PDA

Zobacz pełną wersję : d80 i sb900

Jaworrr
23-01-2009, 16:14
witam,
Czy z body d80 odpale zdalnie lampę sb900?
Wiem, że da się przez fotocele, ale myślę bardziej o trybie master? commander?

dopiero zaczynam z tematem, proszę o wyrozumiałość

Grzegorz

JacekM
23-01-2009, 16:18
Odpalisz w CLSie

Jaworrr
23-01-2009, 17:24
odpale... aha...

a czy to oznacza, że lampa wbudowana musi błysnąć? żeby wyzwolić błysk bs900...

Grzegorz

fumio
23-01-2009, 17:43
w body ustawiasz commander mode ustawiasz kanal i grupe. w sb900 ustawiasz
tryb remote. odpalasz body z lampa i wszystko dziala. na sp900 jest czujnik
pamietaj aby go nie zaslaniac.

Pozdr.

Jachuu
23-01-2009, 17:44
odpale... aha...

a czy to oznacza, że lampa wbudowana musi błysnąć? żeby wyzwolić błysk bs900...

Grzegorz

Tak musi błysnąć a w jaki sposób to już ustawiasz w body

Jaworrr
23-01-2009, 17:46
dzięki za podpowiedzi!

fumio w d80 nie mam trybu commander

teoretycznie, żebym wiedział czy się da, jeśli tak to już to znajdę...

...czy jest możliwość, żeby błysk z lampy wbudowanej nie miał udziału w oświetlaniu kadru?

G

fumio
23-01-2009, 17:52
dzięki za podpowiedzi!

teoretycznie, żebym wiedział czy się da, jeśli tak to już to znajdę...

...czy jest możliwość, żeby błysk z lampy wbudowanej nie miał udziału w oświetlaniu kadru?

G

jesli nie ma commander mode to mozna odpalic normalnym blyskiem z lampy
w body lecz ja "oslabic" i mozna jeszcze ta lampe zaslonic. kiedys zrobilem
sobie taki kawalek kartonika ktory zapinalem do body tak aby zaslanial
wlasnie lampe wbudowana i tez dzialalo.
Pozdr.

Jaworrr
23-01-2009, 17:56
a to jak zasłonie kartonikiem czy czymś lampę wbudowaną to skąd sb będzie widziała, że ma błysnąć?

G

fumio
23-01-2009, 17:58
a to jak zasłonie kartonikiem czy czymś lampę wbudowaną to skąd sb będzie widziała, że ma błysnąć?

G

zaslaniasz tylko pow. tam gdzie patrzy obiektyw. z boku jest odstep jakies 2 cm
to wystarczy.

Tak na szybko:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.zok.pl/a/kartonik.jpg)

Pozdr.

Jaworrr
23-01-2009, 18:02
super, dzięki!

Kosti68
23-01-2009, 18:11
Wlasnie tez mam ten sam problem, D80 nie ma commander. Wiec jak odpalic zdalnie ta lampe, jakie ustawienia musze poczynic w lampie? Probuje i probuje i nic.

fumio
23-01-2009, 18:17
nie mam d80 ale ja bym oslabil moc lampy w puszcze i kartonik reszta jak na
rysunku pogladowym w poprzednim moim poscie ;-)

Pozdr.

fumio
23-01-2009, 18:21
Hmmm kurcze ale nie wiem jak w takim razie ustawic w d80 kanal i grupe ?

Pozdr.

geryon
23-01-2009, 18:51
zawsze możesz te przestawić moc błysku lampy wbudowanej na minimum czyli 1/128 w trybie M albo dać na -3 w trybie TTL :)

mishieck
23-01-2009, 20:24
Wlasnie tez mam ten sam problem, D80 nie ma commander. Wiec jak odpalic zdalnie ta lampe, jakie ustawienia musze poczynic w lampie? Probuje i probuje i nic.

Jak to D80 nie ma trybu commander?! A instrukcje Panowie na oczy widzieli? Strona 96 jakby ktoś szukał...
Custom setting menu -> funkcja nr 22. To po pierwsze primo.

A po drugie primo - flesz w D80 ma funkcję "--" - czyli nie trzeba jej niczym zasłaniać, bo wysyła tylko błysk sterujący do sabinki.

yOyO-
23-01-2009, 20:25

Panowie, instrukcja obsługi nie gryzie! Głupoty wypisujecie ;)
Polecam zapoznać się ze stroną 96. Słowo klucz: "sterownik błysku".

yOyO-
23-01-2009, 20:36
Jak to D80 nie ma trybu commander?! A instrukcje Panowie na oczy widzieli? Strona 96 jakby ktoś szukał...

Ahhh, tylko jedną minutę wcześniej ;)

Jaworrr
23-01-2009, 22:46
1. dla Kosti68; MENU / OŁÓWEK / WBUDOWANA LAMPA / STEROWNIK BŁYSKU;
lampe wbudowaną ustawiasz na "--"
ustawiasz grupe A na np TTL ( w zależności od trybu, który chcesz użyć) - taką samą grupę musisz mieć ustawioną w lampie, czyli A
ustawiasz kanał np 1 - tak samo ustawiasz w lampie. I JUŻ POWINNO DZIAŁAĆ - u mnie tak działa.

2. to teraz może dwa słowa sprostowania, tryb COMMANDER w d80 nie nazywa się commander. Więc początkującemu nie tak łatwo to rozgryźć. Poprostu ustawia się sterownik błusku jw.
I teraz to co było moim kluczowym błędem i co mnie zmyliło, ale proszę jeszcze o potwierdzenie;
Jak ustawiam sterownik błysku lampy wbudowanej na "--" to ona i tak błyska, ale rozumiem, że ten błysk nie wpływa już na oświetlanie kadru podczas robienia zdjęcia? Czy tak?

za odesłanie do instrukcji z podaniem strony dziękuję!

Oneil
23-01-2009, 23:02
(...)
Jak ustawiam sterownik błysku lampy wbudowanej na "--" to ona i tak błyska, ale rozumiem, że ten błysk nie wpływa już na oświetlanie kadru podczas robienia zdjęcia? Czy tak?

za odesłanie do instrukcji z podaniem strony dziękuję!

Spróbuj zrobić tak zdjęcie i zobaczysz że nie ma wpływu na oświetlenie obiektu. Oświetlenie wypali wg podanej mocy w sterownikiu błysku na poszczególną grupę ( zostawiając oczywiście ten sam kanał ). Między grupą mozna zmieniać moc aby uzyskać pożądany efekt a wszystko to nie podchodząc do lamp tylko trzymając body w łapkach.

panchoo77
24-01-2009, 02:12
Coś mi odświeżanie wątku szwankuję więc swoją wypowiedzią niewiele wniose.......mamy tu do czynienia z D80 więc polecam doczytać instrukcję obsługi i zaznajomić się z menu ust. osobistych pkt.22 wbudowana lampa - możesz ja ustawić jako sterownik błysku w trybie CLS - do ustawienia jest również czy wybudowana ma błysnąć w trybie TTL lub manualnym czy też tylko wyemitować przedbłyski sterujące.....

pzdr

Jaworrr
24-01-2009, 08:32
już wszysko jasne, to działa.... bocian! jesteśmy uratowani!

G

Kosti68
25-01-2009, 16:40
Panowie dzieki...znalazlem i wyprubowalem, DZIALA!!! Ale musze przyznac ze instrukcje juz studiowalem pare razy instrukcje ale do tej pory sie tego nie doczytalem. Ale wreszcie. Jeszcze raz wielkie dzieki.