Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zimowy cukierek z nad morza (bez sniegu)
z portem północnym w tle - zapraszam :-D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img301.imageshack.us/img301/3662/dsc7648ciemniejkrwyost9ig3.jpg)
Pablo 77
26-01-2009, 11:44
Uchwycone w odpowiednim momencie.Mi się podoba ta perspektywa:)
Bez kamienistego brzegu byłoby pusto a tak jest dobrze.
Piotr_ek
26-01-2009, 12:30
Kadrowo bardzo fajnie.
Lubię kamienie i lubię szerokie kadry.
Mam tylko jedno pytanko - co to jest takiego wyglądającego jak cień przy dolnej krawędzi kadru ?
diZaster
26-01-2009, 12:32
szaro buro jak na cukierek.
kadr jakis taki zabalaganiony jak dla mnie, znaczy te kamienie wyrastaja z boku bardziej niz od dolu tak zeby perspektywa prowadzic do portu.
malasana
26-01-2009, 12:34
Po prostu przepiekne. Super, gratulacje!
Marcin T
26-01-2009, 12:39
"kamyczki" fajnie prowadzą do portu północnego.
Jak tam bym podostrzył ten pikny, ciepły widoczek :p
borregaard
26-01-2009, 12:43
Kadrowo bardzo fajnie.
Lubię kamienie i lubię szerokie kadry.
Mam tylko jedno pytanko - co to jest takiego wyglądającego jak cień przy dolnej krawędzi kadru ?
To może być delikatna winietka Piotrze Aptekarzu...:wink:
Równie dobrze można potem zapytać o róg lewy i prawy z góry i z dołu...oraz wszystkie inne ciemniejsze partie......:mrgreen:
Świetnie ogólnie się to prezentuje,Kolor b.fajny .
Pzdr
Andrzej
Dziadek,wlepię Ci kilka gwiazdek....:grin:
Piotr_ek
26-01-2009, 12:44
kadr jakis taki zabalaganiony jak dla mnie, znaczy te kamienie wyrastaja z boku bardziej niz od dolu tak zeby perspektywa prowadzic do portu.
Panie Łukasiński wiesz pan, że Polak to mądry jest po szkodzie... Pojedź se pan kiedyś nad morze i przekadruj w stronę portu. A teraz się pan ciesz tym co jest :)
Panie Łukasiński wiesz pan, że Polak to mądry jest po szkodzie... Pojedź se pan kiedyś nad morze i przekadruj w stronę portu. A teraz się pan ciesz tym co jest :)
Piotrze co Ty robisz - wysyłasz Emo nad morze - wiesz czym to się może skończyć !!! :mrgreen:
Ja nie byłem nigdy nad morzem zimą to sobie tu zobaczę ;) a winietka faktycznie wylazła sobie nieco
Piotr_ek
26-01-2009, 13:11
Piotrze co Ty robisz - wysyłasz Emo nad morze - wiesz czym to się może skończyć !!!
Myślę, że w Wiadomościach TV będzie o tym głośno :)
Myślę, że w Wiadomościach TV będzie o tym głośno :)
Mam nadzieje tylko, że Harb zdąży choć zrobić mu backstage :mrgreen:
Piotr_ek
26-01-2009, 14:02
Mam nadzieje tylko, że Harb zdąży choć zrobić mu backstage
Ciekawe czy ma "jasne tele" bo w takiej sytuacji to ja do EMO bym się nie zbliżał :)
Sowulus12
26-01-2009, 14:20
Fajna praca - bardzo przyjemnie się ogląda.
Nikonozaur
26-01-2009, 14:23
Z ubolewanie stwierdzam, że znów nie ma się do czego przyczepić.... :mrgreen:. Gwiazdy, widzę gwiazdy.
zgadza sie panowie jest delikatna winietka - na dole po rogach mocniejsza :-D
diZaster - czytaj uwazniej , jest napisane "..z portem w tle..." nie pisze droga do portu :-D
pozdro:-D
Harb - a w d700 jest coś na kształt tego usuwania winiety w puszce jak w d3 ?
dlaczego pytasz ? - sugerujesz ze ta winietka jest z nefa , nie ona jest celowo dodana programem - natomiast czy w D700 jest to o co pytasz --- nie wiem , w puszce mam wszystkie nastawy fabryczne
Mnie też sie podoba. Gratulacje. :)
dlaczego pytasz ? - sugerujesz ze ta winietka jest z nefa , nie ona jest celowo dodana programem - natomiast czy w D700 jest to o co pytasz --- nie wiem , w puszce mam wszystkie nastawy fabryczne
Tzn nie widziałem właśnie czy na tak szerokim kącie wyszła ze szkiełka czy dodana -a pytam bo jestem ciekawy czy jest taka funkcja i jak się sprawuje. :)
wojtek6308
26-01-2009, 15:51
Kolejna b.dobra praca :-D bardzo przypadła mi do gustu
mając D700 muszę sie przyznać ze oprócz kadrowania i szczególnie przy szerokim szkle zwracania uwagi na hiperfokalną (czasami gdy punkt ostrosci jest zbyt odległy pod nogami robi się mydełko) reszte robie na auto (ISO oraz WB) a tak jak wspomniałem nie grzebię w puszce w jej ustawieniach - całą resztę robię w NX-ie
sprawdzę Piotrze w wolnej chwili - i napisze Ci na pm. :-D
mając D700 muszę sie przyznać ze oprócz kadrowania i szczególnie przy szerokim szkle zwracania uwagi na hiperfokalną (czasami gdy punkt ostrosci jest zbyt odległy pod nogami robi się mydełko) reszte robie na auto (ISO oraz WB) a tak jak wspomniałem nie grzebię w puszce w jej ustawieniach - całą resztę robię w NX-ie
sprawdzę Piotrze w wolnej chwili - i napisze Ci na pm. :-D
Dzięki :)
Marcin T
26-01-2009, 16:17
W D700 jest korekcja winiety.
wersja w b/w z dedykacją dla Anchela i Autografa :-D (celowo podrasowana)
źródło (http://img204.imageshack.us/img204/3636/dsc7648bciemnazc9.jpg)
Marek-frotka
26-01-2009, 18:01
W b/w wygląda to zdecydowanie lepiej.
Zdjęcie nabrało charakteru.
Pozdrawiam
Marek
Bw tak, kolor jest bezpłciowy. Jakbyś próbował dodać saturacji szarościom które dominowały tego dnia.
Bw tak, kolor jest bezpłciowy. Jakbyś próbował dodać saturacji szarościom które dominowały tego dnia.
Ty lubisz mroczne więc taka opinia nie jest dla mnie zaskoczeniem - być moze mogłem ten kolor bardziej skontrastować i wyostrzyć - ale mnie sie podoba ja lubie takie kolorowe widokówki :-D
diZaster
26-01-2009, 20:56
Panie Łukasiński wiesz pan, że Polak to mądry jest po szkodzie...
mozna szkod uniknac zastanawiajac sie wczeniej (nie mowie, ze zrobione bez zastanowienia, ale to ulozenie w kadrze zupelnie mi nie pasuje)
diZaster - czytaj uwazniej , jest napisane "..z portem w tle..." nie pisze droga do portu
ale jesli juz jest jako element fotografii, to dobrze zeby nie byl wsadzony na sile, albo jakas role gral, albo byl mocnym punktem, ale na pewno nie niepotrzebnym elementem.
autograf
26-01-2009, 21:01
wersja w b/w z dedykacją
Już NIGDY nie będę wklejał przeróbek na B&W w Twoich wątkach ;)
Dla mnie wersja druga! Wiadomo ;)
mozna szkod uniknac zastanawiajac sie wczeniej (nie mowie, ze zrobione bez zastanowienia, ale to ulozenie w kadrze zupelnie mi nie pasuje)
ale jesli juz jest jako element fotografii, to dobrze zeby nie byl wsadzony na sile, albo jakas role gral, albo byl mocnym punktem, ale na pewno nie niepotrzebnym elementem.
on nie jest wsadzony na siłę on jest przypisany do tego miejsca wieńczy kadr pod linją horyzontu ---- natomiast z prawej był juz tylko płot portu pólnocnego --- ale ma prawo Ci sie nie podobać tak jak kazdemu tutaj :-D
diZaster
26-01-2009, 21:19
wiem, korzystam z tego prawa ;)
pozdrawiam, milego wieczoru i czekam na natepne.
!dZstr
Dla mnie to zdjęcie jest rewalacyjne właśnie w kolorze. Szkoda by było je zmarnować w tonacji czarno-białej. Jak dla mnie uwaliłabym troszkę dołu. Wszyscy na forum pozwalają sobie na wrzucanie swoich interpretacji zdjęć, dlatego ja też sobie pozwolę (mam nadzieję, że się nie obrazisz?!) wrzucić Twoje zdjęcie tylko "obcięte", które mi bardziej pasuje. Wydaje mi się, że ta kipiel wtedy bardziej wrze i jest przyjemniejsza dla oka.
źródło (http://img147.imageshack.us/img147/3852/26012009ixp8.jpg)
P.S.
Zapomniałam powiedzieć, że dałam za to zdjęcie 5 gwiazdek!
fiu fiu ....... CZA-DO-WE ! ! !
:-D
Kolor wg mnie nie jest bezpłciowy, jest inny niż ten do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni w tego typu fotkach bo to inna pora roku, inne światło, brak słonecznego "ciepełka" - krótko mówiąc te bardzo naturalne, chłodne odcienie zieleni i szarości to dla mnie ogromny plus tej fotki.
Fakt, że BW ( chociaż nie przepadam ) to inna, piękna "bajka" i w tym przypadku bardzo mi odpowiada ze względu na klimat tego kadru .
A co do kadru: napisała barbi
"Dla mnie to zdjęcie jest rewalacyjne właśnie w kolorze. Szkoda by było je zmarnować w tonacji czarno-białej. Jak dla mnie uwaliłabym troszkę dołu. Wszyscy na forum pozwalają sobie na wrzucanie swoich interpretacji zdjęć, dlatego ja też sobie pozwolę (mam nadzieję, że się nie obrazisz?!) wrzucić Twoje zdjęcie tylko "obcięte", które mi bardziej pasuje. Wydaje mi się, że ta kipiel wtedy bardziej wrze i jest przyjemniejsza dla oka."
Myślę, że zepsułaś ten kadr:( no ale cóż , przebojowość dzisiaj w cenie:mrgreen:
Podoba mi się choć widziałbym więcej nie ba nieco.
I kadr i kolorki są fajne :)
Ewentualnie pozbyłbym się tego stateczka ;)
Myślę, że zepsułaś ten kadr:( no ale cóż , przebojowość dzisiaj w cenie:mrgreen:
Rozumiem, że nie poda Ci się ten kadr (to rzecz gustu odbiorcy), ale nie rozumiem Twojego stwierdzenia "przebojowość dzisiaj w cenie". Jak napisałam ten koment i dałam zdjęcie, to po prostu tak czułam i to zrobiłam i nic więcej!!!
bardzo bardzo dziękuję i nie mam pytań.
Moim skromnym zdaniem - wersja pierwotna najlepsza (ta na str. 1). Super..
Dobrze jest ! :) Może ta winieta nie potrzebna, ale czysto i szerooookooo :)