać. Zastanawiam się nad tym co jest przyczyną takiego chaosu i jedyne co mi przychodzi do głowy to chyba sam fakt iż autorka swoich prac jest ładna a na dodatek swoje prace opiera na własnej osobie co dla niektórych jest narcyzmem, dla innych jest egocentryzmem, jeszcze dla innych głupotą jeszcze inni nazwą to samouwielbieniem etc... Eh ciężko się czyta co niektóre uwagi i dogryzki (czy naprawdę jest potrzeba pisania czym to zdjęcie robiłaś? To dział dla nikoniarzy a nie fotek z komórki?) Nie wiem, zastanawiam się czym kolega robi zdjęcia? Hmmm pewnie NIKON D3X lub Nikon D3 i od samego rana mu staje na samą myśl jaki to on ma aparat a jakie on ma obiektywy a jaki to ON ARTYSTA JEST... nie wiem ale czy czujecie się lepiej jak po kimś pojedziecie?
Nachodzi mnie taka myśl że krowa zapomina jak była cielem.
Fakt każdy tutaj pisze o tym by się rozwijać by pokazywać (hehe ciekawie co niektórzy mają na myśli jeżeli chodzi o pokazywanie - głodny sobie pomyśli) (pokazać otoczenie, pokazać świat jaki się widzi - przesłanie z wielu książek o fotografii ) ale każdy z nas ma swoje własne predyspozycje nie wszystko łapie w locie i nie wszystko robi cudownie, jedyne co się tak naprawdę liczy to to żeby się bawił i miał z tego ogromną radochę a forum jakby ktoś zapomniał jest po to by pomóc w tym by to była mila zabawa a nie zrypać kogoś jak szmaciarz konia tylko dlatego że ustawił źle balans bieli bądź zrobił rozmyte zdjęcie. Skoro ktoś wystawia tutaj zdjęcie to chyba po to by dowiedzieć się co kto o tym myśli to raz ale jest też to o czym każdy chyba już zapomina by dowiedzieć się co on źle zrobił, żeby ktoś mu wskazał jak powinien to zrobić itd. Masę wątków tutaj takich przeczytałem ale ostatnio czytam tylko te które niestety smucą.
"Przyjdzie hani i pochwali" - dziwna aluzja, dla mnie przez te słowa niestety przebija zazdrość.
Dość smęcenia. Takie moje przemyślenia co do zdjęcia:
- niefortunny jak dla mnie kadr (zdecydowanie lepiej by było pokazać całą głowę) kadrowanie w kwadrat wypadłoby lepiej,
- kolorystyka to już upodobania każdego z osobna jeden lubi to inny tamto mi akurat taka kolorystyka nie przeszkadza,
- brakuje mi natomiast ostrości (wiem ma być miękko ale z tej miękkości wyszlo niestety mydło)
- usta (fakt jakoś nie pasują do tej pozy)
Pozdrawiam Paweł
PS Dlaczego tyle osób wchodzi na Twoje wątki? Mam wrażenie, że poczytać awanturę jaka się rozlega wokół twoich prac ... tej żółci wypływającej z wnętrza co niektórych...
Paweł dziękuje że to napisałeś.
To ja też coś napiszę. Nie interesuje mnie ile osób wchodzi i ogląda oraz komentuje prace Noviki, ja tu jestem bo przyznam się, że śledzę postępy/lub nie (do wyboru) autorki. Nie oczekuję ani już nie namawiam do zmiany tematu prac, jest jak jest, każdy ma wolny wybór i trzeba to uszanować.
Tyle wystarczy filozoficznych wywodów.
Co zaś się tyczy zdjęcia, to tym razem nie podoba mi się. Wyraz ust jak dla mnie na duży minus, wyglądają kiepsko. Kadr za ciasny pod tym kątem, jest nie ostro i zbyt miękko. Co wcale nie oznacza, że jestem zwolennikiem ostrości al'a brzytwa.
Pozdrawiam.
Po pierwsze, to miło zobaczyć, że udziela się tu ktoś z moich stron.
Teraz do zdjęcia. Jak dla mnie to jest nieostre na oku - a to najbardziej skupia wzrok. Poza tym uważam, że jest za bardzo przekrzywione. Usta trochę wykrzywione. Jakoś też brakuje mi uśmiechu na Twoich zdjęciach.
Mistrzem portretów nie jestem, więc nie wypowiadałem się Novika wcześniej o Twoich pracach. Brakuje mi zdjęć całej Ciebie, gdzieś w terenie (kup statyw, ustaw czasowe wyzwalanie i zrobisz parę zdjęć). A w naszym pięknym mieście znalazłoby się parę ładnych miejsc. :)
Pozdrawiam
Sculptoris
27-01-2009, 19:15
Wszyscy piszą dość delikatnie, że usta wyszły nieciekawie lub grymas nie pasuje do kadru. Dlaczego uważam, że jest to dość delikatne stwierdzenie? Ponieważ moim zdaniem takie kadrowanie zniekształciło Ci całą szczękę. Wygląda to jakbyś miała bardzo dużą wadę zgryzu. To jest coś co moim zdaniem zdjęcie dyskwalifikuje.
Pomniejsze problemy - nie podoba mi się to spojrzenie. Jest dość "mętne". Czy wyłącznie przez brak ostrości? Raczej nie.
Trzeci element który mi nie podchodzi - zielone zafarby w PD części kadru.
ja tez sledze postepy lub nie noviki. Sorry, nie zauwazam zadnych. Wszystkie zdjecia na jedno kopyto. Nudno i tyle. co to za roznicaczy glowa jest w te czy inna strone, czy usta takie czy śmakie. Wszystko to od pół roku to samo. Przykro mi ale nawet największe diamenty mogą się znudzić. A te zdjęcia to nawet nie są bursztyny... Kazdy tutaj jest w stanie wyprodukowac takich zdjec w ciagu jednego wieczora tyle ile novika pokazala przez caly czas. Tylko po co? Jesli to ma byc rozwoj to... osiagnelas juz szczyt - zajmij sie filmami wideo albo gra na akordeonie lub innym.
zdaje mi się czy to zdjecie jest nieostre ??
(..)Wszystkie zdjecia na jedno kopyto. Nudno i tyle. co to za roznica czy glowa jest w te czy inna strone, czy usta takie czy śmakie. (..) Przykro mi ale nawet największe diamenty mogą się znudzić. (..) Jesli to ma byc rozwoj to... osiagnelas juz szczyt - zajmij sie filmami wideo albo gra na akordeonie lub innym.
Hmm... w sumie ten tekst możesz napisać pod każdym dobrym zdjęciem wszystkich forumowych debeściaków - yanoosha, habakuka, sailora, Stawiarza, Radzika100, kaliny i wielu innych (których przepraszam za niewymienienie). Czemu im tego nie napiszesz?
Hmm... w sumie ten tekst możesz napisać pod każdym dobrym zdjęciem wszystkich forumowych debeściaków - yanoosha, habakuka, sailora, Stawiarza, Radzika100, kaliny i wielu innych (których przepraszam za niewymienienie). Czemu im tego nie napiszesz?
bo moim zdaniem nie sa to zdjecia na jedno kopyto. bo pokazuja cos inengo, czesto inna technike, inne swiatlo, inne warunki, inych modeli i inne modelki, inne obiekty i inne efekty, inna obrobke i inna tematyke, inne sytuacjie albo inne okolicznosci. Tak, wlasnie dlatego nie sa to zdjecia na jedno kopyto w moim prywatnym subiektywnym odczuciu. Kazdy z nich sie rozwija, cos dodaje, cos usuwa, walczy. A nie tak jak tu przypadkowe pozycje i przypadkowe swiatlo okraszone przypadkowa obrobka. Jedyne co nieprzypadkowe to modelka - bo autorka zdjec...
Aha. Czyli źle Cię zrozumiałem. Nie. Ty źle zrozumiałeś, co znaczy 'na jedno kopyto' :D
Pozwolę sobie i ja skomentować ale nie tylko samo zdjęcie lecz całą sytuację jaką ostatnio tutaj zauważam.
Naprawdę dziwi mnie fakt, że zamiast oceniać zdjęcia, słać konstruktywne uwagi spostrzeżenia, mówić co się zrobiło nie tak a co można zrobić lepiej i w jaki sposób ostatnio w wątkach novikiej czytam co.... eh szkoda pisać nawet gadać. Zastanawiam się nad tym co jest przyczyną takiego chaosu i jedyne co mi przychodzi do głowy to chyba sam fakt iż autorka swoich prac jest ładna a na dodatek swoje prace opiera na własnej osobie co dla niektórych jest narcyzmem, dla innych jest egocentryzmem, jeszcze dla innych głupotą jeszcze inni nazwą to samouwielbieniem etc... Eh ciężko się czyta co niektóre uwagi i dogryzki (czy naprawdę jest potrzeba pisania czym to zdjęcie robiłaś? To dział dla nikoniarzy a nie fotek z komórki?) Nie wiem, zastanawiam się czym kolega robi zdjęcia? Hmmm pewnie NIKON D3X lub Nikon D3 i od samego rana mu staje na samą myśl jaki to on ma aparat a jakie on ma obiektywy a jaki to ON ARTYSTA JEST... nie wiem ale czy czujecie się lepiej jak po kimś pojedziecie?
Nachodzi mnie taka myśl że krowa zapomina jak była cielem.
Fakt każdy tutaj pisze o tym by się rozwijać by pokazywać (hehe ciekawie co niektórzy mają na myśli jeżeli chodzi o pokazywanie - głodny sobie pomyśli) (pokazać otoczenie, pokazać świat jaki się widzi - przesłanie z wielu książek o fotografii ) ale każdy z nas ma swoje własne predyspozycje nie wszystko łapie w locie i nie wszystko robi cudownie, jedyne co się tak naprawdę liczy to to żeby się bawił i miał z tego ogromną radochę a forum jakby ktoś zapomniał jest po to by pomóc w tym by to była mila zabawa a nie zrypać kogoś jak szmaciarz konia tylko dlatego że ustawił źle balans bieli bądź zrobił rozmyte zdjęcie. Skoro ktoś wystawia tutaj zdjęcie to chyba po to by dowiedzieć się co kto o tym myśli to raz ale jest też to o czym każdy chyba już zapomina by dowiedzieć się co on źle zrobił, żeby ktoś mu wskazał jak powinien to zrobić itd. Masę wątków tutaj takich przeczytałem ale ostatnio czytam tylko te które niestety smucą.
"Przyjdzie hani i pochwali" - dziwna aluzja, dla mnie przez te słowa niestety przebija zazdrość.
........................
PS Dlaczego tyle osób wchodzi na Twoje wątki? Mam wrażenie, że poczytać awanturę jaka się rozlega wokół twoich prac ... tej żółci wypływającej z wnętrza co niektórych...
W sumieto chyba wiele osob czekalo by ktos tu cos takiego napisal.
Ja o tym pisalem odpoczatku jednagze malo kto czytal ze zrozumieniem.. mysle ze novika pokazujac siebie wlansie pokazuje swoje twarze oblicza mysli itd....
zastanwiam sie ilu z Was zaoferowalo jej pomoc porozmawialo z nia i staralo sie uatrakcyjnic jej auto portrety
ilu z Was powiedzalo jej jak zapanowac nad swiatlem ktore ma w pokoju
Ja widzialem jak bardzo procuje nad tym jak sie stara by zrobic cos "innego" cos czym zaciekawi Was.
w tym celu zrobilem nawet swoje autka by pokazac w sumie jej rozne mozliwosci wykorzystania swiatla i pomyslu.
Rownierz wydaje mi sie ze co po niektorzy to weilcy specjalisci od poortretow... ktorzy zjedli wszystkie rozumki a w wielu watkach powtarzaja np te same zwroty ktore wygladaja na "mądre" by zablysnac i by pokazac jaka wielka wiedze sie ma.
i zadna tu nowosc ze kazdy pisze lub pyta czym robione ale to w tych watkach jest juz bardzo widoczne i niestety przykre
ja wiem co novika ma za obiektywy i czym robi i jak robi i staram sie jej "pomoc" by zaczela uzywac swojej 85-tki staram sie ja przekonac do zrobienia sobie plenerku by poszla do parku i tam pstrynela sobie kilka fotek
kazdy by chcial z Was zobaczyc jej wiecej... a nie tylo twarz bo i ona moze stac sie nudna
niestety Waze komentarze nie pomagaja jej. Dzis napsiala mi ze nie czuje checi zrobienia kolejnych zdjec ze znow bedize nagonka na novike...
wypada tylko Wam podziekowac
i dobrze powiedzal ten co go cytuje...
zapomnila krowa jak cieleciem byla...
ja pamietam swoj pierwszy portret
tacy uzytkownicy jak Stig czy sailor czy swiatlo ... itd moglbym tu wymieniac... pomogli mi napisali mi pare prv komentow i nie pisali mi bym gral na akoreonie albo robil filmy SIC!!!
i nadal jestem tylko zwyklym uzytkownikiem starajacym sie pokazac otaczajacych go ludzi...
i to dzieki nim nadal tu siedze otworzylem swoja firme uwierzylem w siebie... i sie ciesze jak dziecko z loda za kazdym razem gdy moja modelka ( klient ) zadowolony jest z mojej pracy.
Nikt mi wtedy nie pisal takich dyrdymalow jak Wy piszecie do Noviki.
wypada tylko podziekowac...
bo nadal bede sie upieral, jesli nuza cie jej zdjecia... nie chcesz juz po raz kolejny ogladac jej wykrzywionych ust, to poprostu tu nie wchodz.
i napisal bym to przy kazdym poscie... a nie w " obronie " noviki jak to sie niektorym wydaje...
nie widzieliscie jej jak sie cieszy kiedy robi zdjecia... nie widzieliscie jak ciezko na to pracuje...
i moze nie ma super d3-ki czy innych super produkcji nikona cannona czy innego super sprzetu...
moze dopiero czyta ksiazki NG portrety albo wlasnie kupila kelbiego...moze dopiero udaje sie jej poznac pare kruczkow i muczkow by dojsc do czegos co Was szanowni uzytkownicy wkoncu zadowoli...
postanowilem jej pomoc swoim miernym Peesem chcialem jej kilka fotek obrobic pokazac mozliwosci
poopowiadalem jej troche o mojej przygodzie z portretem
ogladalismy wspolnie zdjecia... uczylismy sie razem widziec bledy... w innych pracach
kto z Was to zrobil ??
ilu z Was chcialo jej pomoc ?... nie Wy jestescie zapatrzenie w swoje piekne prace w swoje suuuper produkcje gdzie jak spojrze to buty spadaja...
ale jakos nie widze... tych ktorzy naprawde robia cos konkretnego by tu sie wpisywali.. tylko Ci ktory musza po raz kolejny ja zjechac... bo sami sa Pro
Fakt nier zna sie na balansie bieli histogramie i super wyczesanych nowinkach portretowych
pokazuje siebie taka jaka chce bysmy ja widzieli... i popelnia bledy a to nieostro a to jakos
ale czy to powod by tak pisac do niej czy to powod by jakis pacan mowil " novika nie przejmuj sie przyjdzie Hani i cie pochwali..."
bardzo chce zobaczyc w ilu postach ja pochwalilem...
i na koniec cos do noviki...
nie przestawaj tego robic nie przestawaj kochac tych porankow w ktorych czekasz az slonce stanie w odpowiednim miejscu tak gdzie ty chcesz... nie przestawaj siedziec godzine nad makijarzem zastanawiajac sie ktory dzis zrobic
nie przestawaj ogladac innych prac ludzi ktorzy naprawde cos robia... nie przestawaj krytykowac innnych wytykac im bledy ktore robia..
z uwaga sledz to co pisza Tobie luzie ktorzy chca Ci pomoc...
porpsotu rob to co lubisz i jak lubisz...
i cos na koniec do MikeP
lubie Twoje prace i szanuje cie jako uzytkownika tego forum... ale to co napisales o tych filmach czy akordeonie to niestety ale jedna wielka farsa... to samo mozesz napisac pod kazdym autkiem kazdego uzytkownika tego forum
mozesz to napisac pod kazdym zdjeciem stiga sailora koffe kaliny itd...
przesadziles...
najzwyklej w swiecie przesadziles
pozdrawiam
a teraz bijcie i wyrzywajcie jakie to hanibal bzdury i jaki to on obronca noviki sie znalazl
juz wczesniej mialem to napisac... przy innych postach ale tu jest dobre miejsce
wkoncu kazdy uzytkownik tu wchodzi by znow zobaczyc nudziare i egocentryczke oraz obronce ucisnionych
Choć ja bym tak emocjonalnie nie podszedł do tego, ale to ja, to przyznam, że zgadzam się z większością tego co napisałeś. Nie zawsze dostaje się to co mogło by pomóc, a tylko przeszkadza lub zniechęca do dalszej pracy. A to że każdy z nas kiedyś zaczynał (nie mówię o sobie, bo ciągle zaczynam) a potem o tym zapomina pokazuje jak łatwo jest oceniać kogoś z pozycji osoby która wie jak coś zrobić, lecz gorzej jest z wytłumaczeniem dla kogoś innego.
Marek KA
28-01-2009, 13:38
Udzielam się na forum od kilku dni dopiero, ale obserwuje je już od dawna. Kiedy weszłem na ten temat i przeczytalem go do konca, skusilem sie by przejrzec wczesniejsze prace autorki i niektore posty na ich temat. I jeżeli wolno mi miec swoje zdanie to odnosnie calosci powiem tak, jeśli autorka tak bardzo lubi robić zdjecia w pomieszczeniach zamknietych to polecam jakis maly zestaw naswietleniowy typu 2 x parasolka statyw i zarowki blyskowe badz lampy, wbrew pozorom zestaw taki wcale nie jest taki drogi a moż na się sporo nauczyć o oswietleniu i nauczyc panowac nad swiatlem, widzialem coś takiego u znajomego i powiem ze naprawde fajna sprawa, na forum zreszta tez o tym tematow nie brakuje.
Odnosnie obrobki zdjec to naprawde nie jest przy opbecnie dostepnych narzedziach wielka filozofia. Polecma Adobe PS Lightroom II, jest po polsku, za darmo niestety nie jest, ale daje ogromne możliwości odnosnie obróbki RAWów i naprawde nie jest trudny, Darmowy też jest świetny Pixmantec Rawschooter w wersji essential, tez dobry.
Zauważylem tez, bo nie dalo sie tego nie zauwazyc iezwykle burzliwa dyskusje na temat autorki i jej ujawnionego zycia fotograficznego. Po pierwsze badzmy tolerancyjni i przede wszystkim asertywni. Rozumiem że kazdy ma swoje odczucia, ale osobiscie nie podobaja mi sie jazdy po bandzie jakie tu wyczytalem na temat autorki i jej rozwoju fotograficznego, Jezeli ktos ma dosc autorki i jej zdjec to nie wiem po co oglade jej zdjecia a juz kompletnie nie wiem po co je komentuje. Pomijam sytuacje w ktorych chce sie autorce jakos pomoc i nieco doradzic co wielu stara sie czynic, ale jest tez wiele wypowiedzi ktore sa ponizej poziomu, a pewne rzeczy sa wziete z kosmosu. Boskad ktos moze wiedziec czy dane kadry czy ujecie bylo przypadkowe. Moze bylo a moze nie. Moze ktos najpierw zrobil 30 ujec a potem wybral to jedno ktore mu sie podoba, a ze nie powala to inna kwestia.
Zgadzam sie jednak z kolegami, że choć niektóre zdjęcia całkiem fajne i modelka też, to chciało by sie zobaczyc inne twoje prace, w innym temacie, moze przyrod, albo martwa natura, architektura, mnostwo tematow jest ciekawych, ktore pozwola lepiej ocenic twoje umiejetnosci
A zeby na temat to odnosnie zdjecia:
- kadrjest wg mnie ok, przynajmniej mi sie podoba
- jak dla mnie za miekko, chociaz moze to przez to swiatlo a raczej jego brak
- minka taka sobie, zachecma do usmiechow
- swiatlo z tylu, ta jasnosc wyglada ok, ale oswitlenie postaci wg mnie siedzi, troche za plasko i za ciemno, moze wystraczyloby tylko zwieszyc troche EV bo jest rozlozone nienajgorzej ,ale trzeba by to zobaczyc, ale to moje zdanie w kazdym razie zrobilbym to jasniej
Pozdrowienia dla Noviki i powodzenia w dlaszym foceniu
Marek KA
28-01-2009, 18:20
Tak w pracy niestety zdjęc już nie oglądam, na dobrym monitorze wszystko wyglada inaczej ... nagle nastala jasnosc
motylanoga
28-01-2009, 18:38
Dobra, koniec tego bredzenia.
Każdy następny post posiadający znamiona drążenia tematu innego niż zdjęcie noviki leci w kosmos, a autor dostaje warna. Dlaczego? Bo tak! ;-)