PDA

Zobacz pełną wersję : Duzo domysłow wiele niewiadomych,praca z radiem.

leszeg
22-01-2009, 19:22
Ostanio troszke przytruwam ale tak to jest jak sie ma wielkie chęci a mało wiedzy. Problem w tym ,ze własnie przyjechało do mnie radio. D200 sb800 i radyjko. Poradziłem z odpaleniem zadia ,a to juz sukces. teraz powiedzcie mi co ja mogę, a czego ni cholery tym nie zrobie. Domyslam sie ze zero regulacji błysku z poziomu puszki. Mysle tez ,że sabinka w tryb M . Co z body ?, na co uwazac,czego nie wolno ,jak nie zadziała i jak najlepiej. Troche to tak do kupy bałaganiarsko zebrałem ale napewno i mi i komus tez sie przyda.Troszkę wiedzy na ten temat.

life
23-01-2009, 15:23
czego nie wolne?
błyskać sobie i innym w oczy (chyba oczywiste) :P

lampa najlepiej w trybie M bo masz wtedy pełną kontrole, puszka też najlepiej w M nie wiem jak przy trybach półautomatycznych bo nie używam ale zapewne rewelacji nie będzie i wyniki dosyć dziwne i przypadkowe :)

z jedną Sabiną to wiele nie zdziałasz, kup jakieś ruskie lampy z allegro albo jam masz to wyjmij z szuflady :) u mnie stara ruska lampa przezywa drugą młodość :)

leszeg
23-01-2009, 15:33
Zmusiłem własnie do prawidłowego błyskania SB26 wyzwalajac jak z SB 800 ktora była odpalona radiem. Tak to działa inaczej nie chce. Czekam na SB900 wiec mysle ze na tych 3 sztukach mozna juz poeksperymentowac. Tak myslałem własnie ,ze wszytko na M. Nie odpaliła mi sabinka gdy SB26 była wyzwolona z radia. Ustawiłem na SU-4. Moze ja połozyłem czujnikiem na dywanie i dlatego ale jeszcze sprawdze.

maciek.evo
23-01-2009, 16:49
jakie masz radyjko?

leszeg
23-01-2009, 17:05
własnie jeszcze ciepłe POWERLUX FW2. Narazie nic o nim nie moge powiedziec z wyjatkiem tego ze włozyłem baterie i działa :) mozliwe ,że dzis wieczorkiem zrobie test odległosciowy czyli zasięg.

mishieck
23-01-2009, 17:51
Aparat w trybie M, lampy WYŁĄCZNIE w trybie M (żaden TTL i tak ci nie zadziała przez to radio). Jeśli masz radio podpięte do SB800, to SB26 w trybie manualnym wyzwalana fotocelą...

Na co uważać? Sprawdź jaki masz najkrótszy czas synchronizacji - przy radiach różnie to bywa. Ja na chińczykach mam od 1/200 do 1/160 przy słabszych bateriach.

Kolejna rzecz to WYŁĄCZENIE w lampie podpiętej do radia trybu STANDBY - dużo ludzi o tym zapomina, a potem żalą się że mają niewyzwolone strzały - nic dziwnego, skoro 1. strzał dopiero wybudza lampę z trybu STANDBY.

I to chyba tyle - miłej zabawy życzę.

PS. Zakładam, że Strobista Lightning 101 (http://strobist.blogspot.com/2006/03/lighting-101.html) i 102 (http://strobist.blogspot.com/2007/06/lighting-102-introduction.html) masz opanowane?

leszeg
23-01-2009, 19:07
Kolejna rzecz to WYŁĄCZENIE w lampie podpiętej do radia trybu STANDBY - dużo ludzi o tym zapomina, a potem żalą się że mają niewyzwolone strzały - nic dziwnego, skoro 1. strzał dopiero wybudza lampę z trybu STANDBY.

I to chyba tyle - miłej zabawy życzę.

PS. Zakładam, że Strobista Lightning 101 (http://strobist.blogspot.com/2006/03/lighting-101.html) i 102 (http://strobist.blogspot.com/2007/06/lighting-102-introduction.html) masz opanowane?

Własnie pierwsze co zauwazyłem to to ze sygnałem kontrolnym obudziłem sabinkę:) to wiem. Czyli nie jest tak źle z moim kumaniem. M i tylko M i bedzie dobrze. Co do opanowania to narazie ocznie i teoretycznie, czas na zajecia praktyczne :)

conik
23-01-2009, 19:35
hm....fw sa proste jak cep. lampa w M aparat w M i uzywasz jak normalnych studyjnych

leszeg
23-01-2009, 20:01
hm....fw sa proste jak cep. lampa w M aparat w M i uzywasz jak normalnych studyjnych
No nie do konca bo odbiornik mam jeden a lampy dwie wiec jesli radio stawiam pod SB26 do sabinka idzie w tryb SU-4 a jesli radio pod Sabinke to ona na M , a SB 26 na M i przełacznik z przodu na S. Jedna z lamp musi wyzwolic druga przez fotocele. Beneralnie trzeba tylko opanowac nastawy lamp by było ok ale nie pali sie,grunt ,ze to działa.

mobil12
24-01-2009, 15:26
jestem ciekaw jak Ci działają te wyzwalacze jakbys mógł parę słów w tym temacie będę wdzięczny :)

leszeg
24-01-2009, 15:58
Małe ,lekkie , jeden wyłacznik na odbiorniku i wybierak do kanałow na odbiorniku i nadajniku. Bawie sie dwa dni tym i nie było pudła. Jest pudło jak lampa pozostaje na czuwaniu bo wtedy pierwszy impuls ja budził ale to nie dotyczy wyzwalaczy tylko lampy a raczej operatora. zasieg z 40 sprawdziłem, działa . Mocowanie lampy na odbiorniku wyglada solidnie i sabinka da sie zabezpieczyc bolcem ale jednak sie kiwa. Lampy z kontra czymaja sie stabilniej. Gwint do statywu w odbiorniku. Daja kabelek PC-jack 2,5 mm wiec trzeba sobie dokupic przejscie z 3,5 na 2,5 i podłaczyc kabelkiem a lampy w uchwyty. Przycis kontrolny i coż tu wiecej pisać. Działa i pan w serwisie powiedział mi ze do lamp studyjnych mozna dokupic tansze odbiorniki cos koło 90 zł i tez smigaja z tym nadajnikiem. Nie wiedzą czy z błyskowymi tez,nie sprawdzali. Mi sie wydaje ze to kwestia wtyczki i tyle.

mobil12
24-01-2009, 22:06
Dzięki
Trochę mnie zaskoczyłeś tą informacją o działaniu z innymi odbiornikami, bo sądziłem że ten sygnał jest jakoś kodowany (przy tej cenie).
Chyba w poniedziałek muszę do nich zadzwonić, aby rozwiali wątpliwości :)
Ciekawi mnie jak czasy synchro, bo podają 1/200 (czasem mniej) i jak to się spisuje z lampami studyjnymi.

prz3mo7
26-01-2009, 00:12
Witam

Takie pytanie mam, ponieważ dopiero zaczynam zdalne błyskanie. Co to znaczy, że "sabinka idzie w tryb SU-4"??

leszeg
26-01-2009, 08:09
SB - czytaj Sabinka taka lampa dziewczynka :) SU- 4 to jeden z trybów pracy lampy SB 800 (jak w innych nie wiem ). Po przełaczeniu w tryb SU-4 lampa pracuje na fotoceli tak po mojemu mówiąc a jak nie to niech ktos mnie poprawi.

leszeg
26-01-2009, 11:05
Dzięki
Trochę mnie zaskoczyłeś tą informacją o działaniu z innymi odbiornikami, bo sądziłem że ten sygnał jest jakoś kodowany (przy tej cenie).
Chyba w poniedziałek muszę do nich zadzwonić, aby rozwiali wątpliwości :)
Ciekawi mnie jak czasy synchro, bo podają 1/200 (czasem mniej) i jak to się spisuje z lampami studyjnymi.

Ja tak usłyszałem od pana z Funsports-s. Wspomniałem mu ze bede musiał dokupic jeszcze dwa odbiorniki ale narazie nie mam kasy a on zapytał czy do lamp studyjnych czy aparatowych. Bo jak do studyjnych to maja cos koło 90 zł i to sprawdzili i wspołpracuje z tym nadajnikiem. Dalej nie pytałem. Poszukałem u nich na stronie i znalazłem cos takiego 4 kanałowego z duzym wtykiem typu Jack i pomyslałem ,ze dlatego mowił o studyjnych. Ciekawi mnie czy jakby tą wtyczke zamienic na PC czy nie odpali Sabinek np.

Interesuje mnie tez jedna kombinacja i nie wiem czy to możliwe. 2 x SB800 w tryb REMOTE plus SB900 w trybie MASTER jako głowna sterujaca. Wszystko w CLS ale SB900 na statywie wyzwalana radiem. Taka mi przyszła do głowy kombinacja.

mobil12
26-01-2009, 14:09
Wydaje mi się, że jedyny zysk z tego rozwiązania to nie będziesz musiał latać i ustawiać wszystkich 3 lamp osobno, bo z puszką to nie będzie gadać przez radio.
Jeśli nie będzie Ci przeszkadzać to z małą mocą i za mastera puścić lampkę z puchy, ale to niech się wypowiadają spece od tego tematu bo to tylko takie moje gdybanie.

leszeg
26-01-2009, 14:59
O zdalnym odpaleniu 3 lamp radiem ustawionych w CLS myslałem w przypadku dyby odległosc puszki (z lampy wbudowanej) od mastera była zbyt duza lub sygnał z puszki (z lampy wbudowanej) byłby zbyt słaby. Wtedy zamiast ustawiac każdą ,zrobiłbym to Masterem a odpalił wszytko radiem. No ale teoria to teoria, a praktyka pokaże swoje.

maciek.evo
26-01-2009, 19:30
myślę że nie potrzebny będzie Ci zasięg większy niż ma cls :)

leszeg
26-01-2009, 19:35
myślę że nie potrzebny będzie Ci zasięg większy niż ma cls :)

Narazie nawet nie mam gdzie sprawdzic ale lubie byc zabezpieczony na wszystkie (no prawie wszystkie) okazje ;)

Artur Jonik
26-01-2009, 23:24
Interesuje mnie tez jedna kombinacja i nie wiem czy to możliwe. 2 x SB800 w tryb REMOTE plus SB900 w trybie MASTER jako głowna sterujaca. Wszystko w CLS ale SB900 na statywie wyzwalana radiem. Taka mi przyszła do głowy kombinacja.

Dobre by to bylo:-D. Niestety sie nieda

leszeg
27-01-2009, 10:52
Teoretycznych kombinacji ciag dalszy- diwe sabinki REMOTE regulowane z body a trzecia na SU-4 oczywiscie w manualu. Chodzi mi o to by sterowac dwoma a ta trzecia by miała okresloną wczesniej moc błysku np na tło albo kontre gdzies od tyłu. myślę ,że taki układ da sie przeskoczyc.

Artur Jonik
28-01-2009, 00:54
Teoretycznych kombinacji ciag dalszy- diwe sabinki REMOTE regulowane z body a trzecia na SU-4 oczywiscie w manualu. Chodzi mi o to by sterowac dwoma a ta trzecia by miała okresloną wczesniej moc błysku np na tło albo kontre gdzies od tyłu. myślę ,że taki układ da sie przeskoczyc.

Nie dogadaja sie. Albo pracujesz w cls albo manual na fotoceli czyli su4.

art-74
28-01-2009, 01:49
A może żeby dużo nie kombinować sprzedaj ten wyzwalacz który masz i kup na allegro za ok. 200 zł nadajnik z trzema odbiornikami
Masz teraz chyba dwie sabinki mające fotocele i jedną bez (o ile dobrze odczytuję to co masz w podpisie)

Przy większych odległościach odpalisz cały zestaw radiowo

Gdyby się okazało, że będziesz robić na mniejsze odległości dokup dwie silne stare lampy (dowolnego producenta ale z napięciem na stopce kilka volt - wydatek do 100zł) i SB-26 i te dwie odpalisz radiowo a dwie SB-800 ustawione w tryb SU-4 same wypalą
W efekcie masz 5 źródeł światła!!! Z tym już można nieźle nakombinować

leszeg
28-01-2009, 09:58
powiem szczerze ze po zakupie SB26 i próbami zgrania jej z sabinką mam mieszane uczucie co do starych lam. Tak samo mam mieszane uczucie do wyzwalaczy za 200 bo czytam jak sie zachowują. ktos tu dobrze napisał w ktorymś z watków ,ze fotograf powinien skupic sie na modelu i robieniu zdjęć a nie kombinowac i zastanawiac sie czy wszystkie lampy odpalą. juz widze kogos na sesji gdy słyszy "sory lampka mi nie błyska prosze poczekac cos musze wykombinowac" Mysle ,że gdy kochany sklep wywiaze sie z umowy i dostane sb900 to zestaw 2x 800 i 900 bedzie ok narazie. SB 26 idzie pod młotek .

art-74
28-01-2009, 10:27
Za ile ta SB-26 (ta lampa ma ręczną regulację siły błysku)?
Ja mam taki zestaw radiowy i używam go z SB-800, Canon 580EX, i starym Sunpakiem przeznaczonym do analogowych aparatów.
Co ciekawe zestaw odpala mi za każdym razem (nie licząc przypadków kiedy Canon nieoczekiwanie przechodzi w tryb oszczędzania energii)

leszeg
28-01-2009, 10:31
ta lampa pa reczna regulacje, fotocele, gniazda PC tylko nie lubi przedbłysków :) nie moge tu pisac o cenie i wogole.na aledrogo jest jedna i dzis koło 20 konczy sie aukcja.