Zobacz pełną wersję : kolory na zdjęciach....
Obrabiam zdjęcia na kompie wszytko ładnie wygląda, kolorki i nasycenia tak jak ma być, później upload zdjęcia i na stronie zdjęcie wygląda blado... tak jakby nasycenie kolorów spadło o 5pkt a barwa o 3-4pkt(porównując do skali barwy/nasycenia w PS'ie) może wie ktoś dlaczego takie coś się dzieje? wątpię żeby to była wina mojego monitora bo i na stronie i w PS'ie powinno tak samo wyglądać... a tu dość wyraźna różnica.
Sprawdziłem, to już na dwóch stronach: imageshack.us i fotothing.com
Czy PS przy zapisie zdjęcia nie zapisuje edytowanego nasycenia i barwy?
Czy może to jest to wina mechanizmu strony do kompresji zdjęć?
konwersja do sRGB ! i po problemie :)
EDIT-> Convert to Profile - wybierasz sRGB i każda przeglądarka pokaże dobrze...
aha, to to.... w lightroom'ie miałem bodajże adobeRGB(1998) przy exporcie zdjęć.
ok, dzięki zaraz to sprawdzę:D
aha, to to.... w lightroom'ie miałem bodajże adobeRGB(1998) przy exporcie zdjęć.
ok, dzięki zaraz to sprawdzę:D
żadna przeglądarka nie wyświetli dobrze profilu adobeRGB. Skoro w programie jest dobrze a w przeglądarce już nie, to tylko i wyłącznie chodzi o profil koloru..
żadna przeglądarka nie wyświetli dobrze profilu adobeRGB. Skoro w programie jest dobrze a w przeglądarce już nie, to tylko i wyłącznie chodzi o profil koloru..
Wcześniej było ok jak wysyłałem zdjęcia, ale kiedyś coś grzebałem w programie i prawdopodobnie właśnie zmieniłem profil kolorów.
EDIT-> Convert to Profile - wybierasz sRGB i każda przeglądarka pokaże dobrze...
dzięki, pomogło:)
niech Allah pasie Twoje wielbłądy w podzięce za pomoc:D
Wcześniej było ok jak wysyłałem zdjęcia, ale kiedyś coś grzebałem w programie i prawdopodobnie właśnie zmieniłem profil kolorów.
dzięki, pomogło:)
niech Allah pasie Twoje wielbłądy w podzięce za pomoc:D
dobre :-)
Takiego postu szukalem od dawna - dzieki.
Ok online fotka będzie wygladać fajnie. Trzeba jeszcze wyjaśnić, że w reprodukcji (wydruk) będzie dużo gorzej.
sRGB to twór skonstruowany na potrzeby "sieci". To taka proteza przestrzeni kolorystycznej. Fajnie wyglada na ekranie - na papierze raczej kiepsko. Warto zdawać sobie z tego sprawę.
Ok online fotka będzie wygladać fajnie. Trzeba jeszcze wyjaśnić, że w reprodukcji (wydruk) będzie dużo gorzej.
sRGB to twór skonstruowany na potrzeby "sieci". To taka proteza przestrzeni kolorystycznej. Fajnie wyglada na ekranie - na papierze raczej kiepsko. Warto zdawać sobie z tego sprawę.
ok, a w takim razie zdjęcia do wydruku jaki powinny mieć profil kolorów?
to w jakiej przestrzeni najlepiej dawać do wywołania w takim razie?
amator_r
17-02-2009, 00:15
to w jakiej przestrzeni najlepiej dawać do wywołania w takim razie?
szanujące się LABY udostępniaja swoje profile, wtedy można u siebie po obrobienu zdjęcia a przed oddaniem do labu przekonwertować zdjęcia na profil LABu / maszyny na której będą wykonywane odbitki.