PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry Hoya tylko jaki??

Kosti68
23-01-2009, 19:03
Po zakupie nowego szkielka mysle nad kupnem filtrow UV i Polara, juz sie praktycznie zdecydowalem, ma byc to filter firmy Hoya, problem tylko w tym ze jest pare rodzai tych filtrow( Hoya standard, Hoya HMC, Hoya HMC Super, Hoya Pro 1 d, Hoya HD) oczywiscie jest roznica w cenie. I teraz sie zastanawiam czy wziasc filter Hoya pro 1 d czy moze starczy Hoya HMC, cena o polowe nizsza...ale nie wiem jak to wyglada z jakoscia na fotkach...czy widac jakakolwiek roznice?? jesli ktos z was moze mial filtry z tego typu to bede wdzieczny za porade. I jeszcze jedno , chodzi o filtry firmy Kenko, to podobno jest identyk jak Hoya tyle ze ma inna nazwe i jest tanszy. Z tego co wyczytalem Kenko to nazwa w Japoni a na Europe nazywa sie Hoya. Czy ktos cos moze wie na ten temat???

Kosti68
24-01-2009, 13:07
Widze za albo nie chce wam sie pisac na ten temat, albo nikt nie zna odpowiedzia na pytania jakie zadalem. :(

laciaty
25-01-2009, 15:23
Hoya HMC wystarczy w 100%. Zobacz test filtrów UV na stronie optyczne.pl

Blister
25-01-2009, 15:40
Polecam Hoye Super HMC i Marumi. W "no name" nie inwestuj.

Kalmar
25-01-2009, 16:03
mam na swoich obiektywach tylko hoja super hmc pro 1 uv(0) są naprawdę super, jeśli bedziesz pytał dlaczego to odpowiadam, że tylko na nie mnie stać :-D,
jeśli zadasz pytanie jak z utrzymaniem czystości, to odpowiadam zero problemów !