PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON 28-70 f3,5-4,5, kto go widział?

Marek KA
26-01-2009, 16:08
WItam.

Tytułem wprowadzenia informuje że to mój pierwszy temat na forum, choć już obserwuje je od sluższego czasu. Chciałem skożystać z ogromu wiedzy zaglądających tu osób i podpytać się nie śmiało odnośnie waszych doświadczeń i opini odnośnie Nikona 28-70 w świetle 3,5-4,5. Dość stara konstrukcja z połowy lat 80 tych jak pamiętam, o której wiele więcej w teorii nie wiem, a jest to mój pierwszy zoom standard, którego nabyłem już dość dawno temu nie interesując się wtedy jeszcze tak fotografią do analogowego nikona FE2 (świetny aparat na marginesie), z którym rozpoczełem niegdyś moją przygode z fotogrfią. Służył mi ten obiektyw ze wspomnianym analogiem, potem z D70 s a teraz z D200 i musze powiedzieć że wciąż jestem z niego bardzo zadowolony, wręcz powiem jestem zachwycony. Jest niesamowicie ostry i naprawde dobrze koryguje wszelkie wady optyczne (przynajmniej według mojej subiektywnej opini). Gdy kiedyś tak się nad nim zachycałem stwierdziłem że zajrze do NETU i poczytam na jego temat a tam nic ... Znalazłem tylko recenzje notabene bardzo pochlebną Ken'a Rockwell'a w języku angielskim i to wszystko. Obiektym mozna kupić na allegro już za 300 zł, a ja swojego czasu serwisowałem go za 200 zł (przycianłą mi się przysłona) bo chciałem mieć ten sam egzemplarz (tak byłem w nim zakochany :)) Serwisant wtedy (już dośc sędziwy Pan) powiedział mi tylko że to bardzo dobry obiektyw i tyle na jego temat usłyszałem. Po tym przydługawym wstępie chce was prosić o podzilenie się waszymi doświadczeniami z tym obiektywem. O ile je macie oczywiście. Jeśli słyszeliście też jakieś opinie na jego temat również zachęcam do pisania. Z chęcią wysłucham (a raczej poczytam :)) każdego kto miał go w rękach

NA marginesie jeśli szukacie dobrego taniego używanego zooma to polecam, jedyne co mi w nim przeszkadza to troche filigranowa budowa. Obiektyw jest naprawde kompaktowy w porównaniu do obecnych konstrukcji i przy osławionym 18-70 DX czy profesjonalnym 24-70 wygląda trochę śmiesznie, ale to nie wyglad się liczy. Stosunek jakośc/cena to dla mnie mistrzostwo świata

Z góry dzięki i czekam na opinie

BorysR
26-01-2009, 16:09
Hmm a AF dziala na nim przy d200 bez problemow?

Marek KA
26-01-2009, 17:29
Tak jak i przy d70s działa świetnie zero BF czy FF ostrzy w punkt, przynajmniej na moim egzemplarzu

sprocket
26-01-2009, 18:41
Mialem ten obiektyw kiedys razem z F50 pierwsze co to zaszkoczyla mnie niesamowita ostrosc tego szkla oraz b.dobry kontrast wiec wcale sie nie dziwie ze to twoje ulubione szklo.

Zbegen
26-01-2009, 18:48
Był swego czasu bardzo reklamowany jako partner półprofesjonalnego w końcu F90x. Pamiętam, że jak zaczynałem swoją fotograficzną przygodę ponad 10 lat temu kosztował ok 2000 zł.
To jest naprawdę dobre szkło, design może rzeczywiście mało sexy, więc się człowiek nie podbuduje ;) ale ostrościowo wymiata- na dx dużo lepszy moim zdaniem od osławionego i drogiego 17-35mm Af-s.