Zobacz pełną wersję : 52->67 czyli oszczędzanie na filtrach
Witam,
chciałbym prosić o poradę w/s zakupu i mocowania filtrów.
Otóż jestem szczęśliwym posiadaczem kita d60, którego za jakiś czas chciałbym zamienić na 18-105 vr.
Chciałbym zakupić kilka filtrów (polar, połówka itd) jednak nie za bardzo uśmiecha mi się kupowanie filtrów 52mm a za pół roku znowu wydawanie pieniędzy na nowe filtry.
"Wymyśliłem" coś takiego:
http://allegro.pl/item534240008_redukcja_filtrowa_52_67_mm_faktura_v at.html
i kupowanie od razu filtrów 67 mm.
Jak myślicie, czy takie coś zda egzamin? Czy to nie będzie zbyt niewygodne? I czy nie będzie winietować?
z góry dzięki za pomoc
P.S. Cokin na razie odsuwam od dyskusji.
fotoMichal
22-01-2009, 19:18
Ja właśnie zakupiłem 52mm->67mm, ponieważ mam 18-70 i 70-300 co maja 67mm, a 50tka ma 52mm :)
Z tego co wiem, bedzie Ok :) ale na 100% powiem Ci po testach, za tydzien, chyba ze ktoś inny się wypowie :)
o właśnie, o to mi chodziło! to ja się upomnę za tydzień :mrgreen:
Tia, zacznijmu od tego, że kupowanie połówki 67mm i uzywanie na szkle z przednim gwintem 52mm jest trochę bez sensu. Dlaczego? Zastanów się chwilę ;)
Hasło? Cokin!
fotoMichal
22-01-2009, 23:09
Tia, zacznijmu od tego, że kupowanie połówki 67mm i uzywanie na szkle z przednim gwintem 52mm jest trochę bez sensu. Dlaczego? Zastanów się chwilę ;)
Hasło? Cokin!
a polar?
a polar?
Polar ok. Ale co jak kiedyś kupisz obiektyw co 72 albo 77? Ja od razu polecam Cokin...
fotoMichal
23-01-2009, 00:18
Polar ok. Ale co jak kiedyś kupisz obiektyw co 72 albo 77? Ja od razu polecam Cokin...
oj, na najbliższe kilka lat nie mam w planach nowych obiektywów :P te co mam , w zupełności mi wystarczają :)
No jeśli mówisz tylko o polarze to się zgodzę.
mam szkła 55 i 77 - kupiłem filtr polar na 77 i przejściówkę na 55 - używałem bez problemów - jedyne co to brak możliwości używania wówczas osłony p.słon. i okazja na giełdzie skusiła mnie do zakupu filtra na 55... co do cokina - tu nad połówką warto się zastanowić właśnie w tym systemie - ja tak mam.
no dobra... przekonaliście mnie - kupuje cokina.
Czy te mocowania i pierścienie na allegro po 15 zł są wystarczająco dobre?
no dobra... przekonaliście mnie - kupuje cokina.
Czy te mocowania i pierścienie na allegro po 15 zł są wystarczająco dobre?
Pierścienie są metalowe (od "ibrokers" mam) - są jak najbardziej OK. Holder to plastik - może się połamać przy ekstremalnym użytkowaniu, trzeba uważać. Wg mnie jednak daje radę... Oryginały to też chyba plastik, tylko że trochę lepszy - u mnie (Wrocław) przelicznik jest taki: 5 podróbek za 1 oryginał (na Odrzańskiej - 75zł). Wybrałem podróbkę, ile wytrzyma to się zobaczy (dopiero zaczynam z cokinem). Co do pierścieni obaw nie mam żadnych.
Nie chce tworzyć nowego tematu, a mam podobną sprawę, więc tu się dopisze.
Myślę o kupnie filtra polaryzacyjnego, ale w 2 szkłach gdzie chce go używać są różne rozmiary filtrów. (77mm i 82mm)
I teraz pytanie, jeśli chciał bym go stosować w obu przy użyciu redukcji, to czy lepiej redukować w dół (filtr 82mm) czy w górę (filtr 77), w tej drugiej sytuacji chyba dało by się korzystać z osłony przeciwsłonecznej, tylko nie wiem czy nie zasłaniało by to części obrazu.
Tylko i wyłącznie w dół (filtr 82mm) W sytuacji odwrotnej będziesz miał zasłonięte brzegi kadru.
Przy 82mm to już chyba zastanowiłbym się nad Cokinem :)
Hasło? Cokin!
Aktualnie mam podobny prob.Ale tak sobie kombinuje,ze i tak powinno to zdac egzamin,poniewaz przejscia w filtrze
zaczynaja sie od polowy-to teoretycznie nie powinno byc jakis problemow.
Moze troche dziwnie bedzie wygladalo,ale liczy sie szmal :)
Aktualnie mam podobny prob.Ale tak sobie kombinuje,ze i tak powinno to zdac egzamin,poniewaz przejscia w filtrze
zaczynaja sie od polowy-to teoretycznie nie powinno byc jakis problemow.
Moze troche dziwnie bedzie wygladalo,ale liczy sie szmal :)
Wiesz... problemów nie będzie. Ale efektu też. Jak liczy się szmal to nie kupuj tej przejściówki, bo szkoda kasy ;)