Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : F100-czyżby coś nie tak?

martin123
21-01-2009, 20:55
Witam.
Chciałem już wcześniej się zapytać ,ale nie przeszkadzało mi to-do dzisiaj(odebrałem zdjęcia z labu)
1:Po zrobieniu zdjęcia miga mi "ERR" , w instrukcji napisane żeby się zgłosić do serwisu.Ale może ktoś miał tą wiadomość i wie dlaczego tak się dzieje.
2:(może jest związane z 1):Możecie mi powiedzieć dlaczego takie oto zdjęcia mi powychodziły?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7d2a57e9b65b927e)
Strasznie ciemne i nie wyraźne.Film Ilford ISO125,Dzień był słoneczny.Czy ma to związek z tym errorem,czy może coś innego?

galu44
22-01-2009, 15:29
wymień baterie

martin123
22-01-2009, 19:50
Baterię były nowe.No niestety jeden film na straty.Zrobię drugi na szybko i wywołam w innym labie,i w tedy będę miał pewność,czy to usterka aparatu,filmu a może lab coś "sknocił".

Macro
22-01-2009, 20:28
Baterię były nowe.No niestety jeden film na straty.Zrobię drugi na szybko i wywołam w innym labie,i w tedy będę miał pewność,czy to usterka aparatu,filmu a może lab coś "sknocił".
To, ze nowe jeszcze o niczym nie świadczy. Ja też tak kiedyś miałem na świeżutkich bateriach. Nauczyłem się z tym żyć. Dopiero nowa para pomogła.

Natomiast nie powinno to (teoretycznie) mieć nagle takiego efektu jak pokazałeś. Przepraszam za głupią sugestię, ale sprawdź czy nie wprowadziłeś gdzieś przez przypadek jakiejś mocnej korekty ekspozycji (kumpel tak kiedyś zrobił o niej zapomniał). No i przede wszystkim zrób na szybko drugi film i wywołaj gdzieś indziej - przekonasz się czy to kwestia sprzętu.

martin123
23-01-2009, 00:39
To, ze nowe jeszcze o niczym nie świadczy. Ja też tak kiedyś miałem na świeżutkich bateriach. Nauczyłem się z tym żyć. Dopiero nowa para pomogła.

Natomiast nie powinno to (teoretycznie) mieć nagle takiego efektu jak pokazałeś. Przepraszam za głupią sugestię, ale sprawdź czy nie wprowadziłeś gdzieś przez przypadek jakiejś mocnej korekty ekspozycji (kumpel tak kiedyś zrobił o niej zapomniał). No i przede wszystkim zrób na szybko drugi film i wywołaj gdzieś indziej - przekonasz się czy to kwestia sprzętu.

W wizjerze i na wyświetlaczu nic nie pokazuję,ale zrobiłem mu reset ustawień-tak na wszelki wypadek.Po zmianie baterii nadal wyświetla się ten ERR po zrobieniu zdjęcia.

Sentiel
23-01-2009, 01:21
mam wrazenie ze moze byc "cos nie tak' na kasecie filmu, moze styki czytnika przeczysc, mam wrazenie ze ten blad ma cos wspolnego z "odczytana" czuloscia filmu. Swoja droga rysy na focie swiadcza albo o syfie w aparacie i t calkiem sporym , albo "krzycza" o zmiane labu, ktory je wywolywal.

Pozdrawiam

cypherdid
23-01-2009, 09:04
mam wrazenie ze moze byc "cos nie tak' na kasecie filmu, moze styki czytnika przeczysc, mam wrazenie ze ten blad ma cos wspolnego z "odczytana" czuloscia filmu. Swoja droga rysy na focie swiadcza albo o syfie w aparacie i t calkiem sporym , albo "krzycza" o zmiane labu, ktory je wywolywal.

Pozdrawiam

Dobrze radzisz. Trzeba wszystkie styki przejechać - te na bagnecie, w komorze baterii itd...Z F100 nigdy nie miałem problemu <odpukać>. Dziwi mnie tego typu ERR.

Może źle wywołali Ilforda?? To jest na "zimny proces" więc może dali d*&^?? Naświetl jakiś film C41 i oddaj do labu.

MirekM
23-01-2009, 09:58
Sprawdź czy czułość nie jest wybrana ręcznie i to nie właściwa .

martin123
23-01-2009, 20:29
Wydaje mi się że DX dobrze odczytuję ISO.Jak naciskam przycisk od ISO wyświetla mi się DX i poprawne ISO filmu.Nawet jak przestawiam na manuala czasy są takie same jak przy auto.Na razie zrobię ten film i obaczę w tedy.Dzięki za wszystkie sugestie.

Sentiel
23-01-2009, 20:54
W takim razie najprawdopodobniej Cypherdid ma racje najpawdopodobniej lab dal ciala i wywolali nieprawidlowo negatyw.

RBT
02-02-2009, 18:19
Najprawdopodobniej uszkodzona migawka. Czy film został poprawnie wywołany można z grubsza sprawdzić oceniając gęstość samej końcówki.

martin123
14-02-2009, 22:02
Odebrałem drugi film z innego labu-i jest tak samo a nawet gorzej.
Ale po wypowiedzi kolegi RBT pomyślałem że nie zaszkodzi sprawdzić jak chodzi migawka.Oczywiście myślałem że to nie powinno mieć znaczenia,bo nawet jak nastawię czas na 2s to trzyma te 2s.Więc otworzyłem tylną ściankę,i przy długim czasie ,spoglądałem na migawkę.Jest wszystko oki,spoglądam jeszcze raz i widzę otwór przysłony bardzo wąski.Spoglądam na wyświetlacz a tam chyba było około 4,więc tu jest problem.Przestawiłem w Custom settings na przestawianie przysłony przez pierścień na obiektywie.Teraz jak pstrykam nic się nie pojawia,żaden ERR , a otwór przysłony jest otwarty tak jak ja chcę.
Zobaczymy jescze raz z nowym filmem.Jak zdjęcia wyjdą dobre to za jakiś czas oddam go do serwisu(jak kasa pozwoli),a do tej pory będę "pstrykał" jak jest.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi,dam znać czy teraz jest dobrze.

zygmuntowicz
14-02-2009, 23:04
A czy przysłona na obiektywie była zablokowana na największej wartości (np: 22) ?

martin123
14-02-2009, 23:55
Tak tak,obiektyw też działa jak trzeba,Poszedłem nawet do zaprzyjaźnionego sklepiku i "stestowałem" szkło z D300 (którego zamierzam zakupić)hehe.

szymony
15-02-2009, 06:34
I co z tych testów wynikło?
Zapinij jakiś "G" i sprawdź na czasie "B" czy prawidłowo przymyka przysłonę. Jeśli nie to jest jakiś problem z popychaczem tejże.

martin123
15-02-2009, 10:58
Tak wiem.Właśnie chciałem w sklepie tak zrobić ale gość nie miał żadnego G,tylko D.Popychacz w szkiełku działa ok,sprawdzaliśmy na D300.Problem na pewno jest po stronie body-niestety :-(

The Fly
15-02-2009, 12:04
A myślałem że F100 nie psują się :D

zakwas
15-02-2009, 15:27
A myślałem że F100 nie psują się :D

Pod warunkiem, że nie wbija się nimi gwoździ w ścianę :D

szymony
15-02-2009, 16:27
Tak wiem.Właśnie chciałem w sklepie tak zrobić ale gość nie miał żadnego G,tylko D.Popychacz w szkiełku działa ok,sprawdzaliśmy na D300.Problem na pewno jest po stronie body-niestety :-(
No właśnie mówię o popychaczu przysłony od strony body. Coś tą wajchę w szkle musi przesunąć, nie.

martin123
15-02-2009, 19:30
Tylko że nie mam żadnego G.Nie zmienia to faktu że wina jest po stronie body.Wypstrykam jeszcze jeden film i jak wszystko będzie oki to zostawię jak jest,a za jakiś czas oddam do serwisu.Teraz zbieram kaseę na D300 + jakaś stałka (50mm,85mm)