Zobacz pełną wersję : d80 i sb900
witam,
Czy z body d80 odpale zdalnie lampę sb900?
Wiem, że da się przez fotocele, ale myślę bardziej o trybie master? commander?
dopiero zaczynam z tematem, proszę o wyrozumiałość
Grzegorz
odpale... aha...
a czy to oznacza, że lampa wbudowana musi błysnąć? żeby wyzwolić błysk bs900...
Grzegorz
w body ustawiasz commander mode ustawiasz kanal i grupe. w sb900 ustawiasz
tryb remote. odpalasz body z lampa i wszystko dziala. na sp900 jest czujnik
pamietaj aby go nie zaslaniac.
Pozdr.
odpale... aha...
a czy to oznacza, że lampa wbudowana musi błysnąć? żeby wyzwolić błysk bs900...
Grzegorz
Tak musi błysnąć a w jaki sposób to już ustawiasz w body
dzięki za podpowiedzi!
fumio w d80 nie mam trybu commander
teoretycznie, żebym wiedział czy się da, jeśli tak to już to znajdę...
...czy jest możliwość, żeby błysk z lampy wbudowanej nie miał udziału w oświetlaniu kadru?
G
dzięki za podpowiedzi!
teoretycznie, żebym wiedział czy się da, jeśli tak to już to znajdę...
...czy jest możliwość, żeby błysk z lampy wbudowanej nie miał udziału w oświetlaniu kadru?
G
jesli nie ma commander mode to mozna odpalic normalnym blyskiem z lampy
w body lecz ja "oslabic" i mozna jeszcze ta lampe zaslonic. kiedys zrobilem
sobie taki kawalek kartonika ktory zapinalem do body tak aby zaslanial
wlasnie lampe wbudowana i tez dzialalo.
Pozdr.
a to jak zasłonie kartonikiem czy czymś lampę wbudowaną to skąd sb będzie widziała, że ma błysnąć?
G
a to jak zasłonie kartonikiem czy czymś lampę wbudowaną to skąd sb będzie widziała, że ma błysnąć?
G
zaslaniasz tylko pow. tam gdzie patrzy obiektyw. z boku jest odstep jakies 2 cm
to wystarczy.
Tak na szybko:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.zok.pl/a/kartonik.jpg)
Pozdr.
Wlasnie tez mam ten sam problem, D80 nie ma commander. Wiec jak odpalic zdalnie ta lampe, jakie ustawienia musze poczynic w lampie? Probuje i probuje i nic.
nie mam d80 ale ja bym oslabil moc lampy w puszcze i kartonik reszta jak na
rysunku pogladowym w poprzednim moim poscie ;-)
Pozdr.
Hmmm kurcze ale nie wiem jak w takim razie ustawic w d80 kanal i grupe ?
Pozdr.
zawsze możesz te przestawić moc błysku lampy wbudowanej na minimum czyli 1/128 w trybie M albo dać na -3 w trybie TTL :)
mishieck
23-01-2009, 20:24
Wlasnie tez mam ten sam problem, D80 nie ma commander. Wiec jak odpalic zdalnie ta lampe, jakie ustawienia musze poczynic w lampie? Probuje i probuje i nic.
Jak to D80 nie ma trybu commander?! A instrukcje Panowie na oczy widzieli? Strona 96 jakby ktoś szukał...
Custom setting menu -> funkcja nr 22. To po pierwsze primo.
A po drugie primo - flesz w D80 ma funkcję "--" - czyli nie trzeba jej niczym zasłaniać, bo wysyła tylko błysk sterujący do sabinki.
Panowie, instrukcja obsługi nie gryzie! Głupoty wypisujecie ;)
Polecam zapoznać się ze stroną 96. Słowo klucz: "sterownik błysku".
Jak to D80 nie ma trybu commander?! A instrukcje Panowie na oczy widzieli? Strona 96 jakby ktoś szukał...
Ahhh, tylko jedną minutę wcześniej ;)
1. dla Kosti68; MENU / OŁÓWEK / WBUDOWANA LAMPA / STEROWNIK BŁYSKU;
lampe wbudowaną ustawiasz na "--"
ustawiasz grupe A na np TTL ( w zależności od trybu, który chcesz użyć) - taką samą grupę musisz mieć ustawioną w lampie, czyli A
ustawiasz kanał np 1 - tak samo ustawiasz w lampie. I JUŻ POWINNO DZIAŁAĆ - u mnie tak działa.
2. to teraz może dwa słowa sprostowania, tryb COMMANDER w d80 nie nazywa się commander. Więc początkującemu nie tak łatwo to rozgryźć. Poprostu ustawia się sterownik błusku jw.
I teraz to co było moim kluczowym błędem i co mnie zmyliło, ale proszę jeszcze o potwierdzenie;
Jak ustawiam sterownik błysku lampy wbudowanej na "--" to ona i tak błyska, ale rozumiem, że ten błysk nie wpływa już na oświetlanie kadru podczas robienia zdjęcia? Czy tak?
za odesłanie do instrukcji z podaniem strony dziękuję!
(...)
Jak ustawiam sterownik błysku lampy wbudowanej na "--" to ona i tak błyska, ale rozumiem, że ten błysk nie wpływa już na oświetlanie kadru podczas robienia zdjęcia? Czy tak?
za odesłanie do instrukcji z podaniem strony dziękuję!
Spróbuj zrobić tak zdjęcie i zobaczysz że nie ma wpływu na oświetlenie obiektu. Oświetlenie wypali wg podanej mocy w sterownikiu błysku na poszczególną grupę ( zostawiając oczywiście ten sam kanał ). Między grupą mozna zmieniać moc aby uzyskać pożądany efekt a wszystko to nie podchodząc do lamp tylko trzymając body w łapkach.
panchoo77
24-01-2009, 02:12
Coś mi odświeżanie wątku szwankuję więc swoją wypowiedzią niewiele wniose.......mamy tu do czynienia z D80 więc polecam doczytać instrukcję obsługi i zaznajomić się z menu ust. osobistych pkt.22 wbudowana lampa - możesz ja ustawić jako sterownik błysku w trybie CLS - do ustawienia jest również czy wybudowana ma błysnąć w trybie TTL lub manualnym czy też tylko wyemitować przedbłyski sterujące.....
pzdr
już wszysko jasne, to działa.... bocian! jesteśmy uratowani!
G
Panowie dzieki...znalazlem i wyprubowalem, DZIALA!!! Ale musze przyznac ze instrukcje juz studiowalem pare razy instrukcje ale do tej pory sie tego nie doczytalem. Ale wreszcie. Jeszcze raz wielkie dzieki.