Zobacz pełną wersję : sb800
No i wreszcie kupiłem i cieszę się jak dziecko, ale ta instrukcja jak od aparatu mnie rozwaliła, toż to tylko lampa :). I od razu pytanie jakie aparaty obsługują CLS bo instrukcja kończy się na modelu D100.
ps. i wreszcie mam coś naprawdę japońskiego :)
Gratuluję i zazdroszczę :D
Ja przymierzam sie do zakupu lampy, ale dalej nie wiem czy SB600 czy SB800... Z jednej strony, to SB600 jest znacznie tańsza i mógłbym szybciej kupi... z drugiej zaś może być niedosyt... Ehh.... ciężko... ;)
Z tego co czytałem to z CLS kompatybilne są lustrzanki D2H, D2Hs, D2X, D2Xs, D200, (D80 :twisted:), D70, D70s, D50.
***No i mnie Phantomek uprzedził z listą modeli z CLS ;)
phantomek
02-08-2006, 19:27
I od razu pytanie jakie aparaty obsługują CLS bo instrukcja kończy się na modelu D100.
Hmm zapewne D50, D70, D70s, D100, D200, D2H, D2Hs, D2X, D2Xs :) a czy to tyle to ja nie wiem :P:P:P
jeszcze do listy dochodzi taka mala niepozorna puszeczka F6 :D
już go zrobiono i założę się, że ma CLS :D
tak ma CLS, nawet gdzies juz to w nikonie pisali, chyba przy tych materialach nauczajacych o SB R1C1
d50 nie ma CLS
to jak jest ma czy nie? :)
a właśnie że d50 ma CLS :)
Kreatywny System Oświetlenia :). W D50 nie ma tylko bezprzewodowego wyzwalania lamp za pomocą wbudowanej lampy, ale wszystkie inne funkcje są.
Fibro, zastanow sie co piszesz...
A co złego piszę? Wyjaśnij mi proszę bo nie wiem? :)
nikon d 50 nie ma CLS. nie ma mozliwosci zdalnego wyzwalania lampy.
jesli zalozysz na niego sb-800 to bedzie dzialac, ale to lampa ma CLS i moze dzialac w trybie master lub commander a nie aparat.
D70 ma CLS ale tylko opcje commander
D200 ma CLS i ma opcje zarowno commander jak i master.
To tyle w tym temacie
Do szerszych informacji odsylam do google.
ale CLS to nie jest zdalne wyzwalanie lampy, to tylko jedna z funkcji CLS.
Do szerszych informacji zapraszam do instrukcji nikonów. :)
d50 mozna oczywiscie wyzwolic zdalnie lampe... ale tylko przez fotocele
Fibro, tak? a co jeszcze? CLS to nie tyle wyzwalanie zdalnej lampy (grup lamp) co mozliwosc sterowania nimi w dowolny sposob z urzadzenai stanowiacego master lub commander dla nich...
nic wiecej... chociaz to zle okreslenie bo ten system to kosmos.
When used with a compatible Speedlight such as SB-800 or SB-600 the D50 supports the NIKON CLS including i-TTL flash control
jak otworzysz manual na stronie 109 to masz napisane jak byk, ze d50 wspiera CLS... jak mu zalozysz SB-800 :D
jak masz SB800 ( ja mam od zaledwie wczoraj ) to zapraszam na 5 stronę instrukcji, tam jest wymienione co należy co CLS
EOT. bo w tym wypadku to lampa potrafi wiecej niz d50.
i dlaczego odsylasz mnie do insrtukji lampy? rozmawialismy zdaje sie o d50... zdejmij z niego lampe i wtedy porozmawiamy o CLS w d50... jest? pffff...
R Ja nie twierdzę że D50 to szczyt Nikona ale CLS ma ale nie pełne, więc nie można generalizować. Ale już PEACE. :) dogadaliśmy się.
no nie znowu od nowa a już myślałem że się dogadaliśmy. Poczytaj odnośniki ze strony 109
CLS jest składową systemu błyskowego iTTL. D50 wspolpracuje z CLS, z tym ze jest pozbawiony sterownika wbudowanego w lampe blyskową. Sterowanie jedynie za posrednictwem SU-800 badz samej lampy SB800. CLS nie bedzie działal gdy zalozysz sterownik lub lampę na jakiegokolwiek innego Nikona pozbawionego systemu i-TTL (np D100, D1x, itd)
Kaleid Dokładnie tak jak piszesz z tą rużnicą że to iTTL jest częścią składową CLS.
Creative Lighting System - System kreatywnego oświetlania - nie mozna napisać, że CLS z danym aparatem bedzie działal lub nie, raczej, że dany aparat w większym lub mniejszym stopniu (albo wcale) wykorzystuje CLS.
hejka!
A któtre ustawienie lampy SB 800 jest najbardziej "bezpieczne" ? robię jutro pierwszy raz zdjęcia z lampą (kościół,wesele),no i nie wiem które ustawienie jest najlepsze?
no najbezpieczniejszy i myślący za fotografa ( i powiem że bardzo precyzyjny ) to i-TTL czyli TTL z BL i przedbłyskami.
Wiem że ten problem był juz poruszany,ale proszę o pomoc!!!!Zaczynam zabawę w fotografię i zastanawiam się nad odwiecznym dylematem 600 czy 800????
HELP :D
Fibro - może nie mieszajmy pojęć - iTTL to nie TTL z BL i z przedbłyskami - bo tak mozna to odczytac z Twojej wypowiedzi.
Dyziek - może nikon wypuści sb-700 ?
Nie zastanawiaj się ja zrobiłem błąd kupiłem jako pierwszą SB600 potem trafiła się możliwość zakupu SB800 z USA. Została oczywiście SB800 i strata ponad 100 pln po sprzedaży SB600. Gdybyś miał dwie przez 2 godz. do testowania to po 20 min. wybrałbyś 800.
To przecież oczywiste, że sb800 jest wyższej klasy lampą. Jednak myslę, że w wiekszości przypadków wystarczy sb600. Ja mam co prawda sb800 i korzystam z dyfuzora, 5 baterii, czasami z filtrów kolorystycznych - ale i do sb600 dyfuzor jest dostępny. Różnica w cenie jest znaczna.
teraz ceny sa takie ze mozesz prawie miec 2 sb600 za cene 800 a przy clsie to daje do myslenia
ICTUS masz rację daje do myślenia.Szukalem SB800 i znalazłem w sklepie za 1340 zł a SB600 mozna kupić za 800, więc 500 zł różnicy to sporo jak dla mnie. No nic, powalczę z tym dylematem, może się uda :D
PS.w opisie masz że jesteś z Olsztyna, ja tam studia skończyłem w tym roku!!!Fajne miasto :D
bierz 600. nie wiem co za ogromne róznice widzi andre84. są jakieś, ale bez przesady
kiedys byl ladny temat 800 vs 600 ale jakos go nie moge znalesc
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=10349
Michal_C
12-09-2006, 22:42
hej a jam mam pytanie od czapki. SB800 ma możliwość ustawiania manualnego i automatycznego zoom'u lampy. Przeczytałem instrukcję i niestety nie mogę przejść na automatyczny. Aparat jest ustawiony na P lub M.
Pozdro
przecież normalnie jest automatycznie.
jak kręcisz pierścieniem zooma obiektywu to nie słyszysz chodzącego silnika w srodku lampy? - na wyświetlaczu lampy pokazywana jest aktualna ogniskowa zooma.
Michal_C
12-09-2006, 22:58
Jacek_Z właśnie nie słyszę. na wyświtlaczu lampy jest zoom a nad nim "M" wchodziłem róznież w podmenu i tam wybrałem tryb automatyczny i też nic !! :evil:
w momencie włączenia aparatu litera M nad zoom mi znika. lampe masz w sankach?
wg instrukcji by powrócic na automatyczne zoomowanie należy kilka razy (nie napisali dokladnie ile) nacisnąc na symbol tych trzech drzewek lub symbol jednego drzewka.
pewnie innym sposobem jest zresetowanie lampy do ustawień fabrycznych
nacisnąć jednocześnie przez 2 sekundy 2 guziki - MODE i ON/OFF
nie nasiskanie iles tam razy "drzewek" tylko dostosowanie manualnie zooma do zooma na szkle i wtedy znika "M"
Michal_C
13-09-2006, 06:17
Jacek_Z, lampa jest poprawnie założona na sankach. Resetowanie nic nie dało. Moim skromnym zdaniem to powinienem móc wybrać automatykę bez ustawiania obiektywu.
pozdr
no właśnie - powinieneś. nie wiem czemu nie chodzi.
przeczyść styki w sankach i lampie.
U mnie naciskanie drzewek przestawia w zoom automatyczny/ręczny.
juniorgm a może masz po prostu założoną nasadkę rozpraszającą na lampę?
Michal_C
13-09-2006, 20:39
Fibro miałeś rację, był wyciągnięty ten rozpraszacz zamontowany w lampie. Niestety nigdzie nie przeczytałem w instrukcji, że jego wyciągnięcie powoduje że wyłącza się automatyczny zoom. :oops: No ale pierwsze koty za płoty. A teraz idę dalej patrzeć co i jak z lampką.
Dzięki wszystkim za pomoc !
pozdr
everyman
10-10-2006, 10:44
witam,
podpinam się pod wątek, bo mam kilka pytań o sb800, a w kwestii lamp jestem całkowicie zielony...
1. w sklepowych specyfikacjach jest podane, że jest zasilana czterema lub pięcioma bateriami AA... baterie mają 1.5V (z tego co pamiętam), czy w związku z tym, będzie działać równie dobrze (czas ładowania, itp) z akumulatorami AA - te mają 1.2V
2. jak się sprawdza w dużych pomieszczeniach - sale balowe, kościoły?... ładnie doświetla tylny plan?
rozumie, że w obecnych czasach jest to jeden z lepszych wyborów do takiego d80...
myślę jeszcze trochę o Metz 45 CL-4 digital... chyba, że polecicie/doradzicie coś zupełnie innego
pozdrawiam
W instrukcji :
Ni-Mh 2000 - 5(2.9),4(4)
Ni-Cd 1000 - 5(3.5),4(4)
Niklowe - 5(5),4(6)
Litowe - 5,4(7.5)
Alkaliczno-manganowe - 5(5),4(6)
Za nawiasem liczba ogniw , w nawiasie czas ladowania.
W necie jest dostepna zeskanowana instrukcja do 800-ki po polsku.
Wlozylem wczoraj naladowane akku 2500 Photo i mam wrazenie , ze znacznie szybciej sie laduja.
Moze to moje odczucie , moze lampa nie blyskala z maksymalna moca i dlatego tak szybciutko sie ladowala.
Fotki robilem w 12m2 pokoju , calkowicie zgaszone swiatlo , ladowala sie okolo lub ponizej sekundy.
everyman
10-10-2006, 11:41
ok, dzięki za szybką odpowiedź :)
więc tą kwestią nie muszę się przejmować...
pozostała tylko ta druga sprawa
2. jak się sprawdza w dużych pomieszczeniach - sale balowe, kościoły?...
Tutaj zdania sa podzielone.
Jak pisalem , mialem ten sam dylemat i dostalem rozne odpowiedzi (starczy 600-ka a inni wez 800-ke) ale znalazlem najtaniej 600-ke za 820 , 800-ke za 1350 , doliczylem rozpraszacz do 600-ki i wyszlo 450 roznicy.
Nie wiem na ile mozna je wykorzystac , dopiero czytam instrukcje ale 800-ka ma dolaczone filtry barwne.
Wzialem pod uwage to , ze 800-ka ma wieksza liczbe przewodnia , ma pochylana do dolu o 7 stopni glowke w przyszlosci moze wykorzystam funkcje , ktorych nie ma 600-ka.
Poza tym nie wiem czy pisalem ale u mnie transakcja byla polaczona ze szklem , dostalem wiekszy rabacik i po sprawie , 600-ki nie mieli wogole , wiec problem z wyborem sam sie niejako rozwiazal ;)
juniorgm napisal:
> Fibro miałeś rację, był wyciągnięty ten rozpraszacz zamontowany w lampie. Niestety nigdzie nie przeczytałem w > instrukcji, że jego wyciągnięcie powoduje że wyłącza się automatyczny zoom. :oops: No ale pierwsze koty za płoty. > A teraz idę dalej patrzeć co i jak z lampką.
> Dzięki wszystkim za pomoc !
Oj nieladnie klamac ;) wprawdzie nie mam instrukcji przed soba ale na 100% jest tam napisane ze wyciagniecie rozpraszacza i nalozenie dyfuzora powoduje zablokowanie zooma na odpowiednio 14 i 18mm.
Fibro miałeś rację, był wyciągnięty ten rozpraszacz zamontowany w lampie. Niestety nigdzie nie przeczytałem w instrukcji, że jego wyciągnięcie powoduje że wyłącza się automatyczny zoom.
bo sabinki tak mają w przeciwieństwie do metzów, którym nie przeszkadzają dodatkowe atrakcje założone na palnik :)
GreenToad
18-10-2006, 17:47
juniorgm napisal:
> Fibro miałeś rację, był wyciągnięty ten rozpraszacz zamontowany w lampie. Niestety nigdzie nie przeczytałem w > instrukcji, że jego wyciągnięcie powoduje że wyłącza się automatyczny zoom. :oops: No ale pierwsze koty za płoty. > A teraz idę dalej patrzeć co i jak z lampką.
> Dzięki wszystkim za pomoc !
Oj nieladnie klamac ;) wprawdzie nie mam instrukcji przed soba ale na 100% jest tam napisane ze wyciagniecie rozpraszacza i nalozenie dyfuzora powoduje zablokowanie zooma na odpowiednio 14 i 18mm.
Nie mam instrukcji przed sobą ale wyciągnięcie rozpraszacza powoduje zabokowanie na 14 LUB 17 mm, z możliwością ręcznego wyboru, które chcesz. Nałożenie mydelniczki powoduje zablokowanie na 14.
Nie mam instrukcji przed sobą ale wyciągnięcie rozpraszacza powoduje zabokowanie na 14 LUB 17 mm, z możliwością ręcznego wyboru, które chcesz. Nałożenie mydelniczki powoduje zablokowanie na 14.
No wlasnie, nie mialem instrukcji ani lampy w rece :)
Witajcie
Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem lampki SB800, również dzięki Waszym opiniom, chciałem więc podzielić się wrażeniami z pierwszego cielesnego kontaktu...
1. Qrde głośno pracuje, podłączyłem starą SB28 i może natężenie dźwięku podobne ale tony sporo wyższe, trochę takie jak by bardzo cierpiała w agonii. Niby nic ale kiedy pomyślę że w ciszy kościoła ktoś robi zdjęcia pod ołtarzem...
2. wyświetlacz prezentuje dane niczym rosyjski zegarek, nie da się tego ładniej zrobić? W starszych lampach było Ok a tu deżajn wyjęty z lat 80-tych...
3. radosna nowina dla tych co wyrażają ogólną radość z tego że "wreszcie mam coś japońskiego" niektóre części mają wyraźny napis "made in china" ech... ci Japończycy, za jakiś czas nawet ryż zaczną importować
4. było to podnoszone, trochę czuję się oszukany, mam SB28 i komu przeszkadzało by ta lampa pracowała w pełni z D80 (którego również nabyłem). Rozumiem Nikon musi zarabiać, ale traci klientów przez to że sprzęt nie jest w 100% kompatybilny tam gdzie utrzymanie kompatybilności można uzyskać bez większych kłopotów i utraty jakości. Chyba że znacie powód uzasadniony technicznie do takiego postępowania. Teraz, przy następnej zmianie sprzętu, zastanowię się czy nie przesiąść się na Canona czy inny wynalazek.
5. wiem że marudzę i przepraszam Was za te wywody ale mam chyba do tego prawo jeśli:
- używam sprzętu "światowego lidera rynku"
- kładę ponad 1300 za coś co błyska (a jak wiecie są tacy których to dziwi;) )
- targam te klamoty będąc żywą reklamą Nikona już od ponad 10 lat....
Nie bronię sb800 - jak komus odpowiada to dobrze, jak nie to moze kupic inną, ale trudno mi się zgodzić z kilkoma "zarzutami"
Moja sb800 jest w miarę cicha - nie miałem co prawda nigdy sb28, ale lamp przewinelo się przez moje ręce całkiem sporo.
Wyświetlacz pokazuje wszystkie informacje jakie sa potrzebne - fakt nie jest kolorowy i nie ma animacji, ale lepsze to niż kontrolki oparte na klilku ledach . Ja nie mam zastrzeżeń - ale ja zawsze miałem dziwny gust.
Nigdy nie sprawdzałem gdzie jest wyprodukowana lampa - ale jak wróce do domu to sprawdzę - chociaz jakie to ma znaczenie ?
Ja tez czuję się oszukany - jak 2,5 roku temu kupowałem d70 to nikt mi nie powiedział, że moje lampy dedykowane dla nikona nie będa działały z nim. Musiałem kupić sb800 (600 wówczas nie było na rynku za bodajże 1900 zł - i tylko dlatego tak tanio bo bez faktury z prywatnego importu)
Powód jest prosty - niższe koszty aparatu, który nie musi miec wbudowanego zdublowanego układu pomiarowego, a przy okazji sprzeda się lepiej nowa lampa.
Taragam klamoty ze znaczkami nikona dłużej i nie stać mnie na zmianę systemu. Po za tym gdzie jest pewność, ze będzie lepiej u innych ?
dokładnie strona 27. 2 i 3kropka od dołu;)
Moja sb800 jest w miarę cicha - nie miałem co prawda nigdy sb28, ale lamp przewinelo się przez moje ręce całkiem sporo.
Wyświetlacz pokazuje wszystkie informacje jakie sa potrzebne - fakt nie jest kolorowy i nie ma animacji, ale lepsze to niż kontrolki oparte na klilku ledach . Ja nie mam zastrzeżeń - ale ja zawsze miałem dziwny gust.
No a ja właśnie porównuję do SB 28.... Nieco starszy sprzęt.
Nie twierdzę że SB 800 ma śpiewać i wyświetlać filmy ale niech jej wyświetlacz nie będzie mniej estetyczny od tego co wyprodukowali kilka lat temu. Jeśli będziesz miał możliwość pobaw się SB 28 zrozumiesz moje "wywody":)
Nigdy nie sprawdzałem gdzie jest wyprodukowana lampa - ale jak wróce do domu to sprawdzę - chociaz jakie to ma znaczenie ?
Nie twierdzę że lampa wyprodukowana jest w ChRLD tylko że "niektóre części mają wyraźny napis "made in china" np. pojemnik na dodatkową baterię...
Generalnie zestaw moich zgryźliwych uwag dotyczył traktowania klientów przez koncerny dla których są najwyższym dobrem a których traktują jak stado baranów do strzyżenia któremu aplikuje się opium marketingu...
Ale przecież nie zmienię jedynie słusznego systemu N..... ;)
pozdrawiam
puchbeary
17-04-2007, 14:45
No a ja właśnie porównuję do SB 28.... Nieco starszy sprzęt.
Nie twierdzę że SB 800 ma śpiewać i wyświetlać filmy ale niech jej wyświetlacz nie będzie mniej estetyczny od tego co wyprodukowali kilka lat temu. Jeśli będziesz miał możliwość pobaw się SB 28 zrozumiesz moje "wywody":)
miałem sb 28 teraz mam sb800 - obie pracowały tak samo cicho. Byc może moje ucho jest mniej wrażliwe na wysokie dźwięki. Osobiście nie uważam żeby sb800 była głośna.
Nie twierdzę że lampa wyprodukowana jest w ChRLD tylko że "niektóre części mają wyraźny napis "made in china" np. pojemnik na dodatkową baterię...
pozdrawiam
Jkie to ma znaczenie w czasach gdy lada dzień będziemy jedli na sniadanie bułeczki made in china ...