PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o F4

kosmaster
23-01-2009, 18:16
Witam zgromadzenie!
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem pancernego F4. Przekopałem forum i instrukcję, ale nieznalazłem żadnych wskazówek na dręczące mnie pytanko; czy w tym cudeńku japońskiej myśli technicznej;) znajduje się dioda lub wskaźnik informujący o wystarczającej, lub nie, ilości światła potrzebnego do prawidłowego naświetlenia filmu?
Za wszelkie odpowiedzi i wskazówki serdeczne Bóg Zapłać.

kiemlo
23-01-2009, 18:33
Dioda lub wskaźnik zwany także światłomierzem? Powinien być :mrgreen:
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf4/exposurecontrol/index.htm

dejnekas
23-01-2009, 22:34
w trybie manualnym masz piękną drabinkę na dole wyświetlacza. WIdać tylko długi czas naświetlania +ew. Hi i LOW - napisy na wyświetlaczu. Wiesz to maszyna profesjonalna więc osobnik jej uzywający z zasady wie jak czego szukać.

markB
26-01-2009, 19:01
Nie ma diody do pomiaru. W trybach innych niz manual pojawiają się na dole cyferki dla czasu i przysłony (wartość przysłony jest też w okienku na górze wizjera, bezpośredni odczyt z obiektywu, oprócz szkieł G), a w manualnym, jak kolega wyżej zapodał, pojawia się drabinka ze znaczkami + i -.

marcin_G
04-02-2009, 21:30
Nie ma diody do pomiaru.
co to jest dioda pomiaru?
Jeśli masz na myśli element światłoczuły, to jest on w wizjerze ORAZ pod lustrzem dla pomiaru punktowego (dlatego "spot" działa też bez wizjera - zdejmij go i się przekonasz)
Jeśli chodzi o wskażniki ekspozycji to:
- w manualu masz czas na LCD i przysłonę w ADR oraz drabinkę +/- 2EV co 1/3, ewentualnie "LO" lub "HI" jeśli ilość światła jest poza gwarantowanym przez producenta zakresem pracy.
- w programac masz czas i przysłonę i nie masz szansy ingerować w to
- w "S" aparat wyświetla Ci wybrany przez Ciebie czas i dobraną automatycznie przysłonę
- w "A" odwortnie - do przysłony widocznej w ADR aparat podaje czas migawki

znaczenie symboli "HI" i "LO" - może oznaczać koniec skali czasów migawki lub przysłon / za jasno / za ciemno

markB
06-02-2009, 15:47
co to jest dioda pomiaru?

To nie ja się o nią pytałem, tylko koledzy z poprzednich postów. Chyba chodziło im o coś takiego jak w Zenitach z połowy lat 80-tych: przy prawidłowym nastawieniu (wg aparatu) świeciła się dioda.

leon001
26-02-2009, 14:47
w trybie manualnym masz piękną drabinkę na dole wyświetlacza. WIdać tylko długi czas naświetlania +ew. Hi i LOW - napisy na wyświetlaczu. Wiesz to maszyna profesjonalna więc osobnik jej uzywający z zasady wie jak czego szukać.
Tak, naleźy patrzec na drabinkę.