PDA

Zobacz pełną wersję : Problem!!Jak go rozwiązać?

bialy260
25-01-2009, 12:24
Witam
Mam bardzo udomowione mini studio i mały problem, a mianowicie wyzwalam chinskim wynalazkiem dwa zestawy na statywie a mianowicie błysk z 68 ws obok tej blyskotki mam swiatło ciagle i calosc z parasolka ostatnio dzieje sie cos niedobrego mianowicie wyzwala mi sie tylko jedna błyskotka i to ta na ktorej mam przypiety odbiornik natomiast druga ani drgnie i nie wiem co jest, najprawdopodobniej druga błyskotke a konkretnie fotocele oslepia swiatlo ciagle ktore jest wkrecone obok na uchwycie tylko dziwne bo wczesniej nie mialem z tym problemow

amirez
25-01-2009, 17:04
Przetłumaczy ktoś na polski?

mobil12
25-01-2009, 17:52
tak w skrócie gość albo ma wsadzony kabelek do błyskotki, albo mu fotocelę w niej szlag trafił, no ewentualnie ma za duże wymagania od takiej zabawki :)
bialy260: przełącz odbiornik na drugą błyskotkę i zobacz czy zadziała - jeśli tak to fotocelę trafiło, jeśli nie to za słabo się błyskotki widzą, więc spróbuj bez światła dodatkowego

bialy260
25-01-2009, 21:01
tak w skrócie gość albo ma wsadzony kabelek do błyskotki, albo mu fotocelę w niej szlak trafił, no ewentualnie ma za duże wymagania od takiej zabawki :)
bialy260: przełącz odbiornik na drugą błyskotkę i zobacz czy zadziała - jeśli tak to fotocelę trafiło, jeśli nie to za słabo się błyskotki widzą, więc spróbuj bez światła dodatkowego
Juz dziala zalepiłem fotocele w obydwu lampach kawałeczkiem izolacji, gdyz najwidoczniej światło ciągłe "oślepiało" fotocele i to była przyczyna

A zmieniając temat powiedzcie mi jak doświetlić tło aby faktycznie było śniezno białe bo narazie wychodzi mi lekko szare, a nie chce za bardzo walczyc z przesłoną bo przepale zdjęcie za bardzo , testowałem troche z sabinka , która postawiłem za fotografowana osobą juz jest troche lepiej ale tylko do pewnej wysokosci mimo ze glowice skiewrowalem do gory
Cały moj zestaw wyglada nastepująco:

1.Statyw z prawej i lewej strony tła
2. Na każdym ze statywów znajduję sie zamocowany podwójny uchwyt E27 ze światłem ciągłym oraz błyskotką 68 WS
3. Całość wyzwala jest chinskim wynalazkiem z wpietym w jedna z lamp przewodem synchro
4. Za tym gościem jest Sabinka
5. Przy tej force stayw jest opuszczony mniej wiecej na wysokosc głowy
6. Oczywiście tak jak pisalem wyzej zmieniałem przyslony ale zazwyczaj za bardzo przepalaem twarz
Przyklad zdjecia z niedoswietlonym tlem

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img216.imageshack.us/img216/3664/kjhkxe5.jpg)

Przetłumaczy ktoś na polski?
Czego tu czlowieku nie zrozumiales?

Może troche namieszalem wiec napisze krotko chiałbym doświetlic tło aby było duużo bielsze niz na powyzszym zdjeciu czy zdolam to zrobic dodatkowymi 68WS ustawionym za obiektem w kierunku tła na statywach?

sote
26-01-2009, 09:35
a nie mozesz poprostu ustawic wiekszej mocy na sabinie?
Swiatlo oswietlajace modela ustaw tak zeby bylo ok, pozniej postaw z tylu sabine i zmieniaj jej moc bez zmieniania pozostalych parametrow.

bialy260
26-01-2009, 19:49
a nie mozesz poprostu ustawic wiekszej mocy na sabinie?
Swiatlo oswietlajace modela ustaw tak zeby bylo ok, pozniej postaw z tylu sabine i zmieniaj jej moc bez zmieniania pozostalych parametrow.

Własnie o to chodzi ze sabina pracuje juz na maxa zreszta widac na zdjeciu wyzej ze srodek jest w miare dobrze oswietlony ale kat rozsylu swiatla juz taki sobie w sumie nie ma co od sabiny wymagac raczej wiecej na njiej nie wyciagne

Jacek_Z
27-01-2009, 01:19
Może troche namieszalem wiec napisze krotko chiałbym doświetlic tło aby było duużo bielsze niz na powyzszym zdjeciu czy zdolam to zrobic dodatkowymi 68WS ustawionym za obiektem w kierunku tła na statywach?
tak, tak rozjaśnisz tło za nim, ale pod nim - nie. Musiałbyś posadzić gościa na stole bezcieniowym :mrgreen:

bialy260
27-01-2009, 07:33
tak, tak rozjaśnisz tło za nim, ale pod nim - nie. Musiałbyś posadzić gościa na stole bezcieniowym :mrgreen:

Ok ile potrzebuje 68WS aby doswietlic tył? I w jakis posob doswtlic spod bo nie mam takiego stołu wilekiego:):)

Jacek_Z
27-01-2009, 11:03
Ok ile potrzebuje 68WS aby doswietlic tył?
to zależy ile używasz na przód. To kwestia proporcji swiatła między przodem a tyłem.
jeśli nieco zgasisz to co dajesz na przód (na modela znaczy się) to co nawet ta sabinka co stosowałeś wystarczy

I w jakis posob doswtlic spod bo nie mam takiego stołu wilekiego:):)
nie da się. Obróbka w PS.
Jak tło będzie mocniej oświetlone, to dół odbije więcej światła i też będzie nieco jaśniejszy niż jest.

bialy260
27-01-2009, 17:04
to zależy ile używasz na przód. To kwestia proporcji swiatła między przodem a tyłem.
jeśli nieco zgasisz to co dajesz na przód (na modela znaczy się) to co nawet ta sabinka co stosowałeś wystarczy

nie da się. Obróbka w PS.
Jak tło będzie mocniej oświetlone, to dół odbije więcej światła i też będzie nieco jaśniejszy niż jest.

Przod wyglada nastepująco
Statyw z prawej i lewej strony na kazdym z nich podwójna oprawa ,a w oprawach światło modelujące 5200 K oraz 68WS no i parasolka jesli chodzi o ekspozycje to przeslona f10 i czas 1/200 na M i wszystko świeci na tło 2.75m szerokie . Statywy sa ustawione ok 1.5 m od modela no i model ok 30 cm od tła (ograniczone miejsce w pokoju niestety) Statywy sa ustawione mniej wiecej na krawedzi tła z prawej i lewej strony i prasolki sręcone pod katem ku dołowi w zalezności jakie ma byc zdjecie ( czy model siedzi czy stoi)
Próbowałem z ta sabinka ak jak juz pisałem no i swiatło rozchodzi sie w kształcie lejka jak widac na przykladzie zdjecia, które wrzuciłem ( sabinka idealnie za modelem)

Jacek_Z
28-01-2009, 01:03
model ok 30 cm od tła

Próbowałem z ta sabinka ak jak juz pisałem no i swiatło rozchodzi sie w kształcie lejka
jak nie oddalisz sabinki czy żarówy 68 Ws od tła, to nie pozbędziesz się tego "lejka" jak go określasz.
Rzecz w odległości. lampa ma 30 cm w linii prostopadłej do tła, a po skosie powiedzmy 1 m do tła. A czym dalej od lampy tym ciemniej. Dlatego boki tła będą ciemniejsze.
musiałbyś miec 2 lampy na tło, rozstawione po bokach i w dodatku zasłonić modela przed ich światłem.
W tak małym studiu to praktycznie niewykonalne. No ale nie bez powodu duże studia są lepsze od małych. Da się w nich zrobić więcej i lepiej.
W małym studiu musisz to zrobić ... photoshopem :???:. W dużym da rade to zrobić światłem.

HiPhoto
29-01-2009, 16:23
To ma być portret, czy packshot? :D

Jacek_Z
29-01-2009, 16:34
Ja piszę co zrobić by dostać to co autor chce. A co do koncepcji zdjęcia to sprawa indywidualna.
Ja nawet często przepalam tło by bez obróbki mieć czystą biel (w portretach). Ale mam studio gdzie łatwo to zrobić.

bialy260
29-01-2009, 18:51
Ja piszę co zrobić by dostać to co autor chce. A co do koncepcji zdjęcia to sprawa indywidualna.
Ja nawet często przepalam tło by bez obróbki mieć czystą biel (w portretach). Ale mam studio gdzie łatwo to zrobić.
A czy w moich warunkach da sie przepalic tło? Czy nie mam szans z tak malym pomieszczeniem

Jacek_Z
29-01-2009, 18:58
przepalisz, ale nie oświetlisz równo całej powierzchni. Przepalisz środek, boków nie. Jak zwiększysz moc jeszcze bardziej, by i boki były przepalone, to wtedy środek będzie przepalony o tyle EV, że krawędź obiektu (model) będzie nieostra, prześwietlona od dużej ilości światłą odbitego od tyłu, od tła.

1. Tło trzeba oświetlić z daleka, będzie równomierniej, ale wtedy oświetlisz też tym światłem modela - to jest niepożądane.
2. Możesz oświetlić tło z dwóch stron, ale obojętnie czy zastosujesz metodę pierwszą czy drugą - nie da się w małym studiu oświetlać tła nie oświetlając modela. To problem. W dodatku model blisko tła dostanie dużo światłą odbitego od tła. To bywa niepożądane.

Raczej nie załatwisz tego samym oświetleniem. Wypalisz środek, za modelem, boki rozjaśnij w obróbce.

bialy260
29-01-2009, 19:25
przepalisz, ale nie oświetlisz równo całej powierzchni. Przepalisz środek, boków nie. Jak zwiększysz moc jeszcze bardziej, by i boki były przepalone, to wtedy środek będzie przepalony o tyle EV, że krawędź obiektu (model) będzie nieostra, prześwietlona od dużej ilości światłą odbitego od tyłu, od tła.

1. Tło trzeba oświetlić z daleka, będzie równomierniej, ale wtedy oświetlisz też tym światłem modela - to jest niepożądane.
2. Możesz oświetlić tło z dwóch stron, ale obojętnie czy zastosujesz metodę pierwszą czy drugą - nie da się w małym studiu oświetlać tła nie oświetlając modela. To problem. W dodatku model blisko tła dostanie dużo światłą odbitego od tła. To bywa niepożądane.

Raczej nie załatwisz tego samym oświetleniem. Wypalisz środek, za modelem, boki rozjaśnij w obróbce.

Ok rozumiem wiec wytlumacz i doradz jak powinien byc wykorzystany ten sprzet ktory posiadam kwestia odległość błyskotek od tła oraz odległość modela od tła czy cos powinienem jeszcze dokupic aby uzyskac sniezno białe tło oczywiscie mowimy juz od duuzym pomieszczeniu

Jacek_Z
29-01-2009, 19:39
Jak zrozumiałeś to powinieneś wyciągnąć wnioski z tego co napisałem.
Musisz odstawić modela od tła, musisz kupić najlepiej 2 lampy do symetrycznego oświetlenia tła i zrobić zastawki by lampy te nie świeciły na modela, a tylko na tło.

Jacek S
06-02-2009, 16:25
A założyłeś mydelniczkę na Sabinę?? Może to trochę pomoże??