Zobacz pełną wersję : pyta(nie)banalne
neverhood
22-01-2009, 23:59
mam pytanie
na niektorych zdjeciach m.in. tu (http://www.seenphoto.net/) sa jakby 3 plaszczyzny liczac od planu pierwszego w glab.
moje pytanie przynajmniej dla mnie jest niebanalne
otoz, mam nikona d80 i obiektyw 85 mm,f1.8
w jaki sposob dobierac wartosc przyslony by:
1. byly ostre tylko oczy, nie jedno oko tylko oba
2. byla ostra cala postac a plan pierwszy i ostatni rozmyty
3. byla ostra cala twarz a reszta rozmyta.
wiele prob juz robilem i za kazdym razem cos mi nie wychodzi. chcialbym uczyc sie od najlepszych i wiem ze dostane tu opieprz, ale przyjme wszystko z pokora jesli (p)odpowidzi mi pomoga doszkolic moj warsztat i umiejetnosci.
Odpowiem na poziomie na jakim ja się znam, inni pewnie dodadzą bądź poprawią. GO zależy od:
- przysłony
- ogniskowej przy której robisz zdjęcie
- odległości od obiektu
- formatu zdjęcia, w twoim przypadku DX więc dość duża głębia ostrości
Myślę, że podobne efekty jak na zdjęciach, których przykłady są w linku, który przytoczyłeś, będziesz wiedział jak szybko osiągnąć, gdy nabędziesz doświadczenia eksperymentując z wyżej wymienionymi zmiennymi.
Odpowiadając na Twoje przypadki:
1. Ustawiasz ostrość na jednym oku, jeśli oboje oczu są w jednej płaszczyźnie to przy danej przysłonie będziesz miał na obydwu oczach ostrość. Gdy są w innych płaszczyznach to trzeba zwiększać przysłonę (numer przysłony).
2. Tu już wszystko zależy od 4 zmiennych, które wymieniłem. Musisz próbować zmieniająć przysłonę.
3. Też zależy od tych 4 zmiennych, musisz próbować. Jak poznasz już swój sprzęt, to będzie coraz łatwiej dobrać odpowiednią przysłonę.
Nie jestem masterem, więc na 100% nie jestem pewny odpowiedzi, ale tak to czuję. Ktoś może potwierdzi lub zaprzeczy.
motylanoga
23-01-2009, 00:23
Eee... a pomysł na założenie tego wątku w dziale zdjęciowym to skąd...? Przenoszę...
EDIT: a skoro już przeniosłam, to proponuję poczytać o głębi ostrości.
neverhood
23-01-2009, 00:26
Eee... a pomysł na założenie tego wątku w dziale zdjęciowym to skąd...? Przenoszę...
EDIT: a skoro już przeniosłam, to proponuję poczytać o głębi ostrości.
ups poklony przepraszajace, bo pomyslalem ze chce zapytac o portret, wiec dlatego, ale z pokora przyjmuje
ups poklony przepraszajace, bo pomyslalem ze chce zapytac o portret, wiec dlatego, ale z pokora przyjmuje
Rzeczywiście jakaś podstawowa lektura się kłania.
Wystarczy pomyśleć logicznie. Skoro wiesz co to jest GO i jak się rozkłada płaszczyzna ostrości - i jak się to zmienia w zależności od odległości obiektu fotografowanego od aparatu (a właściwie matrycy). A jak ci się nie chce czytać to połóż na wzorzystym dywanie metrówkę (w kierunku północ-południe czyli od twoich stóp w stronę horyzontu), połóż tuż obok niej obiekt na który będziesz ostrzył i wykonaj następujące ćwiczenie: ustaw przysłonę i ogniskową (ale masz stałkę więc tym się nie musisz martwić) na stałą wartość i zrób zdjęcie najpierw z bardzo bliska, potem zrób parę kroków do tyłu i na koniec naprawdę z paru metrów. Otwórz te zdjęcia w jakimkolwiek programie graficznym i porównaj (na metrówce będzie widać co do centymetra) jak się zmieniał obszar ostrości (oczywiście przejście jest dosyć płynne ale ocenić ostro/nieostro da się subiektywnie bez problemu) na każdym ze zdjęć. Przekonasz się organoleptycznie.
A jak chcesz dokładnych rozkładów co do centymetra to poszukaj w sieci na hasło: "kalkulator głębi ostrości".
Coś mi się wydaje że część portretowej galerii jest robiona średniakiem - a jeśli tak, to będzie ci cholernie ciężko uzyskać APSem i np 85tka taką perspektywę, GO, Bokeh...
Zbliżysz się do średniego formatu robić na pełnej klatce i bardzo jasnych szkłem np 50/1.4 lub 85/1.4 choć to pierwsze nie jest stricte portretowe szczególnie na FX
neverhood
23-01-2009, 18:35
Rzeczywiście jakaś podstawowa lektura się kłania.
Wystarczy pomyśleć logicznie. Skoro wiesz co to jest GO i jak się rozkłada płaszczyzna ostrości - i jak się to zmienia w zależności od odległości obiektu fotografowanego od aparatu (a właściwie matrycy). A jak ci się nie chce czytać to połóż na wzorzystym dywanie metrówkę (w kierunku północ-południe czyli od twoich stóp w stronę horyzontu), połóż tuż obok niej obiekt na który będziesz ostrzył i wykonaj następujące ćwiczenie: ustaw przysłonę i ogniskową (ale masz stałkę więc tym się nie musisz martwić) na stałą wartość i zrób zdjęcie najpierw z bardzo bliska, potem zrób parę kroków do tyłu i na koniec naprawdę z paru metrów. Otwórz te zdjęcia w jakimkolwiek programie graficznym i porównaj (na metrówce będzie widać co do centymetra) jak się zmieniał obszar ostrości (oczywiście przejście jest dosyć płynne ale ocenić ostro/nieostro da się subiektywnie bez problemu) na każdym ze zdjęć. Przekonasz się organoleptycznie.
A jak chcesz dokładnych rozkładów co do centymetra to poszukaj w sieci na hasło: "kalkulator głębi ostrości".
wlasnie takiej lektury szukam w necie o tej zaleznosci GO przyslony i odleglosci, ale jakos nie potrafie znalezc (chyba nie wiem jak to nazwac) ale pomysl na cwiczenie jest niezly, domowym sposobem ustawie sobie obiekt i metr i bede testowal.
wlasnie takiej lektury szukam w necie o tej zaleznosci GO przyslony i odleglosci, ale jakos nie potrafie znalezc
O kryste panie. A do góry w przyklejonych to co niby jest?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38252
neverhood
26-01-2009, 01:09
O kryste panie. A do góry w przyklejonych to co niby jest?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38252
ups, slepemu to i wiecie co, dziekuje