Zobacz pełną wersję : Sigma 70-200/2.8 HSM vs Nikkor 80-200/2.8 AF - na FX !!!
Znam oczywiście topici o tych dwóch tele z ostatnich kilku lat. Wszystkie jednak praktycznie bazowały na doświadczeniach z aparatami z matrycą cropowaną. Mnie interesuje ta para tylko w kontekście pełnej klatki. Prosiłbym więc o opinie osób, które testowały te dwa obiektywy na D3/D700, lub znają linki do jakiś testów porównawczych. Priorytetem jest dla mnie jakość optyczna, szczególnie na przysłonie 2.8 i w zakresie mniej więcej 135-200.
Przed założeniem topicu skorzystałem oczywiście z szukajki, topiców odnoszących się wprost do porównania tych obiektywów z aparatami z pełną klatką nie znalazłem.
Przypomnę się. Może jednak ktoś testował te obiektywy na fx?
Miałem okazję podpiąć moja sigmę pod d700 niestety na krótko,
sample poszukam ale na 90% obawiam się że skasowałem
Z tego co pamiętam to wyszło to lepiej niż na moim d200, zwłaszcza celność AF
Wtedy też upewniłem się że mogę zmieniać korpus na d700 ale niestety trochę się to odwlecze.
Natomiast co do 80-200 to nie mam jak porównać gdyż tego używałem tylko z d50
darko problem w tym, że nie miałem okazji bezpośrednio porównać sigmy i nikkora na D700, bo oddzielnie sprawdzałem te obiektywy (nikkor na d700, sigma na d50). Myślałem, że są osoby, które to robiły przed zakupem któregoś z tych teleobiektywów. Dzięki za odpowiedź :)
No cóż - pod FX najwyraźniej już takie szkła nie są kupowane :)
Jeśli Cię interesuje info o Sigmie pod FX to pisz - o Tamronie nie mam zielonego pojęcia, a z sąsiedniego wątku nic za bardzo nie wynika - wręcz czytam tam o rzeczach, o których najwyraźniej nic nie wiem.
Ja mam (tzn. obecnie nie mam) Sigmę 70-200 i używałem chwilę z D700.
Chwilę, bo padł HSM, oddałem do sklepu i od 3 miesięcy użeram się ze sklepem by mi oddali kasę albo nowe szkło...
Jak będę miał znów to szkło to mogę popstrykać coś D700 (mam nadzieję, że na dniach).
Generalnie polecam, zarówno pod DX jak i FX. Moim zdaniem świetne szkło.
mario_s_2007
27-01-2009, 00:37
Witam. Ja za to mogę się wypowiedzieć o współpracy N 80-200 2.8 z d700 i szkiełko to działa sobie z tym korpusikiem, że aż miło. Ja osobiście posiadam starszą wersję tego zooma tzw. pompka. Obiektyw ostrzy ładnie w punkt, nie ma problemów z BF/FF, bokeh jeszcze przyjemniejszy niż miałem z d50. Generalnie jest bardzo ok, ale sam chętnie zapioł bym sigme i porównał efekty. Na pewno jest szybsza dzięki HSM, aczkolwiek coś często ostatnio słyszę o ich awaryjności co nie jest dobrą wiadomością dla ewentualnie zainteresowanych zakupem. Pozdrawiam
PawelPrzez
15-02-2009, 02:12
przetestowałem sigme 70-200 v. II z D700 i D80 i nie mam się do czego czepić. Nawet pod światło jest nieźle. Kupowałem trochę w ciemno sugerując się opiniami innych ludzi i jestem zadowolny.