Zobacz pełną wersję : nikkor 17-70 czy 16-85?
fredi_ed
23-01-2009, 12:32
Witajcie
Miałem D80 z 17-70. W sumie obiektyw dość dobry, jak na moje średniozaawansowane umiejętności i potrzeby.
Byłem z niego nawet zadowolony. Teraz siadam trochę wyżej i kupuję D300. Zastanawiam się nad wyborem obiektywu 17-70 a 16-85. Ten pierwszy służył mi dobrze i tak naprawdę nie miałem się do czego przyczepić. Jakość zdjęć w sumie dobra, a jak pojawiły się 'niedoskonałości" to reszta był korygowana w komputerze.
Obiektywu 16-85 nie miałem i nie testowałem. Z tego co się naczytałem są to obiekytywy bardzo zbliżone, jednakże 16-85 to nowsze wydanie.
Stąd też moje pytanie czy ktoś miał doczynienia z tymi dwoma modelami? Czy można z całą pewnością stwierdzić, że 16-85 jest dużo lub choć trochę lepszy (tylko jeżeli chodzi o jakość zdjęć)? Czy też należy pozostać przy 17-70?
Dzieki za odpowiedzi.
mrpawcio
23-01-2009, 16:12
Miałeś Nikkora 17-70??? A jest taki, bo ja nie widziałem :) Nikkora 18-70 tak.
A co do tematu, kupując 16-85 zyskujesz większy zakres ogniskowych i VR, ale wg opinii wielu osób jest on za drogi jak na swoje możliwości i jakość. Jak przesiadasz się wyżej do pomyśl nad Nikkorem 17-55, który jest jednak sporo droższy. Jest jeszcze Tamron 17-50 i Sigma 18-50...
Zostałbym przy 18-70 bo to dobry kawałek szkiełka. Poczytaj w necie trochę. Kiedys widziałem test w którym na przysłonach od 5,6 do 9 dorównywał ostrością 17-55 który kosztuje 6 razy wiecej. Chyba , że światło gra tutaj pierwsze skrzypce, ale piszesz o 16-80. Ja na bank zostałbym przy 18-stce bo reszta na moje umiejętności to strata kaski w tej chwili:) Ja krajobrazy cykam S 18-50 3,5-5,6 czyli złomem nad złomami za 37 euro i nie jest tak źle:)!
fredi_ed
28-01-2009, 21:52
Dzięki.
W sumie chciałbym aby wypowiedział się użytkownik, który miał obydwa szkła i ma skalę porównawczą. Nie chodzi mi o światło i zakres ogniskowych, ale o jakość zdjęć.
http://optyczne.pl/23.11-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_18-70_mm_f_3.5-4.5_IF-ED_Podsumowanie.html
http://optyczne.pl/121.11-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_16-85_mm_f_3.5-5.6G_ED_VR_Podsumowanie.html
Osobiście to ja bym nie zmieniał. Odkładać na coś lepszego, a może na jakąś stałeczkę?
http://optyczne.pl/121.11-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_16-85_mm_f_3.5-5.6G_ED_VR_Podsumowanie.html
Cytat z optycznych dot. 16-85mm:
jakość obrazu na brzegu kadru dla maksymalnego otworu powinna być lepsza BZDURA do kwadratu!!!
za duża aberracja chromatyczna na krańcach zakresu ogniskowych BZDURA do kwadratu!!!
duże winietowanie BZDURA !!!
przeciętna praca pod ostre światło BZDURA !!!
Po raz kolejny stwierdzam, ze testy na 'optycznych' sa warte tyle, ile rewelacje o rozwodzie Dody w Fakcie.
jakość obrazu na brzegu kadru dla maksymalnego otworu powinna być lepsza BZDURA do kwadratu!!!
za duża aberracja chromatyczna na krańcach zakresu ogniskowych BZDURA do kwadratu!!!
Po raz kolejny stwierdzam, ze testy na 'optycznych' sa warte tyle, ile rewelacje o rozwodzie Dody w Fakcie.
to tak samo jak z nietrafiajacym AF w S50/1.4HSM ;oD
np. moj 16-85 nie winietuje, nie ma CA i w ogole jest spoko.
fredi_ed
30-01-2009, 20:07
w sumie swój pierwszy obiektyw do lustrzanki d80 wybrałem dzięki testom optyczne.pl, no i jak wspomniałem 18-70.
No i wcale się nie rozczarowałem. Teraz pora na D300 i nadal nie wiem czy jakość zdjeć przy obiektywach 18-70 i 16-85 będzie taka sama. Ciekawe czy te obiektywy wykonane są z takiego samego jakościowo optycznego szkła?
Teraz pora na D300 i nadal nie wiem czy jakość zdjeć przy obiektywach 18-70 i 16-85 będzie taka sama.
Hmmm... mając tylko 18-70 i D80 zamiast kupować D300 to poszukałbym jakiegoś fajniejszego szkiełka... Szczególnie, że D300 trochę podrożało ostatnio więc bym się nie spieszył. Bez dwóch zdań...
Inna sprawa, że moim zdaniem nie poczujesz różnicy ze zmiany. Szkoda kaski na taką zamianę. Zmieniasz jednego malucha na innego.
fredi_ed
31-01-2009, 11:54
Hmmm... mając tylko 18-70 i D80 zamiast kupować D300 to poszukałbym jakiegoś fajniejszego szkiełka... Szczególnie, że D300 trochę podrożało ostatnio więc bym się nie spieszył. Bez dwóch zdań...
Inna sprawa, że moim zdaniem nie poczujesz różnicy ze zmiany. Szkoda kaski na taką zamianę. Zmieniasz jednego malucha na innego.
uważasz, że zmiana D80 na D300 to zmiana malucha na innego?
uważasz, że zmiana D80 na D300 to zmiana malucha na innego?
Wyjaśniam. Autor miał na myśli zamianę N18-70 na N16-85VR.
Wyjaśniam. Autor miał na myśli zamianę N18-70 na N16-85VR.
Dokładnie tak. Dzięki :D
Może czasami optyczni piszą głupoty, ale co do pracy pod światło muszę się z nimi zgodzić - miałem 16-85 na 98% zdjęć pod światło (niekoniecznie pod ostre) występowały bardzo widoczne "duszki"
Osobiście uważam, że ten obiektyw jest dobry, ale za drogi w stosunku do tego co oferuje.
Digital Story
01-02-2009, 11:42
Kwestia egzemplarza. Obiektywy z tego "levelu" są po prostu różne... Jeden egz. będzie super dobry a inny egzemplarz będzie mydlił, aberrował itd taka już natura taniaków, pewnie optyczni.pl trafili na gorszy i tyle.