PDA

Zobacz pełną wersję : Zepsulem karte pamieci? Prosze o pomoc.

matmol
02-08-2006, 17:00
Przejrzalem troche ostatnich postow, ale nie widze podobnego watku, wiec pozwalam sobie zapytac - sprawa jest dla mnie najwyzszej wagi.

Zmienialem karty pamieci bez wylaczania aparatu, podczas gdy Nikon byl podlaczony do komputera. Na karcie pamieci A mam (mialem?) 179 NEFow (1 GB - karta zapelniona prawie w calosci), natomiast na karcie pamieci B plikow NEF 119, ok. 700MB. Po tej nieszczesliwej operacji skutek jest nastepujacy: komputer widzi na karcie pamieci A liste 119 plikow o takich samych nazwach, jak na karcie B, ale nie mozna ich wyswietlic ani na komputerze ani aparat nic nie widzi. Jest to jakby tylko lista. Karta wydaje sie fizycznie zapelniona prawie w calosci (sa wolne jakies pojedyncze megabajty), tak jakby tam jeszcze siedzialy pliki oryginalne.

Bardzo prosze o pomoc, gdyz pliki na karcie A sa dla mnie bardzo wazne: czy stracilem je czy tez da sie uratowac? Probowac ratowac samemu, jesli uzyskam od Was jakies porady, czy oddac karte specjalistom? Jesli specjalistom to komu (najlepiej we Wroclawiu) i jaki moze byc tego koszt?

Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi.

Antonina
02-08-2006, 17:28
Zainstaluj sobie jeden z tych programów Digital Image Recowery ,Rescue PRO, Lexar Image Rescue, Sanddisk Rescue Pro ,Photoone recovery .Powinny sobie poradzić z odzyskaniem zdjęć
Pozdrawiam
P.S
Wymagany czytnik kart

BlingBling
02-08-2006, 17:32
Zmienialem karty pamieci bez wylaczania aparatu, podczas gdy Nikon byl podlaczony do komputera.

Sorry ze to napisze, ale..... pogratulowac glupoty :twisted: :wink:
Kto na miłość Boską robi takie rzeczy? az tak bardzo Ci sie spieszylo czy po prostu nie chcialo sie ruszyc **** z krzesa zeb y wykonac owa czynnosc?

Moj poprzednik dobrze pisze sciagnij program i zobaczymy co dalej.

Powiem tylko ze polak madry po szkodzie. Masz to na co zasluzyles... 8)

phantomek
02-08-2006, 19:02
Kto na miłość Boską robi takie rzeczy?

Ja :P

Robie tak z body, z czytnikiem, z databankiem i zawsze wszystko jest ok :)

A jak sie ma włączony aparat (normalnie, nie do komputera) to też nie wolno karty wyciągać i zmieniac? :)

misialo
02-08-2006, 20:04
Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi.

....raczej nie powinno byc wiekszych problemow z odzyskaniem materialu... pliki nie zostaly zniszczone tylko informacja o ich polozeniu... odzyskanie pojdzie gladko (na 99%)..

szczescia zycze i pozdrawiam

m

Jacek_Z
02-08-2006, 20:05
zczytaj te pliki za pomoca innego urzadzenia niz z body (najlepiej czytnik kart na USB). Pewnie ono je zobaczy najnormalniej w swiecie.
jeśli nie - to odzyskasz za pomoca któregoś z wymienionych wyżej programów - i z czytnika kart.
to pozyteczne urzadzenie. polecam. oszczędzisz baterie w body a sam proces kopiowania bedzie wiele szybszy.

matmol
13-08-2006, 17:04
Wszelkie słowa krytyki mojego postępowania przyjmuję ze spuszczoną głową. Inna sprawa, że nie raz zdarzało mi się podobnie czynić i nic się nie psuło - tym razem jednak dowiedziałem się, że wcale nie pomylono się w instrukcji obsługi mojego Nikona, gdzie przestrzegają przed podobnym postępowaniem...

Kupiłem czytnik kart pamięci, podłączyłem i odzyskałem ok. 60% zdjęć. Dwa programy, których do tego użyłem, odzyskują te same zdjęcia i tych samych nie udaje im się odratować. Są to "PC Inspector Smart Recovery" oraz "Digital Image Recovery". Testowałem też Sandisk Rescue Pro. Nie udało mi się nic nim zapisać, gdyż dysponowałem jedynie trialem, ale pokazywał taki sam obraz karty pamięci, jak w przypadku działalności wyżej wymienionych programów.

Domyślam się, że więcej nie uratuję, ale jeszcze jedno chodzi mi po głowie. Te NEF-y, które udało się odratować mają prawidłową wielkość 4-6 MB lub większą - nawet po 10 MB. Inne niby odzyskane NEF-y (ale tych nie da się otworzyć) mają po 300kB do 1,5 MB. Wygląda na to, jakby część informacji z nich została zapisana w większych NEF-ach. Ale jak to porozdzielać? Jest do tego oprogramowanie albo jakiś sposób na to?

Może ktoś z Wrocławia miał podobne problemy i uratował więcej zdjęć niż ja, na dodatek miałby chwilę czasu aby mi pomóc? Chętnie podjadę z moją kartą pamięci i piwem...