PDA

Zobacz pełną wersję : Do czego służy AF-ON?

chyrza
21-01-2009, 14:19
Witam,
tytuł wątku dokładnie jak fraza wpisywana przeze mnie w szukajce, nie wiele trafień. Do czego służy ta funkcja, zdublowana przecież pod spustem migawki? Nie pytam o czysto techniczne działanie przycisku, bo to opisano w instrukcji, ale o praktyczne wykorzystanie możliwości "odcięcia" AF'u od spustu migawki. W jakich sytuacjach warto używać tej funkcji, kiedy ma więcej zalet niż ostrzenie w spuście?

Czornyj
21-01-2009, 14:30
Funkcję tą wykorzystują fotograficy wykonujący bardzo dynamiczne ujęcia (sport itp.). Wynika to z tej przyczyny, że w normalnej sytuacji wciśnięcie spustu migawki zawsze powoduje uaktywnienie działania układu AF, co w pewnych sytuacjach może być niepożądane - po rozdzieleniu tej funkcji wciśnięcie spustu po prostu wyzwala migawkę, bez gmerania AF-em, co w dynamicznych sytuacjach daje większą kontrolę i swobodę. Stosuje się to np. do zakładania pułapek ostrości (wciskasz spust migawki, a aparat wyzwala ją w momencie, w którym obiekt znajdzie się w polu ostrości AF).

chyrza
21-01-2009, 14:37
tak, o pułapce wiedziałem. Można to ująć w ten sposób, że AF-ON jest pewnego rodzaju "tuningiem" auto-fokusu? A co w sytuacji kiedy cel będzie poza obszarem ostrości wcześniej określonym przez uźycie AF-ON? Spust zablokowany, kadr utracony?

Rafał63
21-01-2009, 14:42
Czornyj!? Dzięki za wprowadzenie światła w moje fotograficzne życie. :) Zero sarkazmu w mojej wypowiedzi :) Tez nie wiedziałem po co to ustrojstwo.

Czornyj
21-01-2009, 14:43
tak, o pułapce wiedziałem. Można to ująć w ten sposób, że AF-ON jest pewnego rodzaju "tuningiem" auto-fokusu? A co w sytuacji kiedy cel będzie poza obszarem ostrości wcześniej określonym przez uźycie AF-ON? Spust zablokowany, kadr utracony?

Chodzi o to, by wogóle można ją było założyć - a czy uda się w nią coś złapać, to już inna sprawa.
Jest to pozostawienie fotografującemu większej kontroli - wciskając spust migawki mimowolnie aktywujemy układ AF, a reporterzy często tego nie lubią, wolą by spust migawki odpowiadał za wyzwolenie migawki i nic więcej.

Czornyj!? Dzięki za wprowadzenie światła w moje fotograficzne życie. :) Zero sarkazmu w mojej wypowiedzi :) Tez nie wiedziałem po co to ustrojstwo.

Nic dziwnego - w bardziej "cywilnych" zastosowaniach jest to bajer bez większego znaczenia.

chyrza
21-01-2009, 14:47
ok, dziękuje za wyjaśnienia. Stworzenie poczucia większej kontroli nad sprzętem, dla fotografików, wiedzących kiedy i jak im się to przyda. Taki mój wniosek. ;)

R
21-01-2009, 15:11
Stosuje się to np. do zakładania pułapek ostrości (wciskasz spust migawki, a aparat wyzwala ją w momencie, w którym obiekt znajdzie się w polu ostrości AF).

stary juz jestem a takich ficzerow nie znalem... jak tym zadzialac?

Czornyj
21-01-2009, 15:22
stary juz jestem a takich ficzerow nie znalem... jak tym zadzialac?

Normalnie - w custom menu włączasz AF activation - AF-ON only. Potem nastawiasz ostrość na miejsce w którym spodziewasz się złapać coś w pułapkę i wciskasz spust migawki (oczywiście musisz też mieć włączony priorytet ostrości AF, choć ten akurat włączony jest fabrycznie). Efekt jest taki, że migawka nie ulegnie wyzwoleniu, dokąd coś nie znajdzie się w polu ostrości punktu AF.

Marian Kusibab z Przyrowa
22-01-2009, 11:41
Czyli mozna tak na zwierzyne zapolować, to bedzie jak łowienie ryb zarzucasz wędzisko, otwierasz pifffko i czekasz, czekasz i czekasz :] dobrze pisze? :mrgreen:

mpwt
22-01-2009, 12:13
dobrze pisze? :mrgreen:

Przy odrobinie szczęścia tak... ale dochodzą inne czynniki które mogą mieć wpływ na powodzenie całej akcji.

JK
22-01-2009, 12:37
No i zapominacie jeszcze o jednej ważnej sprawie. AF-ON pozwala rozdzielić ustawianie ostrości, od pomiaru ekspozycji. Jeśli mamy śledzić jakiś obiekt, to wciskamy AF-ON i śledzenie cały czas działa (przy puszczonym spuście), czyli aparat dba o to (przynajmniej teoretycznie), żeby obiekt był zawsze ostry. Ale podczas tego śledzenia obiektu mogą się zmieniać warunki ekspozycji (chmury zakrywające słońce, ruchome reflektory, ...). Po naciśnięciu AF-ON układ AF działa cały czas, a pomiar robiony jest dpiero po naciśnięciu spustu, czyli przy zmiennych warunkach oświetleniowych jest większa szansa zrobienia dobrze naświetlonego zdjecia.

Druga ważna sprawa, to zrobienie zdjęcia dokładnie w tym momencie, kiedy trzeba je zrobić. Często widzimy zdjecia sportowe, które zostały zrobione trochę zbyt późno (na przykład tenisista zaserwował, ale na zdjęciu już nie widać piłki, a rakieta jest dziwacznie opuszczona w dół), a miało być tak pieknie. Dzieje się tak dlatego, że od chwili wciśnięcia spustu do chwili faktycznego zrobienia zdjęcia upływa czas (między innymi potrzebny na ustawienie ostrości). Jeśli korzystamy z AF-ON, to szybko naciskamy spust (bez zatrzymania w połowie skoku) i zdjecie jest robione tak szybko, jak to tylko możliwe, czyli bez zwłoki na ustawianie ostrości. Oczywiście można próbować to przewidzieć i naciskać spust z małym wyprzedzeniem, ale po co sobie utrudniać życie?

chyrza
23-01-2009, 19:53
Ale podczas tego śledzenia obiektu mogą się zmieniać warunki ekspozycji (chmury zakrywające słońce, ruchome reflektory, ...). Po naciśnięciu AF-ON układ AF działa cały czas, a pomiar robiony jest dpiero po naciśnięciu spustu, czyli przy zmiennych warunkach oświetleniowych jest większa szansa zrobienia dobrze naświetlonego zdjecia.

A tych samych efektów nie da nam kombinacja AF-C w dowolnej opcji (3D tracking itp) i odłączenia blokady ekspozycji od spustu? Czy również w takiej sytuacji AF-ON jest wydajniejszy w pomiarach?

kichu
23-01-2009, 21:35
Ale przeciez ekspozycja nie jest blokowana po wcisnieciu spustu, wiec argument o zmiennej ekspozycji nie ma tu nic do rzeczy. Tzn. mozna sobie przestawic, ze spust bedzie blokowal ekspozycje, ale default jest na off.

JK
24-01-2009, 10:46
No nie do końca tak jest. Może tak być, jeśli w menu ustawisz czas pomiaru "bez oraniczeń". Nikon standardowo ustawia 6 sekund i po tym czasie pomiar przestaje działać. Piszą, ze długi czas pomiaru lub bez ograniczeń jest zabójczy dla akumulatorów i pewnie coś w tym jest. Jeśli po wciśnięciu spustu do połowy będziesz śledził obiekt dłużej, niż te magiczne ustawione 6 sekund (na przykład), to pomiar sam się wyłączy i aparat przestanie reagować na zmiany światła. Żeby ten proces wznowić, trzeba puścić spust i nacisnąć ponownie, ale z konsekwencjami dotyczącymi działania układu AF, a w szczególności z uwzględnieniem czasu potrzebnego na ponowne znalezienie obiektu i ustawienie ostrości na nowo. Jeśli korzystasz z AF-ON, to problem nie istnieje - możesz śledzić obiekt tak długo, jak tylko chcesz, a pomiar będzie dokonany zawsze w momencie wciśnięcia spustu. W tym trybie spustu nie dociskamy na dwa razy, tylko jeden raz i to bardzo szybko.

kichu
24-01-2009, 12:37
No nie do końca tak jest. Może tak być, jeśli w menu ustawisz czas pomiaru "bez oraniczeń". Nikon standardowo ustawia 6 sekund i po tym czasie pomiar przestaje działać.

Hmm... tyle tylko, ze pomiar przestanie dzialac po 6 sekundach ale od puszczenia spustu, wiec jesli bedziesz mial ciagly AF i bedziesz mial wcisniety spust, to tak dlugo jak bedzie wcisniety beda
dzialac zarowno AF jak i pomiar ekspozycji. Jestem w 99% przekonany ze tak jest, ale nie mam pod reka puszki zeby sie upewnic, wiec glowy nadstawial pod to nie bede :)

Natomiast co do calej reszty zwiazanej z uzyciem AF-ON 100% zgoda.

Jeszcze mozna dodac, ze praca w AF-C z aktywacja AF pod AF-ON przydaje sie w nieprzewidzianych warunkach w tym sensie, ze mamy wowczas cos jakby szampon i odzywka w jednym, czyli:
- quasi tryb single - bo mozna z powodzeniem robic sobie focus & recompose, wciskasz af-on, ustawiasz ostrosc, puszczasz, przestawiasz kadr, robisz zdjecie
- dostep do trybu ciaglego bez koniecznosci zmiany jakiejkolwiek galkologii - wciskamy i trzymamy af-on i jedziemy... zmiane trybu AF (auto, dynamic, single) mamy na tylnej sciance, a dodatkowo
mozna sobie podpiac zmiane ilosc pkt af w trybie dynamic pod kombinacje kolko+przycisk funkcyjny i de facto wszystko mamy pod reka, bez koniecznosci wlazenia do menu

JK
24-01-2009, 13:23
Hmm... tyle tylko, ze pomiar przestanie dzialac po 6 sekundach ale od puszczenia spustu, ......
Próbowałeś?

chyrza
24-01-2009, 13:31
Próbowałeś?
ja próbowałem i właśnie miałem to samo napisać. Pomiar włączony na 6s, dopóki nie puszczę spustu, światłomierz działa. Trzymałem z 30s :) Po puszczeniu - 6s i pomiar znika. Książkowo.

JK
24-01-2009, 13:35
No to wychodzi, że D3 jest jakiś taki felerny. :wink:

chyrza
24-01-2009, 13:40
No to wychodzi, że D3 jest jakiś taki felerny. :wink:

Może D3 ma jakieś dodatkowe ustawienia dot. światłomierza, w D300 nic takiego nie znalazłem co by wymuszało wyłączenie pomiaru nawet przy trzymanym spuście, chyba że źle szukałem ;)

Trevor
24-01-2009, 13:42
Swoją drogą to szkoda, że nie można ustawić AF-ON oddzielnie dla C i S. przy statycznych ujęciach AF-On nie lubię używać, bo częściej potrzebna jest blokada ekspozycji ( obsługiwana tym samym kciukiem :) ) i da się używać tylko tej "utrzymującej się".

Szkoda też, że AF-On się nie definiuje (przynajmniej w d700), podstawiłbym sobie blokadę AF na bankach ustawień gdzie mam AF pod spustem.

Sl@wcio
26-01-2009, 11:39
Próbowałeś?

Ja próbowałem. Przy wciśniętym spuście (lub przycisku AF-ON) pomiar ekspozycji trwa dopóki nie zwolnię przycisku. W aparacie c2 ustawione na 6 sek.

Druga sprawa - kiedy ustawianiem AF zajmuje się tylko przycisk AF-ON, VR nie działa. Więc przy zdjęciach dynamicznych kiedy chcemy wykorzystać VR uaktywnienie jego w ostatnim momencie (naciskając spust) będzie zgubne dla fotki (te ułamki sekund na stabilizację).
Jeśli jest możliwe aby VR działał po naciśnięciu AF-ON to byłoby świetnie.

mpwt
26-01-2009, 12:18
Swoją drogą to szkoda, że nie można ustawić AF-ON oddzielnie dla C i S.

A nie można skorzystać z banków?

Czornyj
26-01-2009, 15:07
Druga sprawa - kiedy ustawianiem AF zajmuje się tylko przycisk AF-ON, VR nie działa. Więc przy zdjęciach dynamicznych kiedy chcemy wykorzystać VR uaktywnienie jego w ostatnim momencie (naciskając spust) będzie zgubne dla fotki (te ułamki sekund na stabilizację).
Jeśli jest możliwe aby VR działał po naciśnięciu AF-ON to byłoby świetnie.

VR w dynamicznej fotografii jest praktycznie zbędny.

Sl@wcio
26-01-2009, 15:49
VR w dynamicznej fotografii jest praktycznie zbędny.
Znaczy kiedy chcę wykonać panoramowanie F16 przy czasie ok. 1/100 i ogniskowej 200mm to niepotrzebnie się zabezpieczam VR'em? A opinie że do fotografii lotniczej zakup obiektywu bez VR to niezbyt trafna inwestycja to też mit?

marcin szyszkowski
28-07-2011, 12:07
Odkopię nieco wątek.
Niedawno przesiadłem się z Canona. Wszystko Ok, ale denerwuje mnie jedna rzecz:
Mam ustawione w D700 pomiar AF pod przyciskiem AF-ON, pod spustem natomiast AE.
Gdy ostrzę i aparat złapie ostrość, to mruga dla potwierdzenia że złapał ostrość, robi to również w momencie gdy zmierzy światło co mnie denerwuje, bo mam wrażenie że znowu przeostrzył. Szczególnie jest to denerwujące gdy się przekadrowuje i punkt AF jest w innym miejscu niż wcześniejszy pomiar. Nie chciałbym zmieniać tego przyzwyczajenia z przyciskiem AF-ON, bo jest ono najzwyczajniej w świecie wygodne, natomiast to czego szukam to jak wyłączyć mruganie punktu AF do potwierdzenia pomiaru światła.
Czy może ktoś jest w stanie pomóc mi w tym problemie?

tokli67
07-08-2011, 13:41
Mam ustawione w D700 pomiar AF pod przyciskiem AF-ON, pod spustem natomiast AE.
Gdy ostrzę i aparat złapie ostrość, to mruga dla potwierdzenia że złapał ostrość, robi to również w momencie gdy zmierzy światło co mnie denerwuje, bo mam wrażenie że znowu przeostrzył. Szczególnie jest to denerwujące gdy się przekadrowuje i punkt AF jest w innym miejscu niż wcześniejszy pomiar. Nie chciałbym zmieniać tego przyzwyczajenia z przyciskiem AF-ON, bo jest ono najzwyczajniej w świecie wygodne, natomiast to czego szukam to jak wyłączyć mruganie punktu AF do potwierdzenia pomiaru światła.

To jest tylko potwierdzenie ostrości; nie ma to nic wspólnego z przeostrzaniem AF. Tak, jak sam napisałeś, ostrość została ustawiona po naciśnięciu przycisku AF-ON, ale ostrość ustawiona została nie tylko w punkcie AF, na który mierzyłeś, lecz również ustalona została płaszczyzna ostrości wyznaczona przez użytą przysłonę. Tak więc kropka w wizjerze wyświetlana po wciśnięciu spustu jest tylko potwierdzeniem, że aktywny punkt AF znajduje się właśnie w płaszczyźnie ostrości wyznaczonej wcześniej przez wciśnięcie AF-ON. Gdyby było przeostrzenie, zapewne byś to słyszał :smile:. To, o czym piszę jest właśnie wspomnianą wcześniej "pułapką ostrości". Nie wiem, czy dość jasno się wyraziłem.

marcin szyszkowski
07-08-2011, 15:55
To jest tylko potwierdzenie ostrości; nie ma to nic wspólnego z przeostrzaniem AF. Tak, jak sam napisałeś, ostrość została ustawiona po naciśnięciu przycisku AF-ON, ale ostrość ustawiona została nie tylko w punkcie AF, na który mierzyłeś, lecz również ustalona została płaszczyzna ostrości wyznaczona przez użytą przysłonę. Tak więc kropka w wizjerze wyświetlana po wciśnięciu spustu jest tylko potwierdzeniem, że aktywny punkt AF znajduje się właśnie w płaszczyźnie ostrości wyznaczonej wcześniej przez wciśnięcie AF-ON. Gdyby było przeostrzenie, zapewne byś to słyszał :smile:. To, o czym piszę jest właśnie wspomnianą wcześniej "pułapką ostrości". Nie wiem, czy dość jasno się wyraziłem.

Trochę się nie zrozumieliśmy
Ja to wszystko wiem:)
NIe wiem natomiast jak wyłączyć to podświetlenie dla punktu AF w momencie pomiaru światła.
Z tego co wiem to się po prostu nie da:(

tokli67
07-08-2011, 19:21
Trochę się nie zrozumieliśmy
Ja to wszystko wiem:)
NIe wiem natomiast jak wyłączyć to podświetlenie dla punktu AF w momencie pomiaru światła.
Z tego co wiem to się po prostu nie da:(

Chyba faktycznie nie zrozumieliśmy się :-(
Jako takiego wyłączenia wyświetlania puntu AF w momencie pomiaru światła nie ma (chyba, że w automatycznym trybie wyboru pola AF i to tylko w Twojej konfiguracji: ostrość przyciskiem AF-ON, pomiar spustem). Jest natomiast możliwość wyłączenia podświetlania punktów AF w wizjerze - funkcja "a6", ale to raczej nie załatwia sprawy.
Jeśli dalej nie kumamy, to wal ;-)

Meggido
07-08-2011, 19:47
Wracając do meritum sprawy ja w swoim D700 pod AF-ON mam włączenie AFu. Pod spustem migawki także mam załączenie AFu, ale z blokadą ekspozycji. Zatem gdy chcę mierzyć światło na czymś innym niż to co chcę fotografować, wciskam AF-ON ustawiając sobie ostrość, przekierowuję obiektyw na obiekt, na którym chcę zmierzyć światło, wciskam spust migawki do połowy blokując ekspozycję i wracam do fotografowanego obiektu, dociskam spust do końca i już. :-) Mam nadzieję, że dość jasno to wytłumaczyłem. :-D

marcin szyszkowski
08-08-2011, 12:20
Wracając do meritum sprawy ja w swoim D700 pod AF-ON mam włączenie AFu. Pod spustem migawki także mam załączenie AFu, ale z blokadą ekspozycji. Zatem gdy chcę mierzyć światło na czymś innym niż to co chcę fotografować, wciskam AF-ON ustawiając sobie ostrość, przekierowuję obiektyw na obiekt, na którym chcę zmierzyć światło, wciskam spust migawki do połowy blokując ekspozycję i wracam do fotografowanego obiektu, dociskam spust do końca i już. :-) Mam nadzieję, że dość jasno to wytłumaczyłem. :-D
No to mocno karkołomne rozwiązanie - trzeba trzymać spust i AF-ON aby przekadrować:)

DO tokli67
Tak, teraz się rozumiemy:) niestety automatyczny wybór AF też mnie nie satysfakcjonuje.
To nie ważne - przestawię się w końcu i przestanie mi to przeszkadzać, najważniejsze, że w porównaniu z 5dmkii jest duuży progress, choć aparat starszy przecież, choć pewnie jeśli bym robił zdjęcia w jpg to bym nie był zadowolony, ale w związku z tym, że ja jpg używam wtedy, gdy przez przypadek coś przestawię w aparacie, to problemu nie ma:P

tokli67
08-08-2011, 12:42
To nie ważne - przestawię się w końcu i przestanie mi to przeszkadzać

Nie, dlaczego !? Takie rozwiązanie jest przecież bardzo praktyczne, warto z niego korzystać, a że nie do końca wszystkim wszystko odpowiada ... no cóż, życie :-|

marcin szyszkowski
08-08-2011, 19:05
Nie, dlaczego !? Takie rozwiązanie jest przecież bardzo praktyczne, warto z niego korzystać, a że nie do końca wszystkim wszystko odpowiada ... no cóż, życie :-|

Znowu chyba się nie dogadaliśmy:P
Miałem na myśli to, że przyzwyczaję się do tego że mi potwierdza pomiar światła mrugnięciem:) - to tylko wystarczy sobie zakodować, że ten ostatni raz to światło i jest ok:P
Do zmiany AF pod spust chyba się nie przyzwyczaję:), a bynajmniej próbował nie będę

tokli67
10-08-2011, 10:30
Miałem na myśli to, że przyzwyczaję się do tego że mi potwierdza pomiar światła mrugnięciem:)

;) No tak, co innego mieć na myśli, a co innego powiedzieć. Ale nie ważne, powodzenia w przyzwyczajaniu się :smile: