Zobacz pełną wersję : Która fotocela ?
Polsar74
23-01-2009, 09:52
Witam forumową Brać :-)
mam ze starych "kliszowych" czasów lampe bł. Toshiba i przydałoby się ją włączyć do kolekcji lamp sterowanych
CLS-em. Wiem że bezpośrednio się nie da :-)... ale są fotocele na 2-gi błysk przecież lub jakieś kable.
Mogłaby jakaś dobra duszyczka podpowiedzieć co i jak - bo zupełnie się nie orientuję.
Pozdrawiam
Paweł
poczytaj tutaj:
http://mif.sold.pl/product_info.php?cPath=21_27&products_id=57
mibartek
23-01-2009, 23:05
poczytaj tutaj:
http://mif.sold.pl/product_info.php?cPath=21_27&products_id=57
kurcze jeżeli jest tak jak piszą to niezłe to to.
Polsar74
24-01-2009, 23:12
tylko jedna porada ?
no nie chce mi się wierzyć
Mam coś takiego i działa. Trzeba tylko wykazać trochę cierpliwości i potrenować jak ustawić fotocelę, aby aparat ją odpalił.
/ np. w bardzo ciemnym pomieszczeniu fotocelę potrafi odpalić wspomaganie AF - jak padnie światło na wprost/.
O fotocelach było dużo. Możesz spróbować zrobić sam fotocele na pierwszy błysk. Konstrukcja jest podobna do konstrukcji cepa ;)
Zrobić taką, aby zliczała przedbłyski jest trudniej. Wolałem odżałować kasę, niż kombinować samemu.
Polsar74
24-01-2009, 23:29
Mam coś takiego i działa.
ale da się ją "skumać" z CLS-em ?
mibartek
25-01-2009, 19:53
ale da się ją "skumać" z CLS-em ?
tak żeby sterować cls-em - nie. ale podobno da sie tak żeby nie reagowała na przedbłyski sterujące tylko na błysk właściwy.
dobryjanek
26-01-2009, 18:29
Odnośnie tych fotocel MIF to mogę powiedzieć dobre słowo. Do czynienia mam bodajże z wersją 2.0 (http://mif.sold.pl/product_info.php?products_id=39). Do obsługi jest jeden przycisk, naciśnięcie włącza fotocelę, potem możemy ją zaprogramować, tj. przytrzymuje się wciśnięty guzik i błyska tak, jak do danego ujęcia będzie się chciało błyskać i w ten sposób urządzenie się "programuje", a w praktyce chyba zlicza sobie błyski (do 250), po których ma wyzwalać podpiętą lampę.
Mam coś takiego i działa. Trzeba tylko wykazać trochę cierpliwości i potrenować jak ustawić fotocelę, aby aparat ją odpalił.
/ np. w bardzo ciemnym pomieszczeniu fotocelę potrafi odpalić wspomaganie AF - jak padnie światło na wprost/.
No nie wiem, mi tam hula bez żadnej filozofii, ustawia się tak, jak napisałem wyżej i potem można zapomnieć do czasu, aż się nie zmieni warunków. Nie zdarzyło mi się też jeszcze, żeby po ciemku podświetlenie AF wyzwoliło fotocelę.
Odnośnie tych fotocel MIF to mogę powiedzieć dobre słowo.
Ja niestety nie. Faktycznie ładnie zliczała przedbłyski i przez 20 klapniec było dobrze. Potem poległa. Niestety próby kontaktu (tel+GG) ze sprzedawca/producentem nie daly rezultatu. Po miesiacu ktoś się odezwał, obiecał i nic. Dałem sobie spokój.
Skoro była tu mowa o przedbłyskach pomiarowych. Ile ich jest. Chciałbym kupić jakis mały zestaw "studyjny". Niektóre maja fotocelę reagujacą na trzeci błysk i wczesniejsze. Czy wystarczy?
dobryjanek
03-02-2009, 17:08
Ja niestety nie. Faktycznie ładnie zliczała przedbłyski i przez 20 klapniec było dobrze. Potem poległa. Niestety próby kontaktu (tel+GG) ze sprzedawca/producentem nie daly rezultatu. Po miesiacu ktoś się odezwał, obiecał i nic. Dałem sobie spokój.
Obawiam się, że mam jednak podobnie. Po jakiś ~40 błyskach fotocela przestała wyzwalać lampę (ale nadal się włącza, wyłącza, daje programować itd. - przynajmniej sądząc po piknięciach ;)) Na razie jestem w trakcie prób skontaktowania się ze sprzedawcą/producentem i wyjaśnienia sprawy...