Zobacz pełną wersję : Nie moge tego ogarnąć, pomóżcie SB26 i SB800 .SB 26 nie trafia na czas
D300 ustawione
Wbudowana --
Grupa A M
Grupa B M
SB 800 Na REMONTE
SB 26 przełacznik z przodu na S Tryb M ,przełacznik nad ekranem na NORMAL
SB800 błyska i na zdjeciach widac ze jest zsynchronizowana a SB26 błyska ale na zdjeciach tego nie widac.
Co jest grane?
Są dwa wyjścia - kabel TTL Nikon SC 17, albo lampkę przełączasz na tryb manualny i podpinasz do wyzwalacza optycznego.
Takie mam doświadczenia. W pierwszym wypadku masz nadzieję na sterowanie mocą flesza - w drugim - pozostaje regulacja ręczna.
PS
zapomniałem dodoać lampy muszą być połączone kablem oczywiście
Zaraz cos mi tu nie gra. przeciez ona ma fotocelę i skoro wszytko mam w manualu ustawione bez TTL to powinno zagrac na raz.
Podłączenie starszego typu lampy TTL z nowszym typem iTTL- odpowiednim kablem, daje zadziwiajaco dobre efekty efekty. Sprawdziłem
superkomornik
21-01-2009, 20:55
W SB-800 ustaw SU-4 :)
W SB-800 ustaw SU-4 :)
Działa ;d Dzieki , a juz wstawiałem na allegro ;d
no dobra ale to nie radosc do konca bo jak wyzwolic samą SB26 z puszki
moze to dziwne? - w każdym razie działa: SB800, SB600 i SB28 - połączona kablem Nikon NC 17 z SB800 - pięknie współpracuje z całym systemem - steruje lampka wbudowana w N D300 w trybie Comander
Oczywiście na kablu SB 800 i SB 28 - tylko te lamki mają odpowiednie pzyłącza - SB 26 - też
Działa ;d Dzieki , a juz wstawiałem na allegro ;d
no dobra ale to nie radosc do konca bo jak wyzwolic samą SB26 z puszki
czy sb-26 ma fotocele tak jak sb-800?
jesli tak to ja wlacz i po sprawie ;)
czy sb-26 ma fotocele tak jak sb-800?
jesli tak to ja wlacz i po sprawie ;)
gdyby nie była właczona to by nie błyskała lampa.Błyska czyli fotocela dziła tylko błyski sie nie zgrywaja tak jak by to miało byc wg instrukcji.
maciek.evo
21-01-2009, 22:55
Ciebie ratuje fotocela SB-800 :) tylko wtedy obie regulowane z lampy a nie z body. Ja z kliszą mam dwie sb600 regulowane z body, a sb26 z lampy :) tylko że mam jeszcze SG3-IR.
powiem tak, mam w d..... takie kombinacje. Chce miec zestaw ktory ma mnie słuchac i to bez plataniny kabli. Czekam na SB 900 i mam nadzieje ze ona dogada sie z SB 800 bo jak nie to zmienie system :)
maciek.evo
21-01-2009, 23:18
sie dogada :) jedynie sb-26 może mieć problemy. U mnie podczas prób było tak że jak wyzwalała się błyskiem sterującym to błyskała pierwsza, zakłócając sygnał sterujący dla sb-600 i w efekcie nie było synchro w ogóle :) tzn 26 przed a 600 bez błysku.
Ale jak ustawisz sobie 900 i 800 w clsie a 26 dasz rade wyzwolić błyskiem jednej z nich zamiast z body to będzie git.
a gdyby tak SB postawic na radio a SB800 odpalic błyskiem z SB 26 ? Jesli tak to jak ustawic SB800?
maciek.evo
22-01-2009, 20:31
wszystko jedno czy wyzwolisz 800 czy 26. Dajmy na to 26- z przodu przełącznik na S, ustawiasz moc. Na SB-800 tryb manual, ustawiasz moc, stawiasz na odbiorniku/podłączasz do niego, a nadajnik na sanki, upewnij się że nie masz przekreślonej błyskawicy na wyświetlaczu i tyle :) no i okienko 26 w strone 800
czyli SB 26 ma sie wyzwolic pod wpływem błysku z sabinki. Interesuje mnie jeszcze co ja moge w body. Foty w dzien na zewnatrz i czasy bardzo krótkie, (krotsze niz 1/200 )co wtedy ?
maciek.evo
22-01-2009, 21:32
jak krótsze to albo- możesz nie mieć synchro, a jeśli będzie to dużo szybszy czas od tej 1/200 spowoduje że na matryce nie padnie całe światło jakie lampa wyemitowała [ten błysk jednak trwa kilka setnych/tysięcznych sekundy więc musi mieć czas żeby się zmieścić]
Z radiem to z body nie możesz nic. Cała zaleta CLS :)
Coraz bardziej przekonuje sie do tego by pozbyc sie sb26 i w to miejsce kupic SB 800 ,wtedy 2x SB800 + SB 900 (ktora mam nadzieje EURO mi dostarczy) to pełem komfort zabawy z CLS w pomieszczeniu. Radyjko przyda sie na terenowa jazdę.
Coraz bardziej przekonuje sie do tego by pozbyc sie sb26 i w to miejsce kupic SB 800 ,wtedy 2x SB800 + SB 900 (ktora mam nadzieje EURO mi dostarczy) to pełem komfort zabawy z CLS w pomieszczeniu. Radyjko przyda sie na terenowa jazdę.
To jest - nie ma sie co czarowac najwygodniejsza opcja - bo umozliwia Ci prace zarowno w CLS, jak i manualnie z
radyjkiem i fotocelami. Takze wszystkie opcje wyzwalania wchodza w gre... w zaleznosci od sytuacji.
Chociaz nie nalezy do najtanszych :)