PDA

Zobacz pełną wersję : Która fotocela ?

Polsar74
23-01-2009, 09:52
Witam forumową Brać :-)

mam ze starych "kliszowych" czasów lampe bł. Toshiba i przydałoby się ją włączyć do kolekcji lamp sterowanych
CLS-em. Wiem że bezpośrednio się nie da :-)... ale są fotocele na 2-gi błysk przecież lub jakieś kable.

Mogłaby jakaś dobra duszyczka podpowiedzieć co i jak - bo zupełnie się nie orientuję.

Pozdrawiam
Paweł

amirez
23-01-2009, 12:07
poczytaj tutaj:
http://mif.sold.pl/product_info.php?cPath=21_27&products_id=57

mibartek
23-01-2009, 23:05
poczytaj tutaj:
http://mif.sold.pl/product_info.php?cPath=21_27&products_id=57

kurcze jeżeli jest tak jak piszą to niezłe to to.

Polsar74
24-01-2009, 23:12
tylko jedna porada ?
no nie chce mi się wierzyć

amirez
24-01-2009, 23:26
Mam coś takiego i działa. Trzeba tylko wykazać trochę cierpliwości i potrenować jak ustawić fotocelę, aby aparat ją odpalił.
/ np. w bardzo ciemnym pomieszczeniu fotocelę potrafi odpalić wspomaganie AF - jak padnie światło na wprost/.
O fotocelach było dużo. Możesz spróbować zrobić sam fotocele na pierwszy błysk. Konstrukcja jest podobna do konstrukcji cepa ;)
Zrobić taką, aby zliczała przedbłyski jest trudniej. Wolałem odżałować kasę, niż kombinować samemu.

Polsar74
24-01-2009, 23:29
Mam coś takiego i działa.

ale da się ją "skumać" z CLS-em ?

mibartek
25-01-2009, 19:53
ale da się ją "skumać" z CLS-em ?

tak żeby sterować cls-em - nie. ale podobno da sie tak żeby nie reagowała na przedbłyski sterujące tylko na błysk właściwy.

dobryjanek
26-01-2009, 18:29
Odnośnie tych fotocel MIF to mogę powiedzieć dobre słowo. Do czynienia mam bodajże z wersją 2.0 (http://mif.sold.pl/product_info.php?products_id=39). Do obsługi jest jeden przycisk, naciśnięcie włącza fotocelę, potem możemy ją zaprogramować, tj. przytrzymuje się wciśnięty guzik i błyska tak, jak do danego ujęcia będzie się chciało błyskać i w ten sposób urządzenie się "programuje", a w praktyce chyba zlicza sobie błyski (do 250), po których ma wyzwalać podpiętą lampę.

Mam coś takiego i działa. Trzeba tylko wykazać trochę cierpliwości i potrenować jak ustawić fotocelę, aby aparat ją odpalił.
/ np. w bardzo ciemnym pomieszczeniu fotocelę potrafi odpalić wspomaganie AF - jak padnie światło na wprost/.

No nie wiem, mi tam hula bez żadnej filozofii, ustawia się tak, jak napisałem wyżej i potem można zapomnieć do czasu, aż się nie zmieni warunków. Nie zdarzyło mi się też jeszcze, żeby po ciemku podświetlenie AF wyzwoliło fotocelę.

Jolania
28-01-2009, 21:55
Odnośnie tych fotocel MIF to mogę powiedzieć dobre słowo.
Ja niestety nie. Faktycznie ładnie zliczała przedbłyski i przez 20 klapniec było dobrze. Potem poległa. Niestety próby kontaktu (tel+GG) ze sprzedawca/producentem nie daly rezultatu. Po miesiacu ktoś się odezwał, obiecał i nic. Dałem sobie spokój.

Skoro była tu mowa o przedbłyskach pomiarowych. Ile ich jest. Chciałbym kupić jakis mały zestaw "studyjny". Niektóre maja fotocelę reagujacą na trzeci błysk i wczesniejsze. Czy wystarczy?

dobryjanek
03-02-2009, 17:08
Ja niestety nie. Faktycznie ładnie zliczała przedbłyski i przez 20 klapniec było dobrze. Potem poległa. Niestety próby kontaktu (tel+GG) ze sprzedawca/producentem nie daly rezultatu. Po miesiacu ktoś się odezwał, obiecał i nic. Dałem sobie spokój.
Obawiam się, że mam jednak podobnie. Po jakiś ~40 błyskach fotocela przestała wyzwalać lampę (ale nadal się włącza, wyłącza, daje programować itd. - przynajmniej sądząc po piknięciach ;)) Na razie jestem w trakcie prób skontaktowania się ze sprzedawcą/producentem i wyjaśnienia sprawy...