PDA

Zobacz pełną wersję : KH-200 a CY-200K itp

anax
24-01-2009, 00:55
hej hej,
zaczne jak inni koledzy co traktuja fotografie jako hobby. NIE JESTEM PROFESJONALISTA itd:) to moje pierwsze kroki w fotografii i chcialbym zakupic jakies w miare fajne oswietlenie do domowego "studia"- przede wszystkim portrety.
Ten watek jest bardzo podobny do tego co porownuje dwie wersje lamp tych slabszych. Ale.... No wlasnie. Dziwnym trafem ta "nowsza" lampa jest tańsza od starej CY 200K. Roznic zbytnio nie widze poza tym, ze podobno seria KH jest porzadniej zbudowana. Skad wiec taka roznica w cenie (ceny ze strony funsporta)?hmm wlasnei doczytalem ze chyba ta KH nie ma zarowki modelujace. Dobrze doczytalem?:)

a jak sie ma do tych dwoch modeli wersja Delicacy 180? widze ze ma mniejszy zakres regulacji mocy blysku,szybsze ladowanie.

Inne pytanie, to czy czasem ta wersja z moca 200Ws nie bedzie za jasna do malego pomieszczenia (ok20m2)? Do tego oczywiscie chcialbym dokupic statywy, parasolki i softboxa powiedzmy 60x90 (chyba ze jest z kolei za maly do takiej mocy lamp...). A moze lepiej kierowac sie w 100? Choc zawsze uwazalem ze lepiej jest miec zapas mocy niz za malo:)

myslalem ogolnie o 2 szt takich lamp, mam jeszcze sabinke 900. Wszystko mialoby wspolpracowac z D300.
ot i tyle moich mega amatorskich wypocin:)

jak juz mi laskawie doradzicie co i jak to poskladam sobie do konca zestaw ktory mnie interesuje i przedstawie do oceny czy warto kupowac czy moze cos zmienic:)

pzdr
Anax

Adagio
24-01-2009, 02:09
Bierz CY200K, sprawdzona lampa i na pewno nie będziesz żałował. Dlaczego nie KH-200? Niższa temperatura barwowa niż zazwyczaj w lampach studyjnych, mniejsze możliwości ustawień. Jest to to samo co KH120 czy KH150, a wszelkie z nich raczej bym porównał z CY100MR. Na korzyść serii KH przemawia tylko to że zamiast żarówki pilotującej ma halogen pilotujący. Może moje argumenty są dziwne, ale myślę że lepiej wydać te pieniądze na coś co wielu fotografów sobie chwali i poleca.

PS. przypomniał mi się dobry argument przeciwko lamp KH (sam taką mam KH120M :P), bardzo słabe uchwyty co po zamontowaniu softboxa sprawia że lampa leci do dołu (nawet przy większej parasolce mocowanie nie daje czasem rady). Może to pierdółka ale bardzo utrudniająca życie.

anax
24-01-2009, 20:16
no dobra, a nie beda te lampy za mocne malym pomieszczeniu? rozumiem ze korzystamy do portretow z parasolek. A co z softboxami? korzystamy z nich jak chcemy osiagnac inny efekt?

hubacz
24-01-2009, 23:27
To co chyba przede wszystkim roznite dwie lampy to mocowanie. Cy-200k ma takie 3 punktowe (bowensowe ? ) KH dziwoląga jakiegos ;/
Bierz Cy :D

anax
25-01-2009, 00:21
drążę temat... a c o powiecie na lampy quantuum r300? nie moge znalezc o nich nic zlego w necie... wygladaja rozsadnie, no i wieksza moc...-->nie, to nie kompleksy;) po prostu uwazam ze wieksza moc moze sie przydac. Latwiej jest ja ujarzmic niz slabszej lampie ja dodac...
pzdr
Anax

hubacz
25-01-2009, 23:17
Wydaje mi sie ze jesli bedziesz focil nieduzo, raczej w domu, w pomieszczeniu gora 20m2 to mniejsza moc moze okazać się korzystniejsza. Przy pracy na przyslonach rzędu 5,6-8 (dla swiatla kluczowego) moze byc ciezko wysterowac lampe swiatla wypelniajacego do uzyskania pożądanego kontrastu.
Idac w kierunku silniejszych i droższych lamp (quantuum, powerlux) rozważ czy nie lepiej zainwestowac jednak w cos tanszego i slabszego (CY, Fighter serii pro) ktore maja juz standartowe mocowanie (bowensa). W ten sposob jesli Cie to wciagnie i dokupisz kolejne, silniejsze zrodla swiatla, a slabsze zawsze beda pozniej mogly posluzyc do wytwarzania dodatkowych efektów swietlnych (np kontra, podswietlenie).

anax
26-01-2009, 18:39
no to mi zabiles klina... mam paskudna tendencje, ze im dluzej sie nad czyms zastanawiam tym kupuje drozsze rzeczy czesto przewyzszajace moje potrzeby:/ :) moze wezme jednak te 2 szt cy200k +2 softboxy 60x90 ze statywami. Chyba bede zadowolony...:D
choc mysle tez czy nie wziac jednej 200 a drugiej cy100 jakbym potrzebowal jakiegos slabszego oswietlenia...
czy moze rozsadniej jest kupowac dwie lampy takiej samej mocy?
co sadzicie
pzdr
Anax

hubacz
26-01-2009, 20:35
anax przepraszam :D
Napisalem to na podstawie swoich ostatnich doswiadczen i prob kontroli swiatla w mieszkaniu. Niestety uswiadczylo mnie to rowniez w przekonaniu ze w takim pomieszczeniu, gdzie prowadzisz również życie to w miarę swobodnie mozna uprawiac co najwyzej "fotografię stolikowa". Jesli przejrzysz zdjecia uzyskiwane w takich miejscach to sa one z reguły pozbawione cieni. Zeby wyszlo inaczej trzeba sie naprawde sporo nameczyc :/

W kwestii lamp to cy100 (cy100mr?) bym odpuscil bo ma dziwne mocowanie akcesoriów co spowoduje ze nie beda one wymienne z np cy200. Na podstawie wlasnych doswiadczen moge powiedziec ze na pewno jesli masz chodz cien szansy ze lampy przyniosa jakis dochod to warto zainwestowac jednak w jak "najsilniejsze" z szeroka regulacja mocy bo np w porownaniu ze "slabszymi" przy tej samem mocy blysku maja szanse wytrzymać dłużej. W przeciwnym razie, przy zamiarach focenia w domu ... nie pakuj sie w takie zabawki bo sa to nie male wydatki które trudno wytlumaczyc żoną zwlaszcza jak nie bedziesz uzyskiwal efektów jak forumowi spece :D Moze lepiej przeznacz te fundusze na jakies ciekawe wypasione szklo. :D