Zobacz pełną wersję : N18-135 vs n85 1.8
lucas 28
23-01-2009, 13:33
Przyznam się szczerze, że zanim napisałem ten post poczytałem sporo wątków na temat 85 1.8. Chciałbym mieć stałkę o tej ogniskowej, ale na wersję 1.4 kasy brak. Mam obecnie zoom (18-135) przekraczający zakresem moje stałki (S 20, S 30 i N50) i chciałbym wiedzieć czy właśnie na tym zakresie 85mm, stałka na którą poluję będzie lepsza niż mój zoom na 85mm? Czytałem o wadach i zaletach obiektywu 85 1.8 ale interesuje mnie konkretnie, czy będę miał możliwość uzyskania lepszych zdjęć stałką niż moim zoomem na wspomnianym zakresie.
A czy twój zoom pozwala wykreować na 85mm głębię taką jak ta stałka na powiedzmy f2,2 ? Nie. Tego nie ma co porównywać - jeśli nie wiesz jakie będą różnice , to może nie potrzebujesz tej stałki.
Myślę, że skoro posiadasz już 3 skąd inąd bardzo dobre jasne stałki, które wchądzą w zakres N18-135 to w przypadku kolejnego dobrego szkiełka jakim jest N 85/1,8 na postawione pytanie możesz sobie odpowiedzieć sam. Na pewno N85/1,8 będzie lepsze niż N18-135 ustawionej na ogniskowej 85mm choćby ze względu na większe możliwości regulowania ilości światła wpadającego na matrycę, ale też i regulacji GO
Jeżeli zadajesz takie pytanie to nie kupuj tej stałki, bo szkoda kasy. Nie wykorzystasz jej możliwości.
N18-135 to szkło pod DXa, a N85, nie. Więc musisz jeszcze pomnożyć przez cropa więc hmm na szybko licząc będzie to 120mm, a N18-135 przy 120mm jest hmm ciemne? Różnica w obrazie będzie nieporównywalna ale pamiętaj że to nie bedzie 85mm, chyba że właśnie o to pytałeś, bo ciężko stwierdzić co znaczy lepsze zdjęcia :P
mibartek
24-01-2009, 00:25
chyba powtórzę za kolegami. Biorąc pod uwagę to co masz w stopce powinieneś sam widzieć różnice jasna stałka/zoom. zwłaszcza takim jak 18-135.
Rozumiałbym pytanie 85 1.4 vs 1.8 ale vs 18-135 nie.
nie chce wprowadzać zamętu, ale ja osobiście na DX posiadając już S30/1.4 sprzedałbym 50tke i kupił 85/1.8.
mibartek
24-01-2009, 00:26
N18-135 to szkło pod DXa, a N85, nie. Więc musisz jeszcze pomnożyć przez cropa więc hmm na szybko licząc będzie to 120mm, a N18-135 przy 120mm jest hmm ciemne? Różnica w obrazie będzie nieporównywalna ale pamiętaj że to nie bedzie 85mm, chyba że właśnie o to pytałeś, bo ciężko stwierdzić co znaczy lepsze zdjęcia :P
85mm na 85/1.8 to dokładnie to samo 85mm co w 18-135, tutaj albo nic sie nie mnoży, albo mnoży się i tu i tu.
ten cały mnożnik to tylko porównanie do analoga. Obowiązuje zarówno szkła FX jak i DX.
85mm na 85/1.8 to dokładnie to samo 85mm co w 18-135, tutaj albo nic sie nie mnoży, albo mnoży się i tu i tu.
NIC SIĘ NIE MNOŻY!!! było o tym milion razy, że ogniskowa pozostaje bez zmian, niezaleznie od tego czy przypięte do DX czy 8x10.
o mnożniku mówi się tylko w przypadku porównywania kątów widzenia, a nie samych w sobie ogniskowych
ten cały mnożnik to tylko porównanie do analoga. Obowiązuje zarówno szkła FX jak i DX.
a co analog ma tutaj do rzeczy???
lucas 28
25-01-2009, 19:20
Wielkie dzięki za informacje. Moje pytanie o ten obiektyw nie wzięło się stąd, że nie wiem jaka różnica jest pomiędzy stałką a zoomem. Chodziło mi raczej o to, czy warto kupić 85mm 1.8 - bo nasłuchałem się i naczytałem wielu sprzecznych opinii. Między innymi wiele osób mówiło, że ten obiektyw to tandeta, budżetowy itd. i że jeśli chce się poczuć że ma się stałkę w tym zakresie to tylko 85 1.4 bo inaczej szkoda w ogóle kasę wydawać.
mibartek
25-01-2009, 19:58
NIC SIĘ NIE MNOŻY!!! było o tym milion razy, że ogniskowa pozostaje bez zmian, niezaleznie od tego czy przypięte do DX czy 8x10.
o mnożniku mówi się tylko w przypadku porównywania kątów widzenia, a nie samych w sobie ogniskowych
a co analog ma tutaj do rzeczy???
heh. Zawsze tutaj są problemy ;-) chodzi nam dokładnie o to samo.
w uproszczeniu "na chłopski rozum"
85mm podpięte do DX daje ten kąt widzenia co obiektyw o ogniskowej 85mmx1,5 podpięty do analogowego nikona (czy do pełnej klatki jak kto woli bo jest wkońcu d3 i d700)
chodziło mi o to tylko że porównywać 85/1.8 do 18-135 trzeba na 85mm w 18-135 a nie na 120 jak tu ktoś próbował wytłumaczyć. Bo na body DX dadzą ten sam kąt widzenia przy 85mm.
przyznaje że może trochę nie jasno napisałem o co mi chodziło - oczywiście o kąty.
Między innymi wiele osób mówiło, że ten obiektyw to tandeta, budżetowy itd.
źle mówiło ;) kupuj! to fajne szkło jest! :)
Mam i polecam - szkło jest rewelacyjne :)
Między innymi wiele osób mówiło, że ten obiektyw to tandeta, budżetowy itd. i że jeśli chce się poczuć że ma się stałkę w tym zakresie to tylko 85 1.4 bo inaczej szkoda w ogóle kasę wydawać.
ale Ci naopowiadali.. a nie mówili też że inne obiektywy które masz w stopce są marne i niskobudżetowe, że Sigma 30/1.4 ma kiepski, niecelny AF i jest nie ostra na pełnej dziurze, a 50/1.4 ma marny bokeh? A cenowo przecież nie są dużo droższe od 85..(50 to nawet chyba tańsza).
85 (nawet w wersji 1.8) to rewelacyjna, kultowa wręcz portretówka!!! Śmiało kupuj , nie pożałujesz.
Pewnie że 85/1.4 lepsza, ale rożnica jest mniej więcej taka, jak między 50/1.8 a 50/1.4 (i jedni ją widzą a drudzy nie) a w cenie - kolosalna.
A dopóki nie będziesz umiał jej naprawdę w praktyce wykorzystać (warto zobaczyć jakie zdjęcia potrafią ludzie zrobić "marną i niskobudżetową" 50/1.8 i wcale nie muszą mieć 1.4) to nie ma co przepłacać.
Spróbuj może gdzieś ją dorwać i potestować, to sie w niej zakochasz, jak wielu innych przed Tobą. :)
chodziło mi o to tylko że porównywać 85/1.8 do 18-135 trzeba na 85mm w 18-135 a nie na 120 jak tu ktoś próbował wytłumaczyć
A to byłem ja, ale to są właśnie braku w wiedzy ;P teraz już wiem ;) przepraszam za zamęt ;)
a 50/1.4 ma marny bokeh?
Czekaj, czekaj... to 50/1.8 ma marny bokeh ;)
chciałbym wiedzieć czy właśnie na tym zakresie 85mm, stałka na którą poluję będzie lepsza niż mój zoom na 85mm?
To trochę na zasadzie, co lepsze. Maluch czy Merc ;) Jeden i drugi ma wady i zalety :D