Zobacz pełną wersję : Plecak czy torba ?
Piotrek Charchuła
22-01-2009, 21:27
Witam, co mogli byście mi doradzić ?
Chciał bym tam zapakować swojego Nikona D60 z 18-200 i lampą SB600 ?
Cena tak do 100 zl.
Nie chodzi mi o suche linki tylko żeby ktoś z własnego doświadczenia mi doradził.
Do 100zł to nie jestem pewien czy się zmieścisz, ale bardzo polecam SlingShot 100/200AW. Świetny plecak, mający wiele cech torby. Dostęp do sprzętu jak w torbie, a wygoda noszenia większa. Musisz tylko zastanowić się, czy chcesz 100 czy 200. Ja do 200setki zapakowałem sb600+gorillapod+d300 z 50/1.8 i ładowarkę. Dodatkowo są 2 małe kieszenie na karty itd, i parę przegródek. Naprawdę polecam.
Grzesiek_G
22-01-2009, 22:15
Kup torbe nikona, taką kitową czarną, ktoś na giełdzie sprzedawał ostatnio. Zalety: na sprzęt foto i akcesoria, zmieści się tam wszystko co masz plus baterie,ładowarkę itp. Na miasto, na spacer wygodna bardzo i łatwy dostęp do sprzętu. Do 100 zł plecaka foto chyba nie kupisz..., na rower używałem zwykłego małęgo plecaka sportowego, plus bluza jako amortyzator :P . A torby nikonoskie "przytulają się" do Crumplera, stąd bardzo dobra jakość.
Dołóż drugie sto i wtedy pokombinuj
mariobor
22-01-2009, 22:18
Powiem tak miałem przez rok torbę i więcej tego błędu nie popełnię. Bo to jest tak kupujesz torbę fajnie, pójść do parku na spacer nie ma problemu ale jak wybierasz się na dłuższa wycieczkę to ten sprzęt zaczyna tobie uwierać. A jak przychodzi co do czego to i tak nosisz torbę plus plecak na własne duperele. Jakaś mapa , woda mineralna, dokumenty itp. I wychodzi że zasuwasz z obiema rzeczami. albo co najgorsze torbę pakujesz do plecaka :) Tak więc warto mięć to i to. Ale ja zacząłbym od kupna plecaka. A z takich niskobudżetowych rozważyłbym SafePaq BP2 kosztuje coś koło 120zl.
Powiem tak miałem przez rok torbę i więcej tego błędu nie popełnię. (...)
Witam,
zgadzam się w pełni.
Plecak - i tylko plecak.
Torba jest dobra tylko do wnętrz - jeżeli zamierzasz z nią fotografować np. śluby etc.,
kiedy nie musisz się z nią zbyt długo przemieszczać, że tak powiem.
Ale plecak gdy go położysz nie jest od niej aż tak bardzo mniej funkcjonalny.
Nie chcę wydawać autorytatywnych opinii - jaki, bo aż tak wielu ich nie miałem.
Jeślibyś zdecydował się dołożyć drugie 100zł to polecam jakiegoś niedużego Tamraca,
na pewno nie będziesz zawiedziony.
Pozdrawiam,
Art
Piotrek Charchuła
22-01-2009, 23:03
Tylko wydaje mi sie że za torbą przemawia szybszy dostęp do niej niż do plecaka, bo z nim to jest tak że trzeba go zdjąć i rozpakować a czasem w fotografii chodzi o ten moment chwili.
mariobor
22-01-2009, 23:29
Moje doświadczenie w tej kwestii jest takie jak zaprezentowałem powyżej. Oczywiście torba daje ten szybszy dostęp ale czy jest tak wygodna w noszeniu jak plecak? Może się i tak okazać że wyjęcie z torby będzie trwało zbyt długo żeby coś uwiecznić na zdjęciu. Dlatego jeśli poluje na jakiś strzał lub robię jakąś całą serie zdjęć to wole mieć aparat na szyi lub ewentualnie nieść na ramieniu tak by był dostępny niczym odbezpieczony karabin maszynowy ;) Decyzja należy do ciebie sam powinieneś poczuć co ci jest potrzebne.
Piotrek Charchuła
23-01-2009, 09:15
A co byście powiedzieli np na coś takiego ?:
Ze względu na kupno sb600 nie dysponuje za dużymi funduszami i nie chciał bym zapłacić wiele.
Na pewno tanie xD
Powiem tak miałem przez rok torbę i więcej tego błędu nie popełnię. Bo to jest tak kupujesz torbę fajnie, pójść do parku na spacer nie ma problemu ale jak wybierasz się na dłuższa wycieczkę to ten sprzęt zaczyna tobie uwierać.
Z pierwszym zdaniem się nie zgadzam, z drugim już tak. Rada: po co Ci torba/plecak? Odpowiadając na to (jakże uniwersalne na forum) pytanie, będziesz się mógł zdecydować na konkretną rzecz. Od października chodzę z torbą Soligor'a (nie mam pojęcia jaki model, ile kosztuje, ale jest wielkości hmmm =] no nie wiem czego.. xD mieści się aparat z 50'tką, czołówka, kable, ładowarka, filtry i mam jeszcze miesce na dodatkowy słoik - noszę ją wszędzie gdzie noszę aparat - codziennie na zajęcia, na kilku wyprawach pieszych (m.in. Tatry) była, raz na rowerze.. i się świetnie czuję, mimo czasem ogromnego plecaka z tyłu. Że ciąży/uwiera? No będzie ważyło dokładnie tyle ile w pleacku czy na ramieniu czy w kieszeni czy na szyji, jak uwiera to popraw.. a masz mimo wsio lepszy dostęp niż z plecaka na plecach wraz z lepszą ochroną*aparatu niż nosząc go na ramieniu/szyji
Wychodzisz łapać okazje (zdjęciową;))? Torba. Często jeździsz w plener by TAM robić zdjęcia? Plecak (...i torba w nim, a potem wyciągasz ;) ).
Co do ceny 100zł.. hmm no... Wiesz.. Twoja decyzja w co wkładasz sprzęt..
Ze względu na kupno sb600 nie dysponuje za dużymi funduszami i nie chciał bym zapłacić wiele.
Plecak oczywiście jest super wygodny, też przez pewien czas zastanawiałem się na zakupem czegoś dobrego, co wystarczyłoby na parę lat i było uniwersalne. Ostatecznie - po długotrwałym "zgryzie" zdecydowałem się na torbę Nikosia, która była niegdyś dodawana jako grant do D70. Zdecydowałem się na nią, bo jest duża, mieści cały mój zestaw bez konieczności odłączania Sabinki (osobiście uważam, że takie rozwiązanie jest dobre dla sprzętu - wszystko masz w całości i nie musisz się bać o trwałość gorącej stopki). Wygląd ma niczego sobie więc pasuje do każdego rodzaju ubrania (nie wiem jak z chodzeniem na golasa - jeszcze nie próbowałem :-)). Ja za swoją nową torbę zapłaciłem na alledrogo niecałe 100 zł. + koszty przesyłki. Uważam, że za taką cenę nie dostaniesz nic lepszego, ale miej świadomość wad takiego rozwiązania. Osobiście stwierdzam, że na pewno nie będzie chroniła sprzętu w takim stopniu jak szczelny plecak i nie będzie nadawać się na wyprawę w góry. Weź pod uwagę wszystkie + i -. Nikon CS-EU01 Digital SLR System Bag - wpisz w googlach i zobacz jak wygląda. Aha! Trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo trochę trudno natrafić na nówkę, mnie się jednak udało jestem mega zadowolony. Pozdrawiam!
"Plecak czy torba"? Jedno i drugie, bo jedno nie zastąpi drugiego, bo jedno i drugie ma swoje wady i zalety, bo jedno i drugie ma inne zastosowanie. Złotego środka nie ma. Transport sprzętu to sprawa indywidualna i każdy dochodzi do optymalnego rozwiązania własnymi doświadczeniami i eksperymentami (sam "przerobiłem" już 3 plecaki i z 7 toreb i nie uważam wcale bym osiągnął już pełną satysfakcję).
Na początek, jako pierwsze i jedyne posiadane "nosidło" wybrałbym jednak plecak.
mOOnlight78
23-01-2009, 12:50
Ja niedawno też stanąłem przed wyborem - torba czy plecak?.
Szybko zdecydowałem, że jednak plecak, bo na kupno obu rzeczy w tym roku stać mnie raczej nie będzie, a [jak pisali już wczęsniej inni, chociażby Aras], najlepiej miec i jedno i drugie, bo każde jest dobre i lepsze od drugie w konkretnej sytuacji.Jadnakże jesli musisz jak ja ograniczyc wydatki i wybrac jedną z tych dwóch rzeczy, to znów bezpośrednio za Aras'em powtórze, że plecak moim zdaniem lepszy i ja właśnie plecak tez wybrałem.
Plecak zabiorę i na imprezkę, na spacer po mieście, jak i w góry, ale torbę zabierać w góry to już nieco uciązliwe.
Ale to moje zdanie, a wybór należy do Ciebie.
Inna sprawa, że za 100 zł to ciężko coś wybrać i sam szukałem jak najtaniej, ale gdy się ma sprzet za kilka tysięcy, to już nie mozna oszczędzać na porządnej ochronie swojego sprzętu.
No.. I ja za Moonlightem i Arasem zgodze się - torba/plecak to różne zastosowania i prywatna decyzja. Jak oni uważam, że w końcu i tak się ma i jedno i drugie. Jednakże tak jak oni polecają plecak na początek, to ja polecam torbę.. (w plecaku w górach mam inne rzeczy, wg mnie taki lepszy porządek że foto tu z prawej a reszta na plecach) i wszyscy są zadowoleni.
Ale wiem, merytorycznie do pytania które do 100zł nie podszedłem.. Ale wiesz.. lepiej po pierwsze trochę dodaj do tej kwoty a w ten czas nie tyle pytaj, co raczej poszukaj opinii - również popartych własnym organoleptycznym badaniem sprzętu w sklepach :)
Piotrek Charchuła
23-01-2009, 22:34
Tylko wydaje mi sie że jak na tyle sprzętu ile mam to plecak będzie aż za nadto, zapełnię go max w 30 % i nie wiem czy to ma sens.
Sprzęt się*znajdzie.. spokojnie. Wybierz to co wydaje Ci się wygodniejsze (zawsze lepiej więcej miejsca mieć niz nie mieć.. nigdy nie wiadomo co za obiektyw się dostanie;) )
Plecak czy torba - kazde ma inne zastosowanie. Na wypady w teren , rower, piesza wędrówka uważam iż lepszy jest plecak. Z torby szybciej wyjmiesz potrzebne "graty". Szukasz taniego i poręcznego plecaka. Kupiłem taki http://www.allegro.pl/item535880282_hit_super_plecak_na_lustrzanke_i_dod atki_lodz.html na giełdzie, stosunkowo tani, Zmieściłem w nim D80 z 24-120 VR, S70-300, Lampe błysk. N50/1.8, trochę detali pomocniczych jak karty i filtry + kurtkę przeciwdeszczową. Plecak ma spód utwardzony, wykonany nieźle więc za te pieniądze całkiem niezła oferta - POLECAM. Idąc na wycieczkę pieszą czy rowerową trudno targać ze sobą całą "graciarnię fotograficzną". (chyba że ćwiczymy podnoszenie ciężarów).
Pozdrawiam Wist.
SlaWasII
25-01-2009, 10:01
Miałem już 2 torby przez blisko 40 lat. Nie zgadzam się, że są wygodne. Dynda toto, wymiana obiektywu wymaga kucnięcia i postawienia albo niesamowitej ewilibrystyki. W ubiegłym roku kupiłem SlingShota 200 AW (http://products.lowepro.com/catalog/Sling-bags,4.htm) i muszę powiedzieć, że jest rewelacyjny. Nie jest to ani torba, ani plecak. Albo raczej i to, i to. Po przekeceniu z pleców na brzuch, mogę błyskawicznie wyjąć aparat, mam dwie ręce wolne do grzebania. Polecam. Musisz niestety dopłacić jakieś 120 do tych stu co masz...
PL: http://www.torbylowepro.pl/
Aras ma racje, plecak czy torba jedno drugiego nie zastąpi. warto miec i jedno i drugie. nie wyobrazam sobie jazdy na rowerze z torba. a plecak jest o tyle dobry ze zawsze mozna znalezc plecak nie tylko na aparat. mam plecak Kata i jestem superzadowolony. ma 3 komory, jedna na aparat (plus 2-3 obiektywy, plus lampa, miesci sie bez problemu, wszystko w oddzielnych przegrodkach, ktore sam regulujesz) na laptopa, a takze na jakies podreczne *******ki. dodatkowo torba tamrac bez ktorej sobie tez nie wyobrazam podrozowania i lazenia po miescie (szybszy dostep do sprzetu, ale miesci tylko dwa obiektywy i lampe).
poza tym fakt do 100zl to ciezko dostac jakis plecak, przynajmniej 300zl trzeba miec, ale czy warto oszczędzać na ochronie sprzętu za pare tysięcy?
ja lubie chodzić z aparatem więc dla mnei optymalniejszym rozwiązaniem jest plecak. Kupilem kilka dni temu Naneu Pro Alphę i chodź wydala mi się na początku duża to uważam że jest wlaśnie idealna na wycieczki. Bo ogromna to ona też nie jest a jej pojemność jest świetna. Chociaż swoją drogą nie mam dużego porównania z torbami. Nigdy nie mialem i osobiste zdanie opieram tylko na doświadczeniach znajomych. Ciężko od razu torbe i plecak kupić, więc generalnie jesli dużo chodzisz z aparatem to plecak, jeśli nie to na początku torba.
Plecak - wygodnie, ale dostęp do sprzęty utrudniony;
Sling - mniej wygodnie, ale dostęp do sprzętu dużo łatwiejszy;
Torba - najmniej wygodnie, ale dostęp do sprzętu najlepszy.
Mówiąc krótko, każde rozwiązanie ma swoje lepsze i gorsze strony.
SlaWasII
25-01-2009, 21:07
IMO w slingu dostęp jest i wygodniejszy i szybszy niż w torbie, że o plecaku nie wspomnę. Torbę trza zamknąć po wyjęciu aparatu, bo się pałęta i może coś wypaść. Slinga pozostawiam na brzuchu i sie nie pałęta.
Sprawa jest prosta, torba do pracy, plecak zaś do noszenia sprzętu.
Ornithoctonus
01-02-2009, 15:26
Jak piszą przedmówcy - na początek (jeśli chcesz więcej pobiegać w plenerze) polecam plecak. Kilka tygodni temu stanąłem przed tym samym wyborem i także kupiłem plecak, nie żałuję ani trochę. Mimo dłuższego wyciągania sprzętu jest bardzo, bardzo wygodnie więc nie zastanawiaj się nad tym tak dogłębnie.
I tak skończysz z dużym plecakiem, małym plecakiem i kilkoma torbami :)
....I tak skończysz z dużym plecakiem, małym plecakiem i kilkoma torbami :)
Jak my wszyscy. :-D