Zobacz pełną wersję : Duzo domysłow wiele niewiadomych,praca z radiem.
Ostanio troszke przytruwam ale tak to jest jak sie ma wielkie chęci a mało wiedzy. Problem w tym ,ze własnie przyjechało do mnie radio. D200 sb800 i radyjko. Poradziłem z odpaleniem zadia ,a to juz sukces. teraz powiedzcie mi co ja mogę, a czego ni cholery tym nie zrobie. Domyslam sie ze zero regulacji błysku z poziomu puszki. Mysle tez ,że sabinka w tryb M . Co z body ?, na co uwazac,czego nie wolno ,jak nie zadziała i jak najlepiej. Troche to tak do kupy bałaganiarsko zebrałem ale napewno i mi i komus tez sie przyda.Troszkę wiedzy na ten temat.
czego nie wolne?
błyskać sobie i innym w oczy (chyba oczywiste) :P
lampa najlepiej w trybie M bo masz wtedy pełną kontrole, puszka też najlepiej w M nie wiem jak przy trybach półautomatycznych bo nie używam ale zapewne rewelacji nie będzie i wyniki dosyć dziwne i przypadkowe :)
z jedną Sabiną to wiele nie zdziałasz, kup jakieś ruskie lampy z allegro albo jam masz to wyjmij z szuflady :) u mnie stara ruska lampa przezywa drugą młodość :)
Zmusiłem własnie do prawidłowego błyskania SB26 wyzwalajac jak z SB 800 ktora była odpalona radiem. Tak to działa inaczej nie chce. Czekam na SB900 wiec mysle ze na tych 3 sztukach mozna juz poeksperymentowac. Tak myslałem własnie ,ze wszytko na M. Nie odpaliła mi sabinka gdy SB26 była wyzwolona z radia. Ustawiłem na SU-4. Moze ja połozyłem czujnikiem na dywanie i dlatego ale jeszcze sprawdze.
maciek.evo
23-01-2009, 16:49
jakie masz radyjko?
własnie jeszcze ciepłe POWERLUX FW2. Narazie nic o nim nie moge powiedziec z wyjatkiem tego ze włozyłem baterie i działa :) mozliwe ,że dzis wieczorkiem zrobie test odległosciowy czyli zasięg.
mishieck
23-01-2009, 17:51
Aparat w trybie M, lampy WYŁĄCZNIE w trybie M (żaden TTL i tak ci nie zadziała przez to radio). Jeśli masz radio podpięte do SB800, to SB26 w trybie manualnym wyzwalana fotocelą...
Na co uważać? Sprawdź jaki masz najkrótszy czas synchronizacji - przy radiach różnie to bywa. Ja na chińczykach mam od 1/200 do 1/160 przy słabszych bateriach.
Kolejna rzecz to WYŁĄCZENIE w lampie podpiętej do radia trybu STANDBY - dużo ludzi o tym zapomina, a potem żalą się że mają niewyzwolone strzały - nic dziwnego, skoro 1. strzał dopiero wybudza lampę z trybu STANDBY.
I to chyba tyle - miłej zabawy życzę.
PS. Zakładam, że Strobista Lightning 101 (http://strobist.blogspot.com/2006/03/lighting-101.html) i 102 (http://strobist.blogspot.com/2007/06/lighting-102-introduction.html) masz opanowane?
Kolejna rzecz to WYŁĄCZENIE w lampie podpiętej do radia trybu STANDBY - dużo ludzi o tym zapomina, a potem żalą się że mają niewyzwolone strzały - nic dziwnego, skoro 1. strzał dopiero wybudza lampę z trybu STANDBY.
I to chyba tyle - miłej zabawy życzę.
PS. Zakładam, że Strobista Lightning 101 (http://strobist.blogspot.com/2006/03/lighting-101.html) i 102 (http://strobist.blogspot.com/2007/06/lighting-102-introduction.html) masz opanowane?
Własnie pierwsze co zauwazyłem to to ze sygnałem kontrolnym obudziłem sabinkę:) to wiem. Czyli nie jest tak źle z moim kumaniem. M i tylko M i bedzie dobrze. Co do opanowania to narazie ocznie i teoretycznie, czas na zajecia praktyczne :)
hm....fw sa proste jak cep. lampa w M aparat w M i uzywasz jak normalnych studyjnych
hm....fw sa proste jak cep. lampa w M aparat w M i uzywasz jak normalnych studyjnych
No nie do konca bo odbiornik mam jeden a lampy dwie wiec jesli radio stawiam pod SB26 do sabinka idzie w tryb SU-4 a jesli radio pod Sabinke to ona na M , a SB 26 na M i przełacznik z przodu na S. Jedna z lamp musi wyzwolic druga przez fotocele. Beneralnie trzeba tylko opanowac nastawy lamp by było ok ale nie pali sie,grunt ,ze to działa.
jestem ciekaw jak Ci działają te wyzwalacze jakbys mógł parę słów w tym temacie będę wdzięczny :)
Małe ,lekkie , jeden wyłacznik na odbiorniku i wybierak do kanałow na odbiorniku i nadajniku. Bawie sie dwa dni tym i nie było pudła. Jest pudło jak lampa pozostaje na czuwaniu bo wtedy pierwszy impuls ja budził ale to nie dotyczy wyzwalaczy tylko lampy a raczej operatora. zasieg z 40 sprawdziłem, działa . Mocowanie lampy na odbiorniku wyglada solidnie i sabinka da sie zabezpieczyc bolcem ale jednak sie kiwa. Lampy z kontra czymaja sie stabilniej. Gwint do statywu w odbiorniku. Daja kabelek PC-jack 2,5 mm wiec trzeba sobie dokupic przejscie z 3,5 na 2,5 i podłaczyc kabelkiem a lampy w uchwyty. Przycis kontrolny i coż tu wiecej pisać. Działa i pan w serwisie powiedział mi ze do lamp studyjnych mozna dokupic tansze odbiorniki cos koło 90 zł i tez smigaja z tym nadajnikiem. Nie wiedzą czy z błyskowymi tez,nie sprawdzali. Mi sie wydaje ze to kwestia wtyczki i tyle.
Dzięki
Trochę mnie zaskoczyłeś tą informacją o działaniu z innymi odbiornikami, bo sądziłem że ten sygnał jest jakoś kodowany (przy tej cenie).
Chyba w poniedziałek muszę do nich zadzwonić, aby rozwiali wątpliwości :)
Ciekawi mnie jak czasy synchro, bo podają 1/200 (czasem mniej) i jak to się spisuje z lampami studyjnymi.
Witam
Takie pytanie mam, ponieważ dopiero zaczynam zdalne błyskanie. Co to znaczy, że "sabinka idzie w tryb SU-4"??
SB - czytaj Sabinka taka lampa dziewczynka :) SU- 4 to jeden z trybów pracy lampy SB 800 (jak w innych nie wiem ). Po przełaczeniu w tryb SU-4 lampa pracuje na fotoceli tak po mojemu mówiąc a jak nie to niech ktos mnie poprawi.
Dzięki
Trochę mnie zaskoczyłeś tą informacją o działaniu z innymi odbiornikami, bo sądziłem że ten sygnał jest jakoś kodowany (przy tej cenie).
Chyba w poniedziałek muszę do nich zadzwonić, aby rozwiali wątpliwości :)
Ciekawi mnie jak czasy synchro, bo podają 1/200 (czasem mniej) i jak to się spisuje z lampami studyjnymi.
Ja tak usłyszałem od pana z Funsports-s. Wspomniałem mu ze bede musiał dokupic jeszcze dwa odbiorniki ale narazie nie mam kasy a on zapytał czy do lamp studyjnych czy aparatowych. Bo jak do studyjnych to maja cos koło 90 zł i to sprawdzili i wspołpracuje z tym nadajnikiem. Dalej nie pytałem. Poszukałem u nich na stronie i znalazłem cos takiego 4 kanałowego z duzym wtykiem typu Jack i pomyslałem ,ze dlatego mowił o studyjnych. Ciekawi mnie czy jakby tą wtyczke zamienic na PC czy nie odpali Sabinek np.
Interesuje mnie tez jedna kombinacja i nie wiem czy to możliwe. 2 x SB800 w tryb REMOTE plus SB900 w trybie MASTER jako głowna sterujaca. Wszystko w CLS ale SB900 na statywie wyzwalana radiem. Taka mi przyszła do głowy kombinacja.
Wydaje mi się, że jedyny zysk z tego rozwiązania to nie będziesz musiał latać i ustawiać wszystkich 3 lamp osobno, bo z puszką to nie będzie gadać przez radio.
Jeśli nie będzie Ci przeszkadzać to z małą mocą i za mastera puścić lampkę z puchy, ale to niech się wypowiadają spece od tego tematu bo to tylko takie moje gdybanie.
O zdalnym odpaleniu 3 lamp radiem ustawionych w CLS myslałem w przypadku dyby odległosc puszki (z lampy wbudowanej) od mastera była zbyt duza lub sygnał z puszki (z lampy wbudowanej) byłby zbyt słaby. Wtedy zamiast ustawiac każdą ,zrobiłbym to Masterem a odpalił wszytko radiem. No ale teoria to teoria, a praktyka pokaże swoje.
maciek.evo
26-01-2009, 19:30
myślę że nie potrzebny będzie Ci zasięg większy niż ma cls :)
myślę że nie potrzebny będzie Ci zasięg większy niż ma cls :)
Narazie nawet nie mam gdzie sprawdzic ale lubie byc zabezpieczony na wszystkie (no prawie wszystkie) okazje ;)
Artur Jonik
26-01-2009, 23:24
Interesuje mnie tez jedna kombinacja i nie wiem czy to możliwe. 2 x SB800 w tryb REMOTE plus SB900 w trybie MASTER jako głowna sterujaca. Wszystko w CLS ale SB900 na statywie wyzwalana radiem. Taka mi przyszła do głowy kombinacja.
Dobre by to bylo:-D. Niestety sie nieda
Teoretycznych kombinacji ciag dalszy- diwe sabinki REMOTE regulowane z body a trzecia na SU-4 oczywiscie w manualu. Chodzi mi o to by sterowac dwoma a ta trzecia by miała okresloną wczesniej moc błysku np na tło albo kontre gdzies od tyłu. myślę ,że taki układ da sie przeskoczyc.
Artur Jonik
28-01-2009, 00:54
Teoretycznych kombinacji ciag dalszy- diwe sabinki REMOTE regulowane z body a trzecia na SU-4 oczywiscie w manualu. Chodzi mi o to by sterowac dwoma a ta trzecia by miała okresloną wczesniej moc błysku np na tło albo kontre gdzies od tyłu. myślę ,że taki układ da sie przeskoczyc.
Nie dogadaja sie. Albo pracujesz w cls albo manual na fotoceli czyli su4.
A może żeby dużo nie kombinować sprzedaj ten wyzwalacz który masz i kup na allegro za ok. 200 zł nadajnik z trzema odbiornikami
Masz teraz chyba dwie sabinki mające fotocele i jedną bez (o ile dobrze odczytuję to co masz w podpisie)
Przy większych odległościach odpalisz cały zestaw radiowo
Gdyby się okazało, że będziesz robić na mniejsze odległości dokup dwie silne stare lampy (dowolnego producenta ale z napięciem na stopce kilka volt - wydatek do 100zł) i SB-26 i te dwie odpalisz radiowo a dwie SB-800 ustawione w tryb SU-4 same wypalą
W efekcie masz 5 źródeł światła!!! Z tym już można nieźle nakombinować
powiem szczerze ze po zakupie SB26 i próbami zgrania jej z sabinką mam mieszane uczucie co do starych lam. Tak samo mam mieszane uczucie do wyzwalaczy za 200 bo czytam jak sie zachowują. ktos tu dobrze napisał w ktorymś z watków ,ze fotograf powinien skupic sie na modelu i robieniu zdjęć a nie kombinowac i zastanawiac sie czy wszystkie lampy odpalą. juz widze kogos na sesji gdy słyszy "sory lampka mi nie błyska prosze poczekac cos musze wykombinowac" Mysle ,że gdy kochany sklep wywiaze sie z umowy i dostane sb900 to zestaw 2x 800 i 900 bedzie ok narazie. SB 26 idzie pod młotek .
Za ile ta SB-26 (ta lampa ma ręczną regulację siły błysku)?
Ja mam taki zestaw radiowy i używam go z SB-800, Canon 580EX, i starym Sunpakiem przeznaczonym do analogowych aparatów.
Co ciekawe zestaw odpala mi za każdym razem (nie licząc przypadków kiedy Canon nieoczekiwanie przechodzi w tryb oszczędzania energii)
ta lampa pa reczna regulacje, fotocele, gniazda PC tylko nie lubi przedbłysków :) nie moge tu pisac o cenie i wogole.na aledrogo jest jedna i dzis koło 20 konczy sie aukcja.