Zobacz pełną wersję : PC czy bedzie ok?
xpablito
25-01-2009, 00:47
Hej wszystkim zamierzam złożyć sobie kompa do obróbki zdjęci w domowym zastosowaniu o takich parametrach:
AMD athlon 64x2 5200+ BOX
Gigabyte GA-MA78GM-s2h zintedrowana karta ATI Radeon HD3200
WD Caviar se 16 WD5000AAKS 500gb 16mb, sata/300odram DDR2 Dual Channel 2x2048 800mhz CL5.0 BOX
Lg GH22LS30
Cooler Master Elite 331
Chieftec GPS-450-101a 450W
całość około 1350zl
co myślicie?czy będzie to jakoś śmigać?? czy ewentualnie coś wymienić?
velaskez
25-01-2009, 02:57
Ja bym wsadził dyski ze dwa tylko mniejsze, a tak powinno być git.
Dodaj wentylator 120mm z przodu obudowy dmuchający na dysk, pewnie w przyszłości będziesz miał ich więcej.
Hej wszystkim zamierzam złożyć sobie kompa do obróbki zdjęci w domowym zastosowaniu o takich parametrach:
AMD athlon 64x2 5200+ BOX
Gigabyte GA-MA78GM-s2h zintedrowana karta ATI Radeon HD3200
WD Caviar se 16 WD5000AAKS 500gb 16mb, sata/300odram DDR2 Dual Channel 2x2048 800mhz CL5.0 BOX
Lg GH22LS30
Cooler Master Elite 331
Chieftec GPS-450-101a 450W
całość około 1350zl
co myślicie?czy będzie to jakoś śmigać?? czy ewentualnie coś wymienić?
Ja bym wolał jakiś mniej grzejący się/energooszczędny CPU np. X2 5050E (45W TDP)
Karty zintegrowane raczej odradzam - lepiej kupić jakąś podstawową zewnętrzną a płytę bez integry.
Ja bym wsadził dyski ze dwa tylko mniejsze, a tak powinno być git.
Bez sensu - większe zużycie energii, większy hałas, większy koszt i najprawdopodobniej mniejsza prędkość (mniejsza gęstość - chyba że RAID ale i tak odradzam z 3-ech wcześniejszych powodów)
Dodaj wentylator 120mm z przodu obudowy dmuchający na dysk, pewnie w przyszłości będziesz miał ich więcej.
Przy naprawdę dobrej obudowie jest tak dobry obieg powietrza że wentylator z przodu jest wręcz zbędny. Jeśli chodzi o budę to polecam Chieftec np.:
http://www.chieftec.com/bh-01b-b-b.html
+ cichy i tani wentylator 120 mm 1000 RPM np. AC 12L (zamontowany z tyłu pod zasilaczem)
...Karty zintegrowane raczej odradzam - lepiej kupić jakąś podstawową zewnętrzną a płytę bez integry.
Zgadzam się, w ubiegłym roku składałem komputer który wyposażyłem w kartę graficzną Radeon 3650 Asus ATI 2xDVI, z chłodzeniem pasywnym. Nie gram w żadne gry więc wyrabia.
....
Przy naprawdę dobrej obudowie jest tak dobry obieg powietrza że wentylator z przodu jest wręcz zbędny. Jeśli chodzi o budę to polecam Chieftec np.:
http://www.chieftec.com/bh-01b-b-b.html
+ cichy i tani wentylator 120 mm 1000 RPM np. AC 12L (zamontowany z tyłu pod zasilaczem)
Mam obudowę CoolerMaster 333, praktycznie taka jak 332, przy dwóch dyskach po wstawieniu dodatkowego wentylatora ich temperatura obniżyła się o 15 stopni Celcjusza.
Po tygodniu od zakupu komputera w Komputroniku, ich serwis dołożył wentylator z przodu obudowy. Obecnie mam 3x500GB, temperatury na dyskach w chwili kiedy piszę te słowa to 27,31,30 st.C . Jeszcze jedna uwaga co kilka dni przy wyłączonym komputerze usuwam kurz z przodu obudowy.
Zamierzałem kupic obudowę Chiefteca, niestety wymiarami zadna z nich nie spełniała moich potrzeb, przede wszystkim ze względu na głębokośc, dla mnie te kilka centymetrów było istotne.
Aha - co do zasilacza ... osobiście mam Seasonic S12II (polimerowe kondensatory, sprawność ponad 80%, zimny, niesłyszalny, 3 lata gwarancji, dwie wiązki SATA) i polecam. Najnowsze Enermax też podobno są dobre.
Mam obudowę CoolerMaster 333, praktycznie taka jak 332, przy dwóch dyskach po wstawieniu dodatkowego wentylatora ich temperatura obniżyła się o 15 stopni Celcjusza.
Po tygodniu od zakupu komputera w Komputroniku, ich serwis dołożył wentylator z przodu obudowy. Obecnie mam 3x500GB, temperatury na dyskach w chwili kiedy piszę te słowa to 27,31,30 st.C . Jeszcze jedna uwaga co kilka dni przy wyłączonym komputerze usuwam kurz z przodu obudowy.
Przy takiej ilości dysków niewykluczone że potrzeba intensywniejszego chłodzenia ... mój HDD ma obecnie 34 st. C bez nawiewu.
generalnie obieg powietrza sam z siebie to sie nie zrobi ;-) a jak juz jakis wentyl wsadzamy to najpierw wyciagajacy, i tak jak mowi Kyle, generalnie najlepiej pod zasilaczem. ogolnie zasada jest taka ze zanim wsadzimy jakis wentyl na cos dmuchajacy to nalezy miec juz przynajmniej jeden wyciagajacy powietrze z obudowy (i nie mowie o tych na procku czy grafice). bo powietrze z zewnatrz samo do srodka sie zawsze jakos zaciagnie. a jak sie cieplym powietrzem dmucha do srodka budy to zazwyczaj daje to odwrotny efekt. chieftec jest lepsza buda ale i prawie 2x drozsza. jak tam ma byc jeden dysk i prosta grafika to nie ma koniecznosci pchania sie wyzej. ten coolermaster wyglada calkiem sensownie, nie wiem czy nawet nie ma w pakiecie czasem 120 wentyla, a cenowo wyglada przystepnie.
generalnie obieg powietrza sam z siebie to sie nie zrobi ;-) a jak juz jakis wentyl wsadzamy to najpierw wyciagajacy, i tak jak mowi Kyle, generalnie najlepiej pod zasilaczem. ogolnie zasada jest taka ze zanim wsadzimy jakis wentyl na cos dmuchajacy to nalezy miec juz przynajmniej jeden wyciagajacy powietrze z obudowy (i nie mowie o tych na procku czy grafice). bo powietrze z zewnatrz samo do srodka sie zawsze jakos zaciagnie. a jak sie cieplym powietrzem dmucha do srodka budy to zazwyczaj daje to odwrotny efekt. chieftec jest lepsza buda ale i prawie 2x drozsza. jak tam ma byc jeden dysk i prosta grafika to nie ma koniecznosci pchania sie wyzej. ten coolermaster wyglada calkiem sensownie, nie wiem czy nawet nie ma w pakiecie czasem 120 wentyla, a cenowo wyglada przystepnie.
Faktycznie przy mało grzejącym PC może nie ma sensu się pchać w Chieftec. Mi zależało na ciszy , solidności itd. więc zamówiłem Cooler mastera ... po otrzymaniu pooglądałem ... odesłałem na drugi dzień i kupiłem Chieftec ;).
ps. w Cooler Master faktycznie był wentyl
Czytajcie dobrze to co napisałem, autor postu zamierza oprzec się na obudowie GoolerMaster 332, wiec do niej odniosłem swoje uwagi, jest ona fabrycznie wyposażona w wentylator 120mm z tyłu obudowy pod zasilaczem. Mam zasilacz Chieteca 500W.
W tej obudowie , jak napisałem miałem w chwili zakupu dwa dyski odsunięte od siebie, ich temperwtura przekraczała 40 st.C. Po kilku dniach zamonntowałem wentylator nawiewający powietrze z przodu obudowy, różnica na dyskach 15 st.C
Nie prawda jest że najważniejszy jest wywiew, szczeliny i wszelkie otwory bliske tyłowi obudowy zrobią "spiecie" to przez nie przede wszystkim zasysane będzie powietrze. Tego typu zajwiska musiałem przewidywac przy projektowaniu wentylacji ogólnej i miejscowej, przy projektowaniu działów i stanowisk lakierniczych i nie tylko.
Z całym szacunkiem, kiedyś studentów mocno męczono na Wydziale Budowy Maszyn, z przedmiotów takich jak wytrzymałośc materiałów, mechanika, hydromechanika, termodynamika i kilku innych.
Czytajcie dobrze to co napisałem, autor postu zamierza oprzec się na obudowie GoolerMaster 332, wiec do niej odniosłem swoje uwagi, jest ona fabrycznie wyposażona w wentylator 120mm z tyłu obudowy pod zasilaczem. Mam zasilacz Chieteca 500W.
W tej obudowie , jak napisałem miałem w chwili zakupu dwa dyski odsunięte od siebie, ich temperwtura przekraczała 40 st.C. Po kilku dniach zamonntowałem wentylator nawiewający powietrze z przodu obudowy, różnica na dyskach 15 st.C
Nie prawda jest że najważniejszy jest wywiew, szczeliny i wszelkie otwory bliske tyłowi obudowy zrobią "spiecie" to przez nie przede wszystkim zasysane będzie powietrze. Tego typu zajwiska musiałem przewidywac przy projektowaniu wentylacji ogólnej i miejscowej, przy projektowaniu działów i stanowisk lakierniczych i nie tylko.
Z całym szacunkiem, kiedyś studentów mocno męczono na Wydziale Budowy Maszyn, z przedmiotów takich jak wytrzymałośc materiałów, mechanika, hydromechanika, termodynamika i kilku innych.
Polecam pooglądanie testów a zobaczysz co jest najważniejsze. Gdybyś miał dobry obieg powietrza w budzie to dołożenie wentyla przy dyskach nie dało by spadku temp. o 15 stopni !!!
ps. zasysane powietrze jest głównie przez otwory o mniejszym "oporze" więc przez duże otwory ... przy wąskich szczelinach "przepustowość" jest znacznie mniejsza więc tamtędy mniejszy % powietrza się będzie przedostawał ... zresztą zawsze można uszczelnić szczeliny które są nieporządane
Polecam pooglądanie testów a zobaczysz co jest najważniejsze. Gdybyś miał dobry obieg powietrza w budzie to dołożenie wentyla przy dyskach nie dało by spadku temp. o 15 stopni !!!
ps. zasysane powietrze jest głównie przez otwory o mniejszym "oporze" więc przez duże otwory ... przy wąskich szczelinach "przepustowość" jest znacznie mniejsza więc tamtędy mniejszy % powietrza się będzie przedostawał ... zresztą zawsze można uszczelnić szczeliny które są nieporządane
W tym wątku zabieram ostatni raz głos.
Merytorycznie, tematem jest obudowa CoolerMaster 332, a więc taka jaką mam. Fabrycznie wyposażona została w dwa wieksze otwory po lewej stronie obudowy, umieszczone kilka centymetrów od jej końca. Z jednego korzysta się do chłodzenia procesora a drugi słuzy do wentylacji ogólnej. Dziekuję za miły poranek, przyjemnego dnia. :)
Jeszcze do autora wątku ... koszt chieftec jest większy ale może nie jakoś masakrycznie a moim zdaniem jest wart dołożenia pieniędzy. Miałem kilka obudów i Chieftec mnie pozytywnie zaskoczył (solidność , taki obieg powietrza że ważne komponenty chłodzi bez specjalnych zabiegów). Koszt Chieftec + wentyl to jakieś 200 lub niewiele ponad PLN , Cooler Master kosztuje kilkadziesiąt PLN mniej.
W tym wątku zabieram ostatni raz głos.
Merytorycznie, tematem jest obudowa CoolerMaster 332, a więc taka jaką mam. Fabrycznie wyposażona została w dwa wieksze otwory po lewej stronie obudowy, umieszczone kilka centymetrów od jej końca. Z jednego korzysta się do chłodzenia procesora a drugi słuzy do wentylacji ogólnej. Dziekuję za miły poranek, przyjemnego dnia. :)
Wybacz że się trochę droczyłem. Miłego dnia.:oops:
ja sie ogolnie odnioslem co do wietrzenia. bo pewnosci czy do kazdej budy CM daja wiatrak to nie mam. generalnie owiewanie dyskow jest dobrym pomyslem. mozesz tez Kyle sprawdzic u siebie na chieftecu. moze sie okazac ze 2x92 chodzace na 5v wyciagajace powietrze znad dyskow moze dac 10stopni roznicy. u mnie tak chodza 3wentyle i dyski maja 22-25stopni (w skrocie ciezko ocenic czy dany dysk dziala jesli glowica nie pracuje).
co do projektowania. to sporo zalezy od budowy danej budy. ale kiedys testowalem na roznych ukladach i wygrywal zawsze uklad w ktorym liczba wiatrakow wyciagajacych >= wdmu****acych. oczywiscie wszystko z glowa.
Ta buda chiefteca jest rewelacyjna mam taka od 2 lat i cieszy dalej oko. Zasilacz jak dla mnie tylko tagan - rewelacja. Wentyl skuteczny na procek - ja miłuje mojego zalmana cnps 9500 ale to juz kwestia marki i upodobnia - jedni foca N inni C.
david555
25-01-2009, 12:52
Zamiast stosować pierdylion wiatraków do przewietrzania pudła, nie lepiej zastosować jednego dużego, zamontowanego na lewej ścianie obudowy?
Tyle, że musi to być naprawdę sporych rozmiarów wiatrak (może mieć zasilanie 230V).
Ja stosuje takie patenty, zresztą z dobrym skutkiem.
A jak już wtłoczycie do pudła powietrze pod odpowiednim ciśnieniem z zewnątrz, to już ono sobie znajdzie otwory, aby sie wydostać. :D
velaskez
26-01-2009, 01:03
W ogóle to chłodźmy wodą, i lepiej i cicho...
Witam!
Mam podobne pytanie co kolega.
Chce kupić komputer do obróbki foto(CNX2) i projektowania CAD.
1) AMD X2 6000+ BOX (jest jeszcze wersja 65W) - ew.AMD X2 5600+ BOX
2) z płytą właśnie mam największy problem. Nie mam pojęcia czym się różnią(oprócz ceny), jak dobrać odpowiednią.
3) 2GB DDR Kingston 800MHz - na początek, później dokupię dodatkowe dwa GB
4) karta graficzna jakaś tania do 200-250zł, nieistotne
4) WD 320GB 7200rpm 16MB SATA-II
5) obudowa - jak najtańsza, wygląd nie ma znaczenia
6) zasilacz - i tu kolejny problem..z czym to sie je??
wszystko chcę kupić tu (http://www.bitcomputer.pl/index.php), mogę wydać ok.1500-1650zł.
będę wdzięczny za fachową pomoc:mrgreen:
Witam!
Mam podobne pytanie co kolega.
Chce kupić komputer do obróbki foto(CNX2) i projektowania CAD.
1) AMD X2 6000+ BOX (jest jeszcze wersja 65W) - ew.AMD X2 5600+ BOX
2) z płytą właśnie mam największy problem. Nie mam pojęcia czym się różnią(oprócz ceny), jak dobrać odpowiednią.
3) 2GB DDR Kingston 800MHz - na początek, później dokupię dodatkowe dwa GB
4) karta graficzna jakaś tania do 200-250zł, nieistotne
4) WD 320GB 7200rpm 16MB SATA-II
5) obudowa - jak najtańsza, wygląd nie ma znaczenia
6) zasilacz - i tu kolejny problem..z czym to sie je??
wszystko chcę kupić tu (http://www.bitcomputer.pl/index.php), mogę wydać ok.1500-1650zł.
będę wdzięczny za fachową pomoc:mrgreen:
Już lepiej model 5600+ 65W (nie ma modelu 6000+ z TDP mniejszym niż 89W). - 280 PLN
http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUSideBySide.aspx?id=451&id=34
http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUSideBySide.aspx?id=35&id=422
Widzę że w Twoim sklepie mają wersję 125W modelu 6000+ i 89W modelu 5600+ - nie kupuj tam ... chyba że mają błąd na stronie.
Płyta główna ... np. Gigabyte GA-MA770-DS3 - 300 PLN
RAM - ja bym kupił 4 GB (2x2) - 160 PLN
Karta GF 9400
Dysk - jednotalerzowy WD albo Seagate ST3500418AS 500GB
Zasilacz - mam Seasonic S12II - ~200 PLN ... nie będziesz zawiedziony
Może jakiś błąd w druku.. Sklep duży, znany i ceny niezłe.
Jeszcze chodzi mi po głowie żeby kupić, intela core 2 duo E7400 2.8 lub E5300 2.6... Mam już taki mętlik.. czytam te testy raz piszą że intel później amd...
a np takie zasilacze:
AWA 480WF-CL - 139zł
chieftec GPS-500AB - 179zł
Qoltec Q460 - 129zł
MOde Com 500W Premium - 129zł
Może jakiś błąd w druku.. Sklep duży, znany i ceny niezłe.
Jeszcze chodzi mi po głowie żeby kupić, intela core 2 duo E7400 2.8 lub E5300 2.6... Mam już taki mętlik.. czytam te testy raz piszą że intel później amd...
a np takie zasilacze:
AWA 480WF-CL - 139zł
chieftec GPS-500AB - 179zł
Qoltec Q460 - 129zł
MOde Com 500W Premium - 129zł
Modecom (miałem MC 2.0 350W i GTF 300W) to niższa klasa (wyraźnie) niż Seasonic lub Enermax .
AWA - nie znam , Qoltec - nie mam zaufania , Modecom - zacierające się wiatraki , Chieftec - chyba lepsze od tych wcześniej ale i tak wolałbym Seasonic , Enermax ... może BeQuiet ... ale to co prawda ponad 200 PLN
czym się różni Modecom za 100 PLN od Seasonic za 200 PLN (o tej samej mocy napisanej na karteczce ) - ... właściwie wszystkim ... stabilnością napięć, sprawnością, temperaturą, głośnością, zabezpieczeniami ... po prostu jakością.
Zasilacz często jest jakoś traktowany po macoszemu przez użytkowników... A w sumie od niego zależy baaardzo wiele. I dlatego na nim wbrew pozorom nie można oszczędzać. Chieftec mnie osobiście nie leży. Miałem, jakoś dziwnie głośno chodził.... Chociaż napięcia były wzorcowe. Po długim namyśle od prawie roku używam Be Quiet. Co prawda 650 W ale bez odpinanych kabli. I jestem bardzo zadowolony. Polecam dlatego taki model 450 W: http://www.gral.pl/preview/be_quiet!/Zasilacz_do_obudowy_ATX_450W_be_quiet_Straight_Pow er_E6-450W_Ultra_Ciche!_57.html . Dwóch znajomych jakiś czas temu kupiło i nie zgłaszają żadnych zastrzeżeń.
Pozdrawiam
Masz rację z zasilaczem. Trzy lata temu kupiłem nowy komputer i zasilacz, który dostałem był fatalny. Za namową kolegi kupiłem Chieftec'a. Nie pamiętam jaki model (musiałbym otworzyć obudowę), ale działa bez zarzutu. Jest to model 400W i wyrabia się z 3 dyskami, PIV 3,2GHz, 2 GB Ram i dodatkowymi wentylami w obudowie. Nadszedł czas na wymianę sprzętu i znów stoję przed wyborem m.in. zasilacza. Wiem, że nie warto na nim oszczędzać.
Pozdrawiam - Jacek
Biorę amd 5600, zasilacz Be Quiet! płytę dobiorę na miejscu..
dzięki za pomoc
pozdro
Biorę amd 5600, zasilacz Be Quiet! płytę dobiorę na miejscu..
dzięki za pomoc
pozdro
I jak się ta towja maszyna sprawuje w obróbce? Daj znać .
xpablito
08-02-2009, 19:45
dzięki za pomoc wszystkim.
a jaka kartę wziąć geforca 9600 czy radeona 4670 1gb? bo sie wciąż zastanawiam?
i chyba zmienię procek na AMD Black Edition AMD Athlon X2 7750 / 2.7 GHz 2mg cashe czy porostu dorzucić 400zl i wrzucić intela?
xpablito
23-02-2009, 00:13
na pewnej stronie znalazlem dwa Ciekawe zestawy..tylko ram zmieniam ewentualnie na OCZ 1066mhz 2x2gb
1 to taki;) (http://www.inwazjapc.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=75&products_id=55367)
2 to taki:) (http://allegro.pl/item554048264_foxkomputer_e8400_4gb_1066mhz_hd_483 0_500gb_dvdrw.html)
który waszym zdaniem będzie wydajniejszy.. co polecicie do NX2, Lightrooma, CS3-4 i oczywiście gier..
dzieki pozdrawiam
Jeśli chodzi o gry to zależy jakie. Np. do GTA4 lepiej wybrać procesor czterordzeniowy (i w nowych/przyszłych grach trzeba się liczyć z optymalizacją w kierunku 4 rdzeni).
Ja bym wolał jakiś mniej grzejący się/energooszczędny CPU np. X2 5050E (45W TDP)
Karty zintegrowane raczej odradzam - lepiej kupić jakąś podstawową zewnętrzną a płytę bez integry.
Z jakiego powodu odradzasz 790G? IMO to udana konstrukcja. Może do gier się nie nadaje, ale pod względem 2d nic jej nie dolega. To nie Intel 950GM ;) A do tego cicho, zimno i żre mało W :)
xpablito
23-02-2009, 11:16
.. a jak jest z tym cashem?czy ktoś się orientuje?
AMD posiada
L1 [KB]4 x 64
L2 [KB]4 x 512
L3 [KB] 6144
a intel L2 6144[KB]
a jak TU (http://benchit.pl/procesory/porownanie/usun/19) sprawdzam te procki to AMD jest lepszy..
.. a jak jest z tym cashem?czy ktoś się orientuje?
AMD posiada
L1 [KB]4 x 64
L2 [KB]4 x 512
L3 [KB] 6144
a intel L2 6144[KB]
a jak TU (http://benchit.pl/procesory/porownanie/usun/19) sprawdzam te procki to AMD jest lepszy..
L1 jest podzielona na cztery rdzenie ( 256K/4=64K ) ... jeden rdzeń nie użyje więcej niż 64K L1
L2 tak jak wyżej (choć w Intelu jest chyba współdzielona po dwa rdzenie ... czyli 2 rdzenie mają 3 MB i kolejne dwa drugie 3 ... czyli jeden rdzeń może użyć nawet do 3 MB)
L3 jest w pełni współdzielona dla wszystkich rdzeni (czyli może zajść taka sytuacja że jeden rdzeń użyje 6 MB L3)
Z jakiego powodu odradzasz 790G? IMO to udana konstrukcja. Może do gier się nie nadaje, ale pod względem 2d nic jej nie dolega. To nie Intel 950GM ;) A do tego cicho, zimno i żre mało W :)
Nie wiem jak jest konkretnie z 790G ... ale często integy zajmują cześć pamięci RAM ... trochę komplikuje fakt posiadania słabej karty graficznej obecne zjawisko zrzucania na "grafe" coraz większej ilości zadań (dekodowanie filmów czy po prostu rendering pulpitu w Vista). Też raczej nie mają integry DVI Dual Link (choć wiem że najczęściej wystarcza single link)