PDA

Zobacz pełną wersję : Giottos czy Benro STATYWY

Pawee
21-01-2009, 16:05
Witam do pewnego czasu bylem przekonany do zakupu statywu Manfrotto 055xprob
obecnie dwie firmy Giottos i Benro zakłóciły mój idealny plan.

Zastanawiam sie nad poniższymi modelami tych firm

Statyw Benro A-297n6 http://www.foto-net.pl/sklep/produkt21282-Statyw-Benro-A-297n6.html
Statyw Benro A-298n6 http://www.foto-net.pl/sklep/produkt21283-Statyw-Benro-A-298n6.html

Statyw Giottos MTL 3361B http://www.foto-net.pl/sklep/produkt8809-statyw-Giottos-MTL-3361B.html
Statyw Giottos MT 9360 http://www.foto-net.pl/sklep/produkt16884-statyw-Giottos-MT-9360.html
ewentualnie MTL 9361B o ile uda mi sie go dostac

Zależy mi na sztywnosci , tłumieniu drgań np. zdjecia nocne wielosekundowe przy silnym wietrze
Na statyw mam do wydania około 500pln

Bardzo prosze o pomoc

mini21
21-01-2009, 16:54
Giotos nie znam (bo chyba nie chodzi o Gitzo?).

Co do Benro...
Ja ze swojej strony mogę polecić.
Mam A-298n6 (już drugi) i jak dotąd jestem z niego bardzo zadowolony.
Jedynie głowica jest średniej jakości (nieodbiega zbytnio od Manfrotto) jednak na początek mogę ją śmiało polecić.

dko
21-01-2009, 17:17
byłem w tym sklepie fizycznie i sprawdzałem model 298 , to pancerne jest ! i bardzo stabilne ,miałem nawet to kupić ale sporo ludzi tam było, tuż przed zamknięciem i czasowo nie dałem rady ,a następnego dnia wyjeżdżałem.
Pierwszego wieczora na wyjeździe .... wywaliłem swój stary "przedlustrzankowy " statyw i zakupiłem na miejscu ....Benro AX500 (sporo taniej niż w Polsce :) ) i jestem z niego baaaardzo zadowolony i jest na granicy wagi jaką jeszcze chce się zabierać i nosić (co nam po statywie którego dzwigać się nie chce !!!!)
sprawdzałem organoleptycznie przed zakupem również manfrotto i najbliższy równie stabilny kosztował 2x więcej jak Benro. Myślę że w swojej klasie cenowej nic stabilniejszego od Benro nie znajdziesz

Pawee
21-01-2009, 17:44
Dzieki interesuje mnie tylko czy moze warto troszke doplacic do giottos czy da mi to cos wiecej w kwestii stabilnosci
,solidnosci niz benro ???

jeszcze czy brac 3sekcyjny czy 4sekcyjny czy stabilnosc 3sekcyjnego bedzie wieksza na tyle ze zrekompensuje mi
uciazliwosc taszczenia dłuższego po złożeniu statywu czy olać to ???

fkluma
21-01-2009, 18:01
Witam
Też mi się podoba ten statyw Benro 500ex , oglądałem go w sklepie i można powiedzieć że wykonany jest solidnie .I tak jak napisał "dko" jest dość lekki by go zabrać w teren a przy tym stabilny .Nad jednym się tylko zastanawiam czy jego wysokość jest wystarczająca ( 125 cm bez kolumny) bo będzie to mój pierwszy statyw i nie mam dużego doświadczenia w pracy ze statywem .

dko
21-01-2009, 18:10
Dzieki interesuje mnie tylko czy moze warto troszke doplacic do giottos czy da mi to cos wiecej w kwestii stabilnosci
,solidnosci niz benro ???

jeszcze czy brac 3sekcyjny czy 4sekcyjny czy stabilnosc 3sekcyjnego bedzie wieksza na tyle ze zrekompensuje mi
uciazliwosc taszczenia dłuższego po złożeniu statywu czy olać to ???

mniej sekcji stabilniej :), jak chcesz mogę podesłać fotkę robioną nocą z D90/18-105/Benro Ax500 przy lekkim wietrze z mostu po którym cały czas coś jezdziło

dko
21-01-2009, 18:11
Witam
Też mi się podoba ten statyw Benro 500ex , oglądałem go w sklepie i można powiedzieć że wykonany jest solidnie .I tak jak napisał "dko" jest dość lekki by go zabrać w teren a przy tym stabilny .Nad jednym się tylko zastanawiam czy jego wysokość jest wystarczająca ( 125 cm bez kolumny) bo będzie to mój pierwszy statyw i nie mam dużego doświadczenia w pracy ze statywem .

na pewno będzie ..... ja mam 190cm wzrostu :)

fkluma
21-01-2009, 18:51
mniej sekcji stabilniej :), jak chcesz mogę podesłać fotkę robioną nocą z D90/18-105/Benro Ax500 przy lekkim wietrze z mostu po którym cały czas coś jezdziło

Mogę i ja dostać takie zdjęcie na [email protected]

Pawee
21-01-2009, 20:57
a czy ktoś miał styczność ze statywami giottos???

ewentualnie porównywał je z benro

msz1977
25-01-2009, 16:06
a czy ktoś miał styczność ze statywami giottos???

ewentualnie porównywał je z benro

Mam jeden z "niższych" modeli giottos ( MTL 9251B ).
Nieporównywałem ich do benro, ale do manfrotto - podobna solidność wykonanie, z lekką przewagą dla giottos ( MZ ).
Myśle, że w tej półce cenowej (ok 500zł) wszystkie w/w trzy firmy oferują dobry\podobny standart.
Pzdr.

mongoose
28-03-2009, 21:39
mam pytanko , czy benro max. wysokość podaje z wysuniętą kolumną czy nie ?